2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Latvijas I skolēnu tautas mūzikas festivāls izvēršas muzikālā piedzīvojumā, kurā ceļ godā sauli un tautasdziesmu (FOTO)

Latvijas I skolēnu tautas mūzikas festivāls izvēršas muzikālā piedzīvojumā, kurā ceļ godā sauli un tautasdziesmu (FOTO)

Vakar Jēkabpilī norisinājās Latvijā vēl līdz šim nebijuši svētki – Pirmais Latvijas izglītības iestāžu Tautas mūzikas festivāls „Ar saulīti rotāties”, kurā piedalījās mūzikas grupas un ansambļi ar vairāk nekā 200 mūziķiem un dziedātājiem.

Tā kā par norises vietu bija izvēlēta Jēkabpils, tad mūsu pilsētu pārstāvēja vairāki kolektīvi: Ritas Mičules vadītais Jēkabpils 3.vidusskolas instrumentālais ansamblis „Riestava”, Jēkabpils pamatskolas vokālais trio „Trejmeitiņas” (vadītāja Anita Cinkmane), Jēkabpils Bērnu un jauniešu centra tautas mūzikas grupa „Raksti”, Jēkabpils pamatskolas 5.a klases ansamblis „Mēs paši” (vadītāja Agnese Levinska) Jēkabpils Valsts ģimnāzijas vokālā grupa „Pienāc biežāk” (vadītāja Sandra Bondare) un Jēkabpils Valsts ģimnāzijas jauniešu vokālā grupa „Horizontāli” (vadītāja Sandra Bondare).

Bez tam festivālā piedalījās Līvānu Bērnu un jauniešu centra vokālā studija „Spurgaliņas” (vadītāja Skaidrīte Bulmeistere), Limbažu Bērnu un jauniešu centra vokālais ansamblis „Pogas” (vadītāja Dace Robule) un kapela „Eži” (vadītāja Sandra Budeviča), Dobeles Valsts ģimnāzijas zēnu vokālais ansamblis „KPTT” (vadītājs Raimonds Bulmers), Baldones domes vokālais ansamblis „Spuldzītes vējā” (vadītāja Sarmīte Skrūzmane), Rīgas 6.vidusskolas vokālais ansamblis „Lai Top!” (vadītāja Ārija Šķepasts), Rīgas Kultūras un atpūtas centra „Imanta” koklētāju ansambļa „Kārta” studija (vadītāja Dace Bleikša), Bērnu un jauniešu centra „Rīgas skolēnu pils” folkloras kopa „Kokle” (vadītāja Dina Liepa), Alojas novada Vilzēnu tautas nama ritma grupa „Radiridirī” (vadītājs Dzintars Vīksna), Talsu novada Valdemārpils vidusskolas netradicionālais orķestris (vadītāja Gunta Vecvagare), (vadītājs  un Talsu novada Bērnu un jauniešu centra un Talsu kristīgās vidusskolas Zvanu ansamblis (vadītājs Jānis Smilga). Bez tam kopkoncertā piedalījās arī Jēkabpils mūzikas skolas vijoles klases audzēkņi.

Festivāla dalībnieki sniedza arī ielas koncertus vecpilsētas laukumā, kur eksotiski izklausījās zvanu ansambļa priekšnesums, tāpat arī koklētāju sniegums.

Vakar koncerts izvērtās sevišķi krāšņs, jo tajā visi muzicēja un dziedāja kopā, izpildot Imanta Mežaraupa cikla „Dod, Dieviņi, kalnā kāpti” finālu Jāņa Grigaļa apdarē un divas daļas no Valta Pūces kantātes „Saule sēja sudrabiņu”. Festivāla koporķestri diriģēja Jānis Grigalis.

„Mēs rakstām jaunu lapu vēsturē, jo šāds Latvijas izglītības iestāžu Tautas mūzikas festivāls šogad notiek pirmo reizi. Ideja radās tāpēc, ka iepriekšējos Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkos 2010.gadā Tautas mūzikas festivāls bija viens no skaistākajiem koncertiem. Tad arī radās tā ideja – kāpēc lai festivāls ir tikai vienu reizi, ja var to rīkot atsevišķi kā tradicionālu festivālu. Festivālā piedalās latvijas vispārējās un interešu izglītības skolēni. Viņu brīnišķīgie pedagogi ir tie, kas māca viņiem mūziku. Šos kolektīvus mēs festivālam atlasījām iepriekšējā gada skatēs. Tie ir labākie no labākajiem, kas piedalās šajā festivālā. Piedalās arī jēkabpilieši - par festivāla norises vietu mēs izvēlējāmies Jēkabpili, jo zinām, cik šeit ir atsaucīgi cilvēki, mums ir ļoti laba sadarbība ar Jēkabpils Bērnu un jauniešu centru. Šis festivāls nākotnē varētu kļūt par kopā sanākšanas svētkiem. Šim festivālam ir dots nosaukums „Ar saulīti rotāties”, jo tas notiek pavasarī, kad viss zied un plaukst, daba zaļo. Kāpēc gan bērniem un jauniešiem neapliecināt šo tautas tradīciju, turot augstā godā latviešu tautas muzicēšanu, dziedāšanu? Viņi ceļ godā savu tautasdziesmu, ar ko mēs, latvieši, varam lepoties, bet par ko ikdienā bieži vien aizmirstam. Un tāpēc  ir šie svētki tautasdziesmai. Šajā festivālā vairāk skanēja mūsdienu tautasdziesmu apdares, ko ir aranžējuši gan paši kolektīvu vadītāji, gan arī citi komponisti, bet būtība ir tāda, ka mēs ceļam saulītē tautas dziesmu. Ar sauli elpojam, dzīvojam un dziedam!” tā par festivāla ideju stāsta šīs idejas autore Antra Strikaite.

„Muzicēšana mazajos ansamblīšos, vokālās un citas mazās grupiņas – tā ir tik paceļama lieta jebkurā kolektīvā – mazajās lauku skoliņās, tas dod iespējas atrast domubiedrus mazākās grupiņās. Šeit ir skolu dziedošo jauniešu zied, pat nevar teikt, ka zieds, jo muzicējošu jauniešu ir pilna Latvija. Un šis festivāls ir iespēja pievērst uzmanību tam, cik mēs esam dažādi un bagāti un ko spēj bērni un jaunieši – viņu muzicēšanas prieks, dziedātprieks – tas ir tas, kas cilvēku tur pie dzīves. Un, ja viņš to ir darījis skolā, tas nozīmē, ka viņš to darīs arī turpmāk un ekonomiskā krīze viņu nesagraus, jo cilvēks jau nedzīvo no maizītes vien.  „Raksti” piedalās ar savu repertuāru, bet jāteic, ka šis ir viens mozaīkas gabaliņš no „Rakstiem”, kuri spēlē savu mūziku. Viņi veido savus unikālus muzikālos gabalus. Nav divu vienādu cilvēku, nav divu vienādu kolektīvu, katrs interpetē vienu un to pašu skaņdarbu dažādi. Tā, kā to dara „Raksti”, to nedara neviens. Es to saku ar lepnumu sirdī, jo te jau vairs nav runa par mācīšanu vai iemācīšanu, te ir  runa par muzicēšanu,” vērtē folkloras kopas „Raksti” vadītāja un viena no festivāla organizētājām Jēkabpilī Vita Talla.

Diemžēl jāpiebilst, ka skatītāu zālē skatītāju un klausītāju vidū tikpat kā nebija Jēkabpils publikas, lai gan pasākums bija pietiekami izreklamēts. Tādēļ lieliskais koncerts, kas izvērtās īstā muzikālā piedzīvojumā daudziem palika nedzirdēts.

Festivālu rīkoja Valsts izglītības satura centrs sadarbībā ar Jēkabpils Bērnu un jauniešu centru.

 

Atstājiet komentāru