2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Koncerts – ceļojums laikā un emocijās

Koncerts – ceļojums laikā un emocijās

18.aprīlī plkst. 18.00 Jēkabpils Tautas namā ar koncertu „Ceļojuma piezīmes” viesosies izcili Latvijas mākslinieki Dita Krenberga (flauta), Guntis Kuzma (klarnete) un Ieva Oša (klavieres, Grāca, Austrija).


Šai koncertā mūzika vedinās klausītāju ceļojumā gan laikā, gan telpā - koncertā iekļautie skaņdarbi tapuši dažādos laikos no pagājušā gadsimta līdz mūsdienām un aptver plašu ģeogrāfiju - Latviju, Somiju, Franciju. Mūziķi atskaņos Jāņa Mediņa Dainu (1934) un Žana Sibeliusa Skumjo Valsi (1904), kas pēc savas noskaņas ir ļoti radniecīgi. Franču mūzikai raksturīgo šarmu saklausīsim Ditijē Sonatīnē flautai (1943) un Pulenka Sonātē klarnetei (1962). Abi skaņdarbi pieder pie šo instrumentu zelta repertuāra un pārsteidz ar burvīgām, sulīgām krāsām. Koncertā skanēs arī mūsu novadnieka Aigara Godiņa Meditāciju flautai un klavierēm, kurā „ir izteikta meditatīva noskaņa, dvēseles sajūtu gamma, tiekšanās uz gaismu un cerību. Koncentrēta melodiskā līnija, kas pamazām sasniedz skaņdarba kulmināciju, pēc kuras seko atgriešanās sākuma noskaņā.” (A.Godiņš).


Radikāli kontrastējošs ir francūža Gijoma Konesona trio Tehno parāde (2002), kam ir nemainīgs ritms visā skaņdarba garumā. Mūzikā iezīmējas divi virpuļojoši un asi motīvi, kas melodiju padara svinīgu un satraucošu vienlaikus. Skaņdarba vidū ir neliela pauze, kuras laikā mākslinieki skaņas no klavieru stīgām izvilina ar papīra lapu un otu palīdzību. Pēc šāds īsas atelpas visi instrumenti atkal apvienojas ritmiskā kopskaņā.


Kopumā mākslinieki programmu veidojuši tā, lai katrs mūziķis varētu spoži parādīt sava instrumenta skanējuma plašo amplitūdu un kopējā saspēlē uzburt tik daudzveidīgu tembrālo saderību, izraisot klausītājos krasi mainīgas emocijas – no liegi liriskām un meditatīvām līdz kontrastējoši ekspresīvām.
Dita Krenberga un Ieva Oša sadarbojas jau no 1999.gada un kopā atskaņojušas vairākas koncertprogrammas, bet Gunti Kuzmu pieredzējušās mākslinieces pieaicinājušas pirms dažiem gadiem. Visi šie mākslinieki ir vairāku prestižu starptautisko konkursu laureāti, daudz koncertējuši ārzemēs un līdz pilnībai apguvuši katrs sava instrumenta spēles tehniku. Dita Krenberga teic, ka māksliniekam jāspēj ar mūzikas instrumentu paust visdažādākā emocijas un ar šo spēju tad arī atšķiras izcili mūziķi.


Ieejas biļešu cena 5 €, skolniekiem – 2 €. Biļetes nopērkamas tautas nama kasē.

Atstājiet komentāru