2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

„Krustpilietim” - ceturtdaļgadsimts

„Krustpilietim” - ceturtdaļgadsimts

23.martā pulksten 18:00 Krustpils Kultūras namā senioru deju kolektīvs „Krustpilietis” aicina uz savu 25 gadu jubilejas koncertu, kurā dejos paši gaviļnieki un viesi – senioru deju kolektīvs „Luste” no Balviem, „Atvasara” no Ludzas, „Dejotprieks” no Aknīstes un „Augšzeme” no Viesītes.
 
Deju sveicienus sniegs arī pašmāju deju kolektīvi „Delveri”, „Kreicburga” un „Sadancis”. Jubilejas koncertu ar vokālo sniegumu kuplinās jauktais ansamblis „Vakarvējš”. "Krustpilietim" ir nozīmīga loma Jēkabpils un visas Latvijas kultūras dzīvē – iedejotas ielas un laukumi visos Pilsētas svētkos, deju solis ritināts daudzos citos koncertos. Deju kolektīvs ir bijis visu Dziesmu svētku dalībnieks, bet XXIII Dziesmu un XIII Deju svētkos iegūts tituls – labākais senioru deju kolektīvs Latvijā. Latvju deju ritmiem „Krustpilieša” koncertos uzgavilējuši skatītāji Krievijā, Vācijā, Norvēģijā un Dānijā.
 
25 gados piedzīvoti uzvaras prieki un gandarījums, vai katram nācies dzert pa rūgtajam pašpārmetumu biķerim, piedzīvoti nosodoši un līdzjūtīgi acu skatieni, izskanējis pa savstarpēji pārmestam pārmetumu vārdam, kad nojucis deju solis vai aizmirsies deju musturs. Tomēr kolektīvs noturējies ceturtdaļgadsimtu. Pašreizējais kolektīva vadītājs teic, ka tā vēl tāda pusapaļa jubileja, būšot vien jāvelk līdz apaļajiem 30.
 
Par to, ka Jēkabpilij ir žiperīgais senioru deju kolektīvs „Krustpilietis”, pateicību pelna visi tā bijušie vadītāji - Lita Krūmiņa un Inese Lazdāne, Valdis Saulītis, Agrita Vidže un Gaida Venta. Tomēr visilgāk, gandrīz 22 gadus, kolektīvu satur kopā un deju soļos iedīda Kārlis Krūmiņš. Vadītāja gods prasījis no paša lielu disciplinētību, pacietību un „norītas” emocijas, jo katrs dejotājs ir personība ar savu dzīves gājumu, saviem uzskatiem un attieksmi pret lietām, un katram no viņiem „jāatrod sava konfekte vai tā pati konfekte jāpasniedz citā iepakojumā”. Kārlis Krūmiņš ir pārliecināts, ka rezultātu var sasniegt tikai ar labestību un humoru, katram atrodot individuālu pieeju un izvairoties no konfliktiem un intrigām.
 
"Sadzīvojam pēc musketieru principa „Viens par visiem un visi par vienu!”. Ja nebūtu kolektīva, man pietrūktu daudz no dzīves. Varbūt pat ikdienas rutīnā aizmirstu bārdu nodzīt, bet tagad zinu, ka jāiet cilvēkos. Tas uzliek par pienākumu sakārtot sevi pašu, disciplinē, kā turēt augumu un kā dzīvot arī ārpusi dejas – ar taisnu vai saliektu muguru, - domās dalās pieredzējušais vadītājs.
 
Krūmiņš atceras laiku, kad bērni vēl bijuši mazi, bet „Krustpilietī” dejojusi arī sieva Anita. Tad nu bērnus staipījuši līdzi kā kaķi peles. Tomēr ieguvums esot neatsverams – vecākā meita dejo „Kreicburgā”, dejošanas indeve pielipusi arī mazbērniem. Un vēl viens ieguvums – „Krustpilieša” dejotājus atpazīst Balvos, Ludzā, Ogrē un daudzviet citur Latvijā, kad ar citiem kolektīviem sadanco kopējos koncertos un mācās viens no otra.
 
„Krustpilieša” jubilejas koncertā būs gaidīts ikviens deju mīļotājs. Ieeja pasākumā bez maksas.
 
Valda Priekule,
JKP projektu koordinatore

Atstājiet komentāru