2024.gada 4. maijs

Vijolīte, Viola, Vizbulīte

Notiks Jāņa Amata grāmatas „Jēkabpils frontes lokā 1914-1918” atvēršana

Notiks Jāņa Amata grāmatas „Jēkabpils frontes lokā 1914-1918” atvēršana

20.aprīlī plkst.15.00 Jēkabpils Galvenās bibliotēkas lasītavā notiks Jāņa Amata grāmatas „Jēkabpils frontes lokā 1914-1918” atvēršana.

Grāmata veltīta 1.Pasaules kara notikumiem Sēlijā – bijušā Frīdrihštates - Jaunjelgavas apriņķa teritorijā Vācijas-Krievijas frontē 1915.-1918.gadā. Ar arhīva materiāliem: izlūkošanas ziņu atskaitēm, štābu ziņojumiem par kara darbību, štābu kartēm un shēmām autors ir mēģinājis parādīt lasītājam, kā kara darbība 1915.gada rudenī nonāca Jēkabpils tiešā tuvumā, kā izveidojās Krievijas armijas priekštilta pozīcijas – placdarms pie Daugavas, kurš ieguva Jakobštates - Jēkabpils placdarma nosaukumu, un kurā risinājās pozīciju karš līdz 1917.gada 21.septembrim, kad vācu karaspēks triecienā ieņēma placdarmu un Jēkabpili. Pēc tam abas karojošās puses ieņēma pozīcijas Daugavas krastos līdz 1918.gada 18.februārim, kad vācu karaspēks forsēja Daugavu un okupēja visu Latvijas teritoriju. Šodien bijušo frontes līniju Salas, Viesītes, Jēkabpils, Aknīstes novados iezīmē aizgruvušie ierakumi, sagruvušās blindāžas, vācu betonēto ugunspunktu paliekas un abu karojošo pušu kritušo karavīru brāļu kapi.

Jāatzīmē, ka Krievijas armijas vienību sastāvā kaujās pie Jēkabpils karot prasmi ir apguvuši daudzi latviešu karavīri, kuri vēlāk cīnījās latviešu strēlnieku pulkos, bet pēc tam varonīgi cīnījās par savas Tēvzemes Latvijas neatkarību un tika apbalvoti ar Lāčplēša kara ordeņiem.

Pasākumu kuplinās ekspres izstāde „1. Pasaules kara liecības” ar eksponētiem abu karojošo pušu militāriem un karavīru sadzīves priekšmetiem, kuru sagatavojuši Brāļu kapu komitejas Krustpils nodaļas biedri un autora kolēģi Oļģerts Stalidzāns, Guntis Ozoliņš, Jānis Zalāns.

Atstājiet komentāru