2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 5.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00
Radio1 ziņās klausieties: Lietu par avarējušo lidmašīnu Baltijas jūrā tālāk izmeklēs Vācija; Energoresursu pabalstiem pirmo dienu laikā Jēkabpils novadā elektroniski pieteikušies vairāk kā 500 cilvēku; un No 2024.gada mobilos tālruņus ES varēs uzlādēt ar vienu lādētāju

Aizvadīto Saeimas vēlēšanu laikā un priekšvēlēšanu cīņā pirms tām aktivitāšu, kas vērstas uz politisko konkurentu nomelnošanu, nebija izteikti vairāk kā pirms citām vēlēšanām, vērtē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs. Pirms četriem gadiem 13.Saeimas vēlēšanu dienā KNAB saņēma kopumā vairāk nekā 90 ziņojumus, kamēr 14.Saeimas vēlēšanu dienā - gandrīz 80. Pēc sākotnējās iepazīšanās ar 1.oktobrī saņemtās informācijas saturu KNAB vairumā gadījumu nesaskatīja pārkāpuma pazīmes. Tas esot skaidrojams ar to, ka iedzīvotāji visbiežāk ziņoja par atļautu deputātu kandidātu bezmaksas komunikāciju sociālajos tīklos. KNAB novērojumi liecina, ka salīdzinājumā ar iepriekšējām Saeimas vēlēšanām palielinājusies iedzīvotāju ziņošanas aktivitāte sociālajos tīklos, savukārt ziņošana par aģitāciju pilsētvidē vēlēšanu dienā - samazinājusies.

Pēc lidmašīnas iegāšanās Baltijas jūrā Latvijas dienestiem ir izdevies atrast pierādījumus, tajā skaitā arī bojā gājušo mirstīgās atliekas, kuras nodotas ekspertīzei, bet tagad notikušā izmeklēšanu turpina Vācijas dienesti. Negadījuma vietā Latvijā visi iesaistītie dienesti veica primārās darbības, veica meklēšanas, glābšanas darbus, līdz ar to ir precīza negadījuma vieta. Visi nepieciešamie pierādījumi – atlūzas un personīgās lietas tika savāktas. Izmeklēšana nodota Vācijas izmeklēšanas birojam, kas tālāk arī veic izmeklēšanu.

Pagājušonedēļ Valsts policijas likumsargi Rīgā, Salaspilī uz Aizkrauklē veica procesuālās darbības, kā rezultātā par narkotiku tirdzniecību lielā apmērā tika aizturēta trīs personu grupa. Aizkrauklē policisti pamestā ēkā konstatēja slēpni ar sevišķi bīstamu narkotisko vielu – protonitazēnu. Šobrīd sāktajā kriminālprocesā turpinās izmeklēšana. Vienam aizdomās turētajam vīrietim ir piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, savukārt vēl divām personām piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi. Kratīšanu laikā tika atrasts un atsavināts kopumā viens kilograms protonitazēna, un šādā daudzumā narkotiku ir 10 tūkstoši devu. Lielākā daļa šīs vielas bija paslēpti lielā pamestā ēkā Aizkrauklē. Tur bija ierīkots slēpnis, un narkotikas atradās celtniecības maisā kopā ar betonu un būvgružiem. 

Baltkrievijas vadonis Aleksandrs Lukašenko vakar paziņoja, ka Baltkrievijā nav plānots izsludināt mobilizāciju, lai palīdzētu Krievijai karā pret Ukrainu. Kā ziņots, Baltkrievijas opozīcijas politiķis Pāvels Latuška pagājušonedēļ brīdināja, ka Lukašenko gatavojas iesaistīt Baltkrieviju pilna mēroga karadarbībā pret Ukrainu. Tādēļ plānots mobilizēt līdz pat 100 tūkstoši baltkrievu karavīru. Lukašenko noraidījis šo apgalvojumu kā trimdā dzīvojošo opozīcijas politiķu izdomājumus.

Turpinām ziņas

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalstam pirmajās trīs dienās pieteikti gandrīz 13 tūkstoši mājsaimniecību, un 94% no iesniegumiem norādīts, ka iesniedzēji vēlas saņemt vienreizēju 60 eiro atbalstu apkurei ar malku, nepievienojot čeku. Kopš 1.oktobra līdz 4.oktobra pulksten 10.55 portālā epakalpojumi.lv atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām bija iesniegti 12 tūkstoši 818 iesniegumi. No tiem 9 tūkstoši 57 bija iesnieguši iedzīvotāji, autorizējoties portālā, bet 3 tūkstoši 761 iesniegumu reģistrējušas pašvaldības, kas organizē iedzīvotāju iesniegumu reģistrēšanu klātienē kādā no pašvaldības iestādēm. Gandrīz 800 iesniegumu saņemts no Rēzeknes novada mājokļu īpašniekiem, īrniekiem, kā arī vairāk nekā 600 iesniegumu reģistrēts no Kuldīgas novada, vairāk nekā 500 no Jēkabpils novada. 

Līdz gada beigām Latvijas skolēnu vajadzībām piegādās 25 tūkstoši 80 datorus. Izglītības un zinātnes ministrija norāda, ka noslēgusies datoru pirmā iepirkuma procedūra, kuras rezultātā ministrija iegādāsies vairāk nekā 25 tūkstoši datorus Latvijas skolām. Līdz 2025. gada beigām skolu datoru iegādei plānots vēl papildus investēt vairāk nekā 50 miljonus eiro.

Un vēl

Eiropas Parlaments atbalstījis tiesību aktu, kas ļaus Eiropas Savienības patērētājiem visas savas elektroniskās ierīces uzlādēt ar vienu lādētāju. Līdz 2024.gada beigām visiem mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un kamerām, ko pārdod ES, vajadzēs būt aprīkotiem ar "USB C" tipa uzlādes pieslēgvietu. Savukārt no 2026.gada pavasara šī prasība attieksies arī uz klēpjdatoriem. Jaunā direktīva ir daļa no plašākiem ES centieniem samazināt elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumus un dot patērētājiem iespēju izdarīt ekoloģiskāku izvēli.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00
Radio1 ziņās klausieties: Notikušas pirmās sarunas par jaunās valdības veidošanu; Jēkabpils novada iedzīvotāji oktobrī saņems rēķinus saskaņā ar jauno īres maksu; un Viesītē norisināsies amatierteātru skate.

"Jaunās vienotības" nākamās koalīcijas veidošanas sarunās ar "Apvienoto sarakstu" un Nacionālo apvienību nav konstatētas nepārvaramas domstarpības, žurnālistiem pauda Jaunās Vienotības līderis Krišjānis Kariņš.  Sarunu laikā pārrunāti valsts attīstībai svarīgi jautājumi, tajā skaitā, kā nodrošināt straujāku ekonomisko izaugsmi, valsts iekšējo un ārējo drošību un pilnveidot izglītības sistēmu. Premjers norādīja, ka otrdien notikušas tikai pirmās sarunas un tās vēl turpināsies.

Savukārt Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars pēc pirmām sarunām paudis, ka Nacionālajai apvienībai nav izdevies nonākt pie kompromisa ar Jauno vienotību jautājumā par koalīcijas sastāvu un Progresīvo uzņemšanu valdību veidojošo partiju lokā. Dzintars nepiekrita pilnībā politologu iepriekš paustajam viedoklim attiecībā uz nevēlēšanās iekļaut "Progresīvos" koalīcijā, lai nesamazinātos partijai iedalīto ministriju skaits. Taču norādīja, ka pagaidām Nacionālajai apvienībai un Jaunajai Vienotībai ir atšķirīgi viedokļi par to, kādu koalīcijas modeli veidot – Nacionālā apvienība redz, ka tā būtu trīs partiju koalīcija.

Vakar partijas Kustība “Par!” valdes priekšsēdētājs un valde pilnā sastāvā atkāpās, uzņemoties atbildību par 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem. Valdes locekļi turpinās pildīt savus pienākumus līdz ārkārtas kongresam, kas tiks sasaukts 3. decembrī. Ārkārtas kongresā tiks ievēlēta jauna valde, jauns priekšsēdētājs un pieņemti lēmumi par partijas stratēģiju nākošajiem četriem gadiem. Valde uzskata, ka Kustībai "Par!" ceļš Latvijas sabiedriskajā un politiskajā dzīvē ir jāturpina. Tam nepieciešami organizatoriski, finansiāli un reputācijas resursi.

Turpinoties Krievijas militārajām neveiksmēm tās nepamatoti sāktajā karā Ukrainā, publiskajā telpā arvien vairāk ir novērojama kodolšantāžas retorika. Tai skaitā nav izslēgts, ka notiks Krievijas stratēģisko kodolspēku militārās mācības "Grom", kas tradicionāli norisinās oktobrī. Aizsardzības ministrija norāda, ka šādi Krievija cenšas risināt savas militārās neveiksmes un ietekmēt situāciju Ukrainas frontēs. Ministrija paredz, ka Krievijas īstenotā publiskā šantāža par kodolieroču aktivitātēm varētu pieaugt. Saskaņā ar Krievijas militāro doktrīnu, draudēšana ar kodolieročiem nav nekas jauns un Krievija dažādos līmeņos to ir atkārtojusi jau gadiem ilgi.

Ukrainas armija no Krievijas iebrucējiem atbrīvojusi kopumā tūkstoš 534 apdzīvotas vietas, tai skaitā 483 Harkivas apgabalā, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Kirilo Timošenko. Viņš pavēstīja, ka no Krievijas iebrucējiem atbrīvotajās teritorijās reģionālās militārās administrācijas ir noorganizējušas tūkstoš 445 humānās palīdzības punktus. Tāpat arī atmīnētas vairāk nekā 500 apdzīvotas vietas, valsts policija atsākusi darbu 1,2 tūkstošos apdzīvotu vietu, bet pašvaldības darbu atsākušas tūkstoš 508 apdzīvotās vietās.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada iedzīvotāji oktobrī saņems rēķinus par īri, saskaņā ar noteikto jauno īres maksu, kas stājās spēkā no šī gada 1.septembra. Jaunā īres maksa pārrēķināta atbilstoši pašvaldības Saistošajiem noteikumiem Nr.17, kas apstiprināti šī gada 28.aprīlī. Īres maksa katrā pašvaldības dzīvojamajā mājā noteikta atšķirīga, ņemot vērā dažādus faktorus, līdz arto ir dzīvojamās mājas, kur tā palielinājusies, kā arī ir tādas, kur tā samazinājusies, salīdzinot ar līdšinējo maksājumu. Īres maksu aprēķina pēc noteiktas formulas. Jaunā īres maksas aprēķināšanas kārtība neattiecas uz gadījumiem, kad īres maksa tiek noteikta dzīvojamām telpām ar sociālā dzīvokļa vai sociālās mājas statusu. Plašāk par jauno īres maksu katrā no Jēkabpils novada pašvaldībai piederošajām dzīvojamām mājām, lasiet portālā Radio1.lv.

Atkritumu kaudzes, netīrība, antisanitāra vide un smirdoņa - tāda šodien izskatās pierobeža ceļa posmā no Kārsavas pilsētas līdz Grebņevas robežkontroles punktam. Autovadītāju garās rindas, labierīcību un atkritumu urnu trūkums ir iemesls kāpēc vietējā pašvaldība saka, ka draudot pat epidemioloģiskā krīze. Atbildīgie par ceļmalu sakārtošanu ir Latvijas Valsts ceļi, kuri aizbildinās ar neprognozējamo situāciju kara dēļ. Lai risinātu situāciju pierobežā Satiksmes ministrijas, "Latvijas autoceļu uzturētāja", kā arī Ludzas un Balvu novadu pašvaldību pārstāvji organizēs tikšanos, kurā spriedīs par papildu pasākumiem situācijas uzlabošanai.

Un vēl

Sestdien, 8.oktobrī Viesītes Kultūras centrā “Sēlija” norisināsies Jēkabpils novada amatierteātru skate. Interesentiem iespējams skates izrādes noskatīties bez maksas. Būs skatāmas deviņas amatierteātru izrādes, ko piedāvās Dignājas, Dunavas, Aknīstes, Zīlānu, Sēlpils, Ābeļu, Viesītes, Rubenes un Spuņģēnu amatierteātri. Izrādes būs skatāmas visas dienas garumā, pirmās sākums pulksten deviņos no rīta, bet pēdējās – astoņos vakarā. 
 
Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Daugavpilī trūkst latviešu valodas skolotāju; Viesītē avarē kravas mašīna ar mājlopiem; un Vai gaidāma atvasara?

Ik gadu Daugavpils skolās pakāpeniski palielinot latviešu valodā apgūstamo priekšmetu skaitu, "ir beigušies" skolotāji, kuri varētu mācīt valsts valodā, uz to uzmanību vērsa Daugavpils Izglītības pārvaldes vadītāja Marina Isupova. Pedagogi noveco, dodas pensijā un nepietiekamo latviešu valodas zināšanu dēļ darbu skolā pamet. Bet jauni vietā nenāk. Isupova atzīst, ka līdz ar to ir gandrīz neiespējami pilsētā nodrošināt likuma par izglītības apguvi valsts valodā no nākamā gada. Ar pašvaldības spēkiem šo problēmu atrisināt neizdosies, ir nepieciešams valsts atbalsts. 

Darbaspēka problēmas reģionos cer risināt ar Mājokļu fondu, kas attīstīs īres dzīvokļus novados. Ministrija piedāvā jau nākamajā gadā izveidot fondu kā atbalsta instrumentu pašvaldībām, un tā plānotais apjoms būtu 100 miljoni eiro. Pašvaldības apstiprina vajadzību pēc mājokļiem un nepieciešamību tos būvēt pēc jauniem ilgtspējīgiem standartiem. Paredzēts, ka līdz 2035. gadam tiks izveidoti vairāk nekā 4 tūkstoši īres dzīvokļi. 

Pagājušajā nedēļā pašvaldību diskusijā par mājokļu pieejamību un darbaspēka piesaisti reģionos Valmieras novads norādīja, ka tur akūti nepieciešams izveidot ap 500 mājokļus līdz 2026. gadam. Savukārt Jēkabpils novadā īres dzīvokļi ir pieejami, bet neatrodas vietās, kur tie darbaspēkam būtu nepieciešami. Arī Liepājā īres mājokļi ir pieejami, taču par nesamērīgu cenu. 

Alekseja Navaļnija komanda vakar izteica aicinājumu Krievijas pilsoņiem uzsākt protestus, mudinot izmantot visus pieejamos līdzekļus. Tāpat, opozicionāra komanda paziņoja, ka atjaunos politiķa reģionālo pārstāvniecību darbību, informē medijs “Meduza”. Navaļnija kolēģi Leonīds Volkovs un Ivans Ždanovs mudināja visus pievienoties pārstāvniecību tīklam, aizpildot tiešsaistes veidlapu. Politiķi solīja pieņemt darbā koordinatorus. Tiek ziņots, ka visi organizācijas locekļi paliks anonīmi. Opozicionāri sava darba atsākšanu skaidroja ar to, ka cilvēki, kas vēl nesen palika “ārpus politikas”, “sāk aptvert patiesību vai vismaz uzdot jautājumus”, “miegainais” vairākums esot pamodies.

Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko atzinis, ka viņa pārvaldīta valsts ir iesaistīta Krievijas tā sauktajā "speciālajā militārajā operācijā" pret Ukrainu, taču baltkrievu karavīri tajā nepiedaloties, ziņo aģentūra "Belta". Krievija savam uzbrukumam Ukrainai ir izmantojusi arī Baltkrievijas teritoriju, gan veicot no turienes sauszemes operāciju, gan aviācijas uzlidojumus un raķešu apšaudes. Tomēr tieša Baltkrievijas armijas iesaiste karā neesot notikusi. Tagad Lukašenko oficiālās ziņu aģentūras "Belta" citētajā tekstā ir tiešā veidā atzinis savas valsts iesaisti karā. Lukašenko to teica, noliedzot baumas, ka, sekojot Krievijas piemēram, arī Baltkrievija izsludinās mobilizāciju.

Uzņēmumu "Tesla Motors" un "SpaceX" vadītājs Īlons Masks paudis gatavību turpināt darījumu par mikroblogošanas vietnes "Twitter" iegādi. Pēc ziņas publiskošanas būtiski pieaugusi kompānijas akciju vērtība. Maska advokāti vēstulē "Twitter" direktoru padomei informē, ka miljardieris par akciju kontrolpaketi ir gatavs piedāvāt tādu pašu cenu kā aprīlī – 44 miljardus dolāru jeb vairāk nekā 54 dolārus par akciju. Pēc ziņas publiskošanas "Twitter" akciju cena palielinājās par apmēram piekto daļu un sasniedza 50 dolārus. Tomēr gan pats uzņēmējs, gan eksperti norādīja, ka darījuma veiksmīga pabeigšana būs atkarīga no viņa spējas piesaistīt nepieciešamo finansējumu.

Turpinām ziņas

Vakar no rīta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Viesītes pagastu, kur bija avarējusi kravas automašīna, kas pārvadāja mājlopus. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka kravas automašīna atrodas uz sāniem grāvī un tajā atrodas liellopi. Kad notikuma vietā ieradās transports, kas tālāk pārvadās liellopus, ugunsdzēsēji glābēji ar hidraulisko instrumentu palīdzību attaisīja piekabes durvis un starpsienas, lai dzīvniekus varētu atbrīvot un pārvietot uz tām. Pēc tam ar smagās tehnikas palīdzību automašīna un tās piekabe tika atgāztas uz riteņiem. Glābšanas darbi noslēdzās pēc septiņu stundu darba. 

Naktī no 3. uz 4. oktobri Jaunmārupē zagļi piesavinājās 18 automašīnu akumulatorus un vienu riepu komplektu, kas bija paredzēts atbalstam Ukrainā, sociālajā medijā Twitter vēsta brīvprātīgais Reinis Pozņaks. Policija par notikušo sāka kriminālprocesu un aicina atsaukties notikušā aculieciniekus. Sākoties Krievijas iebrukumam Ukrainā, Reinis Pozņaks sāka organizēt mašīnu un citas palīdzības vešanu uz Ukrainu. 

Un vēl

Turpmākajās dienās laiks Latvijā kļūs siltāks, liecina prognozes. Septembrī un oktobra pirmajās dienās ilgstoši valdījušos ziemeļu un austrumu vējus nomainīs dienvidrietumu, rietumu vēji, kas dominēs vismaz turpmākās desmit dienas, nodrošinot mūsu reģionā silta gaisa masas no Rietumeiropas un Atlantijas okeāna. Laiks bieži būs vējains, brīžiem gaidāms lietus, tādēļ cerības uz rāmu un saulainu atvasaru ir mazas. Ceturtdien vēja brāzmas piekrastē būs ap 20 metriem sekundē, bet nedēļas nogalē vējš kļūs mazliet lēnāks, tomēr arī būs brāzmains.

Temperatūra šīs nedēļas otrajā pusē naktīs lielākoties būs 7...12 grādi, vietām piekrastē nekļūs vēsāks par 13...14 grādiem, bet pēcpusdienās 12...17 grādi. Neliels lietus gaidāms ceturtdien un sestdien, bet piektdiena un svētdiena būs ar pārsvarā sausu laiku. Vidējā diennakts temperatūra Latvijā kopumā oktobra pirmajās dienās bijusi ap 8 grādiem, bet turpmākajās dienās tā paaugstināsies virs 10 grādiem, tādējādi pirmo reizi kopš augusta beigām gaidāms laika periods ar vidējo temperatūru virs klimatiskās normas.
 
Radio1 ziņas pulksten 14.00-15.00
Radio 1 ziņās klausieties: Eksprezidente kaunina valdību;  Gāzes cenas tarifs mājsaimniecībām no oktobra nepaaugstinasies; un Valsts asinsdonoru centram nepieciešama donoru atsaucība

Gāzei uz laiku nosakot cenas griestus, kā arī vienojoties par cenām ar gāzes piegādātājiem un veicot kopīgus iepirkumus, būtu iespējams panākt enerģijas cenu kritumu Eiropas Savienībā, šodien paziņoja Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena. Iesākumā cenas griesti varētu tikt noteikti gāzei, kas tiek izmantota elektroenerģijas ražošanā, skaidro Leiena. Tāpat Leiena cer arī uz sarunām par gāzes cenu samazināšanu ar tādiem piegādātājiem kā Norvēģiju un ES valstu kopīgiem gāzes iepirkumiem, lai samazinātu enerģijas cenas.

Eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga mikroblogošanas vietnē Twitter kauninājusi Latvijas valdību Ukrainas bēgļu jautājumā. Šis ieraksts izraisīja plašu viedokļu vētru. Vīķe-Freiberga uzskata, ka Ukrainas bēgļi pie robežas sagaidīti necilvēciskā veidā. Viņa pateicas brīvprātīgajiem, kuri stājās ierēdņu vietā.

Pasaulē lielākās naftas ieguvējas valstis gatavojas lemt par naftas ieguves apjomu samazināšanu. Tiek prognozēts, ka, reaģējot uz globālās ekonomikas lejupslīdi, tiks pieņemts lēmums naftas ieguvi samazināt par miljonu barelu dienā. Pēc ekspertu domām, šāds solis, visticamāk, novedīs pie kārtējās naftas cenas celšanās. Austrijas galvaspilsētā Vīnē šodien uz tikšanos pulcējušies tā dēvētās OPEC+ grupas pārstāvji. Šajā grupā ietilpst 13 Naftas eksportētājvalstu organizācijas dalībvalstis, kā arī 10 šajā organizācijā neietilpstošas naftas ieguvējvalstis. To kopīgais mērķis ir regulēt naftas piegādes globālajos tirgos un, protams, noteikt arī "melnā zelta" cenu.

Kopš 21. septembra, kad Krievijā sākās mobilizācija, no valsts ir aizbraukuši aptuveni 600 – 700 tūkstoši cilvēku, atsaucoties uz avotu Krievijas prezidenta administrācijā, raksta žurnāls "Forbes". Savukārt vēl kāds Kremlim tuvs avots medijam stāstījis, ka izbraukušo skaits varētu būt tuvs miljonam. Taču, kā atklājis avots prezidenta administrācijā, nav iespējams noteikt, cik no šiem cilvēkiem no valsts izbraukuši tūrisma nolūkos.

Turpinām ziņas

Latvijas pārtikas ražotājiem daudz kas ir atkarīgs no tā, kā tiek ražoti produkti un kas ir mērķauditorija, bet ražotājiem šis solās būt izdzīvošanas gads, un enerģētikas krīze var novest pie pārtikas un dzērienu ražotāju bankrotiem, intervijā aģentūrai LETA stāstīja Agroresursu un ekonomikas institūta Lauksaimniecības tirgus veicināšanas daļas vadītāja Ingūna Gulbe. Viņa skaidroja, ka pārtikas ražotājiem situācija ir sarežģīta un uzņēmumiem klājas atšķirīgi. Vienlaikus Gulbe minēja, ka Latvijā pārtikas nozare vienmēr ir balstījusies uz eksportu, jo vietējais tirgus nav tik liels, tāpēc šajā krīzes laikā labāk klājas tiem, kas investējuši eksporta attīstībai.

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija nav izdevusi administratīvo aktu, kas būtu par pamatu no 1.oktobra paaugstināt saistīto lietotāju jeb mājsaimniecību tarifus. Attiecīgi dabasgāzes tarifi saistītajiem lietotājiem saglabājas līdzšinējā līmenī, kas spēkā no šā gada 1.jūlija. 2. septembrī regulators saņēma AS "Latvijas Gāze" iesniegumu, kurā lūdza izvērtēt iespēju pārskatīt mājsaimniecību tarifus no 1.oktobra. Savukārt 26.septembrī "Latvijas Gāze" vērsās regulatorā ar precizētu iesniegumu, kurā tā lūdza regulatoru lēmumu par mājsaimniecību tarifu pārskatīšanu no 1.oktobra, atlikt līdz decembra sākumam. Šis lūgums tika ņemts vērā.

Un vēl

Valsts asinsdonoru centrs iedzīvotājus aicina ziedot 0+ un A+ grupas asinis. Donori ir gaidīti visā Latvijā, gan pastāvīgajās ziedošanas vietās, gan 56 centra izbraukumos. Pilns izbraukumu vietu saraksts pieejams mājaslapā donors.lv. Lai ziedotu asinis, līdzi jābūt derīgam personu apliecinošam dokumentam. Pirms asins ziedošanas ļoti svarīga ir laba pašsajūta un vēlme palīdzēt grūtībās nonākušiem pacientiem. Pēc reģistrēšanās potenciālajam donoram jāaizpilda neliela anketa, kam seko saruna ar ārstu, temperatūras un asinsspiediena mērījumi, kā arī hemoglobīna pārbaude. Ja visi rādītāji ir labi, tad donors aicināts doties uz asins ziedošanu, kas aizņem aptuveni 30 minūtes.

Radio1 dienas ziņu apskats pulksten 17.00
Šodien svarīgākais ziņās: Notikušas pirmās sarunas jaunās valdības veidošanā; Jēkabpils novada iedzīvotāji oktobrī saņems rēķinus saskaņā ar jauno īres maksu; un Kāds laiks gaidāms nedēļas otrajā pusē?

"Jaunās vienotības" nākamās koalīcijas veidošanas sarunās ar "Apvienoto sarakstu" un Nacionālo apvienību nav konstatētas nepārvaramas domstarpības, žurnālistiem pauda Jaunās Vienotības līderis Krišjānis Kariņš.  Sarunu laikā pārrunāti valsts attīstībai svarīgi jautājumi, tajā skaitā, kā nodrošināt straujāku ekonomisko izaugsmi, valsts iekšējo un ārējo drošību un pilnveidot izglītības sistēmu. Premjers norādīja, ka otrdien notikušas tikai pirmās sarunas un tās vēl turpināsies.

Savukārt Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars pēc pirmām sarunām paudis, ka Nacionālajai apvienībai nav izdevies nonākt pie kompromisa ar Jauno vienotību jautājumā par koalīcijas sastāvu un Progresīvo uzņemšanu valdību veidojošo partiju lokā. Dzintars nepiekrita pilnībā politologu iepriekš paustajam viedoklim attiecībā uz nevēlēšanās iekļaut "Progresīvos" koalīcijā, lai nesamazinātos partijai iedalīto ministriju skaits. Taču norādīja, ka pagaidām Nacionālajai apvienībai un Jaunajai Vienotībai ir atšķirīgi viedokļi par to, kādu koalīcijas modeli veidot – Nacionālā apvienība redz, ka tā būtu trīs partiju koalīcija.

Eksprezidente Vaira Vīķe Freiberga mikroblogošanas vietnē Twitter kauninājusi Latvijas valdību Ukrainas bēgļu jautājumā. Šis ieraksts izraisīja plašu viedokļu vētru. Vīķe-Freiberga uzskata, ka Ukrainas bēgļi pie robežas sagaidīti necilvēciskā veidā. Viņa pateicas brīvprātīgajiem, kuri stājās ierēdņu vietā.

Ukrainas armija no Krievijas iebrucējiem atbrīvojusi kopumā tūkstoš 534 apdzīvotas vietas, tai skaitā 483 Harkivas apgabalā, paziņojis Ukrainas prezidenta biroja vadītāja vietnieks Kirilo Timošenko. Viņš pavēstīja, ka no Krievijas iebrucējiem atbrīvotajās teritorijās reģionālās militārās administrācijas ir noorganizējušas tūkstoš 445 humānās palīdzības punktus. Tāpat arī atmīnētas vairāk nekā 500 apdzīvotas vietas, valsts policija atsākusi darbu 1,2 tūkstošos apdzīvotu vietu, bet pašvaldības darbu atsākušas tūkstoš 508 apdzīvotās vietās.

Eiropas Parlaments atbalstījis tiesību aktu, kas ļaus Eiropas Savienības patērētājiem visas savas elektroniskās ierīces uzlādēt ar vienu lādētāju. Līdz 2024.gada beigām visiem mobilajiem tālruņiem, planšetdatoriem un kamerām, ko pārdod ES, vajadzēs būt aprīkotiem ar "USB C" tipa uzlādes pieslēgvietu. Savukārt no 2026.gada pavasara šī prasība attieksies arī uz klēpjdatoriem. Jaunā direktīva ir daļa no plašākiem ES centieniem samazināt elektrisko un elektronisko iekārtu atkritumus un dot patērētājiem iespēju izdarīt ekoloģiskāku izvēli.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada iedzīvotāji oktobrī saņems rēķinus par īri, saskaņā ar noteikto jauno īres maksu, kas stājās spēkā no šī gada 1.septembra. Jaunā īres maksa pārrēķināta atbilstoši pašvaldības Saistošajiem noteikumiem Nr.17, kas apstiprināti šī gada 28.aprīlī. Īres maksa katrā pašvaldības dzīvojamajā mājā noteikta atšķirīga, ņemot vērā dažādus faktorus, līdz arto ir dzīvojamās mājas, kur tā palielinājusies, kā arī ir tādas, kur tā samazinājusies, salīdzinot ar līdzšinējo maksājumu. Īres maksu aprēķina pēc noteiktas formulas. Plašāk par jauno īres maksu katrā no Jēkabpils novada pašvaldībai piederošajām dzīvojamām mājām, lasiet portālā Radio1.lv.

Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma atbalstam pirmajās trīs dienās pieteikti gandrīz 13 tūkstoši mājsaimniecību, un 94% no iesniegumiem norādīts, ka iesniedzēji vēlas saņemt vienreizēju 60 eiro atbalstu apkurei ar malku, nepievienojot čeku. Kopš 1.oktobra līdz 4.oktobra pulksten 10.55 portālā epakalpojumi.lv atbalsta pasākumiem mājsaimniecībām bija iesniegti 12 tūkstoši 818 iesniegumi. No tiem 9 tūkstoši 57 bija iesnieguši iedzīvotāji, autorizējoties portālā, bet 3 tūkstoši 761 iesniegumu reģistrējušas pašvaldības, kas organizē iedzīvotāju iesniegumu reģistrēšanu klātienē kādā no pašvaldības iestādēm. Gandrīz 800 iesniegumu saņemts no Rēzeknes novada mājokļu īpašniekiem, īrniekiem, kā arī vairāk nekā 600 iesniegumu reģistrēts no Kuldīgas novada, vairāk nekā 500 no Jēkabpils novada. 

Vakar no rīta Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests saņēma izsaukumu uz Jēkabpils novada Viesītes pagastu, kur bija avarējusi kravas automašīna, kas pārvadāja mājlopus. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka kravas automašīna atrodas uz sāniem grāvī un tajā atrodas liellopi. Kad notikuma vietā ieradās transports, kas tālāk pārvadās liellopus, ugunsdzēsēji glābēji ar hidraulisko instrumentu palīdzību attaisīja piekabes durvis un starpsienas, lai dzīvniekus varētu atbrīvot un pārvietot uz tām. Pēc tam ar smagās tehnikas palīdzību automašīna un tās piekabe tika atgāztas uz riteņiem. Glābšanas darbi noslēdzās pēc septiņu stundu darba. 

Un vēl

Turpmākajās dienās laiks Latvijā kļūs siltāks, liecina prognozes. Septembrī un oktobra pirmajās dienās ilgstoši valdījušos ziemeļu un austrumu vējus nomainīs dienvidrietumu, rietumu vēji, kas dominēs vismaz turpmākās desmit dienas, nodrošinot mūsu reģionā silta gaisa masas no Rietumeiropas un Atlantijas okeāna. Laiks bieži būs vējains, brīžiem gaidāms lietus, tādēļ cerības uz rāmu un saulainu atvasaru ir mazas. Ceturtdien vēja brāzmas piekrastē būs ap 20 metriem sekundē, bet nedēļas nogalē vējš kļūs mazliet lēnāks, tomēr arī būs brāzmains.

Temperatūra šīs nedēļas otrajā pusē naktīs lielākoties būs 7...12 grādi, vietām piekrastē nekļūs vēsāks par 13...14 grādiem, bet pēcpusdienās 12...17 grādi. Neliels lietus gaidāms ceturtdien un sestdien, bet piektdiena un svētdiena būs ar pārsvarā sausu laiku. Vidējā diennakts temperatūra Latvijā kopumā oktobra pirmajās dienās bijusi ap 8 grādiem, bet turpmākajās dienās tā paaugstināsies virs 10 grādiem, tādējādi pirmo reizi kopš augusta beigām gaidāms laika periods ar vidējo temperatūru virs klimatiskās normas.

Atstājiet komentāru