2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Kino Placī "Latviešu filmu nedēļa" (VIDEO)

Kino Placī "Latviešu filmu nedēļa" (VIDEO)

Kino Placis savu otro sezonu noslēgs ar latviešu jaunākā kino izlasi. No 13. līdz 16. augustam brīvdabas kino demonstrēs Rūdolfa Miķelsona (Minga), Kristas Burānes, Dāvja Sīmaņa un Māra Martinsona mākslas un dokumentālās filmas.

Trešdien, 13. augustā plkst. 21.30 latviešu kino nedēļu sāks jaunā latviešu režisora Rūdolfa Miķelsona mākslas filma „Ļaunuma atspulgs". 19 gadus vecā režisora pirmā pilnmetrāžas filma pirmizrādi piedzīvoja šī gada sākumā kinoteātrī „K.Suns". „Ļaunuma atspulga" centrā darbojas astoņi jaunieši. Kad ballītes laikā Rinalds dzērumā nosit savu biedru Ināru un atsakās atbildēt par sekām, mainās visiem tik ierastais dzīves ritms.
 
Rūdolfs Miķelsons plašāk pazīstams kļuva 2010. gadā pēc Roberta Rubīna dokumentālās filmas „Kā tev klājas, Rūdolf Ming?" panākumiem, kas atspoguļoja tolaik trīspadsmitgadīgā puiša pirmos centienus kino.

14. augustā plkst. 21.30 skatīsimies Kristas Burānes dokumentālo filmu „Māra", bet pirms tam – plkst. 21:10 tiksimies ar pašu režisori. Filma seko līdzi režisores Māras Ķimeles attiecībām ar vecomammu, dēlu un darbu, dokumentējot teātra kā nereālas realitātes tapšanu ne tikai uz skatuves, bet arī ikdienas dzīvē. Visi šīs dokumentālās filmas varoņi tēlo – daži vairākas lomas, daži arī paši sevi. Bet vai tāpēc viņi nav patiesi?

Filmas radošajā komandā viens no labākajiem Latvijas operatoriem Valdis Celmiņš, starptautisku atzinību guvusī animācijas režisore un filmas māksliniece Anete Melece tandēmā ar talantīgo animatoru Tomu Burānu, precīzi jūtošais un teātrim daudz rakstošais komponists Jēkabs Nīmanis, rotaļīgais skaņu mākslinieks Maksims Šenteļevs. Filmas aizkadrā runā un dzied Anta Eņģele. Filma producēta studijā „Nomadi" un pirmizrādi kinoteātrī „Splendid Palace" piedzīvoja 2014.gada maija sākumā.
 
Krista Burāne kino režijā sevi pieteikusi ar pilnmetrāžas dokumentālo filmu par Oļģertu Kroderu - „Piektais Hamlets", kas 2009. gadā tika nominēta Dienas gada balvai kultūrā, bet nacionālajā filmu festivālā „Lielais Kristaps" saņēma gada debijas un labākās dokumentālās filmas nominācijas.

Piektdien, 15. augustā plkst. 21.30 demonstrēs Dāvja Sīmaņa filmu „Escaping Riga". „Escaping Riga" ir kinematogrāfisks ceļojums, dokudrāma, kas meklē atbildes uz jautājumu, kā 20.gadsimta pirmās puses notikumi ietekmēja un mainīja cilvēku dzīves, kuri piedzimuši vienā un tajā pašā vietā - Rīgā, un kā sapņi par dzīvi pārtop dziļā vilšanās un ilūziju sabrukumā. Filmas galvenie varoņi ir divi pasaules līmeņa ģēniji – britu domātājs Sers Jesaja Berlins un krievu kinorežisors Sergejs Eizenšteins, kuri abi piedzima Rīgā pirms vairāk nekā 100 gadiem. Savstarpēji mijot šo abu personību ikdienas situācijas un sekojot filmas režisora interpretācijai aizkadrā, filmā atainosies dīvains personisks stāsts 20.gadsimta sākumā, laikā, kad Eiropa tika izmainīta neatgriezeniski.

Galvenajās lomās – Gints Grūbe, Gustavs Briedis, Mihails Karasikovs, Mārtiņš Počs, Viktors Puglejevs. Scenārija autori – Dāvis Sīmanis un Uldis Tīrons, komponists Kārlis Auzāns.
 
Kinorežisors, montāžas režisors Dāvis Sīmanis juniors filmu uzņemšanas laukumus pazīst kopš bērnības - viņa tēvs ir izcilais kinooperators Dāvis Sīmanis. Vairākkārt ticis nominēts un saņēmis Lielā Kristapa balvas.

Kā pēdējā šīs sezonas filma Kino Placī 16. augustā plkst. 21.30 – Māra Martinsona spēlfilma „Oki – okeāna vidū" –, kas pirmizrādi piedzīvoja šī gada aprīlī. Filmā piedalās starptautiska aktieru komanda - japāņu aktrise Kaori Momoi, latviešu aktieris Andris Bulis, austrāliete Hanna Levjēna un filmas mūzikas autors ASV Kinoakadēmijas biedrs Viljams Goldšteins.

Ideja radīt mistisko drāmu, kas vienlaikus ir arī trilleris, Martinsonam radās, atklājot daudzos nostāstus par jaunām un senām mājām Kalifornijā, kuras apvītas leģendām un baumām par tajās mītošiem spokiem.
 
Māris Martinsons 2008. gadā saņēmis balvu kā labākais režisors Šanhajas Starptautiskajā kinofestivālā par filmu "Nevajadzīgie ļaudis", kura 2009. gadā tika atzīta par labāko pilnmetrāžas spēlfilmu kinofestivālā "Lielais Kristaps". Filma tika izvirzīta ASV Kinoakadēmijas balvai pārstāvēt Lietuvu. 2010. gadā tapusī otrā Martinsona spēlfilma "Amaija" (pirmā Latvijas - Honkongas kopražojuma filma) tika izvirzīta ASV Kinoakadēmijas balvai pārstāvēt Latviju. Šis fakts ir unikāls kinovēsturē ar to, ka Martinsons ir vienīgais kinorežisors, kura filmas ASV Kinoakadēmijā ir pārstāvējušas divas dažādas valstis.

Biļetes cena uz seansu 1,5 €, iepriekšpārdošanā biļetes nopērkamas Jēkabpils tautas nama kasē, bet pirms kino seansa – Kino Placī.
 
Informāciju par vecuma ierobežojumiem filmām skatīt www.jkp.lv.

Ja laika apstākļi izskatās nelabvēlīgi, pārliecināties, vai seanss notiks, var, piezvanot pa tālruni 29519148. Par labsajūtu filmas skaitīšanās laikā lūgums maksimāli parūpēties katram pašam – paņemt līdzi siltāku šalli, pledu, pretodu līdzekli.
 
Foto: ForumCinemas

Atstājiet komentāru