2024.gada 3. maijs

Gints, Uvis

Muzeju naktī Jēkabpilī atklās Rutas Štelmaheres gleznu izstādi

Muzeju naktī Jēkabpilī atklās Rutas Štelmaheres gleznu izstādi

16. maijā Muzeju nakts ietvaros Jēkabpils Vēstures muzejā - Krustpils pils vārtu tornī atklās Rutas Štelmaheres retrospektīvu gleznu izstādi „Viņi dzīvoja ilgi un laimīgi” un uzstāsies dzejnieki un mūziķi.

Laikā no 19.00 – 00.40 muzeja apmeklētājiem būs iespēja dzirdēt izcilu latviešu dzejnieku Māra Salēja, Jāņa Vādona, Zanes Daugules, Rutas Štelmaheres, Sintijas Kampānes, Aivara Krūkliņa un Laura Kampāna dzejas lasījumus un mūziķu Elijas Kapickas, Zanes Daugules, Mareka Sarnovska un Laura Kampāna mūziku.

Ruta Štelmahere raksta: „Izstāde „Viņi dzīvoja ilgi un laimīgi” ietver manas gleznojumu pamattēmas - princešu un karaļvalstu tēlojumos ietvertās tautas, pilsētas un Kristīgās Baznīcas alegorijas un vēsti par cilvēka garīgu atdzimšanu, atgriešanos pie dievišķās beznosacījuma mīlestības – esību, kurā saņemam piedošanu un spējam piedot. Ikviens no mums vēlas dzīvot ilgi un laimīgi, šo vēlmi mūsos iekodējusi Ēdenes dārza pieredze. Kas atgriežas pie Dzīvības koka, tas dzīvo arī pēc nāves.
Vairumam pasaku par daiļās princeses atbrīvošanu un viņas cēlā vai ne tik cēlā bruņinieka uzvaru pār ļaunuma arhetipiem – tumsas valsts briesmoņiem un izsmalcināti viltīgiem ļaundariem – beidzas ar vārdiem: „Tad viņi apprecējās un dzīvoja ilgi un laimīgi.”. Noklausījušies pasakas pēdējo teikumu, kas vēsta laimīgas beigas, bērni atviegloti nopūšas un beidzot var mierīgi iemigt, lai sapnī no jauna – nu jau kā dalībnieki – piedalītos cīņās pret ļaunuma karaļvalsti. Bet vecmāmiņa vai vectēvs, aizverot mazbērnu guļamistabas durvis, iespējams, nopūšas par pasakas varoņu tālāko likteni – kurš gan labāk kā viņi zina, kas slēpjas aiz laimi un ilgmūžību sološajiem vārdiem - cik daudz ļaunuma pasaku varoņiem būs jāatpazīst un jāuzvar pašiem sevī. Iespējams, vecmāmiņa un vectēvs nav lasījuši grāmatas par desmit laimīgu attiecību vai gara mūža noslēpumiem. Viņu atmiņu kopsumma saistīta ar Bībelē izlasītajiem vārdiem: „Tā nu paliek ticība, cerība, mīlestība, šīs trīs; bet lielākā no tām ir mīlestība.””

Izstāde Krustpils pils Vārtu tornī skatāma no 16. maija līdz 31. jūlijam.

DZEJAS LASĪJUMI Krustpils pils vārtu tornī un pils pagalmā
muzeju naktī 2015. gada 16. maijā

Pils pagalmā 19.00 – 19.15 Māris Salējs, Jānis Vādons
Pils vārtu tornī 19.20 – 20.10
Rutas Štelmaheres izstādes „Viņi dzīvoja ilgi un laimīgi” atklāšana , apskate
Mūzika: Elija Kapicka, dzeja: Ruta Štelmahere
Pils vārtu tornī 20.10-21.00
Mūzika: Zane Daugule, dzeja: Māris Salējs, Jānis Vādons
Pagalmā 21.00 – 21.15 Aivars Krūkliņš , Ruta Štelmahere
Pagalmā 23.00 – 23.15 Sintija Kampāne, Lauris Kampāns
Pils vārtu tornī 23.20 -24.00
Mūzika: Mareks Sarnovskis, dzeja: Sintija Kampāne, Aivars Krūkliņš
Pagalmā 00.00 – 00.15 Zane Daugule
Pils vārtu tornī 00.20 - 00.40
Mūzika: Lauris Kampāns, dzeja: Zane Daugule

Atstājiet komentāru