2024.gada 29. aprīlis

Laine, Raimonds, Vilnis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 29.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2024.gada 29.februārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties:Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Zeļķiem izsludināts sarkanais plūdu brīdinājums, Būs jāreģistrē mājdzīvnieku pavairošanas fakts, un Pēc mēneša būs zināms Latvijas pasta jaunais koncepts.

Daugavas posmā no Jēkabpils līdz Zeļķiem trešdienas vakarā izsludināts sarkanais plūdu brīdinājums, kas būs spēkā līdz šodienas pulksten trijiem. Vakar ledus masas intensīvi blīvējas Pļaviņu ūdenskrātuves augšdaļā, tāpēc ūdenslīmenis turpinās paaugstināties Daugavas posmā Jēkabpils - Zeļķi. Ūdenslīmenim paaugstinoties, šajā posmā gaidāma plašu teritoriju applūšana. Lielākie plūdu draudi ir Krustpils pagastā. Arī Salas pagasta Putnu kalnos vakar vakarā ūdens bija pietuvojies mājsaimniecībām.

Pieaugot plūdu apdraudējumam, no trešdienas ieviesti satiksmes ierobežojumi iebraukšanai Sakas salā. Tās iedzīvotājiem pārvietošanās atļauta, bet jāizvērtē situācija, cik droši ir braukt pāri pārgāznei. No šodienas applūduši un slēgti ceļi Prižu avēnija-Šaurītes, Dzeņi-Zeļķi, kā arī Šaurītes - Salupe. Tāpat applūdusi un slēgta nobrauktuve no Jēkabpils novada pašvaldības autoceļa Šaurītes - Salupe virzienā uz Zeļķu tiltu.

Pļaviņu ūdenskrātuvē un augšpus tai turpinās ledus masu blīvēšanās un kustība, ūdenslīmenis paaugstinās. Arī Daugavā pie Pļaviņām pieplūst un blīvējas jaunas ledus masas, traucējot upes plūdumu un izraisot straujas ūdenslīmeņa svārstības. Pašlaik pie Pļaviņām ūdenslīmenis saglabājas augsts, taču tas vēl nav sasniedzis Ugunsdzēsēju ielas segumu, applūduši ir šīs ielas upes pusē esošo īpašumu dārzi.

AS "Sadales tīkls" seko līdzi situācijai plūdu zonās un drošības nolūkos var uz laiku atslēgt elektroapgādi bīstamajās teritorijās. "Sadales tīkls" atgādina - ja aculiecinieki pamana applūdušas transformatoru apakšstacijas, sadalnes, izskalotus balstus vai to konstrukcijas, kabeļus - nekādā gadījumā nedrīkst tuvoties šai teritorijai, bet par bīstamo situāciju uzreiz jāziņo operatīvajiem dienestiem, zvanot uz 112, vai "Sadales tīklam" uz diennakts bojājumu pieteikšanas tālruni 8404.

Turpinām ar citām ziņām

Latvijā pagājušajā gadā vidējā bruto darba samaksa jeb darba samaksa pirms nodokļiem par pilnas slodzes darbu bija tūkstoš 537 eiro, kas ir par 11,9% jeb 164 eiro vairāk nekā 2022.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Tajā skaitā privātajā sektorā vidējā bruto darba samaksa 2023.gadā pieaugusi par 11,5%, sasniedzot tūkstos 533 eiro, bet sabiedriskajā sektorā vidējā bruto darba samaksa palielinājusies par 13,1%, sasniedzot tūkstoš 553 eiro. Vidējā bruto darba samaksa par vienu nostrādāto stundu pagājušajā gadā pieauga par 11,5%, sasniedzot 10,14 eiro. Savukārt vidējā neto darba samaksa jeb alga, ko saņem "uz rokas", kas aprēķināta, izmantojot darba vietā piemērojamos darba nodokļus, 2023.gadā Latvijā bija tūkstoš 119 eiro jeb 72,9% no bruto algas. 

Mājas dzīvnieka īpašniekam vai turētājam būs pienākums reģistrēt dzīvnieka pavairošanas faktu, paredz vakar Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē atbalstītais Zemkopības ministrijas priekšlikums. Pavairotājam būs jāizdara atzīme mājas dzīvnieku reģistra datubāzē. Tāpat komisijas deputāti atbalstīja ZM sagatavoto priekšlikumu, kas nosaka Pārtikas un veterinārajam dienestam kontrolēt un uzraudzīt vietas, kur tiek pavairoti dzīvnieki.

Moldovas separātiskā reģiona Piedņestras prokrieviski noskaņotās amatpersonas pieprasījušas Maskavas "aizsardzību", pamatojoties uz rezolūciju, ko trešdien pieņēmis īpašais visu līmeņu deputātu kongress. Separātistu "amatpersonām" uzdots lūgt Krievijas Federācijas padomi un Valsts domi "īstenot pasākumus, lai aizsargātu Piedņestru no pieaugošā Moldovas spiediena," teikts rezolūcijā, ko citē vietējās krievu aģentūras. Paziņojumā norādīts, ka Piedņestrā dzīvo 220 tūkstoši Krievijas pilsoņu un Krievijai esot bijusi pozitīva loma sarunu procesā. Rezolūcijā apgalvots, ka Kišiņeva pret separātistu kontrolēto reģionu izvērsusi "ekonomisko karu" un bloķējusi vitāli nepieciešamo importu, cenšoties šo teritoriju pārvērst par "geto". Tā dēvētais Piedņestras ārlietu ministrs Vitālijs Ignatjevs paziņojis, ka starptautiskā sabiedrība šo rezolūciju nedrīkstot ignorēt.

Un vēl

VAS "Latvijas pasts" jauno pasta nodaļu konceptu plāno izveidot līdz aprīlim, trešdien preses konferencē sacīja "Latvijas pasta" valdes priekšsēdētāja Beāte Krauze-Čebotare. Viņa uzsvēra, ka iepriekšējais pasta nodaļu reorganizācijas plāns ir apturēts, un kompānija patlaban neslēgs nevienu pasta nodaļu, kamēr nebūs konkrēta skaidrība par to, kā kopumā izskatīsies pasta nodaļu tīkls Latvijā - vai visas būs "Latvijas pasta" fiziskās nodaļas vai kompānijas darbinieki atradīsies citās telpās un sniegs pasta pakalpojumus. Beāte Krauze-Čebotare norāda, ka patlaban svarīgākais ir atrast veidu, kā sabalansēt un izveidot labu kompromisu visām iesaistītajām pusēm, lai nodrošinātu pasta pakalpojumu pieejamību.

Jēkabpils Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir aktuālā plūdu situācija Pļaviņās un Jēkabpilī? Saslimstība ar gripu nemazinās; un Pašvaldību lietu ministre šodien apmeklē Jēkabpili.

Daugavā posmā no Jēkabpils līdz Zeļķiem joprojām ir spēkā izsludinātais sarkanais plūdu brīdinājums.  Sarunā ar Radio1 Pļaviņu apvienības pārvaldnieks Andris Ambainis sacīja, ka vakar vakarā ūdens līmenis pie Gostiņiem un Pļaviņu centrā sāka kristies un nakts laikā ir atkāpies par 8 centimetriem, šorīt sasniedzot 11,05 metri virs noteiktās atzīmes. Aizkraukles novada Pļaviņu apvienības pārvaldnieks Andris Ambainis uzskata, ka ūdens straumei izdevies atrast ceļu zem ledus.

AUDIO

Jēkabpils novada pašvaldības Civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts sarunā ar Radio1 sacīja, ka 40 mājsaimniecībām Salas un Krustpils pagastos ir atslēgta elektrības padeve. Savukārt applūdušas jeb nošķirtas no ārpasaules kopumā ir 35 mājas  - Gravānos divas daudzdzīvokļu mājas, šīm mājām atslēgta arī apkure, jo ir atslēgta katlumāja un elektrība. Ūdens nošķīris arī 20 mājas Sakas salā, kur applūduši arī ceļi un 13 mājas Krustpils pagastā. Sakas salā zemākās vietas atgrieztas no ārpasaules, vairākām mājsaimniecībām ir atslēgusies elektrība. Piebraucamie ceļi šobrīd daudzās vietās ir zem ūdens un nav izbraucami.  Arī Krustpils pagastā applūduši teju visi ceļi, kas ved tālāk uz Prižiem, applūdušas ap desmit mājsaimniecības, kuru iemītnieki šobrīd netiek laukā no izveidojušās salas, applūstot ceļiem. Ar šo mājsaimniecību iedzīvotājiem pašvaldība uztur kontaktu. Šajās mājsaimniecībās ir atslēgta arī elektrība. Par to kāda situācija bija šorīt stāsta Ilmārs Luksts.

AUDIO

Daugavā pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis agrā ceturtdienas rītā sasniedzis 9,54 metrus virs novērojumu stacijas nulles puncta. Kopš trešdienas vakara ūdens pakāpies aptuveni pusmetru augstāk, bet pēdējās dienās tas kopumā cēlies par pieciem metriem. Pirms nedēļas - 22.februārī - ūdens līmenis šajā novērojumu stacijā bija 4,41 metrs. Pagājušā gada janvārī, kad lieli plūdi skāra Jēkabpili, maksimālais ūdens līmenis pie Zeļķu tilta bija 8,66 metri. Plūdu rekords šajā vietā reģistrēts 2010.gadā naktī no 29. uz 30.martu, kad ūdens līmenis īslaicīgi pakāpās līdz 9,65 metriem virs novērojumu stacijas nulles punkta.

Turpinām ar citām ziņām

Saslimstības ar gripu pieaugums pagājušajā nedēļā pierimis un turpina turēties iepriekšējo nedēļu līmenī, liecina Slimību profilakses un kontroles centra apkopotie dati. Nedēļas laikā miruši septiņi gripas slimnieki, tādējādi šajā gripas sezonā miruši kopumā 26 pacienti. Visiem mirušajiem vēl bez gripas bijušas arī vairākas blakussaslimšanas, un neviens no viņiem nav bijis vakcinēts pret gripu šajā sezonā. Pagājušajā nedēļā monitoringā iesaistīto ģimenes ārstu praksēs ar akūtu augšējo elpceļu infekcijas simptomiem kopā bija vērsušies tūkstoš 24 pacienti, no kuriem 337 pacientiem, balstoties uz tipisku klīnisko ainu, noteikta diagnoze "gripa". Gripas gadījumi reģistrēti deviņās pilsētās, tajā skaitā arī Jēkabpilī un Jēkabpils novadā. Joprojām augstākā saslimstība ar gripu reģistrēta bērniem līdz 4 gadu vecumam, kā arī 5–15 gadu vecuma grupā. 

Tikmēr Covid-19 gadījumu skaits Latvijā turpina samazināties – laboratoriski apstiprināti 48 gadījumi, kopumā veikti 678 laboratoriskie testi uz vīrusa klātbūtni. Stacionēti 63 Covid-19 pacienti. Pagājušajā nedēļā stacionāros ar smagu slimības gaitu ārstējās viens pacients,  nedēļu iepriekš divi. Reģistrēti 11 Covid-19 pacientu nāves gadījumi. Vismaz divos gadījumos Covid-19 bijusi kā pamatdiagnoze. Slimību profilakses un kontroles centrs atzīmē, ka visefektīvākais veids, kā aizsargāties no nopietnas saslimšanas ar gripu un Covid-19, ir vakcinācija. 

Un vēl

Šodien Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministre Inga Bērziņa devusies uz Jēkabpili, lai tiktos ar Jēkabpils novada domes deputātiem, vadību un pārrunātu novada aktualitātes. Vizītes laikā plānota arī Daugavas aizsargdambja apskate, uzņēmuma "SIA Ošukalns", Jēkabpils Vēstures muzeja un Krustpils pils apmeklējums.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties: Kāda ir aktuālā situācija ar plūdiem Daugavā?Latvijā samazinājies dabasgāzes patēriņš; un No septembra skolās būs obligāta valsts aizsardzības mācība.

Krustpils pagastā no Zeļķu dzelzceļa tilta uz Jēkabpils pusi viss ir ūdenī, un ūdens līmenis turpina celties, šorīt videoierakstā pauda Jēkabpils novada pašvaldības priekšsēdētājs Raivis Ragainis. Smagāka situācija ir Daugavas labajā krastā, Krustpils pagasta teritorijā. Tur visas pļavas un ceļi, kas ir no Zeļķu tilta uz augšu, uz Jēkabpils pusi, nav piebraucami, tur viss ir ūdenī. Ūdens līmenis turpina celties. Tur mājas ir atslēgtas no elektrības, dažās vietās elektrība tiek nodrošināta ar ģeneratoru. Dažām mājsaimniecībām tiek palīdzēts ar mājdzīvnieku pārvietošanu. Šorīt evakuēta arī kāda ģimene, kura vakar nevēlējās evakuēties, bet šodien viedokli mainīja. Sakas salā lejasgalā arī ir lielas ūdens masas, bet tās nav straujas un pašlaik nenodara lielu postu ne mājsaimniecībām, ne pašvaldībai.

Raivis Ragainis norāda, ka liela problēma ir Salas pusē, Daugavas kreisajā krastā, Sakā, kas ir ļoti stipri izgājusi no krastiem. Pelītes upe ir pārplūdusi, Dienvidsusēja ir pārplūdusi, un šobrīd arī Rudzaite ir pārplūdusi. Tās mājsaimniecības, kas atrodas aiz dambja, visas ir atgrieztas no ceļa. Līdz ar to tuvākajā laikā būs nepieciešama kāda evakuācija, prognozēja Raganis. Ceļa Jēkabpils - Sala labajā pusē, kur iedzīvotāji bija ieraduši iet pēc ūdens uz avotiņu, ir diezgan pamatīgs izskalojums, kas varētu apdraudēt arī elektrības piegādi.

Jēkabpils novada mērs sacīja, ka no rīta tika sasaukti visu Jēkabpils novada pagastu pārvaldnieki un saimnieciskie vadītāji, un viņiem vēlreiz tika uzdots sakārtot visu mājsaimniecību sarakstus. Ragainis aicināja novada iedzīvotājus atbildēt uz telefona zvaniem, arī, ja zvanītāja numurs ir nepazīstams, kā arī noskaidrot, vai zvanu no pašvaldības nav saņēmis kāds cits no ģimenes.

Jēkabpils novada pašvaldības Civilās aizsardzības inženieris Ilmārs Luksts uzsvēra, ka pašvaldībai  ir izstrādāts skaidrs rīcības plāns, ja ūdens līmenis turpinās paaugstināties arī Jēkabpilī. 

AUDIO

Ūdens līmenis paaugstinās arī novada mazajās upēs. Tas cēlies arī Ziemeļsusējā un tuvākajā laikā var applūst Biržu pļavas un dārza mājiņas Dolomīta dārzkopības kooperatīvā. 

AUDIO     

Daugavā pie Jēkabpils pulksten 12.50 bija 6,22 metri virs noteiktās atzīmes, kas salīdzinot ar ūdens līmeni pulksten 10.20 ir cēlies par vienu centimetru. Savukārt pie Zeļķu tilta pulksten 12.50 ūdens līmenis bija 9,56 metri virs noteiktās atzīmes, kas salīdzinot ar līmeni pulksten 10.20 ir palicis nemainīgs. Bet pie Pļaviņām ūdens līmenis Daugavā pulksten 12.50 bija 11,34 metri virs noteiktās atzīmes, kas salīdzinot ar ūdens līmeni pulksten 10.20 ir cēlies par 38 centimetriem.

Aktuālajai informācijai par plūdu situāciju Daugavā pie Jēkabpils aicinām sekot līdzi portālā Radio1.lv. Tāpat arī aicinām iedzīvotājus iesūtīt savus video un foto no plūdu vietām uz Radio1 WhatsApp, tālruņa numurs – 22320220.

Turpinām ar citām ziņām

Vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora "Conexus Baltic Grid" apgrozījums pērn sasniedzis 76 miljonus eiro, kas ir par 39 % vairāk nekā iepriekšējā gadā. Dabasgāzes patēriņa apjoms Latvijas lietotāju vajadzībām pērn bija 7% mazāk nekā iepriekšējā gadā, bet uzņēmuma peļņa augusi par 4,8 miljoniem eiro, sasniedzot 16,2 miljonus eiro. Pārskata gada beigās Inčukalna pazemes gāzes krātuvē bija noglabāta dabasgāze 17,9 teravatstundu apjomā, ieskaitot energoapgādes drošuma rezerves, kas ir par 58% vairāk nekā pērn šajā laikā. 2023. gadā "Conexus" nodrošināja nepārtrauktu dabasgāzes piegādi lietotājiem Latvijā, kā arī dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas  pakalpojumus Lietuvas, Igaunijas un Somijas vajadzībām. 

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs nodeva Noziedzīgu nodarījumu valsts institūciju dienestā izmeklēšanas prokuratūrai kriminālprocesu, kurā izmeklēta ceļu būves, uzturēšanas un labiekārtošanas uzņēmuma pārstāvju, iespējams, sistemātiska Ropažu novada pašvaldības amatpersonu kukuļošana. Iespējamās kukuļošanas mērķis bija panākt uzņēmumam labvēlīgu lēmumu pieņemšanu pašvaldības izsludinātajos iepirkumos. KNAB izmeklēšanā ieguva pierādījumus, ka uzņēmuma pārstāvji sistemātiski veica vairāku pašvaldības amatpersonu kukuļošanu, lai iegūtu ierobežotas pieejamības informāciju par plānotajiem iepirkumiem. Pēc informācijas iegūšanas uzņēmuma pārstāvji piesaistīja citu fizisku personu un veica iepirkumu komisijas locekļu kukuļošanu, tādējādi panākot uzvaru Ropažu novada pašvaldības izsludinātajos iepirkumos un noslēdzot vairāk nekā 680 tūkstoši eiro līgumu ar Ropažu novada pašvaldību par ceļu uzturēšanu un labiekārtošanu.

Rīgas pilsētas tiesa šodien attaisnojusi bijušo veselības ministri Ilzi Viņķeli krimināllietā saistībā ar Covid 19 vakcīnu iepirkumu. Rīgas pilsētas tiesa ceturtdien pasludinājusi spriedumu krimināllietā pret Viņķeli. Tiesa nolēma atzīt Viņķeli par nevainīgu viņai celtajā apsūdzībā un attaisnot. Lēmums pamatojas Kriminālprocesa likuma 519. panta pirmajā punktā, jo “nav noticis noziedzīgs nodarījums vai apsūdzētā izdarītajā nodarījumā nav noziedzīga nodarījuma sastāva”. Spriedumu vēl varēs pārsūdzēt Rīgas apgabaltiesā.

Un vēl

No 1. septembra valsts aizsardzības mācība būs obligāta visās vidējās izglītības iestādēs. Daudzās skolās to jau māca brīvprātīgi, bet tās ieviešanai obligāti visās skolās vēl ir daži izaicinājumi. Latvija ir pirmā valsts Eiropā, kas ievieš valsts aizsardzības mācību kā obligātu priekšmetu vispārējā vidējā izglītībā. Šajā mācību gadā valsts aizsardzības mācību brīvprātīgi īsteno 182 izglītības iestādēs, kur priekšmetu apgūst ap 9,5 tūkstoši jauniešu, savukārt nākamajā mācību gadā paredz, ka tie būs jau aptuveni 28,5 tūkstoši jauniešu. Jaunsardzes kustībā ir iesaistījušies vairāk nekā 8 tūkstoši jaunsargu. Līdz ar to jau šobrīd liela daļa izglītības iestāžu realizē valsts aizsardzības mācību.

Atstājiet komentāru