2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Zemgales reģiona profesionālo skolu konkurss  „Erudīts 2016” Jēkabpils Agrobiznesa koledžā

Zemgales reģiona profesionālo skolu konkurss „Erudīts 2016” Jēkabpils Agrobiznesa koledžā

Zemgales reģiona profesionālo skolu konkursa „Erudīts” tradīcija sākās 2013. gadā Jelgavas tehnikumā ar šīs izglītības iestādes ierosmi, lai profesionālo skolu audzēkņiem būtu iespēja pārbaudīt savas zināšanas vispārizglītošajos mācību priekšmetos. 2014. gadā konkurss notika Zaļenieku komerciālajā un amatniecības vidusskolā, 2015. gadā- Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā. Ja pirmajos konkursos piedalījās lielāks profesionālo skolu skaits, tad šogad, sakarā ar skolu reorganizāciju un citiem apstākļiem, tajā piedalījās tikai 4 izglītības iestādes, taču radošu audzēkņu tieksme pēc zināšanām nav mazinājusies. To apliecināja arī Jēkabpils Izglītības pārvaldes vadītājas Līgas Kļaviņas videouzruna, ko viņa mūsdienīgā formā bija veltījusi konkursa „Erudīts 2016” dalībnieku sveikšanai.

Konkurss „Erudīts 2016 ” šogad notika 31.martā Jēkabpils Agrobiznesa koledžā. Konkursa mērķis: veicināt pieredzes apmaiņu starp Zemgales reģiona profesionālās izglītības iestādēm, kā arī novērtēt izglītojamo zināšanas un prasmes vispārizglītojošajos mācību priekšmetos un pilnveidot jauniešu intelektuālās spējas un erudīciju, rosinot interesi un padziļinot zināšanas, strādājot komandā.

Jelgavas tehnikuma audzēkņu 2013. gadā izgatavotās ceļojošās balvas- simboliskās koka grāmatas, „ceļo” pie uzvarētājām komandām un tiek nodotas nākamajiem uzvarētājiem, kuru pienākums ir rīkot konkursu savā izglītības iestādē. Jēkabpils Agrobiznesa koledža 2 reizes bija ieguvusi uzvarētāju goda grāmatu valodu prasmēs, arī šogad valodu komandas uzvarētāji bija mūsu koledžas audzēkņi. Jaunieši bija gatavojušies un ar interesi sacentās angļu valodas lietojuma iemaņās. Elektroniski tika veikti testi literatūrā, latviešu un angļu valodā. Valodu komandas veica arī radošos uzdevumus- sacerēja pasakas „Gaismas un tumsas cīņa” un angļu valodā atbildēja uz intervijas jautājumiem.

Dalībnieki demonstrēja katras skolas komandu kopīgi sagatavoto prezentāciju “Pa lūša pēdām pēc...” kurā jaunieši rāda savas prasmes teatrālu iestudējumu, muzikālu priekšnesumu, nelielu īsfilmu veidošanā. Konkursa prezentācijas tēma saistīta ar Jēkabpils simbolu- lūsi. Prezentācijās jauniešu atklāja savu domas par to, kur viņi vēlas nokļūt pa lūša pēdām. Izglītības iestāžu veidotajos uzvedumos tika tēlota Jēkabpils vēsture no hercoga Jēkaba laikiem līdz mūsdienu jauniešu problēmām laba humora skatījumā.

Izmantojot Jēkabpils domes Sabiedrisko attiecību nodaļas dabinieku atbalstu, bija radīta iespēja popularizēt Jēkabpils skaistumu un izaugsmi, konkursa atklāšanas pasākumā demonstrējot reklāmfilmiņu par Jēkabpili un lūšiem, iepazīstinot viesus mūsu ar mūsu pilsētas iedzīvotāju, domes darbinieku un priekšsēdētāja Leonīda Salceviča rūpēm par „Jēkabpils lūšu rezidenci” Rīgas zooloģiskajā dārzā. Šo brīžu tēlojums koledžas viesiem radīja sirsnīgu un gaišu noskaņu, kā mums tik bieži pietrūkst.

Parādot savas zināšanas dabaszinībās, matemātikā un ekonomikā, audzēkņi elektroniski pildīja testus. Tam sekoja radošu praktisku darbnīcu uzdevumi: no papīra, izmantojot ģeometriskas figūras, izveidot lampas abažūru, darba procesā izmantot fantāziju un oriģinālas idejas, aprēķināt lampas izmaksas, realizācijas cenu,izveidot reklāmu par izveidoto ķermeni . Šajā konkursā uzvarēja Jelgavas Tehnikums, bet mūsu koledžas audzēkņi ieguva 2.vietu.

Konkursa diena aizritēja ļoti daudzveidīgi. Zemgales novada profesionālo skolu skolotājiem bija iespēja redzēt Vecpilsētas laukuma arhitektonisko veidojumu un skatīt Krustpils pili. Zināšanas par pilsētu un koledžu konkursa dalībnieki varēja pārbaudīt konkursā”Zini vai mini!”

Īpaši gribas pieminēt audzēkņu domas no radošā darba latviešu valodā un literatūrā- pasakas „Gaismas un tumsas cīņa”. Lūk, daži citāti, kas raksturo jauniešu vēlēšanos saskatīt pasaulē un cilvēkos labo. „Varbūt nav jāstrīdas, bet jāredz harmonija, jāredz, ka viss ir līdzsvarā un vienlīdzīgi vajadzīgs.”(Jēkabpils Agrobiznesa koledžas audzēkņu domas).

Jelgavas Tehnikuma audzēkņu sacerētās pasakas darbība risinās neparastā zemē”Lūsandrijā”.Tur „Superlūsis mīt katrā skolotājā, kas cīnās pret visu netaisno.”Daudz citu jauku domu bja izlasāms arī Aizkraukles profesionālas skolas audzēkņu mūsdienīgajā pasakā, kas izsaka vēlēšanos meklēt savas dzīves svētumus, kuri atrodas pavisam tuvu- dzimtajā novadā.

2017. gada konkurss ”Erudīts” notiks Jelgavas Tehnikumā.

Lai konkurss varētu noritēt ,visu dienu čakli strādāja žūrija. Jēkabpils Agrobiznesa koledžas administrācija izsaka pateicību žūrijai:

Jēkabpils pamatskolas angļu valodas skolotājai Antrai Laitānei

Jēkabpils 3. vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotājai Sandrai Ozolai

Jēkabpils 3. vidusskolas latviešu valodas un literatūras skolotājai Ingūnai Ūbelei

Salas viduskolas ekonomikas skolotājai Ingai Ozoliņai

Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Studiju daļas matemātikas pasniedzējai Vijai Grīnfeldei

Jēkabpils Tautas teātra aktrisei Zanei Ozolai

Lai varētu noorganizēt šo pasākumu, bija nepieciešams finansējums, tādēļ pateicamies Jēkabpils pilsētas domei par finansiālo atbalstu konkursa norises īstenošanai.

Jēkabpils Agrobiznesa koledžas skolotāja Skaidra Putniņa

Atstājiet komentāru