2024.gada 7. maijs

Henriete, Henrijs, Jete

Kamerkoris "Muklājs" Jēkabpils klausītājus iepazīstinās ar latgaļu dziesmu albumu

Kamerkoris "Muklājs" Jēkabpils klausītājus iepazīstinās ar latgaļu dziesmu albumu

Šodien plkst.16 Jēkabpils Krustpils baznīcā notiks kamerkora "Muklājs" koncerts, kurā dziedātāji iepazīstinās ar latgaļu dziesmu albumu, informē kora mākslinieciskais vadītājs Jānis Kokins.

 

Lai arī tradicionāli latgaļu dziesmas izpilda Latgales kolektīvi, tā nodrošinot sava novada kultūras tradīciju saglabāšanu un popularizēšanu, koris "Muklājs" gājis citādu ceļu. Rīgas kamerkoris "Muklājs" un latgaļu dziesmas ir savdabīga mūzikas savienība, kas akcentē latgaļu tradīciju un mūzikas klātbūtni Latvijas kultūrtelpā. Kora skanējums ar šo repertuāru ir kļuvis daudzveidīgāks, ieguvis savdabīgu valodas un muzikālā skanējuma akcentu, pauda Kokins.

 

Kora dalībnieku vidū ir vairāki ar Latgales saknēm saistīti dziedātāji, kuri radīja vēlmi un motivāciju neaizmirst un popularizēt latgaliešu valodu un kultūras daudzveidību Latvijas kultūrā.

 

Kamerkora radītajā latgaļu dziesmu albumā "Ar Laimeņu runojūt" apkopotas dažādos laikos tapušas latgaliešu tautasdziesmu apdares un oriģināldziesmas. Vairāku gadu garumā šim nolūkam īpaši piemeklēts repertuārs, tostarp aicināti komponisti radīt oriģināldziesmas latgaliešu valodā. Īpašs kamerkorim "Muklājs" veltīts skaņdarbs ir Agnetas Krilovas "Meitines dzīsma" ar Raiņa dzejoļa "Fabrikas meitene" vārdiem, kuras pirmatskaņojums izskanēs šodienas koncertā.

 

Latgaļu dziesmu albumam veltītais koncerts rīt notiks Daugavpils Vienības namā, bet 15.novembrī kamerkoris "Muklājs" uzstāsies Rīgā, Mazajā ģildē. Koncertos līdztekus albumā iekļautajām dziesmām izskanēs arī citas latgaļu dziesmas no "Muklāja" repertuāra.

 

Atstājiet komentāru