2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 23.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 23.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Palielinājies Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis,  Jēkabpils bērnudārza “Auseklītis” kolektīvs iesaistās ierakumu sveču izgatavošanai Ukrainas atbalstam, un Kāds ir populārākais ieguldījumu veids vecumdienām?

Eiropas Komisija apstiprinājusi papildu 2,5 miljardu eiro atbalsta piešķiršanu Ukrainai, pavēstījusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Ierakstā savā tvitera kontā viņa norāda, ka Eiropas Komisija arī plāno Ukrainai 2023.gadā piešķirt 18 miljardus eiro, paredzot regulāra finansējuma nodrošināšanu. Šie līdzekļi paredzēti steidzamiem remontdarbiem un ātrai atlabšanai, kas veicinās veiksmīgu rekonstrukciju.

Latvijas rūpniecībā vidējais ražotājcenu līmenis šī gada oktobrī, salīdzinot ar pagājušā gada attiecīgo periodu, palielinājies par 32,3%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Vietējā tirgū realizētajai produkcijai cenu līmenis šogad oktobrī salīdzinājumā ar pagājušā gada oktobri palielinājies par 56,3%, bet eksportētajai produkcijai - par 11,8%. Eksportam uz eirozonas valstīm cenas pieaugušas par 13,5%, savukārt eksportam uz ārpus eirozonas valstīm - par 10,4%. Ražotāju cenu līmeni visvairāk ietekmēja cenu pieaugums elektroenerģijā, gāzes apgādē, siltumapgādē un gaisa kondicionēšanā, kā arī pārtikas produktu ražošanā.

Rīgas vicemēra amatam Nacionālā apvienība virzīs Edvardu Ratnieku, aģentūru LETA informēja Rīgas domes frakcijas "Nacionālā apvienība/Latvijas reģionu apvienība" vadītājs Einārs Cilinskis, kurš pats iepriekš neoficiāli figurēja kā kandidāts šim amatam. Jauna vicemēra izvirzīšana bija nepieciešama, jo Saeimā tika ievēlēts iepriekšējais vicemērs Edvards Smiltēns, kurš ir kļuvis par Saeimas priekšsēdētāju. Veidojot Rīgas domes koalīciju, tika lemts, ka frakcija "Nacionālā apvienība/Latvijas reģionu apvienība tiks pie vicemēra amata. Abas partijas vienojās, ka sākumā šo amatu ieņems Edvards Smiltēns, kurš pārstāv "Latvijas Reģionu apvienību", bet vēlāk - Cilinskis. Šīs frakcijas vicemēra atbildības laukā tika iedalīti Rīgas un Pierīgas sadarbības jautājumi.

Gandrīz divdesmit daugavpiliešu nosūtījuši parakstītu atklātu vēstuli Saeimai, Ministru kabinetam un medijiem ar aicinājumu atlaist Daugavpils pilsētas domi. Aizvadītā mēneša laikā vēstules ar līdzīgu saturu jau saņēmuši Valsts prezidents, Ministru prezidents, atbildīgais ministrs, tomēr, pēc vēstuļu autoru domām, nopietna reakcija tam nav sekojusi. Tāpēc tapusi jauna vēstule, kuru parakstījuši dažādu tautību un darbības sfēras pārstāvoši daugavpilieši. Galvenā prasība ir atlaist Daugavpils pilsētas domi, jo tā rīkojas pretvalstiski un šobrīd pārkāpj likumu. Atbildot uz daugavpiliešu atklāto vēstuli, Daugavpils domes priekšsēdētājs Andrejs Elksniņš to skaidro ar vairāku pašvaldību vēlēšanās un Saeimas vēlēšanās neievēlēto politiķu Daugavpilī darbībām

Ukrainas Drošības dienests un policija vakar veikuši kratīšanu Kijivas Pečerskas klosterī, kas ir viens no svarīgākajiem pareizticīgo centriem Austrumeiropā. Kijivas Pečerskas klosteris ir ukraiņu kultūras dārgums un Ukrainas pareizticīgās baznīcas Krievijas atbalstītā spārna galvenā mītne. Krievijas pareizticīgās baznīcas patriarhs Kirils ir publiski atbalstījis Krievijas iebrukumu Ukrainā, un baznīca nosodījusi klosterī notikušo kratīšanu, nodēvējot to par iebiedēšanas mēģinājumu. Ukrainas Drošības dienests paziņojis, ka šī kratīšana ir sistemātiskā darba sastāvdaļa cīņā pret Krievijas specdienestu destruktīvajām darbībām Ukrainā. Kratīšanas mērķis ir nepieļaut, ka klosteris tiek izmantots kā tā dēvētās krievu pasaules centrs. Sagaidāms, ka šīs kratīšanas vēl vairāk pasliktinās attiecības starp Krievijas un Ukrainas pareizticīgo baznīcām.

Turpinām ziņas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rīkotajā trauksmes sirēnu pārbaudē bez traucējumiem un bojājumiem nostrādājuši 162 no 164 visā Latvijā izvietotajām ierīcēm. Zemgalē un Jēkabpils novadā bez aizķeršanās darbojās visas trauksmes sirēnas. Jau ziņots, ka Latvijā ir uzstādītas 164 trauksmes sirēnas, kuras ir izvietotas tā, lai raidītais skaņas signāls būtu dzirdams apmēram 1,5 kilometru rādiusā. VUGD atgādina, ka gadījumos, ja iedzīvotāji iepriekš nav brīdināti par sirēnu pārbaudi, izdzirdot trauksmes sirēnu signālu, iedzīvotājiem jāieslēdz televizori un radioaparāti vai citas ierīces, informācijas saņemšanai par trauksmes sirēnu ieslēgšanas iemeslu un iedzīvotāju nepieciešamo rīcību. Trauksmes sirēnu pārbaude notiek divas reizes gadā.

Biedrības “Tavi draugi” rīkotās akcijas “Draugu sveču mēnesis” laikā skolēni un bērnudārznieki Ukrainas armijas atbalstam izgatavojuši 2 tūkstoši 234 ierakumu svaces. Akcijā piedalījās arī Jēkabpils bērnudārza “Auseklītis” audzēkņi, kopā ar audzinātājām izgatavojot 104 ierakumu sveces Ukrainai. Plānots, ka akcija turpināsies līdz 2023.gada sveču mēnesim – februārim un tajā var iesaistīties ikviens interesents.

Un vēl

Latvijā 68% iedzīvotāju ir gatavi regulāri uzkrāt vecumdienām, pavēstīja “Swedbank” pārstāvji, atsaucoties uz bankas veiktās aptaujas datiem, kurā noskaidrots iedzīvotāju viedoklis par finansiālās stabilitātes nodrošināšanu vecumdienās. Runājot par naudas summu, kuru būtu iespējams ik mēnesi noguldīt nākotnei, iedzīvotāji visbiežāk ir minējuši 10 līdz 50 eiro, taču līdzīgs aptaujāto īpatsvars – 10% - būtu gatavi nākotnei atlicināt no 50 līdz 200 eiro mēnesī, bet 20% respondentu sacījuši, ka šobrīd atlicināt naudu nākotnei nevar. Starp populārākajiem ieguldījumu veidiem, kas nodrošinātu papildu kapitālu vecumdienām, pēc aptaujas datiem, izteikts līderis ir ieguldījumi nekustamajā īpašumā – 25% aptaujāto šis ieguldījums ir kā pirmā izvēle, bet 22% cilvēku tā ir otrā izvēle. Populārs ir arī ieguldījums izglītībā vai hobijā, kas ļautu strādāt ilgāk.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: ASV Ukrainai piešķir 4,5 miljardi dolāru; Aicina iedzīvotājus pievērst uzmanību pareizai un piesardzīgai antibiotiku lietošanai, un Nodarbinātie var pieteikties kompensācijai par profesionālās kvalifikācijas iegūšanu.

Topošās koalīcijas partneri vienojušies, ka trīs politiskajiem spēkiem būs pa vienam ministru biedra amatam valdībā, informē "Apvienotā saraksta" saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars. Viņš atzīmē, ka politiskie spēki piekrituši šādam piedāvājumam, ko esot izteikuši "Jaunās vienotības" pārstāvji. Iepriekš uz ministru biedru nepieciešamību konkrētu jomu problēmu risināšanai bija norādījis politiķa pārstāvētais Apvienotais Saraksts. Pašlaik vēl neesot zināms, kurās ministrijās būs šie ministru biedri. 

ASV finanšu ministre Dženeta Jelena paziņojusi, ka Ukrainai tiek piešķirta kārtējā finanšu palīdzība 4,5 miljardu dolāru apjomā. Šie līdzekļi palīdzēs Ukrainas valdībai aizsargāties pret Krievijas nelikumīgo karu, nodrošinās ekonomisko stabilitāti un valdības pamatdienestu darbu, algu izmaksu slimnīcu un valdības darbiniekiem, skolotājiem. Kopējā palīdzības summa, ko Vašingtona piešķīrusi Ukrainas valdībai, līdz ar to sasniedz 13 miljardus dolāru.

Apvienoto Nāciju Organizācijas Cilvēktiesību padome ir atstājusi spēkā pagaidu ierobežojumus, kas liedz Viļņas varasiestādēm demontēt PSRS okupācijas karaspēka karavīru pieminekļus Viļņas Antakalnes kapsētā, apstiprinājis Viļņas vicemērs Valds Benkunsks, paužot pārliecību, ka pašvaldība demontāžu tomēr veiks. Arī Viļņas mērs Remiģijs Šimašus apstiprinājis, ka pieminekļu demontāžas darbi tiks sākti nākamnedēļ, kad pašvaldības uzņēmuma "Grinda" nolīgtais uzņēmums "Vilnius BDT" sāks demontāžas sagatavošanas darbus. Kā apliecināja mērs, pieminekļu demontāžu paredzēts pabeigt līdz decembra vidum.

Vairāk nekā sešus gadus pēc balsojuma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības briti saskaras ar dziļu dzīves dārdzības krīzi un darbaroku trūkumu. Arī prognozes par nākotni nav spīdošas. Sarežģītais laiks atkal aktualizējis breksita jautājumu. Pagājušajā nedēļā sabiedriskās domas aptaujas kompānija YuoGov ziņoja, ka rekordliels respondentu skaits - 56%- tagad uzskata, ka breksits bija kļūda. Kā ziņots, Eiropas Savienības sastāvā Lielbritānija bija 47 gadus, bet 2016. gada referendumā 52% vēlētāju nobalsoja par izstāšanos no ES. Lielbritānija izstājās no Eiropas Savienības 2020. gada 31. janvārī.

Turpinām ziņas

Zāļu valsts aģentūra atbalsta Pasaules Antibiotiku nedēļas aktivitātes, aicinot iedzīvotājus pievērst uzmanību pareizai un piesardzīgai antibiotiku lietošanai, kurai vienmēr jābūt saskaņā ar ārsta norādījumiem.  Antibiotikas, kas zināmas arī kā antibakteriālas zāles, ir zāles, kas iznīcina baktērijas vai palēnina to augšanu. Viens no nopietnākajiem sabiedrības veselības apdraudējumiem visā pasaulē pēdējo gadu laikā ir antimikrobiālā rezistence jeb stāvoklis, kad baktēriju izraisītu slimību ārstēšanā antibiotikas vairs nepalīdz. Katru gadu Eiropas Ekonomikas zonas valstīs aptuveni 33 tūkstoši nāves gadījumu ir saistīti ar infekcijām, kuras izraisījuši pret antibiotikām nejūtīgi mikroorganismi. Zāļu valsts aģentūra vērš uzmanību, ka antibiotikas nedrīkst lietot nepamatoti. Piemēram, antibiotikas nepalīdz gripas un saaukstēšanās gadījumā, jo šīs slimības ir radījuši vīrusi, bet antibiotikas lietojamas tikai baktēriju izraisītu slimību ārstēšanai. Aģentūra norāda, ka antibiotikas jālieto tikai tādā devā un biežumā, kā ir norādījis ārsts.

Papildu garants kādas enerģētiskās krīzes gadījumā varētu būt mazo hidroelektrostaciju iekļaušana civilās aizsardzības objektu sistēmā, uzskata nozares pārstāvji. Tas gan vēl būtu jāpārrunā ar atbildīgajām ministrijām. Ekonomikas ministrijā norāda, ka diskusijai būtu atvērti, bet situācija jāvērtē plašāk. Pēc Valsts vides dienesta sniegtās informācijas Latvijā darbojas 146 mazās HES. Aizsargājot spēkstacijas, Mazās hidroenerģētikas asociācijā norāda, ka mazās HES vajadzētu iekļaut civilās aizsardzības objektu sistēmā, lai krīzes gadījumā kaut vai lokāli varētu mājsaimniecības nodrošināt ar vietējo elektroenerģiju.

Un vēl

Nodarbinātajiem no 25 gadu vecuma, kuri vēlas iegūt apliecinājumu darba gaitā vai personiskajā dzīvē iegūtajām profesionālajām zināšanām un prasmēm kādā profesijā, ir iespēja saņemt izmaksu kompensāciju 90 – 100% apmērā par profesionālās kvalifikācijas eksāmena nokārtošanu un kvalifikācijas iegūšanu. Šo iespēju ar Eiropas Savienības fondu un valsts budžeta finansējumu sniedz Valsts izglītības attīstības aģentūra nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveides projektā. Kvalifikācijas novērtēšanu jeb iespēju nokārtot eksāmenu piedāvā izglītības iestādes, kurām ir noslēgts deleģējuma līgums ar Izglītības kvalitātes valsts dienestu, kas regulāri papildina izglītības iestāžu un profesiju sarakstu. Šobrīd apliecību ir iespējams iegūt gandrīz 170 dažādās profesijās.  Ar izglītības iestāžu un piedāvāto profesiju klāstu var iepazīties  Izglītības kvalitātes valsts dienesta mājaslapas sadaļā “Profesionālās kompetences novērtēšana”.

Radio1 ziņas pulksten 12.00 un 13.00
Radio1 ziņās klausieties:  Tapis topošās valdības deklarācijas melnraksts, Jēkabpils novada skolās ēdināšanas pabalstus piešķirs arī bērniem ar invaliditāti, un Latvijas upēs sāk veidoties ledus.

Ministru prezidenta amatam nominētā Krišjāņa Kariņa topošās valdības deklarācijas melnrakstā iezīmējas nākamā potenciālā Ministru kabineta paveicamie darbi. Ieviešot sāktās reformas un īstenojot jaunas pārmaiņas, topošā valdība plāno turpināt koncentrēties uz tautsaimniecības izaugsmi, stabilitāti un drošības stiprināšanu. Deklarācijas melnrakstā teikts, lai nostiprinātu tautsaimniecības izaugsmi, jāīsteno plaša ekonomikas transformācija, mērķēti pārorientējot valsts pārvaldes darbu piecās savstarpēji cieši saistītās jomās - drošība, izglītība, enerģētika, konkurētspēja un dzīves kvalitāte.

Latvijā gaidāmajā elektrības sadales tarifa pieauguma projektā ir noraidāma un nepārdomāta sastāvdaļa, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Šodienas Jautājums" sacīja enerģētikas eksperts Juris Ozoliņš. Viņš stāstīja, ka runa ir par maksu ģeneratoriem sadales tīklā. Šī sastāvdaļa esot "pilnīgi neakceptējama, nepārdomāta un noraidāma".  Eksperts norādīja, ka ar šādu tarifu projektu Latvija var aizmirst par enerģētisko neatkarību un klimata mērķiem, jo tas tieši ietekmēs saules, vēja parkus, kā arī biomasas izmantošanu un citus alternatīvās enerģijas ražošanas avotus.

Eiropas Komisija ierosinājusi noteikt dabasgāzes vairumtirdzniecības cenas griestus Nīderlandes "Title Transfer Facility" biržā 275 eiro par megavatstundu. Cenas griesti stātos spēkā automātiski nākamā mēneša gāzes cenai, ja dabasgāzes cena divas nedēļas pārsniegtu 275 eiro par megavatstundu un biržas cena sašķidrinātajai dabasgāzei pārsniegtu 58 eiro desmit dienas tajā pašā divu nedēļu periodā. Tiesa, ierosinātie griesti ir tik augsti, ka nav skaidrs, vai tie tiks piemēroti. Biržā otrdien dabasgāzes cena bija aptuveni 120 eiro par megavatstundu, bet vienīgā reize, kad tā pārsniedza 275 eiro robežu, bija šogad no 22. līdz 29.augustam.

Naktī uz trešdienu Krievijas karaspēks Zaporižjas apgabalā ar raķetēm apšaudījis Viļņanskas slimnīcas dzemdību nodaļu, un apšaudes rezultātā viens mazulis gājis bojā, pavēstīja Zaporižjas apgabalā kara administrācijas vadītājs Oleksandrs Staruhs. Nogalinātais mazulis tikai šonakt bija nācis pasaulē. Apšaudes vietā strādā glābēji.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada dome paplašinājusi to personu loku, kam piešķir pabalstu ēdināšanas izdevumu apmaksai novada pamata un vispārējās izglītības iestādēs. Saistošo noteikumu grozījumi paredz starp pabalsta saņēmējiem iekļaut arī bērnus ar I vai II grupas invaliditāti. Pēc provizoriskiem aprēķiniem 2023.gadā no pašvaldības budžetā šim mērķim būs nepieciešami 33 tūkstoši 592 eiro. Aprēķins veikts, par pamatu ņemot novada domes noteiktās ēdināšanas pakalpojumu izmaksas skolās, kur augstākā ir 2,60 eiro dienā. Ēdināšanas pabalstu saņēmēju loks paplašināts pēc Latvijas Cistiskās fibrozes biedrības iniciatīvas.

Saistībā ar saņemto iedzīvotāju iesniegumu, šodien pulksten sešos vakarā  Zasas tautas namā notiks Zasas pagasta iedzīvotāju tikšanās ar Jēkabpils novada pašvaldības pārstāvjiem. Tikšanās laikā tiks diskutēts par Zasas aptiekas darbību, kā arī apkuri un taupības pasākumiem Zasas daudzdzīvokļu ēkās.

Vīpes amatniecības centrs “Māzers” aicina ikvienu pievienoties Ziemassvētku rotājumu darināšanas meistarklasēm, kas norisināsies sestdien, 26. novembrī, no pulksten 10 līdz 12 amatniecības centra telpās. Prasmīgu meistaru vadībā būs iespēja radīt dažādus Ziemassvētku rotājumus – māla dekorus, puzurus un saulītes, apsveikuma kartītes un īpašus Ziemassvētku dekorus. Savukārt pēc divām nedēļām - 10. decembrī – paredzēta meistarklase, kur gatavos dažādas skaistas un praktiskas Ziemassvētku dāvaniņas – bišu vaska sveces un bišu vaska ietinamās drāniņas, pērlīšu rokassprādzes, lies ziepes un apgleznos kokvilnas maisiņus!

Un vēl

Ūdens turpina atdzist, ūdenstilpēs veidojas sākotnējās ledus formas, ziņo Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs, brīdinot, ka uz tā atrasties ir bīstami. Aizvadītajā diennaktī ūdens līmenis Daugavā un tās baseina upēs svārstījās ar tendenci pazemināties. Lielākoties ūdensaugi upēs jau nogūluši un upes brīvas. Ūdens turpina atdzist, ūdenstilpēs veidojas sākotnējās ledus formas: vižņi, sniega putra un piesalas gar krastiem, tomēr atsevišķos upju posmos jau izveidojusies nepilna ledus sega. Tuvākajās dienās ūdens līmenis upēs turpinās svārstīties. Turpināsies ledus veidošanās upēs. Ledus veidošanās laikā upēs gaidāmas straujākas ūdens līmeņa svārstības. Nedēļas otrajā pusē ledus veidošanās gaidāma arī Daugavā.

Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Parlamentā šodien apstiprināja 14. Saeimas komisiju sastāvu, Cik naudas iedzīvotāji plāno tērēt Ziemassvētku dāvanām? un Kāds laiks gaidāms nedēļas nogalē?

Parlamentā trešdien apstiprināja 14. Saeimas komisiju sastāvu. No Jēkabpils novada ievēlētie Saeimas deputāti darbosies - Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā  un Pieprasījumu komisijā - Līga Ķļaviņa un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā un Ilgtspējīgas attīstības komisijā  - Mārtiņš Felss. 

Jaunās valdības izveides kavēšanās dēļ 2023. gads sāksies ar pagaidu jeb tehnisko valsts budžetu. Likums par budžetu un finanšu vadību nosaka, ka Saeimas vēlēšanu gadā valsts budžeta likuma projekts iesniedzams Saeimai ne vēlāk kā četrus mēnešus pēc tam, kad jaunievēlētā Saeima izteikusi Ministru kabinetam savu uzticību. Ja, sākoties saimnieciskajam gadam, nav stājies spēkā gadskārtējais valsts budžeta likums, tiek apstiprināts pagaidu jeb tehniskais budžets, kas paredz izpildīt līdzšinējo politiku, nemainot to. Pēdējo reizi tehniskais jeb pagaidu valsts budžets tika sagatavots 2019. gadam.

Lielbritānijas Augstākā tiesa nolēmusi, ka Skotijai nav likumīgas tiesības nākamgad rīkot jaunu neatkarības referendumu bez Londonas piekrišanas. Tiesības izsludināt referendumu ir "rezervētas" Apvienotās Karalistes parlamentam, un tāpēc "Skotijas parlamentam nav tiesību lemt par Skotijas neatkarības referendumu", nolasot piecu tiesnešu vienprātīgo spriedumu, pavēstīja Augstākās tiesas prezidents Roberts Rīds.

Jau ziņots, ka Skotijas pirmā ministre Nikola Stērdžena vēlējās rīkot jaunu neatkarības referendumu 2023.gada oktobrī, neraugoties uz Londonas konservatīvo valdības iebildumiem. Tomēr Skotijas valdība vispirms vēlējās gūt juridisku skaidrību, vai tā var to darīt.

Francijas vadība februārī nav ticējusi, ka Krievija sāks pilna mēroga karu pret Ukrainu, bet Vācijas līderi uzskatījuši - ja tas notiks, tad Kijivai labāk padoties, intervijā telekanālam "CNN Portugal" sacīja bijušais Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons, izsakoties par Ukrainas sabiedroto tā laika skatījumu uz kara perspektīvām. Džonsons arī kritizēja Itālijas valdību. Kādā brīdī itāļi paziņojuši, ka nevar atbalstīt citu valstu nostāju, jo ir atkarīgi no Krievijas ogļūdeņražiem. Izpostītas pilsētas, desmiti tūkstoši mierīgo iedzīvotāju nogalināti bez šķirošanas zvērīgās bombardēšanās. Triecieni skolām, bērnudārziem, slimnīcām. Visur, no kurienes vien Putina karaspēks tiek atspiests, atrod liecības par kara noziegumiem - sistemātiska vardarbība, moku kambari, mīnas un lamatas, kas uzstādītas, lai sakropļotu mierīgos iedzīvotājus, kuri tās atradīs, norāda Džonsons, mudinot rietumvalstis nepārtraukt palīdzību Ukrainai.

Turpinām ziņas

Austrijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā un citās Eiropas valstīs darbu sākuši Ziemassvētku tirdziņi. Tradīcijai ir liels spēks, un cilvēki, neraugoties uz cenu pieaugumu un citām problēmām, atkal dodas baudīt svētku atmosfēru, karstvīnu un tradicionālos gardumus. Tirdziņu organizētājiem lielākās problēmas sagādā augstās enerģijas cenas un ar to saistītās izmaksas. Šīs problēmas tiek risinātas, izmantojot ekonomiskās LED gaismas, saīsinot apgaismojuma ilgumu, neizmantojot papildu sildītājus un nerīkojot ar elektrību darbināmas atrakcijas. Savukārt apmeklētājiem lielākais prieks ir par iespēju pēc kovida noteikto ierobežojumu atcelšanas atkal brīvi pulcēties publiskās vietās.

Ņemot vērā inflāciju un augstos rēķinus par mājokli, vairums Latvijas iedzīvotāju (58%) plāno būt taupīgāki un šogad Ziemassvētku dāvanām tērēt mazāk, savukārt katrs desmitais (11%) dāvanas neiegādāsies vispār, liecina digitālo pakalpojumu uzņēmuma “TRY Dig Latvia” un “Norstat” veiktā aptauja. Dāvanu iegādei iedzīvotāji izmantos gan klātienes, gan interneta veikalus, un šim mērķim tērēs līdz 150 eiro. 

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē joprojām dominēs neliels sals, taču biežāk snigs, liecina jaunākās prognozes. Ceturtdiena vēl paies bez nokrišņiem, bet piektdien un brīvdienās bieži gaidāms sniegs, vairāk snigs Latgalē, Vidzemes austrumos un Sēlijā, kur sniega sega daudzviet pieaugs par aptuveni 10 centimetriem. Saules atlikušajā nedēļā būs maz, jo debesis pārsvarā klās mākoņi. Gaisa temperatūra nedēļas otrajā pusē būtiski nemainīsies un gan naktīs, gan dienās būs lielākoties 0...-6 grādu robežās, vietām, pārsvarā Kurzemē, brīžiem neliels atkusnis līdz 1...2 grādiem. Valdošie būs lēni austrumu, ziemeļaustrumu vēji. Autovadītājiem jāņem vērā, ka snigšanas dēļ braukšanas apstākļi nedēļas nogalē bieži pasliktināsies.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Šodien apstiprināja 14.Saeimas komisiju sastāvu, Mediķi aicina antibiotikas liefot atbildīgi, un Kāds laiks gaidāms brīvdienās?

Parlamentā šodien apstiprināja 14. Saeimas komisiju sastāvu. No Jēkabpils novada ievēlētie Saeimas deputāti darbosies - Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā  un Pieprasījumu komisijā - Līga Ķļaviņa un Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā un Ilgtspējīgas attīstības komisijā  - Mārtiņš Felss. 

Topošās koalīcijas partneri vienojušies, ka trīs politiskajiem spēkiem būs pa vienam ministru biedra amatam valdībā, informē "Apvienotā saraksta" saeimas frakcijas priekšsēdētājs Edgars Tavars. Viņš atzīmē, ka politiskie spēki piekrituši šādam piedāvājumam, ko esot izteikuši "Jaunās vienotības" pārstāvji. Pašlaik vēl neesot zināms, kurās ministrijās būs šie ministru biedri.

Ministru prezidenta amatam nominētā Krišjāņa Kariņa topošās valdības deklarācijas melnrakstā iezīmējas nākamā potenciālā Ministru kabineta paveicamie darbi. Ieviešot sāktās reformas un īstenojot jaunas pārmaiņas, topošā valdība plāno turpināt koncentrēties uz tautsaimniecības izaugsmi, stabilitāti un drošības stiprināšanu. Deklarācijas melnrakstā teikts, lai nostiprinātu tautsaimniecības izaugsmi, jāīsteno plaša ekonomikas transformācija, mērķēti pārorientējot valsts pārvaldes darbu piecās savstarpēji cieši saistītās jomās - drošība, izglītība, enerģētika, konkurētspēja un dzīves kvalitāte.

Eiropas Komisija apstiprinājusi papildu 2,5 miljardu eiro atbalsta piešķiršanu Ukrainai, pavēstījusi Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Ierakstā savā tvitera kontā viņa norāda, ka Eiropas Komisija arī plāno Ukrainai 2023.gadā piešķirt 18 miljardus eiro, paredzot regulāra finansējuma nodrošināšanu. Šie līdzekļi paredzēti steidzamiem remontdarbiem un ātrai atlabšanai, kas veicinās veiksmīgu rekonstrukciju.

Vairāk nekā sešus gadus pēc balsojuma par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības briti saskaras ar dziļu dzīves dārdzības krīzi un darbaroku trūkumu. Arī prognozes par nākotni nav spīdošas. Sarežģītais laiks atkal aktualizējis breksita jautājumu. Pagājušajā nedēļā sabiedriskās domas aptaujas kompānija YuoGov ziņoja, ka rekordliels respondentu skaits - 56%- tagad uzskata, ka breksits bija kļūda. Kā ziņots, Eiropas Savienības sastāvā Lielbritānija bija 47 gadus, bet 2016. gada referendumā 52% vēlētāju nobalsoja par izstāšanos no ES. Lielbritānija izstājās no Eiropas Savienības 2020. gada 31. janvārī.

Turpinām ziņas

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta rīkotajā trauksmes sirēnu pārbaudē otrdien bez traucējumiem un bojājumiem nostrādājuši 162 no 164 visā Latvijā izvietotajām ierīcēm. Zemgalē un Jēkabpils novadā bez aizķeršanās darbojās visas trauksmes sirēnas. 

Zāļu valsts aģentūra atbalsta Pasaules Antibiotiku nedēļas aktivitātes, aicinot iedzīvotājus pievērst uzmanību pareizai un piesardzīgai antibiotiku lietošanai, kurai vienmēr jābūt saskaņā ar ārsta norādījumiem.  Antibiotikas, kas zināmas arī kā antibakteriālas zāles, ir zāles, kas iznīcina baktērijas vai palēnina to augšanu. Viens no nopietnākajiem sabiedrības veselības apdraudējumiem visā pasaulē pēdējo gadu laikā ir antimikrobiālā rezistence jeb stāvoklis, kad baktēriju izraisītu slimību ārstēšanā antibiotikas vairs nepalīdz.

Austrijā, Francijā, Vācijā, Ungārijā un citās Eiropas valstīs darbu sākuši Ziemassvētku tirdziņi. Tirdziņu organizētājiem lielākās problēmas sagādā augstās enerģijas cenas un ar to saistītās izmaksas. Šīs problēmas tiek risinātas, izmantojot ekonomiskās LED gaismas, saīsinot apgaismojuma ilgumu, neizmantojot papildu sildītājus un nerīkojot ar elektrību darbināmas atrakcijas. Savukārt apmeklētājiem lielākais prieks ir par iespēju pēc kovida noteikto ierobežojumu atcelšanas atkal brīvi pulcēties publiskās vietās un baudīt Ziemassvētku atmosfēru.

Un vēl

Nedēļas otrajā pusē joprojām dominēs neliels sals, taču biežāk snigs, liecina jaunākās prognozes. Ceturtdiena vēl paies bez nokrišņiem, bet piektdien un brīvdienās bieži gaidāms sniegs, vairāk snigs Latgalē, Vidzemes austrumos un Sēlijā, kur sniega sega daudzviet pieaugs par aptuveni 10 centimetriem. Saules atlikušajā nedēļā būs maz, jo debesis pārsvarā klās mākoņi. Gaisa temperatūra nedēļas otrajā pusē būtiski nemainīsies un gan naktīs, gan dienās būs lielākoties 0...-6 grādu robežās, vietām, pārsvarā Kurzemē, brīžiem neliels atkusnis līdz 1...2 grādiem. Valdošie būs lēni austrumu, ziemeļaustrumu vēji. Autovadītājiem jāņem vērā, ka snigšanas dēļ braukšanas apstākļi nedēļas nogalē bieži pasliktināsies.

Atstājiet komentāru