2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 10.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2023.gada 10.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents Egils Levits rosina izveidot stipendiju programmu jauniešiem, kuri studē eksaktās zinātnes ; Izsolē pārdota Zasas aptieka ; un Kāpēc slēpotāji šoziem Alpos piedzīvo vilšanos ?

Valsts prezidents Egils Levits rosina izveidot stipendiju programmu jauniešiem, kuri vēlas studēt kādu no Eiropas Savienības valodām vai STEM  jeb zinātnes, tehnoloģijas, inženierzinātnes un matemātikas priekšmetus. Levits pēc tikšanās ar Saeimas frakcijas "Jaunā vienotība", "Apvienotais saraksts" un Nacionālā apvienība deputātiem atzīmēja, ka tas pēc pāris gadiem varētu nodrošināt pietiekamu skaitu skolotāju, kuru patlaban trūkst. Šis bija viens no jautājumiem, kas pārrunāts tikšanās laikā ar deputātiem.

Lai risinātu saspīlējumu starp Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas vadību un stacionāra "Latvijas Onkoloģijas centrs" mediķiem, ir sāktas savstarpējās sarunas, vakar mediju brīfingā paziņoja RAKUS padomes loceklis Valts Ābols. Viņš informēja, ka pagājušajā nedēļā notika intensīvas sarunas, kuru laikā mēģināts izprast problēmjautājumu būtību. No onkoloģijas centra mediķu puses izvirzītas prasības par centra strukturālo nedalāmību, organizatoriskā modeļa nemainīšanu, kā arī prasīts piedāvāt risinājumus speciālistu atalgojuma principu izmaiņām. Lai stiprinātu sadarbību starp slimnīcas vadību un onkoloģijas centra mediķiem, par slimnīcas valdes priekšsēdētāja pienākumu izpildītāju uz laiku iecelts Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs. 

Ilgstošajam pārtikas cenu kāpumam esot redzamas beigas, tā prognozē pārtikas tirgus pazinēji. Pārtikas produktu cenas jau kopš deviņdesmito gadu beigām visās Baltijas valstīs regulāri salīdzina pētniece Ingūna Gulbe. Pārtikas tirgus pētniece reizi trijos mēnešos personīgi apbraukā Igauniju, Latviju un Lietuvu, lai klātienē salīdzinātu konkrētu, vienmēr vienu un to pašu pārtikas grupu cenas. Pērn decembrī cenas ir samazinājušās, turklāt visās trijās Baltijas valstīs. Neraugoties uz iedzīvotāju pesimismu, tirgus pētniece sola, ka pārtikai cenas kritīsies. Ja nebūs jaunu satricinājumu pārtikas tirgū, vasarā cenas saruks tā, ka to varēsim tiešām pamanīt.

Liela daļa iedzīvotāju, sasniedzot pensijas vecumu, neplāno doties atpūtā, bet gan turpināt strādāt algotu darbu. Kā liecina Luminor bankas veiktā aptauja, trešdaļa jeb 35% no respondentiem virs 50 gadu vecuma plāno turpināt darba gaitas, lai spētu nodrošināt labklājīgas vecumdienas. Īpaši aktīvi vēlas strādāt iedzīvotāji vecuma grupā no 50 līdz 59 gadu vecumam, kur šādu atbildi snieguši 42% aptaujāto, taču, palielinoties vecumam, strādāt gribētāju skaits pamazām sarūk. Nedaudz biežāk darba gaitas plāno turpināt vīrieši - 38%, nekā sievietes - 33%.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldībai tikai ar trešo reizi izdevies izsolē par 11 tūkstoši 800 eiro pārdot tai piederošo kapitālsabiedrību “Zasas aptieka”. Turpmāk Zasas aptieka būs SIA “FORTEMED” īpašums. Šis uzņēmums jēkabpiliešiem zināms, kā jaunais SIA Katarse investors, kas ar vecāko privāto veselības aprūpes iestādi sadarbību sāka pagājušā gada vasarā. Firmas.lv dati liecina, ka SIA “ForteMed” reģistrēta 2021.gadā.

Kā viena no Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amata kandidātēm tiek izskatīta bijusī Pasaules Brīvo latviešu apvienības priekšsēdētāja Kristīne Saulīte. Par viņas iespējamo kandidatūru vakar pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu žurnālistiem pastāstīja partiju apvienības "Jaunā vienotība" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Ainars Latkovskis. Kā ziņots, nākamnedēļ noslēdzas termiņš, kad Saeimas frakcijām jāizvirza savi pārstāvji darbam CVK. No viņu vidus vēlāk izraudzīs arī komisijas vadītāju. 

Un vēl

Reto sniegputeņu un neparasti siltā laika dēļ Eiropas galveno kalnu nogāzēs šogad ir vairāk zāles nekā sniega. Slēpotāji, snovbordisti un Alpu kūrortu operatori neslēpj vilšanos. Lielākajā daļā slēpošanas kūrortu slēpošanai piemērotu sniegu var atrast tikai divu kilometru augstumā. Daudzas zemāk esošās trases ir slēgtas, raksta Euronews. Meteoroloģiskā stacija kalnos uz Šveices un Francijas robežas jaunā gada pirmajā dienā fiksēja gaisa temperatūras rekordu: termometra stabiņš pakāpās virs 18 grādiem pēc Celsija.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Pagājušajā nedēļā Baltijas valstīs augusi elektroenerģijas cena; Jēkabpilī saskaņā ar notekūdeņu analīzes datiem ir novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums, un Lācenīte Ilzīte šogad svin 22otro dzimšanas dienu.

Pagājušā nedēļā Latvijā un Igaunijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena vienoti kāpa par 62%, informē AS "Latvenergo". Aizvadītajā nedēļā elektroenerģijas cenas pieauga visos "Nord Pool" tirdzniecības apgabalos. Latvijā un Igaunijā nedēļas vidējā elektroenerģijas cena bija 104,77 eiro par megavatstundu, kas vienoti kāpa par 62%, salīdzinot ar nedēļu iepriekš. Savukārt Lietuvā elektroenerģijas cena pieauga par 64% līdz 106,06 eiro par megavatstundu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam jābūt gatavam strādāt jebkuras krīzes un katastrofas apstākļos, pēc tikšanās ar dienesta vadību un mediķiem vakar sacīja veselības ministre Līga Meņģelsone. Sarunas gaitā ar dienesta vadību tika pārrunāta viena no dienesta nozīmīgām funkcijām - specializētās neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšana jeb augstas kvalifikācijas ārstu speciālistu palīdzība Latvijas slimnīcām, kurās atrodas pacienti īpaši kritiskos stāvokļos. Tāpat skarti jautājumi par dienesta gatavības un noturības stiprināšanu darbam dažādu krīžu un katastrofu apstākļos.

Nīderlande ir piešķīrusi apraides licenci Krievijas neatkarīgajai programmai "TV Rain" jeb "Doždj". Tādu lēmumu decembra beigās pieņēmis Nīderlandes mediju regulators, un tagad tas ir publicēts tā oficiālajā mājaslapā. Iepriekš Latvijas Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome anulēja šī televīzijas kanāla apraides licenci, pamatojoties uz nopietniem pārkāpumiem. Pēc apraides licences anulēšanas Latvijā TV kanāls "TV Rain" saņēmis atļauju turpināt darbu no Nīderlandes.

Ķīna pēc trīs gadu pārtraukuma Covid-19 dēļ atvērusi savas robežas ceļotājiem. Ziņu aģentūra "Reuters" ziņo, ka Ķīnas Transporta ministrija paredz, ka nākamo 40 dienu laikā uz Ķīnu un no tās notiks vairāk nekā divi miljardi braucienu. Lai arī lielāko ķīniešu tūristu pieplūdumu gaida Āzijas valstis, arī Eiropa gatavojas. Tiesa, šis Eiropas solis jau izraisījis Ķīnas valdības dusmas. Eiropas Savienība ir vienojusies par virkni ar ceļošanu saistītu pasākumu, tajā skaitā – sejas masku lietošana lidojumā, pirmslidojuma testēšana iebraucējiem no Ķīnas, izlases kārtā arī atbraukušo testēšana un notekūdeņu novērošana. Tomēr neviens no saskaņotajiem pasākumiem nav obligāts, līdz ar to dalībvalstis var pašas lemt, kurus pasākumus ieviest.

Turpinām ziņas

Ja iepriekš notekūdeņu monitorings uzrādīja vienu vai divus Covid-19 omikrona variantus, tad pašlaik Latvijā teju katrā notekūdeņu paraugā konstatējami pieci omikrona varianti, mikroblogošanas vietnē "Twitter" norāda Latvijas Biomedicīnas pētījumu un studiju centra zinātniskā asistente Dita Gudrā. Šī gada pirmais notekūdeņu Covid-19 apkopojums atklāj, ka vēl joprojām dominē omikrons.  Jēkabpilī saskaņā ar notekūdeņu analīzes datiem ir novērojams Covid-19 infekcijas izplatības pieaugums. Visās pašvaldībās paraugi tiek ievākti reizi nedēļā, izņemot Rīgu, kur paraugi tiek ievākti divas reizes nedēļā. Paraugu ievākšanas datumi katrai pašvaldībai atšķiras, tagad monitoringā lielākā daļa rezultātu ir par paraugiem, kas ievākti no Ziemassvētkiem līdz gadumijai pagājušā gada nogalē.

Latvijā pērn pārdotas 19 tūkstoši 114 jaunas vieglās automašīnas, kas ir par 13,3% vairāk nekā 2021.gadā. Populārākās bija "Toyota" markas vieglās automašīnas - pārdoti 3 tūkstoši 453 šādi spēkrati, kas ir 18,1% no visām pārdotajām jaunajām vieglajām automašīnām un par 23,2% vairāk nekā gadu iepriekš. Seko "VW" ar tirgus daļu 13,1% - pārdoti 2 tūkstoši 509 šādi spēkrati, kas ir par 29,7% vairāk nekā 2021.gadā. Trešajā vietā ir "Škoda" markas automašīnas - pārdota tūkstoš 924 šīs markas automašīna, kas ir par 2,2% vairāk nekā gadu iepriekš, un to tirgus daļa veidoja 10,1%.

Un vēl

Daudziem zināmā un iemīļotā lācene Ilzīte šogad atzīmē savu 22. dzimšanas dienu. Svētku rītā jubilārei tiks pasniegta īpaša svinību kūka. Par godu nozīmīgajiem svētkiem trešdien, 11. janvārī, Līgatnes dabas takās tiek rīkotas ikgadējās lācenes jubilejas svinības.  Lai šo dienu padarītu īpašu arī citiem šīs dienas gaviļniekiem – visām Ilzēm un 11. janvārī dzimušajiem – ieeja Līgatnes dabas takās ir bez maksas.  Lācene Ilzīte dzimusi 2001. gada 11. janvārī Līgatnes dabas takās. Piedzimstot Ilzīte svēra vien 500 gramu, taču šobrīd lācenes svars ir sasniedzis 150 kilogramu. Nebrīvē dzīvojošiem lāčiem šāds vecums  ir paši spēka pilnbrieda gadi, tomēr sugas pārstāvjiem, kurus nav barojusi un audzinājusi viņu bioloģiskā māte, 22 gadi jau ir ievērojams mūža garums.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties; Ceļoties ūdens līmenim Daugavā, Krustpils pagastā slēgti divi autoceļi; Mežārē ugunsgrēkā nodeg saimniecības ēka; Un Dabas fonds izvēlējies šī gada dzīvotni.

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis turpina paaugstināties un ir sasniedzis 5,67 metri virs novērojumu stacijas nulles atzīmes. Kā ziņots, plūdi pilsētā iespējami, ūdens līmenim pārsniedzot septiņu metru robežu. Arī pie Zeļķu dzelzceļa tilta ūdens līmenis joprojām saglabājas ļoti augsts, Daugavas krastos applūst zemākās vietas. Savukārt pie Pļaviņām turpinās ūdens līmeņa svārstības un saglabājas nemainīgi saspringta situācija, gaidot, kas notiks ar lielo dubulto ledus sastrēgumu pirms Pļaviņām pie ietekas Aiviekstē un Bebrulejās, bet upes augštecē situācija ir mierīga. Joprojām ir spēkā oranžais brīdinājums plūdu draudu dēļ.

Saistībā ar straujo ūdens līmeņa kāpšanu Jēkabpils novada teritorijā, Krustpils pagastā uz laiku slēgta kustība transportam uz pašvaldības autoceļa “Prižu Avēnija - Šaurītes” un “Dzeņi – Zeļķi”. Satiksmes ierobežojumi tiks atcelti, tiklīdz kritīs ūdens līmenis un ceļš būs izmantojams satiksmes kustībai. 

Valdība šodien uzdeva Iekšlietu ministrijai sagatavot grozījumus, kas paredzētu Repatriācijas likuma darbības pārtraukšanu. Valdība iepazinās ar IeM sagatavoto ziņojumu par Repatriācijas likuma darbības izvērtējumu. No 1995.gada, kad likums stājās spēkā, repatriantu izcelsmes valstu sadalījums ir krasi mainījies. Ja likuma darbības sākuma posmā repatriācijas plūsmas bija vienmērīgāk sadalītas starp Austrumu un Rietumu valstu virzieniem, tad no 2010.gada 85% gadījumu repatrianta vai viņa ģimenes locekļa statuss piešķirts Krievijas, Baltkrievijas un Ukrainas pilsoņiem, Krievijas pilsoņu īpatsvaram 12 gadu griezumā sasniedzot vidēji 62%.

Šorīt ceļu no Rīgas uz Ukrainu sākuši 10 SIA "Rīgas satiksme" autobusi, ko Rīgas dome decembrī lēma dāvināt Kijivas pilsētai. Autobusi piepildīti ar rīdzinieku ziedojumiem Ukrainai. Atsaucoties pašvaldības un fonda "Ziedot.lv" aicinājumam piepildīt autobusus ar ziedojumiem Kijivas iedzīvotājiem, rīdzinieki trijās dienās no 28. līdz 30. decembrim saziedojuši aptuveni 50 tonnu humānās palīdzības. Rīgas dāvinātos autobusus līdz Ukrainas un Polijas robežai nogādās brīvprātīgie "Rīgas satiksmes" šoferi. 

Krievijas okupētajā Mariupolē vietējiem iedzīvotājiem masveidā tiek piespiedu kārtā piešķirtas Krievijas pases. No 1.janvāra Krievijas pases ir obligātas visiem skolotājiem, mediķiem, policijas un varasiestāžu darbiniekiem. Savukārt no 1.marta Mariupoles teritorijā nebūs iespējams nodarboties ar uzņēmējdarbību bez Krievijas pases, akreditācija būs jāsaņem arī tiesnešiem, advokātiem un juristiem. Turklāt šāda "likuma" nav, bet mutiski par to ir brīdināts," norāda amatpersonas. Mariupolē astoņkārt pieaugusi mirstība. Pilsētā nav ūdens, ir problēmas ar elektrību, līdz ar aukstā laika iestāšanos cilvēki vienkārši nosalst savās mājās. Situācija ir tuva humānajai katastrofai. 

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona pārvalde saņēma sešus izsaukumus – vienu uz ugunsgrēku dzēšanu, trīs uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums. Otrdienas vakarā pulksten 21.50 ugunsdzēsēji glābēji devās uz Jēkabpils novada Mežāres pagastu, kur dega saimniecības ēka pilnā 100 m2 platībā. Saimniecības ēkā sadega tehnika un truši. Darbs notikuma vietā noslēdzās pēc pusnakts.  

No 1. februāra slēgs Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Kurzemes reģiona pārvaldes Sabiles posteni. Daļa Sabiles posteņa personāla dienestu turpinās Kandavas postenī un papildus tiks stiprinātas arī citas Kurzemes reģiona struktūrvienības. VUGD priekšnieks ģenerālis Oskars Āboliņš norāda, ka iepriekš nebijis nodarbināto trūkums un nepietiekams tehniskais nodrošinājums VUGD licis pieņemt šo grūto lēmumu, lai kaut nedaudz risinātu esošo situāciju.

Un vēl

Par 2023.gada dzīvotni Latvijas Dabas fonds ir izvēlējies kritalu, kas ir mežā guļošs, atmiris koks un ir viens no nozīmīgākajiem dabiskas meža struktūras elementiem, kam ir neaizstājama loma dzīvības daudzveidības nodrošināšanai mežā. Ar kritalām saistīti vairāki simti - gandrīz katra ceturtā mežā dzīvojošā suga. Atmirušo koksni izmanto sēnes, gļotsēnes, ķērpji, sūnas, gliemeži, kukaiņi - kritala tiem ir gan dzīves, gan barošanās vieta. Arī putniem un zīdītājiem kritalas sniedz iespēju paslēpties, atrast barību vai izaudzināt mazuļus. Dabiskā vecā mežā kritalas ir bioloģiski daudzveidīga, veselīga un ilgtspējīga meža rādītājs.

Atstājiet komentāru