2024.gada 5. maijs

Ģederts, Ģirts

Pirmo reizi valsts svētku koncertā piedalīsies mazākumtautību kolektīvi

Pirmo reizi valsts svētku koncertā piedalīsies mazākumtautību kolektīvi

Jēkabpilī, 18.novembra valsts svētku koncertā šogad pirmo reizi piedalīsies mazākumtautību biedrību kolektīvi. Līdz šim svētku koncertus sniedza viesmākslinieki un vietējie pašdarbības kolektīvi.
 
 
"Latvija nav mūsu privātīpašums. Valsts saturu veido visi cilvēki, kas šeit dzīvo un strādā – poļi, baltkrievi, ukraiņi, igauņi, lietuvieši, krievi un citi. Šobrīd, kad kaimiņvalstī Ukrainā notiek karš, kad situācija šajā reģionā nav viennozīmīga, mums ir jāsaprot, ka starp dažādām tautībām ir jābūt dialogam un arvien vairāk ir jāiesaista mazākumtautības gan mūsu kultūras telpā, gan valsts notikumos. Tas nozīmē ne tikai piederēt šai valstij un šai pilsētai, bet zināmā mērā arī uzņemties pienākumu un atbildību pret valsti un pilsētu," tiekoties ar žurnālistiem sacīja Jēkabpils Kultūras pārvaldes vadītāja Inta Ūbele.
 
 
Viņa uzsvēra, ka mazākumtautību biedrību kolektīvi uzaicinājumu piedalīties kopīgajā pilsētas valsts svētku koncertā uztvēruši ar lielu atbildību un esot patiess prieks vērot, ar kādu degsmi viņi gatavojas pasākumam.
 
 
Inta Ūbele skaidro, ka mazākumtautību biedrību priekšnesums būs daļa no valsts svētku koncerta un kolektīvi dziedās gan latviešu, gan savā dzimtajā valodā. Viņa uzsver, ka iesaistot mazākumtautības Latvijas valsts norisēs, var panākt to, kas tik ļoti svarīgs mums visiem, – mieru. Tāpat viņa aicina iedzīvotājus nejaukt divas lietas – politiku un kultūru.
 
 
"Tiekoties ar biedrībām, kad sākotnēji sarunā izskanēja arī dažas replikas par situāciju kaimiņos, par to, kurš vainīgs un kurš nē, es stingri norādīju, ka mēs runājam par kultūru, ne politiku, tas tika uzņemts ar sapratni un pie šīs tēmas vairs neatgriezāmies," saka Inta Ūbele un piebilst, ka, protams, ar pavēli apklusināt emocijas nav iespējams, taču šoreiz prioritāte ir kultūrai un to visi uztvēruši ar izpratni. Turklāt mēģinājumos cilvēki tiekas, kontaktējas, sarunājas un tikai sarunās iespējams atrast risinājumu.
 
 
Inta Ūbele aicina arī iedzīvotājus nejaukt divas lietas – politiku un kultūru. Inta Ūbele norāda, ka par lēmumu svētku koncertā iesaistīt arī mazākumtautību biedrību kolektīvus jau saņēmusi ļoti asus iebildumus un kritiku no tiem, kas neatbalsta šādu lēmumu un, kas izteikušies, ka šajā politiski nestabilajā laikā nevajadzējis aicināt citu tautību ansambļus, bet Kultūras pārvalde ir pārliecināta, ka tieši šobrīd ir īstais laiks, lai saliedētu Jēkabpils iedzīvotājus.
 
 
Jēkabpilī, 18.novembrī, pulksten 16.00 Krustpils kultūras namā notiks svinīgs pasākums un koncerts, kurā pirmo reizi līdzās latviešu ansambļiem un koriem uzstāsies arī mazākumtautību kolektīvi: Jēkabpils krievu biedrības ansamblis „Rodņik", Jēkabpils ukraiņu biedrības ansamblis „Javir", Jēkabpils poļu biedrības ansamblis „Rodacy", kā arī Jēkabpils baltkrievu biedrības „Spatkanne" ansamblis „Zaviruha".
 
 
Pēc koncerta pulksten 19.00 sāksies "Gaismas ceļš" no Krustpils kultūras nama līdz piemineklim "Kritušajiem par Tēviju".
 
 
Savukārt pulksten 19.30 būs svētku salūts.

Komentāri (0-1/1)

  • Marģers
    02.07.2018 18:21
    Kultūra un sports spēj vienot tautas, tāpēc jebkurš kopīgs pasākums ir apsveicams.
    Marģers Jaudzems

Atstājiet komentāru