2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Atkal ir klāt gads dziesmas un dejas zīmē

Atkal ir klāt gads dziesmas un dejas zīmē

Atkal ir klāt gads dziesmas un dejas zīmēGatavojoties Dziesmu un Deju svētkiem, liekas, pat gaiss Latvijā ievibrē citādi. Un kā nu ne, ja dejo, dzied un spēlē malu malās! Dziesmu svētku laiks ir īpašs, kad ik reizi no jauna apliecinām savu latvisko kodu, piederību savai zemei, savām tradīcijām un savai kopības sajūtai, spēkam un varēšanai.
 
Lai arī ceļā uz Dziesmu svētkiem ir neskaitāmi mēģinājumi, repertuāra apguve, skates un kopmēģinājumi, tas saviļņojošais emociju vilnis, kas pāršalc Latviju, nav izstāstāms, tas katram pašam jāpiedzīvo. Rīgā sanāks tūkstošiem ļaužu, lai Mežaparka estrādē atskanētu „...dziesmai šodien liela diena...” un skaistos rakstos vītos deju soļi Daugavas
stadionā. Starp šiem tūkstošiem būs arī Jēkabpils tautas deju kolektīvi „Delveri”, „Kauranieši” „Kreicburga”, „Krustpilietis”, „Sadancis”, kori „Unda”, „Atvasara”, „Noskaņa”, „Ritums”, „Triole”, folkloras kopas „Rati”, „Raksti”, „Riestava”, kapela „Kreicburgas ziķeri”, ansambļi „Bariņa” un „Vakarvējš”, pūtēju orķestri „Krustpils” un „Vitamīns”, kā arī Jēkabpils Tautas teātris un tautas mākslas studija „Saulgrieži” – pavisam kopā gandrīz 600 dalībnieku.
 
Grūtais un saspringtais svētku repertuāra apgūšanas darbs gandrīz noslēdzies. Deju kolektīvi un pūtēju orķestri repertuāra apguves līmeni jau atrādījuši novadu skates žūrijas komisijai. 1.pakāpē ierindoti „Delveri” (vad. Ingrīda Kauranena), „Sadancis” (vad. Inese Lazdāne), „Kreicburga” (vad. Aija Rūliete) un „Krustpilietis” (vad. Kārlis Krūmiņš), 2.pakāpi ieguvuši „Kauranieši” (vad. Ingrīda Kauranena), 3.grupā ir abi pūtēju orķestri.
 
Svētkiem noteikti piedien arī jauna tērpu kārta, tāpēc daudzus dejotājus un dziedātājus jau nomērījuši šūšanas meistari, ir iegādāts audums un sākusies goda kārtu šūdināšana. „Krustpilieša” vīrieši tiks pie jauniem mēteļiem, bet sievas –
pie ņieburiem, „Delveru” ietērpšanai top brunči, vestes, krekli, izrakstītas blūzes un villaines, „Atvasaras” dziedātāji varēs greznoties jaunos kreklos un vestēs, bet „Sadancis” tiks pie jauniem apaviem. Kopā visu kolektīvu dalībnieku tērpu un apavu iegādei pašvaldība atvēlējusi 24 000 latu.
 
- Katrs Dziesmu un deju svētku gads ir īpašs un satraucošs, jo visiem pašdarbniekiem jāiegulda liels un nopietns darbs, lai apgūtu diezgan sarežģīto repertuāru, tāpēc arī ikviens kolektīvs cenšas izmantot katru brīdi, kad vien iespējams iekļūt mēģinājumu telpās. Vienaldzīgo nav, dzīvo līdzi visi. Kaut arī „Noskaņas” diriģente Ilze Bērziņa ir dekrēta atvaļinājumā, vienvakar uz kora mēģinājumu bija atbraukusi ar savu janvārī dzimušo mazulīti, - stāsta Krustpils kultūras nama direktore Ruta Kalniņa.

- Mēs varam būt gandarīti, jo mūsu kolektīvi sevi ir lieliski apliecinājuši skatēs. Un tad, kad Dziesmu svētku gājienā iet mūsējie un viņiem uzgavilē visā Latvijā, pārņem neizsākama prieka un lepnuma sajūta par savējiem!- rezumē Kultūras pārvaldes direktore Intas Ūbele. - Bet vēl pirms tam 25. maijā kopā ar pieciem novadiem sadziedāsimies un sadancosimies Dižkoncertā Krustpils brīvdabas estrādē. Nāciet, būsim kopā!
 
Jēkabpils Kultūras pārvalde

Atstājiet komentāru