2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Notika pirmizrāde filmai par skolotāju un treneri Franci Sjomkānu

Notika pirmizrāde filmai par skolotāju un treneri Franci Sjomkānu

9.janvārī plkst. 18.00 Jēkabpils tautas nama kamerzālē pirmizrādi piedzīvoja dokumentālā filma „Mēs – jēkabpilieši. Francis Sjomkāns”.

Tas ir mēģinājums zibošos kadros ietvert un saglabāt Jēkabpilij, un ne tikai, nozīmīga cilvēka – izcila skolotāja un talantīga trenera - dzīvi, pasaules redzējumu, attieksmi pret lietām. Kolēģi par Franci Sjomkānu teic, ka viņš „ir ideāls skolotājs, Dieva izredzēts darbam ar bērniem un jauniešiem.” „Viņa īpašības pievelk citus. Viņš ar katru prot aprunāties.” „Viņš visu sevi ziedo bērniem, māca ne tikai sportot, bet ar personīgo piemēru audzina iekšējo kultūru, darot to neuzbāzīgi, neuzkrītoši, it kā nejauši.”

Garajā darba mūžā Sjomkāns spējis izaudzināt vairākus Latvijas čempionus lodes grūšanā, skriešanā un citos sporta veidos. Tie ir Juris Bērziņš, brāļi Aivars un Edgars Lambas, Aija Broka un citi.  Viņa ietekmē daudzi puiši savulaik izvēlējušies sporta skolotāja amatu. Tagad gan viens otrs no viņiem jokojot piebilst, ka par to esot drusku dusmīgi, jo skolotāja profesija šobrīd nav no tām prestižākajām.  Savos cienījamos gados Francis Sjomkāns joprojām ir viens no vecākajiem un rezultatīvākajiem sportistiem valstī.

Filmas scenārija autors, režisors un operators šoreiz ir viena persona – jaunais un talantīgais fotogrāfs Jēkabs Štelmahers. Filma ir viņa pirmais nopietnākais mēģinājums dokumentālā kino virzienā, taču šoreiz droši var teikt, ka pirmie kucēni nav jāslīcina.

Ieeja uz filmas pirmizrādi bez maksas.

Šogad pēc Jēkabpils pilsētas domes pasūtījuma tapuši kinostāsti arī par skolotāju Valdi Sakaru un diviem dakteriem – Antonu Zvīdri un Viesturu Skrodeli. Šo filmu pirmizrādes notiks februārī.

Atstājiet komentāru