2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 14.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 14.martā

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Nākamgad plāno ieviest jaunu platformu vēlēšanu rīkošanai; Desmit gados profesionālo pamata un vidējās izglītības iestāžu audzēkņu skaits ir samazinājies par 11,1%; un “Sedumi” bērnudārziem piegādās stādu komplektus

No nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā plāno ieviest vienotu vēlēšanu platformu – elektroniskā sistēma būs risinājums gan turpmāko vēlēšanu, gan vietējo pašvaldību referendumu rīkošanai. Jauno sistēmu izmantos Centrālā vēlēšanu komisija, bet uzraudzīs Valsts reģionālās attīstības aģentūra, kurā gan atzina, ka jauno sistēmu sagatavošanai pašlaik pietrūkst no 1,2 līdz 2 miljoniem eiro. Jaunums vēlētājiem varētu būt iespēja no nākamajām Saeimas vēlēšanām 2026. gadā balsot arī interneta vidē. Trešdien Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēdē tika pārrunātas vēlēšanu aktualitātes. Jauno platformu plāno sākt testēt jau no šī gada rudens un ieviest no nākamajām pašvaldību vēlēšanām 2025. gadā.

Gripas un Covid-19 pacientu skaits Latvijā turpina samazināties, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotā informācija. Nedēļas laikā gripa izdzēsusi piecu cilvēku dzīvības, šajā gripas sezonā sasniedzot kopumā 35 nāves gadījumus. Visiem mirušajiem vēl bez gripas bijušas arī vairākas blakussaslimšanas, un neviens no viņiem nav bijis vakcinēts pret gripu šajā sezonā. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies 936 pacienti, no kuriem 238 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu, noteikta diagnoze "gripa". Gadījumi reģistrēti desmit Latvijas pilsētās, tajā skaitā Jēkabpilī. Augstākā saslimstība un lielākais saslimstības pieaugums nemainīgi novērojams bērnu līdz 4 gadu un pusaudžu vecuma grupās. Arī Covid-19 gadījumu skaits Latvijā turpina samazināties – laboratoriski apstiprināti 40 gadījumi. Reģistrēti 8 Covid-19 pacientu nāves gadījumi.

Ņemot vērā, ka šīs nedēļas nogalē plānotas Krievijas prezidenta tā dēvētās vēlēšanas, Saeimas Ārlietu komisija pieņēma paziņojumu, kurā kategoriski noraida un neatzīst to vēlēšanu leģitimitāti, ko Krievija rīko okupētajās un nelikumīgi anektētajās Ukrainas teritorijās. Komisijas priekšsēdētājs Rihards Kols norāda, ka šādas Krievijas darbības Ukrainas starptautiski atzītajā teritorijā ir nelikumīgas un netiks atzītas. Komisija paziņojumā stingri nosoda Krievijas imperiālistiskās darbības un tās pašreizējo agresiju pret Ukrainu un pieprasa, lai tās valdība pārtrauktu jebkāda veida spīdzināšanu un sliktu izturēšanos pret politiski ieslodzītajiem, atceltu visas nepamatotās apsūdzības un nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvotu visus politisku motīvu dēļ ieslodzītos. Parlamentārieši solidarizējas ar Ukrainu, apliecinot tās neatkarību, suverenitāti un teritoriālo vienotību tās starptautiski atzītajās robežās.

Polijas premjerministrs Donalds Tusks brīdinājis ASV Pārstāvju palātas spīkeru Maiku Džonsonu, ka "miljoniem cilvēku liktenis" un "tūkstošiem dzīvību" ir atkarīgas no tā, vai viņš ļaus Pārstāvju palātai balsot par 60 miljardu ASV dolāru militāro palīdzību Ukrainai. Tusks uzsvēris, ka šis nav politisks strīds, kas ir svarīgs tikai Amerikas politiskajā arēnā, tā ir atbildība, kas jāuzņemas par tūkstošiem dzīvību, brīdināja Tusks, kurš pirms tam kopā ar Polijas prezidentu Andžeju Dudu Baltajā namā tikās ar ASV prezidentu Džo Baidenu. Baidens un Polijas līderi mudināja Džonsonu virzīt uz priekšu balsojumu par Ukrainai svarīgo palīdzības paketi, ziņoja aģentūra "Reuters".

Jauns, ASV federālās valdības pasūtīts, ziņojums liecina, ka tai nekavējoties ir jārīkojas, lai ASV būtu gatavas mākslīgā intelekta radītajiem draudiem "izmiršanas līmenī". Ziņojumā ir ierosinātas plašas politikas darbības, kas "radikāli mainītu Mākslīgā intelekta nozari". Piemēram, tiek ieteikts aizliegt Mākslīgā intelekta modeļu „apmācību”, pārsniedzot noteiktu skaitļošanas jaudas līmeni. Tiek aicināts izveidot jaunu federālo Mākslīgā intelekta aģentūru, kas varētu pieprasīt vismodernākajiem tehnoloģiju jomas uzņēmumiem, saņemt federālu atļauju "apmācīt" šādu programmatūru pārsniedzot noteiktu punktu. Tāpat Vašingtonai vajadzētu pārskatīt Mākslīgā intelekta mikroshēmu ražošanas un eksporta ierobežojumus.

Turpinām ziņas

Pēdējos 10 gados profesionālo pamata un vidējās izglītības iestāžu audzēkņu skaits ir samazinājies par 11,1% jeb 3 tūkstoši 448 audzēkņiem, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vienlaikus, palielinoties pieprasījumam pēc digitālajām prasmēm, pieaug izglītojamo skaits dabaszinātņu, matemātikas un informācijas tehnoloģiju programmās. Šajā mācību gadā profesionālās izglītības iestādēs mācās 27 tūkstoši 600 izglītojamo, kas ir par 165 audzēkņiem mazāk nekā pirms gada. Tajā skaitā pērn profesionālās izglītības programmās uzņemti 10 tūkstoši 900 audzēkņu, kas ir par 3,3% jeb 347 audzēkņiem vairāk nekā iepriekšējā periodā. Pieprasītākās bija inženierzinātņu, ražošanas un būvniecības programmas, kurās mācības uzsāka 4 tūkstoši 200 jeb 38,2% no kopējā uzņemto izglītojamo skaita. 

Valsts kontrole ir izteikusi iebildumus par diviem tiesību aktu projektiem saistībā ar turpmāko pieaugušo izglītības organizēšanu, tajā skaitā par Cilvēkkapitāla attīstības stratēģiju 2024.-2027.gadam, kā arī par Valsts izglītības attīstības aģentūras īstenoto pieaugušo izglītības projektu. Valsts kontroles ieskatā, abos tiesību aktos būtu jāiekļauj darbības, lai pēc būtības risinātu revīzijā par pieaugušo izglītības pārvaldību konstatētās problēmas, un lai ieviestu ieteikumus. Tāpat Valsts kontrole norāda, ka Ministru kabineta noteikumu projekts par īstenoto pieaugušo izglītības projektu jāvirza saskaņošanai tikai pēc tam, kad būs apstiprināta Cilvēkkapitāla attīstības stratēģija.

Un vēl

Programmai “Piens un augļi skolai” ir pavasarīgi jaunumi - Lauku atbalsta dienests, Zemkopības ministrija un SIA “Sedumi” ir sagatavojuši stādu kastu komplektus, kas līdz marta vidum tiks piegādāti pirmsskolas izglītības iestādēm.  Dienestā uzsver, ka mūsu veselībai vispiemērotākie ir augļi un dārzeņi, kas audzēti Latvijā. Tādēļ šajā pavasarī bērnudārzu audzēkņiem būs lieliska iespēja iesēt un izaudzēt gardus salātus un aromātiskas dilles, kas labi noderēs veselīgu un vitamīniem bagātu maltīšu pagatavošanai. Bērnudārzu pedagogiem un audzēkņiem informatīvais materiāls un noderīgi padomi par diļļu un salātu audzēšanas gaitu drukātā formātā, kā arī viss nepieciešamais audzēšanas procesam, ir pievienots  katram stādu kastes komplektam. Lauku atbalsta dienests aicina bērnudārzu kolektīvus apkopot informāciju par to, kā norit salātu un diļļu audzēšana un iesūtīt īsu aprakstu, zīmējumus, fotogrāfijas vai video.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents aicina definēt Latgales reģiona drošības un attīstības plānu; Krievijas dārzeņi Latvijā mēdz nonākt caur Poliju; un Kāds bijis marta sākums sinoptiķu vērtējumā?

Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs aicina Saeimas Latgales apakškomisijas deputātus kopā ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības, Izglītības un zinātnes, Ekonomikas, Satiksmes un Aizsardzības ministriju vadību izstrādāt skaidru un praktiski īstenojamu plānu gan Latgales, gan visas Latvijas austrumu robežas attīstībai. Valsts prezidents bija vienisprātis ar Saeimas Latgales apakškomisijas deputātiem attiecībā uz nepieciešamību pārskatīt un pilnveidot rīcības plānu Latvijas Austrumu pierobežas ekonomiskajai izaugsmei no 2024. līdz 2026.gadam pirms tas tiek apstiprināts Ministru kabinetā.

Svētdien, 17.martā, pulksten desmitos parkā iepretim Krievijas vēstniecības ēkai Rīgā, Ukrainas neatkarības ielā 2, sāksies protesta akcija, lai nosodītu Krievijas prezidenta tā dēvēto "vēlēšanu" rīkošanu Latvijas teritorijā. Pasākuma organizatori norāda, ka atļaujot rīkot Krievijas prezidenta "vēlēšanas" Latvijā, valsts leģitimizē šo vēlēšanu neleģitīmo iznākumu. Iznākumu, kurā vēlēšanās uzvar Vladimirs Putins, kura armija jau vismaz desmit gadus dienu dienā veic kara noziegumus pret Ukrainas iedzīvotājiem. Viņi uzsver, ka Latvija nevar pieļaut šādas provokācijas - agresorvalsts pilsoņi par Putinu šajos apstākļos drīkstētu balsot tikai un vienīgi otrpus Latvijas robežai. Krievijai ir jāpārtrauc karš Ukrainā un jāatkāpjas līdz 1991.gada robežām.

Pēdējā laikā ir ievērojami uzlabojusies sadarbība ar Latvijas-Baltkrievijas pierobežas iedzīvotājiem nelegālās migrācijas kontrolē. Robežsardzes priekšnieks Guntis Pujāts norāda, ka robežsardze no vietējiem iedzīvotājiem saņem desmitiem zvanu par aizdomīgu personu pamanīšanu pierobežā. Pujāts norādīja uz nesen pieņemtajiem likuma grozījumiem, ar kuriem palielināti kriminālsodi par palīdzības sniegšanu nelegālajiem migrantiem. Viņš uzskata, ka šie grozījumi ir devuši savu rezultātu, darbojoties arī preventīvi jeb atturot pierobežas iedzīvotājus no vēlmes iesaistīties šādās nelikumīgās darbībās.

Turpinām ziņas

Krievijas dārzeņi Latvijā mēdz nonākt caur Poliju, aģentūrai LETA pauda Latvijas Lauksaimniecības kooperatīvu asociācijas ģenerāldirektors Rolands Feldmanis. Viņš sacīja, ka praksē novērotas vismaz divas tendences. Pirmā paredz, ka poļu piegādātāji ieved Krievijas produkciju un tirgo to Latvijā, maldīgi norādot Poliju kā izcelsmes valsti. Savukārt otra tendence paredz, ka importētāji ieved augļus un dārzeņus no Polijas, reģistrējoties kā PVN nemaksātāji, un faktiski patur sev 21% no pārdošanas cenas. Pārtikas un veterinārajā dienestā informē, ka pirms kāda laika dienests saņēmis sūdzību par to, ka Krievijas vai Baltkrievijas izcelsmes gurķi tiek uzdoti par Polijas izcelsmes, tādējādi maldinot patērētājus. No teju desmit pārbaudītājiem mazumtirgotājiem vienā gadījumā PVD konstatēja, ka pārdevējs patērētājus ir maldinājis par preču izcelsmi un par šo gadījumu tika uzsākta administratīvā lietvedība. Tirgotājs dienestam skaidrojis, ka izcelsmes valsts mainīta, jo Krievijas gurķus cilvēki negribot pirkt. Pārkāpumi konstatēti SIA "Kvalass" ar trim tirdzniecības vietām Rīgas Centrāltirgū.

Pārstrādei nodotā svaigpiena apmērs šogad februārī Latvijā palielinājies par 4,9% salīdzinājumā ar 2023.gada februāri, veidojot 63 tūkstoši 824 tonnas, liecina Lauksaimniecības datu centra apkopotā informācija. Apkopotie dati liecina, ka iepirktā bioloģiskā svaigpiena apmērs februārī pieaudzis par 2,2% salīdzinājumā ar pērnā gada februāri un bija 2 tūkstoši 738 tonnas. Bioloģiskā piena pārstrādes apmēri februārī pieauguši par 0,5% - līdz tūkstoš 711 tonnai. Šogad februārī Latvijā bija reģistrēti 8 tūkstoši 359 ganāmpulki, tajā skaitā pienu pārstrādei nodeva 4 tūkstoši 340 ganāmpulki, kas ir par 11,5% mazāk nekā gadu iepriekš.

Un vēl

Marta pirmā dekāde Latvijā pagāja praktiski bez nokrišņiem, savukārt vidējā gaisa temperatūra bija +0,7 grādi jeb 1,9 grādi virs normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopotie dati. Minimālā gaisa temperatūra bija -9,1 grāds 7.martā Daugavpils novērojumu stacijā, bet maksimālā temperatūra reģistrēta mēneša pirmajā dienā Liepājā un Rucavā, kur termometra stabiņš pakāpās līdz +12,8 grādiem, pārspējot ne tikai 1.marta, bet arī dekādes siltuma rekordu. Valsts lielākajā daļā nebija ievērojamu nokrišņu, neliels nokrišņu daudzums mēneša sākumā reģistrēts tikai Ainažos, Kolkā un Mērsragā. 8.martā vietām izveidojās sarma un apledojums. Daudzviet ziedēja lazdas, baltalkšņi, sniegpulkstenītes, erantes un krokusi, vietām manītas arī pirmās zilās vizbulītes.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts policija saistībā ar iespējamu seksuālo uzmākšanos uzsākusi kriminālprocesu un aicina atsaukties cietušos; Latvijas Okupācijas muzejā atklāj izstādi par latviešu jauniešu cīņu pret komunistisko okupācijas režīmu; un Dabas eksperti iesaka pašvaldībām nenoteikt vispārēju prasību zāles augstumam centimetros.

Valsts policija saistībā ar iespējamu seksuālo uzmākšanos Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ir uzsākusi kriminālprocesu un aicina atsaukties cietušos un lieciniekus, teikts policijas paziņojumā. Valsts policija ir uzsākusi kriminālprocesu par noziedzīgu nodarījumu pret tikumību un dzimumneaizskaramību. Šobrīd izmeklēšanas interesēs policija no plašākiem komentāriem atturas.
 
Sanita Upleja–Jegermane pēc sarunas ar Valsts prezidentu Edgaru Rinkēviču nolēmusi tomēr atsaukt savu paziņojumu par amata atstāšanu Sabiedrisko elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomē, liecina viņas paziņojums sociālajā tīklā "X". Valsts prezidents norādījis, ka vienojies ar Upleju-Jegermani par viņas darba turpināšanu padomē līdz viņas pilnvaru beigām. Aprīlī Valsts prezidenta kanceleja organizēs diskusiju par sabiedriskajiem medijiem un Uplejas-Jegermanes aktualizētajām problēmām.

Valsts drošības dienesta priekšnieku Normundu Mežvietu atsevišķos gadījumos ļoti mulsinot tiesu pieņemtie lēmumi dienesta izmeklētajās lietās. To Mežviets atzina intervijā Latvijas Televīzijai. Viņš norādīja, ka demokrātiskā valstī nebūtu korekti kritizēt tiesu varu, taču atsevišķos gadījumos viņam neesot saprotami principi, pēc kuriem vadās tiesas, piemēram, piemērojot drošības līdzekļus drošības dienesta aizturētajām personām. Mežviets atzīmēja, ka ir bijusi virkne personu, kas notiesātas par spiegošanu atbrīvotas, pēc tam šie cilvēki aizbēguši no valsts. Viņš uzskata, ka ir pamats nopietnai diskusijai par tiesu pieeju ar valsts drošības apdraudējumu saistīto krimināllietu skatīšanai.

ASV armija sākusi gatavošanos iespējamajam karam ar Krieviju un Ķīnu Arktikā, apgalvo medijs “Business Insider”. Saskaņā ar medija rīcībā esošo informāciju, februārī Aļaskā notika divas nedēļas ilgas mācības, kurās piedalījās vairāk nekā 8 tūkstoši ASV 11. gaisa desanta divīzijas kareivji, kā arī pārstāvji no ASV starptautiskajiem sabiedrotajiem. Mācībās tika apspriests, cik svarīgi ir atjaunot kaujas gatavību ekstremālos apstākļos, lai ASV spētu atturēt pretiniekus Arktikas reģionā. Pagājušā gada rudenī ASV prezidenta Džo Baidena administrācija publiskoja Arktikas reģiona stratēģijas realizēšanas plānu. Dokumentā teikts, ka ASV intereses Arktikas reģionā ietver daudz dažādu aspektu – sākot ar nacionālo aizsardzību un iekšējo drošību un beidzot ar zinātnisko un komerciālo darbību.

Ukrainas bezpilota lidaparātu uzbrukumi Krievijas iekšienē pēdējo divu dienu laikā ir spieduši slēgt Krieviju trīs naftas pārstrādes rūpnīcas, kas atbilst aptuveni 12% no Krievijas naftas pārstrādes jaudas, vēsta aģentūra "Bloomberg". Februārī Ukrainas dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām skāra gandrīz piekto daļu Krievijas jēlnaftas pārstrādes jaudas. Pēdējo dienu laikā Ukraina uzbrukusi gan "Lukoil", gan "Rosņeft" rūpnīcām. Vienā no šādiem triecieniem, kas notika Ņižnijnovgorodas apgabalā esošajā "Lukoil" rūpnīcā, iespējams, gājis bojā uzņēmuma viceprezidents Vitālijs Robertuss. Trešdien pēcpusdienā kompānijas "Lukoil" preses dienests paziņoja par Robertusa "pēkšņo nāvi" 54 gadu vecumā. Nāves cēloņi nav norādīti.

Turpinām ziņas

Atzīmējot Nacionālās pretošanās kustības piemiņas dienu un godinot nacionālās pretošanās kustības dalībniekus, Latvijas Okupācijas muzejs 15. martā atklās izstādi …Brīvības garu nevar nokaut!, par Latvijas jauniešu cīņu pret komunistisko okupācijas režīmu 1940. gados, kas ir kā tematisks turpinājums muzeja vides izstādei. Vides izstādē pie Muzeja aplūkojamos stāstus par Latvijas jaunatnes nacionālo cīņu tagad papildina Izstāžu zālē skatāmi oriģināli dokumenti, vēstules un fotogrāfijas no muzeja krājuma un teksti no Audiovizuālo materiālu krātuves videoliecībām, kurās bijušie jaunieši stāsta par savu darbību.

Ministru kabinets apstiprinājis Zemkopības ministrijas grozījumus Medību noteikumos, vairākām medījamo putnu sugām nosakot citu medību termiņu un atsevišķus nosacījumus, kā arī īstenojot pāreju uz medniecības informācijas elektronisku apriti. Noteikumi paredz izmaiņas medību termiņos un nosacījumos mežirbju, sloku, garkakļu, platknābju, baltvēderu un meža zosu medīšanā. Ūdensputnu medību sezonas sākums, kas līdzšinēji bija otrā augusta sestdiena, ir aizstāts ar konkrētu datumu, un turpmāk ūdensputnu medību sezona sāksies 20. augustā. Vienlaikus ieviests nosacījums, ka publiskajos ūdeņos vienā medību dienā vienam medniekam atļauts nomedīt ne vairāk kā 10 ūdensputnu. Šie grozījumi sekmēs ūdensputnu populāciju aizsardzību.

Un vēl

Dabas eksperti iesaka pašvaldībām nenoteikt vispārēju prasību zāles augstumam centimetros, paredz Latvijas Dabas fonda vadībā dabas ekspertu izstrādātie ieteikumi izmaiņām pašvaldību saistošajos noteikumos par teritoriju uzturēšanu un kopšanu. Ieteikumi veidoti, lai saglabātu un veicinātu dabas daudzveidību pilsētvidē, galvenokārt paredzot pārmaiņas prasībās par zāles nopļaušanas laiku un biežumu, kā arī par pieļaujamo zāles augstumu. Speciālisti skaidro, ka pašlaik vairākas vidi saudzējošas teritoriju apsaimniekošanas metodes ir pretrunā ar pašvaldību normatīvajiem aktiem. Nav iespējams veidot savvaļas augu saliņas, jo augi ziedēšanas un sēklu nogatavināšanās periodā pārsniedz noteikumos noteikto pieļaujamo zāles augstumu. Nepieļaujot Latvijai raksturīgo savvaļas augu ziedēšanu, tiek negatīvi ietekmēts ekosistēmu stāvoklis, jo ziedi un sēklas ir būtisks barības avots apputeksnētājiem un daudzām citām dzīvām būtnēm. Tādā veidā zālieni kļūst sugām nabadzīgi un noplicināti. 

Atstājiet komentāru