2024.gada 19. maijs

Lita, Sibilla, Teika

„Sadancis” jaunrades deju konkursā dejos Māras Simsones horeogrāfiju

„Sadancis” jaunrades deju konkursā dejos Māras Simsones horeogrāfiju

24. janvārī Valmierā notiks XIX Jaunrades deju konkursa fināls, kurā piedalīsies arī Jēkabpils tautas nama deju kolektīvs „Sadancis" (vad. Inese Lazdāne). „Sadancis" izdejos Kanādas deju pedagoģes Māras Simsones horeogrāfiju „Māras dziesmas". Arī mūzikas autore ir ārzemju latviete Dace Sloka, kas ilgus gadus dzied latviešu vokālajā ansamblī „Vecpilsētas Dziedātāji".
 

„Sadanča" sadarbība ar Māru Simsoni sākās pērnvasar, kad kolektīvs kopā ar citiem septiņiem deju kolektīviem no Latvijas piedalījās XIV Latviešu dziesmu svētkos Kanādā, Hamiltonā, kur bija pulcējušies arī mūsu tautieši no ASV, Zviedrijas, Īrijas un Austrālijas, kopā ap 500 dejotāju.
- Bijām sevišķi priecīgi, ka kolektīvs no pilsētas ārpus Rīgas dodas uz Hamiltonu. Zinām, cik tas ir liels darbs un pūles un, galvenais, finanšu sagatavošana, lai dotos uz Kanādu. Patiešām apsveicu viņu uzņēmību, jo mums atkrita vairāki slavenāki ansambļi un kolektīvi no Latvijas, bet „Sadancis" ar lielu sparu sadūšojās, un viņiem izdevās atlidot pilnā sastāvā un piedalīties svētkos. Tas pierāda, cik spējīga un dūšīga ir vadītāja un arī visi dejotāji,- vērtē deju zinātāja Māra Simsone. Simsone stāsta, ka ārzemju horeogrāfiem nav viegli bieži ierasties Latvijā un iestudēt savas dejas, tāpēc ir liels prieks, kad atrodas atsaucīgs kolektīvs ar ieinteresētu un atbildīgu vadītāju, kurš ir gatavs iemācīt jaunrades dejas un piedalīties ar tām konkursos.
Inese Lazdāne atceras, ka kopēju valodu ar Māru atradušas ātri – jau septembrī no Kanādas uz Jēkabpili atceļojis dejas apraksts un skaņu ieraksts, sākusies dejas iestudēšana ar mērķi dejot to jaunrades deju konkursā. Mēģinājumu videoieraksti sūtīti Mārai, tad kopīgi analizētas un apspriestas atsevišķas kustības, satvērieni un deju soļi, pieslīpēti atsevišķi gājieni.


– Kad Inese atsūtīja pirmo ierakstu no Jēkabpils koncerta, sapratu, ka „Māras dziesmas" ir drošās rokās! Rezultāts ir burvīgs! Ar Inesi ir viegli sarakstīties, bez uztraukuma varam izrunāties un dot viena otrai ieteikumus, patiešām priecājos par to. Tikai žēl, ka nevaru būt klāt konkursā Valmierā, bet sirds būs klāt un ceru, ka visi dejotāji sajutīs tās labās domas un priecīgās asaras no Kanādas. Es zinu ka viņi nodejos deju ar lepnumu un mīlestību, vijīgiem soļiem. Domāju, ka nākamreiz, kad dosimies uz Latviju, noteikti būs jāaizbrauc uz Jēkabpili ciemos, - apņemas Māra Simsone.
Latvijā atzinību jau agrāk guvušas Māras Simsones dejas „Iebrauca saulīte" un „Spieķītis", kas dejotas Vidējās paaudzes un Senioru deju svētkos.


Valda Priekule
Jēkabpils pilsētas pašvaldības
Kultūras pārvaldes projektu koordinatore

Atstājiet komentāru