2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Bibliotēku nedēļa šogad noritēs ar vadmotīvu - Mantojuma sardzē!

Bibliotēku nedēļa šogad noritēs ar vadmotīvu - Mantojuma sardzē!

Atzīmējot Bibliotēku nedēļu, Latvijas Bibliotekāru biedrība aicina visas bibliotēkas laikā no 22. līdz 28. aprīlim publiskajā telpā aktīvāk informēt par bibliotēku sniegtajiem pakalpojumiem un iespējām, organizēt daudzveidīgas izstādes un sarīkojumus, iesaistīt iedzīvotājus sadarbības projektu īstenošanā un radošās aktivitātēs.

Jēkabpils Galvenā bibliotēkas direktore Zinaīda Rabša informēja, ka šajā nedēlā tiks piedāvātas vairākas aktivitātes. Trešdien 24.aprīlī bibliotēkā atklās Jēkabpils Mākslas skolas pedagogu un audzēkņu gleznu izstādi - „ Pavasarī ziedi plaukst...”. Izstādes atklāšananotiks pulksten 17.00.

Ceturtdien, 25.aprīlī pulksten 10.00 Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā uz sanāksmi pulcēsies reģiona un Neretas novada publisko un skolu bibliotēku darbinieki.

Šajā pašā dienā Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā pulksten 13.20 notiks arī tikšanās ar Ābeļu pagasta vēstures muzeja vadītāju Arnoldu Jakubovski  un novadpētnieci Ausmu Bērziņu par tēmām - „Pa literārā mantojuma pēdām” un „ Zvaigzne, kas kvēloja uz zemes – Jānis Akuraters”.

Šogad Bibliotēku nedēļas vadmotīvs ir - mantojuma sardzē, tādēļ visā Latvijā iecerēts rīkot pasākumus, kas veltīti kultūras mantojumam, tā izzināšanai un censties ieinteresēt līdzcilvēkus ģenealoģijas pētījumos, pilsētas un novadu ievērojamu cilvēku veikumā, māju, iestāžu un uzņēmumu vēsturē, sveiksim sadarbības partnerus.

Latvijā Bibliotēku nedēļa tiek atzīmēta kopš 1997. gada, kad pirmo reizi to organizēja pēc Latvijas Bibliotekāru biedrības ierosinājuma. UNESCO, novērtējot grāmatas un to lasīšanu, 1996. gada 23. aprīli pasludināja par Pasaules grāmatu un autortiesību aizsardzības dienu. Arī Latvijā ir nostiprinājusies tradīcija 23. aprīlī - Svētā Jura vai latviešiem Jurģu dienā - dāvināt rozes un grāmatas. Šī tradīcija ir atceļojusi no Spānijas provinces Katalonijas, kur līdz pat mūsdienām tiek pieminēta leģenda par Svēto Juri, kas cīnījās ar tumsonību un māņticību, izglāba no pūķa princesi. Vietā, kur ievainotā pūķa asins skāra zemi, uzplauka sārta roze.

Jēkabpils Galvenās bibliotēkas kolektīvs Lai radoša Bibliotēku nedēļa un kopā mums izdodas nosargāt trauslo kultūratmiņas celtni!

Publicēšanai sagatavoja Sandra Mikanovska

Atstājiet komentāru