2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jaunieši mācās uzstāties, būt "uztvērēji" un "raidītāji"

Jaunieši mācās uzstāties, būt "uztvērēji" un "raidītāji"

Kā pārvarēt bailes uzstāties publikas priekšā, kā būt patiesiem un spontāniem, lasīt lekciju no lapas, kurā nekas nav rakstīts, kā uzdot jautājumus un kā klausīties - to visu varēja apgūt 14.Jauniešu konferencē "Raidītājs un Uztvērējs", kas šodien risinājās Jēkabpils Bērnu un jauniešu centrā.
 
Savā apsveikuma runā Jēkabpils mērs Leonīds Salcevičs aicināja jauniešus izmantot iespēju un apgūt dažādas prasmes pie pieredzējušajiem lektoriem, prasmi būt "šeit un tagad". Aktrise Zane Daudziņa, kas visiem vairāk pazīstama kā helenčiks no populārā seriāla "Ugunsgrēks"  stāstīja par to, cik neticami daudz cilvēku baidās uzstāties un runāt publikas priekšā - kādā aptaujā uz jautājumu: "ko jīus izvēlētos - uzstāties uz skatuves vai mirt, 60 procenti esot izvēlējušies otro variantu, tik lielas ir šīs bailes.
 
Viņa uzstāšanās prasmes izkopšanu salīdzināja ar sacensībām... mežu ciršanā: "Norvēģijā divi labākie meža cirtēji sacentās par valsts vislabākā cirtēja titulu. Viņiem iedalīja divus vienādus zemes gabalus, kur auga vienāds koku skaits. Uzvarētājs būs tas, kurš vienā un tajā pašā laikā nocirtīs vairāk koku. Pirmais cirtējs ķēries pie darba, bet pēc stundas saklausījis, ka blakus iecirknī valda klusums. Pēc kādām minūtēm ciršana atsākusies. Tā tas atkārtojies vairākas reizes, bet pirmais cirtējs cirtis, ka skaidas vien šķīst. Kad žūrija paziņoja rezultātu, izrādījās, ka uzvarējis otrais cirtējs. Jautāts, kā tas iespējams, un kāpēc viņš ik pa laikam pārtraucis ciršanu, otrais cirtējs atbildējis: tajā laikā es asināju cirvi..."Pēc aktrises sacītā, lai uzstātos, cilvēkam ir savi instrumenti: balss, stāja spēja improvizēt, un tā jāizkopj, tāpat kā malkas cirtējam jāasina cirvis.
 
Kā būt spontāniem, dabiskiem un prast izkļūt no neveiklas situācijas, darba grupā mācīja un rādīja improvizācijas teātra aktieris Viesturs Vizulis, bet klausīšanās un saziņas māku kopumā - Sabiedrisko attiecību un sabiedrisko projektu vadītāja Kristīne Mennika. Vēl vienu darba grupu vadīja Microsoft Latvia Izglītības programmas vadītāja Zane Matesoviča.
 
Kas cilvēkiem paliek atmiņā? ko viņi labāk uztver? Visu kas ir dabisks, atgādināja Viesturs Vizulis un atcerējās kādu skolas izlaidumu Jēkabpils apkaimē. Visiem absolventiem vajadzēja noskaitīt kādu dzejas četrrindi, bet viens no viņiem citātu bija aizmirsis, apmulksa un nosarka. Un publika sāka aplaudēt - kāpēc? Tas šajā izlaidumā bija vienīgais dabiskais mirklis - uzsver V.Vizulis.
 
Jauniešu konferences kļuvušas par tradīciju un ik gadu tajās iesaistās skolēni ne tikai no Jēkabpils, bet arī no novadu izglītības iestādēm. Šogad konference pulcināja jauniešus no Jēkabpils Valsts ģimnāzijas, Jēkabpils 2. un 3.vidusskolas, Jēkabpils Agrobiznesa koledžas, Dignājas pamatskolas, Mežāres, Sūnu un Vīpes pamatskolas, Atašienes, Salas, Viesītes un Zasas vidusskolas.
 
Māra Grīnberga
 
vizulis1 daudzin1 jauniesu1
 
 
 
 
 

Atstājiet komentāru