2024.gada 2. maijs

Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK (VIDEO)

Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK (VIDEO)

Trešdien, 3.septembrī plkst. 18:00 Jēkabpils tautas nama Lielajā zālē Baltijas jūras dokumentāl filmu forumu atklās Šogad Bulgārijā tapusī filma „Tēvocis Tonijs, trīs muļķīši un VDK".
 
 
Trīs muļķīši ir Bulgārijas pazīstamākais animācijas seriāls, kas pasaules slavu ieguva 20. gadsimta 70. gados. Kamēr komunistiskajam režīmam lojālais filmas režisors Doņo Doņevs (Donio Donev) apceļoja filmu festivālus, iegūstot starptautisko atpazīstamību, par Antonija Trajanova (Antony Trayanov) patieso ieguldījumu filmu tapšanā netika runāts. Atverot kasti pēc kastes ar saviem zīmējumiem, tēvocis Tonijs liek aizdomāties par lietu kārtību, cenzūras un politikas nozīmi mākslinieku dzīvē. Toreiz un tagad.
 
 
Kad pusgadu pēc šīs dokumentālās filmas pirmizrādes Doņeva mantinieki vienpusīgi lauza līgumu ar filmas veidotājiem par „Trīs muļķīšu" izmantošanas tiesībām, Bulgārijā aizsākās aktīvas diskusijas par autortiesību un cenzūras jautājumiem. Aizstāvot filmas režisoru tiesības un mākslinieku vārda brīvību, konfliktā iesaistījušās arī starptautiskas filmu veidotāju organizācijas.
 
 
Oriģinālais nosaukums: Uncle Tony, Three Fools and the Secret Service
Režisors: Vesela Kazakova (Vesela Kazakova), Mina Mileva (Mina Mileva),
Garums: 87 min
Gads: 2014
Valsts: Bulgārija

Pēc seansa – tikšanās ar filmas režisorēm Veselu Kazakovu, Minu Milevu un žurnālistu Paulu Raudsepu interneta tiešraidē.

Atstājiet komentāru