2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 15.aprīlī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 15.aprīlī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Ārlietu ministra amatam virzīs diplomāti Braži; Šonedēļ svinīgi atklās Krustpils tirgus jaunos objektus; un Senioriem liela interese par digitālo prasmju apguvi.


Partija "Jaunā vienotība" izšķīrusies ārlietu ministra amatam virzīt diplomāti Baibu Braži, liecina neoficiāla informācija. Ministru prezidente Evika Siliņa atturas tieši komentēt šo informāciju. Ārlietu ministrijas speciālo uzdevumu vēstniece Braže neoficiāli tika minēta kā ticamākā kandidāte šim amatam jau uzreiz pēc tam, kad par atkāpšanos no amata paziņoja līdzšinējais ministrs Krišjānis Kariņš. Braže piekritusi kandidēt, ja oficiāli tiks izvirzīta, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija.  Kā ziņots, ārlietu ministra amats kļuvis vakants pēc tam, kad to pēc privāto lidojumu skandāla atstāja Kariņš.

Latvijas iedzīvotāji ārpolitisko orientāciju uz austrumiem uzskata par arvien nepieņemamāku, lai gan šogad sarucis atbalsts arī Rietumu virzienam, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktās aptaujas dati. Uz jautājumu, kurām valstīm Latvijas ārpolitikas veidotājiem būtu jāpievērš lielāka uzmanība, 59% respondentu norādīja, ka lielāka uzmanība jāpievērš Rietumvalstīm. Tas ir par četriem procentpunktiem mazāk nekā 2023.gadā, kad 63% aptaujas dalībnieku akcentēja, ka Latvijas ārpolitikai jāraugās Rietumu virzienā. Šogad 16% aptaujas dalībnieki atzīmējuši, ka Latvijas ārpolitikai būtu jāraugās austrumu virzienā. Trīspadsmit gadu laikā šis ir vēsturiski zemākais rādītājs. Salīdzinoši 2023.gadā uz šādu ārpolitikas kursu bija norādījuši 18% respondentu, bet 2022.gadā - 19%. 

Patlaban nav nepieciešamība noteikt paaugstināta putnu gripas riska periodu, norāda Pārtikas un veterinārā dienesta jeb PVD pārstāvji. Ja PVD noteiktu augsti patogēnās putnu gripas paaugstināta riska periodu, Latvijā būs aizliegts mājputniem un nebrīvē turētiem putniem piedalīties dzīvnieku sacensībās, tirgos, izsolēs, izstādēs un citos pasākumos, izņemot gadījumu, kad tiek nodrošināti papildu drošības pasākumi. Tāpat riska perioda laikā nedrīkst izlaist nebrīvē turētus putnus medību resursu atjaunošanai un pasta baložus. 

Jau ziņots, ka Latvijā apstiprināts šogad pirmais putnu gripas gadījums - šī slimība konstatēta meža zosij Valmieras novada Skaņkalnes pagastā. Dienesta pārstāvji aicina Latvijas mājputnu turētājus nelaist mājputnus ārpus telpām vai nožogotām konstrukcijām, nepieļaut mājputnu kontaktu ar savvaļas putniem, īpaši - ūdens putniem, gulbjiem, pīlēm, kā arī pavasara mēnešos atturēties no mājputnu iegādes citās Eiropas valstīs. Mājputnu īpašniekiem nekavējoties jāziņo veterinārārstam vai PVD, ja putniem novērotas slimības pazīmes, būtiski samazinās putnu barības un ūdens uzņemšana, samazinās dējība vai novērojama putnu mirstība.

Izraēlai un tās sabiedrotajiem naktī uz svētdienu izdevies pārtvert lielāko daļu no vairāk nekā 300 bezpilota lidaparātiem un raķetēm, ko Irāna raidīja pret Izraēlu. ASV prezidents Džo Baidens apliecināja Izraēlai, ka Savienoto Valstu atbalsts tai ir nelokāms, un sacīja, ka ASV palīdzējušas Izraēlai notriekt gandrīz visus dronus un raķetes. Izraēlas armijas pārstāvis Daniels Hagari pavēstīja, ka Irāna raidīja pret Izraēlu 170 bezpilota lidaparātus, vairāk nekā 30 spārnotās raķetes un vairāk nekā 120 ballistiskās raķetes. Izraēlai izdevās pārtvert 99% no droniem un raķetēm, ko Hagari nodēvēja par "ļoti nozīmīgu stratēģisku panākumu." Viņš sacīja, ka Irānas uzbrukums Izraēlai ir novērsts.

ASV, Francija, Vācija, Lielbritānija un citas valstis nosodījušas Irānas dronu un raķešu uzbrukumu Izraēlai, norādot, ka tas draud vēl vairāk destabilizēt Tuvos Austrumus. ASV prezidents Džo Baidens solīja dzelžainu atbalstu Izraēlai. Lielbritānijas premjerministrs Riši Sunaks nosodīja Irānas pārgalvīgo uzbrukumu, kas draud saasināt spriedzi un destabilizēt reģionu. Arī Eiropas Savienības augstākais pārstāvis ārlietās un drošības politikā Žuzeps Borels nosodīja Irānas uzbrukumu, nodēvējot to par bezprecedenta eskalāciju un nopietnu draudu reģionālajai drošībai. Irānas uzbrukumu nosoda arī Ēģipte, Saūdu Arābija, Ķīna, Kanāda un citas valstis.

Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs vietnē "X" paziņoja, ka Irānas uzbrukums Izraēlai ir ļoti nopietna jau tā ļoti bīstamas situācijas eskalācija Tuvajos Austrumos. Rinkēvičs stingri nosoda Irānas rīcību un aicina starptautisko sabiedrību strādāt, lai deeskalētu un stabilizētu šo situāciju. Latvijas Ārlietu ministrija, ņemot vērā drošības riskus Tuvo Austrumu reģionā, stingri aicina Latvijas valstspiederīgos neapmeklēt Irānu un Izraēlu. Tiem, kuri tur atrodas, iesaka izvērtēt iespēju pamest šīs valstis.

Vācija nodos Ukrainai papildu zenītraķešu sistēmas "Patriot", lai stiprinātu tās pretgaisa aizsardzību. Raķešu sistēmas nāk no Bundesvēra noliktavām un ukraiņiem tiks nodotas nekavējoties, teikts Vācijas ārlietu ministrijas paziņojumā. Līdz šim Vācija Ukrainai bija nodevusi divas zenītraķešu sistēmas "Patriot", kas sevi labi apliecinājušas cīņā pret krievu agresoriem, norādījusi ministrija. Vācijas aizsardzības ministrs Boriss Pistoriuss un ārlietu ministre Annalēna Bērboka vienlaikus cenšas pārliecināt citus partnerus piegādāt Ukrainai vairāk pretgaisa aizsardzības līdzekļu. Ukrainas Gaisa spēku pārstāvis Iļļa Jevlašs nesen atzina, ka Ukrainai nepieciešami vismaz 25 zenītraķešu kompleksi "Patriot", lai aizsargātu savas pilsētas no Krievijas triecieniem.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī šonedēļ svinīgi atklās Krustpils tirgus jaunos objektos. Pasākums notiks piektdien, 20. aprīlī no pulksten 12 līdz trijiem dienā. Projektā “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā” marta vidū uzstādītājos četros tirdzniecības namiņos Krustpils tirgū Rīgas ielā sākusies aktīva rosība, jo pirmie tirgotāji ir iekārtojušies mājīgajās telpās. Jau iepriekš tika ziņots par iespēju pieteikties tirdzniecībai labiekārtotos tirdzniecības kioskos, mēneša nomaksas maksa 50 eiro. Tirdzniecības kioski ir aprīkoti ar elektrību, apgaismojumu, slēdzamām durvīm, ventilāciju un kondicionieri. Piektdien atklāšanas pasākumā būs iespēja gan iegādāties pavasarī aktuālu produkciju, gan pamielot acis, kā arī atrasties rosīgā andelēšanās atmosfērā. Projekta kopējais budžets bija 969 tūkstoši 256 eiro. 

VAS "Latvijas dzelzceļš" elektroniskajā izsolē pārdos septiņus nekustamos īpašumus, tajā skaitā divus Jēkabpils novadā. Nekustamo īpašumu Krustpils ielā 5A, Jēkabpilī, pārdos ar izsoles sākumcenu 10 tūkstoši 284 eiro. Īpašums sastāv no sliežu ceļa meistaru mājas. Izsole par šo nekustamo īpašumu sāksies 17.aprīlī un noslēgsies 17.maijā. Savukārt nekustamo īpašumu "Ozolsala 3", Jēkabpils novadā, plānots izsolīt ar sākumcenu 3 tūkstoši 971 eiro. Īpašums sastāv no dzelzceļa stacijas "Ozolsala 3" un inženierbūves - cauruļakas. Pieteikšanās šim nekustamajam īpašumam sāksies 19.aprīlī un noslēgsies 20.maijā.

Un vēl

Rīgas Stradiņa universitāte izsludinājusi senioru pieteikšanos trešajam digitālo prasmju apmācības posmam. Projektā seniori var apgūt "Microsoft" un "Google" bezmaksas tiešsaistes programmas, kas pieejamas latviešu valodā. Tiešsaistes un klātienes mācībās pievērsta uzmanība arī digitālajai drošībai, jo seniori nereti ir krāpnieku mērķis. Stradiņa universitātes projekta "Vecums nav šķērslis" komanda izstrādājusi dažādus pašmācību materiālus teksta un video formātos, ar kuru palīdzību seniori var uzlabot savas digitālās zināšanas. Apmācībās var apgūt "Word", "Excel", "Outlook" lietošanu, uzzināt, kā lasīt "CNN" vai "BBC" ziņas latviski, un apgūt citas digitālās prasmes. Programmu var apgūt neklātienē un mācību materiāli latviešu valodā bezmaksas ir pieejami pēc reģistrācijas projekta mājas lapā vecumsnavskerslis.lv. Savukārt aprīļa beigās tiks rīkotas arī sešas klātienes konsultācijas par to, kā šos materiālus izmantot.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Rēzeknē notiks Valsts prezidenta vadītā militārās padomes sēde; Jēkabpils “Lūši” tikai vienas uzvaras attālumā līdz čempionu titulam; un Kāds laiks gaidāms šonedēļ?


Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs piektdien, 19.aprīlī, darba vizītē apmeklēs Rēzeknes novadu un vadīs militārās padomes sēdi. Darba vizīte sāksies no rīta, kad Valsts prezidents apmeklēs Zemessardzes 3.Latgales brigādes štābu, savukārt pēc tam  paredzēta militārās padomes sēde. Notiks militārās padomes kopīga tikšanās ar valsts austrumu pierobežas novadu vadītājiem. Tāpat Valsts prezidents apmeklēs Zemessardzes 3.Latgales brigādes 36.kaujas atbalsta bataljona bāzi. 

Jau ziņots, ka Militārā padome tika izveidota atbilstoši Nacionālās drošības likumam. Tās darba kārtībā ir Nacionālo Bruņoto spēku attīstība un integrācija NATO. Padomē Valsts prezidents tiek iepazīstināts ar informāciju par situāciju aizsardzības jomā, un tajā tiek izvērsti jautājumi, kas ir iekļauti arī Nacionālās drošības padomes darbībā.

Cerēt, ka sliktākā scenārija nebūs, bet jābūt sagatavotiem – ar šādu vadmotīvu pēc Krievijas pilna mēroga iebrukuma Ukrainā Latvijas pašvaldībām bija uzdots papildināt savus civilās aizsardzības plānus rīcībai militārā apdraudējuma gadījumos. Tas bija jāizdara līdz šī gada sākumam. Taču daļu pašvaldību sāka rīkoties pēdējā brīdī un astoņās pašvaldībās plāna papildinājumu nav joprojām, ziņo raidījums "de facto". Plāna nav arī Līvānu un Preiļu  pašvaldībā. Līvānos, kas ir novads, kas atrodas mazāk nekā 100 kilometrus gan no Krievijas, gan Baltkrievijas atrunājas, ka darba daudz, cilvēku, kas to var izdarīt, maz.  Līvānu novada domes izpilddirektors Aldis Džeriņš raidījumam skaidroja, ka pašvaldība plānu militātrā apdraudējuma gadījumā izstrādā saviem spēkiem, tāpēc tas aizkavējies. Prognozējoši to varētu apstiprināt maijā. 

Tur, kur plāns jau gatavs, atzīst, ka to sagatavot nav vienkārši, pat ja ir pieredze ar cita veida krīzēm, kā piemēram, plūdiem Jēkabpilī. Pašvaldības deputāts un civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts skaidro, ka ir  diezgan daudz būtisku atšķirību rīcībā, kāda būtu militāra iebrukuma gadījumā. Svarīgākās atšķirības ir ar mērogu, jo tas var atšķirties, evakuējamo cilvēku skaits varētu atšķirties, un ierasts ir, ka Zemessardzes 56. nodrošinājuma bataljons nāk civilās krīzēs palīgā, bet militāra iebrukuma gadījumā, pašvaldībai jādomā, kā palīdzēt bez zemessardzes atbalsta. Lielākais izaicinājums, ko min pašvaldības, ir iedzīvotāju apziņošana. Šī plāna sadaļa, ierobežōtās pieejamības dēļ, iedzīvotājiem nebūs pilnībā pieejama pirms apdraudējuma un tas nozīmē, ka jārod veids, kā ār informāciju par patvēruma vietām iedzīvotājus sasniegt jau apdraudējuma brīdī.  

Šorīt uz Rīgas apvedceļa pārvada ir palēnināta satiksme. Uz Rīgas apvedceļa pārvada A4 pār Daugavpils šoseju (A6) sāk atjaunot brauktuvi un no šodienas satiksme uz pārvada tiek organizēta pa vienu joslu ar priekšrocības ceļazīmēm. Braukšanas ātruma ierobežojums samazināts līdz 50 kilometriem stundā, platuma ierobežojums ir 3,25 metri. Arī zem pārvada uz autoceļa A6 Ogres virzienā būs sašaurināta brauktuve. Ar satiksmes ierobežojumiem autoceļu A4/A6 satiksmes mezglā būs jārēķinās līdz būvdarbu beigām augusta sākumā. Citur valsts ceļu tīklā būvdarbi notiek vēl 18 posmos. Plašākie būvdarbi notiek uz valsts reģionālajiem autoceļiem.

Šodien vizītē Latvijā Eiropas Parlamenta priekšvēlēšanu aģitācijas nolūkos ieradīsies Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Paredzēts, ka no rīta fon der Leiena apmeklēs Rīgas Stradiņa universitāti, kur tiksies ar studentiem. Vēlāk viņa apmeklēs NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centru, kas koncentrējas uz dezinformācijas apkarošanu un atbalsta NATO stratēģiskās komunikācijas spējas. Vizītes noslēgumā Eiropas Komisijas prezidente apmeklēs dronu ražotāja SIA "Edge Autonomy" rūpnīcu, lai ar darbiniekiem un vadītājiem pārrunātu centienus stiprināt ES aizsardzības industriālo bāzi.

Piecus gadus pēc plašā ugunsgrēka Parīzes Dievmātes katedrāle atguvusi savu siluetu, ar kādu stalti turējās vairāk nekā 800 gadu. Pie vēsturiskās celtnes joprojām strādā eksperti no vairāk nekā simt uzņēmumiem un mākslas studijām. Atdzimst katedrāle, kas iedvesmojusi rakstniekus un komponistus radīt šedevrus, lai gada nogalē atkal pulcētu apbrīnotājus. Celtnes augstākajā punktā pērn decembrī uzlika jauno krustu. 8 metrus garu konstrukciju, kas sver pusotru tonnu. Decembrī katedrāles sardzē atgriezās arī zelta gailis. Arī to izgatavoja no jauna. Oriģinālais putns liesmās bija cietis tik pamatīgi, ka nebija restaurējams. Katedrāle atgūs savas sākotnējās krāsas un 24 skaistās kapelas. Ārpusē  50 metru augstumā vīri vēl iemūrē pēdējos akmeņus. Bet jumiķiem jātiek galā ar 500 tonnām metāla. Jumta segumam izmanto svina loksnes. Plānots, ka Parīzes Dievmātes katedrāli publikai un dievkalpojumam atvērs 8. decembrī.

Turpinām ziņas

Jēkabpils "Lūši", pēc zaudējuma sestdienas spēlē, svētdien uzvarēja "Optibet" Latvijas volejbola čempionāta finālsērijas trešajā mačā un nonāca viena panākuma attālumā no čempiontitula. "Lūši" izbraukumā ar 3-0 pārspēja "Ezerzeme"/"Daugavpils Universitāte" vienību un sērijā līdz trīs uzvarām izvirzījās vadībā ar 2-1. Jēkabpils komandā ar 18 punktiem izcēlās Eduards Stieģelis, Zigurds Adamovičs tika pie13 punktiem, kamēr vēl 12 punktus iekrāja Jānis Medenis. Finālsērija norit līdz trim uzvarām, un nākamais mačs ir paredzēts 19.aprīlī Jēkabpilī un, ja nepieciešams, - 20.aprīlī Daugavpilī.

Gandrīz pusē pašvaldību ir nepilnības domju sēžu protokolos, secinājusi biedrība "Delna", izpētot visu 43 Latvijas pašvaldību domju sēžu protokolus. Secināts, ka vairāk nekā pusei - 24 no 43 - no pašvaldību protokoliem pilnībā atbilst likumā noteiktajai kārtībai un prasībām, taču pārējos konstatētas nepilnības. Izpētes gaitā analizēti protokoli, kas publicēti laika posmā no 2023.gada 16. līdz 21.novembrim. Novērojams, ka pašvaldību protokolu saturs atšķiras. Vienkāršāk izpildāmie likuma punkti par balsojumu rezultātiem, deputātu dalību un sēžu darbu kārtībām nodrošināti visu 43 Latvijas pašvaldību domju sēžu protokolos, bet likuma punkti, kuros noteikts iekļaut deputātu izteikšanās satura kopsavilkumu protokolos, virknē pašvaldību tiek pildīti nepilnīgi, apgrūtinot iespēju iedzīvotājam iepazīties ar domes sēdes saturu, jo protokolā pieejamā informācija par balsošanas motīviem ir vispārīga. 

Piemēram Jēkabpils novada pašvaldības protokolos norādīti deputāti, kas izteikušies, taču nav skaidri norādīts, vai šie deputāti piedalījušies debatēs, ziņojuši par lēmumprojektu, vai izteikušies par balsošanas motīviem, nav atspoguļots konspektīvi sacītā saturs. Delnas pētījumā no iespējamajiem 24 punktiem, Jēkabpils novada pašvaldība ieguvusi 21. Tādu pat vērtējumu saņēmušas arī Preiļu, Līvānu un Madonas novadu pašvaldības. Augšdaugavas novadam – 23 punkti, Varakļānu – 20, bet Aizkraukles novadam - 19.

Un vēl

Šonedēļ Latvijā būs vēss laiks un dažbrīd gaidāmi nokrišņi, prognozē sinoptiķi. Debesis klās mākoņi, kas brīžiem izklīdīs. Daudzviet īslaicīgi līs, gaidāms arī sniegs un krusa. Spēcīgāk līs otrdien valsts dienvidos un naktī uz trešdienu vietām austrumu novados, liels daudzums nokrišņu iespējams arī piektdien Latvijas austrumu daļā. Valdošais būs lēns līdz mērens ziemeļrietumu vējš. Gaisa temperatūra naktīs lielākoties pazemināsies līdz -2..+3 grādiem, nedēļas nogalē termometra stabiņš vietām var noslīdēt līdz -5 grādiem, un dienas laikā gaisa temperatūra nepārsniegs +10 grādus.

Kopš vakarvakara vēja brāzmas daudzviet Latvijā bijušas ap 20 metriem sekundē spēcīgas, bet visstiprāk pūtis Dobelē - līdz 25 m/s un Saldū - līdz 24 m/s, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Rietumu vējš lielākajā Latvijas daļā pakāpeniski kļūs lēnāks, vēl tikai priekšpusdienā brāzmās sasniedzot 12-17 metrus sekundē, bet Vidzemes austrumos un Latgalē visas dienas gaitā vējš brāzmās būs 15-20 metrus sekundē stiprs. Iespējami nelieli, vēja radīti postījumi.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Austrumu robežas militārās stiprināšanas plāna īstenošanai atvēlēs 10 miljonus eiro; Stiprais vējš sabojājis CSDD Jēkabpils tehniskās apskates ēkas jumtu; un Latvijā no šodien aizliegts cirst kokus.


Aizsardzības ministrijai no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem plānots piešķirt līdz 10 miljoniem eiro, lai nodrošinātu Latvijas ārējās robežas stiprināšanas plāna īstenošanu, izriet no rīkojuma projekta, kas nodots saskaņošanai. Papildu nepieciešamais finansējums paredzēts drošības stiprināšanas pasākumu īstenošanai šogad. Valdība marta sākumā apstiprināja austrumu robežas militārās stiprināšanas un pretmobilitātes plānu. Tas ir daļa no Baltijas aizsardzības līnijas izveides, kas gar visu Krievijas un Baltkrievijas robežu ietvers Nacionālo bruņoto spēku vienību atbalsta punktu izveidi - aizsardzības pozīcijas karavīriem un nocietinātas aizsardzības pozīcijas, dažādus šķēršļus, prettanku grāvjus, munīcijas un mīnu noliktavas.

Vislielākie zaudētāji ministrijas piedāvājumā ir vispārējās izglītības skolotāji, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētāja Inga Vanaga. Viuņa norāda, ka Izglītības un zinātnes ministrija  esot partneriem atsūtījusi savu piedāvājumu par to, kā balansēt slodzes, piedāvājums skarot aptuveni 50 tūkstoši pedagogu, visiem šis piedāvājums ir par sliktu. Viņa akcentēja, ka vislielākie zaudētāji ministrijas piedāvājumā esot vispārējās izglītības skolotāji, profesionālās un speciālās izglītības skolotāji. Vanaga skaidroja, ka pašreizējā piedāvājumā ministrija paredzot - strādāsi vairāk, un tava darba stundas vērtība kritīsies. Jau ziņots, ka arodbiedrības rīkotais pedagogu pikets plānots 21. maijā pie valdības ēkas.

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija pirms pirmā lasījuma skatīs Valsts prezidenta Edgara Rinkēviča rosinātos grozījumus likumā "Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām", kas paredz starptautisko Skolotāju dienu atzīmēt 5. oktobrī. Pašlaik likumā noteikts, ka Skolotāju diena tiek atzīmēta oktobra pirmajā svētdienā. Tas rada nevienlīdzīgu praksi šīs dienas atzīmēšanā un nereti arī neizpratni skolēniem un viņu vecākiem par to, kad godināmi skolotāji, atzīmē Valsts prezidents. Lai vienveidotu pieeju Skolotāju dienas atzīmēšanā Latvijā un tādējādi uzsvērtu šīs profesijas prestižu un nozīmīgumu, prezidents aicina šo atzīmējamo dienu noteikt atbilstoši Starptautiskajai skolotāju dienai 5. oktobrī. 

Irāna veica kombinētu raķešu un dronu triecienu Izraēlai, vadoties pēc Krievijas Ukrainā izmantotās taktikas, lai pārbaudītu Izraēlas pretgaisa aizsardzības sistēmu, tomēr no 120 raķetēm lielākā daļa tika pārtverta, teikts ASV Kara studiju institūta analīzē. Irāna, veicot šādu triecienu, varēja cerēt uz lielāku uzbrukuma efektu, norāda domnīcas eksperti. Kaut arī triecienam nav bijis cerētā rezultāta, irāņi gūs mācību un strādās pie tā, lai uzlabotu savas spējas pārraut Izraēlas aizsardzību, konstatē analītiķi.  Šādas triecienu paketes mērķis ir panākt, lai lēnākie droni un spārnotās raķetes novirza pretgaisa aizsardzības spēku uzmanību, tādējādi ļaujot ballistiskajām raķetēm, ko ir krietni grūtāk notriekt, sasniegt savus mērķus.

Ukraina ir gatava no Rietumiem nomāt pretgaisa aizsardzības kompleksus “Patriot”, lai labāk aizsargātos no masīvajiem Krievijas triecieniem, paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Dmitro Kuleba.  Ministrs atklāja, ka šobrīd notiek sarunas par vēl divu “Patriot” un viena “SAMP-T” kompleksu nodošanu Ukrainai. Ja valstis, kuru rīcībā ir šie kompleksi, piekristu tos nodot Ukrainai, to piegāde būtu “nedēļu jautājums”. Ukrainas rīcībā šobrīd ir vairāki “Patriot” kompleksi, kurus tai piešķīra ASV un Vācija. Ņemot vērā Krievijas apjomīgos triecienus pa Ukrainas enerģētikas infrastruktūru, Ukrainai šobrīd visvairāk nepieciešamas jaunas pretgaisa aizsardzības sistēmas un to munīcija.

Turpinām ziņas

Aizvadītajā diennaktī ugunsdzēsēji devās uz 46 izsaukumiem, kuros sazāģēja nolūzušus kokus vai zarus, atbrīvoja ceļa braucamās daļas vai vadus no aizlūzušiem kokiem. Stiprais vējš svētdien bojājis arī CSDD Jēkabpils apskates punkta ēkas jumtu. Radio1 sazinājās ar CSDD un lūdza komentēt, cik būtisks ir vēja postījums un vai tas var ietekmēt iestādes darbu.  CSDD pārstāvis Mārtiņš Mālmeisters informē , ka tiek strādāts pie vētras radīto seku novēršanas. Vēja postījumi nerada apdraudējumu darbiniekiem un apmeklētājiem un tehniskās apskates pakalpojumi tiek nodrošināti, kā ierasts.

Radio1 sazinājās arī ar Jēkabpils novada pašvaldības izpilddirektoru Uldi Skreiveri un lūdza raksturot situāciju pilsētā un novadā, vai ir konstatēti stiprā vēja postījumi. Uldis Skreivers sacīja, ka atbildīgie dienesti jau no paša rīta apzinājuši situāciju, veicot braucienu caur pilsētu un Mežaparku un citviet novadā, būtiski postījumi – lūzuši koki vai bojājumi ēkām neesot konstatēti.

Un vēl

No šodienas līdz 30. jūnijam pilsētu un ciemu teritorijās aizliegts cirst kokus, lai netraucētu putnu ligzdošanu, paredz Ministru kabineta "Noteikumi par koku ciršanu ārpus meža". Noteikumi nosaka kārtību, kādā izsniedz atļauju koku ciršanai ārpus meža, un metodiku zaudējumu aprēķināšanai par koku ciršanu pilsētas un ciema teritorijā. Bez pašvaldības atļaujas koku ciršanai ārpus meža atļauts cirst augļu kokus, kokus, kuru celma caurmērs ir mazāks par 20 centimetriem, kokus, kuri apdraud infrastruktūras darbību, cilvēka veselību, dzīvību vai īpašumu, ja pirms darbu veikšanas ir notikusi situācijas fotofiksācija un informēta pašvaldība.

Foto: JNP

Atstājiet komentāru