2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

„Kauranieši” gatavojas lielajam koncertam (FOTO)

„Kauranieši” gatavojas lielajam koncertam (FOTO)

- Stiiieeepjamies, garākas rokas, tiekam pie kājas! Garu, garu kājiņu, iz-tais-no-tu! Turam punktiņu, aiziesiet pa pieskari! – ritmiski, brīžiem pavisam dziedoši skandē Ingrīda Feldmane kārtējā tautas deju kolektīva „Kauranieši" mēģinājumā (nez, vai kādreiz ko tādu „nenodeklamē" arī miegā?). Un tā jau 21 gadu – mēģinājumi mijas ar koncertiem, deju skatēm, kuros gūti labi rezultāti, un sadancošanos Deju svētkos Rīgā. „Kauraniešos" dejo Jēkabpils Valsts ģimnāzijas 10.-12. klašu jaunieši, tāpēc sastāvs katru gadu mainās, bet atraidīts netiek neviens, arī tāds, kurš agrāk nav dejojis.
 
Pedagoģe atzīst, ka joprojām nav līdz galam izskaitījusi, cik deju apgūts pa šiem gadiem (tikusi līdz 113, tālāk pietrūcis pacietības), nav arī saskaitīts, cik jauniešu ir iedīdīti latvju dejas soļos, bet tas galu galā nav tik svarīgi. Visvērtīgākais ir, ka jaunieši vēl pēc gadiem novērtē mēģinājumos un koncertos gūto savas personības izaugsmei. Pašreizējā sastāva dalībnieki Jānis, Sandija, Jolanta, Zane, Ingus un Annija cits caur citu atklāj, ko, viņuprāt, dod deja – „esmu lokanāks, dejošana palīdz mācībās", „atmiņu labi trenē un koordināciju", „atnāku ar sliktu garastāvokli, aizeju ar labu", „dejošana dod fizisko izturību, esmu kļuvusi drošāka, protu labāk komunicēt", „māca pārvarēt uztraukumu, stāja uzlabojas un veselība", „īpašu svētku sajūtu katrā koncertā, kad tiek uzvilkts tautas tērps". Rūdolfs uzskata, ka deju kolektīvā galvenais ir kopīga mērķa sasniegšana. Kaut arī mēģinājumos krietni jāpasvīst, tas viss notiek caur smiekliem un jokiem kopā ar savējiem. Patīk arī, ka ierastās dejas dažkārt tiek pārveidotas un pielāgotas attiecīgajam notikumam. Edijs piebilst, ka uz mēģinājumiem gribas nākt vienmēr, bet visjautrāk kļūst uz pavasara pusi, kad sākas koncerti, izbraukumi un ballītes.
 
Deja maina attieksmi un ir cieši saistīta ar matemātiku
 
Ingrīda Feldmane ir pārliecinājusies, ka tiem, kas atnāk dejot, izmainās attieksme pret visu – mācībām un citiem pienākumiem, domubiedriem un pārējiem cilvēkiem. Viņi iemācās improvizēt un izkļūt no neparedzētām situācijām, palīdzēt cits citam, kad vajag. Visskaistākie mirkļi esot rudenī - pirmā tikšanās ar dejotājiem, kad kolektīvā ienāk desmitklasnieki. Bet pavasarī izlaidumā ir atvadas no divpadsmitajiem un lielā raudāšana...
Uz sabiedrībā ne reti dzirdēto viedokli, ka matemātiķi kā eksaktās zinātnes pārstāvji ir teorētiķi un sausiņi, Ingrīda Feldmane attrauc, ka viņai matemātika nemaz neliekas sausa un jau skolā licies – es to pierādīšu! - Patiesībā deja ir ļoti saistīta ar matemātiku – tā ir reakcija, sistēma, vistīrākā veidā simetrija un ģeometrija. Esmu pārliecinājusies praksē, – kas izprot deju, saprot arī matemātiku,- rezumē skolotāja.

Ingrīda pati dejai pievērsusies, mācoties skolā - Nopietnāk dejai pievērsos, kad aizgāju mācīties uz Daugavpils Pedagoģisko institūtu, kur sāku dejot studentu deju kolektīvā „Laima" un reizē ar matemātikas studijām Sabiedrisko profesiju fakultātē ieguvu arī deju skolotājas kvalifikāciju. 2010. gadā absolvēju arī Deju skolu 5.

Strādājot skolā, sāku dancināt savu audzināmo klasi, un pirmo deju nodejojām Bērnu un jauniešu centra (BJC) zālē 1994.gada 18.februārī. Kopš tā laika katru gadu šai datumā vai tuvu tam rīkojam koncertu un svinam kolektīva dzimšanas dienu kur nu kuru reizi - BJC, skolā vai kultūras namā.
Šogad „Kauraniešu" lielais koncerts kopā ar bijušajiem dalībniekiem un draugiem notiks 14.februārī plkst. 17.00 Krustpils Kultūras namā. - Vakars paies mīlestības zīmē - mēs izdejosim mīlestību un dāvāsim to skatītājiem, arī „Delveri" un „Delverēni" gatavo savu radošo atzīšanos. Ar saviem sveicieniem koncertā piedalīsies deju kolektīvi „Silaviņa" no Līvāniem un „Ance" no Ilūkstes. Lai skatītāji arī nāk ar savu atzīšanos!- aicina Ingrīda Feldmane.
 
Valda Priekule,
projektu koordinatore
 
                                                                               
aakauranena     aaKauraniesi
Ingrīda Kauranena                                               "Kaurenieši"

Atstājiet komentāru