2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.septembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 22.septembrī

Radio1 ziņas pulksten 7.00-8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdībai ieteiks vēl trīs atbalsta pasākumus mājsaimniecībām; Jēkabpilī notiks ugunsdzēsēju mācības; un Aicina ziedot maznodrošināto iedzīvotāju mājdzīvniekiem.

Ekonomikas ministrija tuvākajā laikā virzīs izskatīšanai valdībā vēl trīs atbalsta pasākumus mājsaimniecībām elektroenerģijas un apkures cenu kāpuma kompensēšanai. Pirmais no tiem ir centralizētās siltumapgādes atbalsta diferencēšana. Centralizētās siltumapgādes tarifs šajā sezonā noteikti pārsniegs 150 eiro par megavatstundu, tāpēc Ekonomikas ministrija piedāvā līdz 150 eiro par megavatstundu saglabāt jau apstiprināto atbalstu, kur valsts kompensē 50% no cenas, kas pārsniedz 68 eiro par megavatstundu. Savukārt no tās daļas, kas pārsniedz 150 eiro par megavatstundu valsts kompensētu 90%. Paredzams, ka šim atbalsta pasākumam būs nepieciešami 87 miljoni eiro.

Otrs Ekonomikas ministrijas virzītais atbalsta pasākums būs dabasgāzes cenu griestu noteikšana. Patlaban regulētais dabasgāzes tarifs ir 107,34 eiro par megavatstundu, bet tirgus cena pārsniedz šo slieksni. Ekonomikas ministrijas priekšlikums paredz noteikt dabasgāzes cenas griestus 107,34 eiro par megavatstundu, un valsts kompensētu tirgotājiem to summu, kas pārsniedz slieksni. Šim atbalsta pasākumam būtu nepieciešami papildu 11 miljoni eiro. 

Savukārt trešais Ekonomikas ministrijas virzītais atbalsta pasākums būs elektroenerģijas cenas pieauguma kompensēšana mājsaimniecībām. Vidēji mājsaimniecība Latvijā patērē 150 kilovatstundu mēnesī, taču lielākā daļa mājsaimniecību tērē ap 100 kilovbastundām. Līdz ar to Ekonomikas ministrija rosinās noteikt visām mājsaimniecībām pirmās 100 kilovatstundas par fiksētu tarifu, kas nepārsniedz 180 eiro par megavatstundu, un valsts kompensēs atlikušo starpību ar reālo cenu. Šim atbalsta pasākumam būs nepieciešami 52,5 miljoni eiro apkures sezonā. 

Reaģējot uz Krievijas paziņojumu par daļēju mobilizāciju, Lietuva ir paaugstinājusi ātrās reaģēšanas spēku trauksmes gatavības līmeni, vakar paziņoja Lietuvas aizsardzības ministrs Arvīds Anušausks. Viņš norāda, ka Krievijas militārā mobilizācija tiks veikta arī Kaļiņingradas apgabalā, proti, līdzās esošā teritorijā Lietuvai un tā nevar palikt tikai par novērotāju.

Krievijas jauniešu kustība "Vesna" ("Pavasaris") izsludinājusi visā Krievijā protesta akciju pret prezidenta Vladimira Putina izsludināto daļējo mobilizāciju. Viņi uzsver, ka pēc mobilizācijas izsludināšanas "karš patiesi nāks katrā mājā un katrā ģimenē", bet krieviem "jāmirst, lai labotu Putina režīma kļūdas, kas iegrūda Krieviju milzīgā slaktiņā, izolācijā un nabadzība." "Deputāti un iPaziņojumā arī teikts, ka ierēdņi, kuri katru dienu kliedza par mobilizācijas nepieciešamību, paliks savos siltajos krēslos - dzīvi un veseli. “Vesna” uzskata, ka viņus vajag mobilizēt un nosūtīt uz Ukrainu - lai viņi mirst par savām slimajām fantāzijām, nevis sūta parastos puišus nāvē.

Turpinām ziņas

Šodien pulksten 12 Jēkabpils Tiesu namā, Neretas ielā, Jēkabpilī notiks ugunsdzēsības praktiskās mācības. To scenārijs paredz, ka ēkas pagrabstāvā esošajā auto stāvvietā notiek aizdegšanās un liesmas strauji izplatās. Tiesu nama darbinieki rīkojas saskaņā ar noteikto plānu – par notikušo ziņo, zvanot uz vienoto ārkārtas palīdzības izsaukuma tālruņa numuru 112, veic darbinieku evakuāciju, kā arī, ierodoties ugunsdzēsējiem glābējiem, sniedz tiem visu nepieciešamo informāciju. Savukārt, ugunsdzēsēji glābēji īsteno pasākumus, lai atrastu un izglābtu iespējamo cietušo un nodzēstu ugunsgrēku. Mācībās piedalīsies Jēkabpils daļas, Viesītes un Pļaviņu posteņa ugunsdzēsēji glābēji. Šo praktisko mācību mērķis ir pārbaudīt ugunsdzēsēju glābēju iemaņas, kā arī praktizēties ugunsgrēku dzēšanas un glābšanas darbu vadīšanā sabiedriskās ēkās.

Tikko aizvadītā dziesmu diena Vīgantes parkā ir pirmais solis atjaunot Vīgantes dziesmu svētku tradīciju Staburaga pagastā, kas aizsākās jau Latvijas pirmās brīvvalsts laikā un apliecina, ka šajā vietā joprojām ir dzīvs latviešu tautas dziesmotais gars un dziesmu svētku tradīcijas radītāja komponista Pētera Barisona personības starojums. 17. septembrī pie Staburaga saieta nama un Vīgantes parkā kā mazos un sirsnīgos dziesmu svētkos satikās Aizkraukles novada kori, vokālie ansambļi un vieskolektīvi, bet Aizkraukles kultūras centra deju kolektīvu dalībnieki aicināja visus dejot līdzi tradicionālos latvju dančus. Tradīciju turpinās arī nākamgad.

Un vēl

Iestājoties rudenim, iedzīvotājus māc arvien lielākas bažas par pieaugošajām izmaksām dažādām ikdienas vajadzībām. Šie izaicinošie apstākļi izteikti ietekmēs mazāk aizsargātās sabiedrības grupas, tai skaitā maznodrošinātos Latvijas iedzīvotājus. Lai sniegtu iespēju atbalstīt tos, kuriem palīdzība nepieciešama visvairāk, “Maxima Latvija” sadarbībā ar “Latvijas Sarkanais Krusts” un SIA “Mars Latvia” uzsākusi kampaņu “Mīluļu dienas”. Kampaņā, atbalstot maznodrošinātos un viņu četrkājainos draugus, ikviens no 20. septembra līdz 3. oktobrim ir aicināts iegādāties suņu un kaķu barību “Maxima” veikalos visā Latvijā. Par katru nopirkto kilogramu suņu vai kaķu barības, 100 gramus SIA “Mars Latvia” ziedos maznodrošināto iedzīvotāju mājas mīluļiem.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00-13.00
Radio1 ziņās klausieties: Levits ANO aicina veidot starptautisku tribunālu Krievijas kara noziegumu Ukrainā izmeklēšanai; Kāda profesija Latvijā ir prestižākā; un Dabas muzejā aplūkojama ārstniecības augu izstāde

ANO valstīm nepieciešams strādāt pie īpaša starptautiska tribunāla izveides, kas izmeklētu Krievijas agresijas noziegumu Ukrainā, runā ANO Ģenerālās asamblejas 77.sesijā uzsvēra Latvijas prezidents Egils Levits. Prezidents runā vērsa valstu vadītāju uzmanību uz nepieciešamību panākt starptautiskās kārtības atjaunošanu. Levits uzsvēra, ka starptautiskās tiesības ir pamats pasaules miera kārtībai, Šīs kārtības pamatā ir valstu suverenitātes ievērošana un aizliegums pielietot spēku. 

Saeimas Ārlietu komisija trešdien pieņēma paziņojumu, ka Latvija neatzīs Krievijas plānotos referendumus okupētajās teritorijās Ukrainā. Komisijas deputāti paziņojumā aicina starptautisko sabiedrību neatzīt nedz Krievijas plānoto tā saukto referendumu un jebkāda cita veida "tautas gribas izpausmes" rezultātus okupētajās Ukrainas teritorijās, nedz Krievijas pases, kas izdotas Ukrainas okupētajos reģionos.

Krievijas līdera Vladimira Putina paziņojums par valsts iedzīvotāju daļēju mobilizāciju cīņai pret "kolektīvajiem Rietumiem" ir radījis trauksmi arī Latvijā mītošo Krievijas pilsoņu vidū, no kuriem daudzi ir režīma opozicionāri. Viņiem agresorvalstī palikuši radi, draugi un skolasbiedri, kuri tagad ar varu tiks spiesti doties karot Ukrainā. Jau ziņots, ka Latvijas Ārlietu paziņojusi, ka drošības apsvērumu dēļ Latvija neizsniegs humānās vai cita veida vīzas tiem Krievijas pilsoņiem, kuri cenšas izvairīties no mobilizācijas.

Lai sildītu Ukrainas armijas vīrus, kuri dažkārt pozīcijas neatstāj dienām un naktīm ilgi, "Latvijas pasts" atsāk akciju "Adījumi Ukrainas atbalstam". Šoruden rokdarbnieces aicinātas darināt tieši lielo izmēru vilnas zeķes, kuras nonāks pie karavīriem frontē. Saadīto trīs mēneša laikā var nodot ikvienam pastniekam vai pasta nodaļā, norādot, ka sūtījums ir "Adījumi". Par sūtīšanu nekas nav jāmaksā. Visas ziedotās zeķes nogādās Rīgā, bet no turienes – uz fronti.

Turpinām ziņas

Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka ārsta profesija ir pati prestižākā, liecina pētījumu centra SKDS veiktā aptauja. Savukārt paši ārsti savas profesijas prestižu novērtējuši pieticīgāk, vienlaikus atzīstot, ka aizvadītajos desmit gados notikušas pozitīvas izmaiņas. Aptaujā SKDS lūdza ārstus novērtēt, cik, viņuprāt, prestižas Latvijā ir biežāk izplatītās profesijas.  Līdzīgi kā 2013. un 2017. gadā, arī šoreiz TOP3 prestižāko profesiju vidū ārsti ierindoja arhitekta, advokāta un uzņēmēja profesijas. Ārsti savas profesijas prestižu 10 baļļu skalā novērtējuši ar 6,93. Savukārt Latvijas iedzīvotāji ārsta profesiju novērtējuši kā pašu prestižāko. Tikai tad seko arhitekti, advokāti un uzņēmēji. 

Autovadītāja, kas 8. jūlijā Mārupes novada Babītes pagastā apdzīšanas manevra laikā izraisīja ceļu satiksmes negadījumu, kurā no gūtajām traumām gāja bojā divu automašīnu vadītāji, to vidū arī uzņēmējs no Jēkabpils, bija ar viltotām braukšanas tiesībām. Izmeklēšanā atklājies, ka traģēdijas izraisītājas it kā Ukrainā izdotā vadītāja apliecība patiesībā ir viltota. 20. septembrī izmeklēšana kriminālprocesā pabeigta, un tā nodota prokuratūrai kriminālvajāšanas uzsākšanai pēc diviem Krimināllikuma pantiem: 260.panta trešās daļas, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, atņemot transportlīdzekļa vadīšanas tiesības uz laiku līdz septiņiem gadiem; un 275.panta pirmās daļas, kas paredz brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, probācijas uzraudzību, sabiedrisko darbu vai naudas sodu.

Un vēl

Latvijas Nacionālajā dabas muzejā durvis vērusi izstāde par ārstniecības augu, garšaugu un dažādu netradicionālo dārzeņu daudzveidību un plašajām lietošanas iespējām. Izstādē aplūkojami ap pussimts dažādu augu. Iekštelpās un dārzā audzējami veselības augi un garšaugi, smiltsērkšķi, paprika,  čili, baklažāni un mazāk zināmi eksotiski dārza augi.

14.00-15.00-17.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiropas Savienība gatavos jaunas sankcijas pret Krieviju; Tiek veidots veselības pratības centrs skolu jaunatnei – Bērnu muzejs; un Izsludināta dziesmu pieteikšana 'Eirovīzijas' nacionālajai atlasei 'Supernova' 

Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis, vakar vakarā uzrunājot ANO Ģenerālo asambleju, izklāstīja Ukrainas miera formulas piecus punktus, uzsverot, ka tā ir Krievijai labi zināmā nozieguma un soda formula.Viņš sacīja, ka šīs formulas punkti ir - sods par agresiju, dzīvības aizsargāšana, drošības un teritoriālās vienotības atjaunošana, drošības garantijas un apņēmība sevi aizsargāt. Vienīgais, kā nav šajā formulā tā ir neitralitāte, uzsvēra Zelenskis, piebilstot, ka tie, kas runā par neitralitāti, kad apdraudētas ir cilvēciskās vērtības un miers, tad ar to domā vienaldzību. Tieši tas radot nosacījumus karam. Zelenskis arī aicināja ANO dalībvalstis atzīt Krieviju par terorismu atbalstošu valsti un izslēgt to no ANO drošības padomes.

Krievija un Ukraina ir veikušas gūstekņu apmaiņu, kurā Krievija nodevusi Ukrainai 215 gūstekņus, saņemot pretī prokrievisko politiķi Viktoru Medvedčuku un 55 Krievijas karavīrus, paziņoja Ukrainas prezidenta biroja vadītājs Andrijs Jermaks. Starp atbrīvotajiem ir Mariupoles rūpnīcas "Azovstaļ" aizstāvji un komandieri, kareives grūtnieces, kā arī 10 ārzemnieki, kas bija cīnījušies Ukrainas armijas rindās. Jau ziņots, ka tēraudlietuvi "Azovstaļ" Mariupoles pilsētā ilgstoši aizstāvēja Ukrainas karavīri, līdz to ieņēma Krievijas karaspēks.

Eiropas Savienības valstu ārlietu ministri ārkārtas sanāksmē Ņujorkā trešdienas vakarā vienojušies, ka nepieciešams noteikt jaunas sankcijas Krievijai, reaģējot uz šajā valstī izsludināto rezervistu mobilizāciju karam Ukrainā.Eiropas Savienības ārējās un drošības politikas augstais pārstāvis Žuzeps Borels asi kritizē Putina izteikumus, sevišķi to, ka Krievija patur tiesības "lietot visus tās rīcībā esošos līdzekļus", lai aizsargātu valsti. Viņš norāda, ka draudēšana ar kodolieročiem ir reālas briesmas visai pasaulei, un starptautiskajai sabiedrībai vajag uz to reaģēt. 

Arī Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena, telekanālam CNN komentējot Putina jaunos agresīvos izteikumus, sacīja, ka Eiropas Savienībai tāpēc vajadzētu noteikt jaunas sankcijas pret Krieviju.

Turpinām ziņas

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība nedosies uz Veselības ministrijas rīkotajām pārrunām par ārstniecības personu darba samaksas jautājumiem, bet sagaida oficiālās izlīgšanas sarunas. Arodbiedrības vadītājs Valdis Keris intervijā Latvijas televīzijai uzsvēra, ka arodbiedrība nevēlas tērēt laiku, lai "vienkārši parunātu". Tāpat arī sarunās plānots apspriest jaunā samaksas modeļa ieviešanu, bet arodbiedrībai nav pieņemams modelis, kas pasliktinās mediķu situāciju.

Paula Stradiņa Medicīnas vēstures muzejs kopā ar Veselības ministriju ir sācis darbu pie Bērnu muzeja kā mūsdienīga veselības pratības centra skolu jaunatnei izveides. Jaunais muzejs atradīsies esošā muzeja rekonstruētajā piebūvē un durvis vērs 2024. gada nogalē. Bērnu muzeja ekspozīcija "Viens vesels" stāstīs par veselību kā cilvēkus un ekosistēmas vienojošu lielumu. Šī projekta īstenošanai muzejs, sadarbojoties ar Veselības ministriju, ir noslēdzis līgumu par piebūves rekonstrukcijas darbiem 650 tūkstoši 317 eiro apmērā. Pasaulē netrūkst bērnu muzeju, kurus ir veidojuši pieaugušie, tādēļ Medicīnas vēstures muzejs talkā pie satura izstrādes ir aicinājis arī skolas "Domdaris" audzēkņus. 

Un vēl

Šodien sākusies dziesmu pieteikšana Latvijas Televīzijas autoru un dziesmu izpildītāju konkursam “Supernova”, kura uzvarētājs iegūs iespēju nākamā gada maijā pārstāvēt Latviju 67. starptautiskajā "Eirovīzijas" dziesmu konkursā Lielbritānijā. Dziesmas var pieteikt līdz 1. decembrim. Konkursā aicināti piedalīties izpildītāji, autori un producenti, kuri sasnieguši 16 gadu vecumu. Gaidīti solistu, duetu un grupu (līdz sešiem dalībniekiem) pieteikumi. Konkursa nolikums paredz, ka ārvalstu pilsoņi drīkst piedalīties konkursā kā dziesmu vārdu autori, mūzikas autori vai fonogrammas producenti.

Jau ziņots, ka šī gadā konkursā "Supernova" uzvarētāja un iespēju piedalīties 66. starptautiskajā Eirovīzijas dziesmu konkursā Itālijā ieguva grupa "Citi zēni". Eirovīzijas finālā 14. maijā uzvarēja Ukrainas pārstāvji "Kalush Orchestra" ar dziesmu "Стефанія", tomēr Eiropas Raidsabiedrību savienība lēma 2023. gada konkursa rīkošanu uzticēt Lielbritānijai.

Atstājiet komentāru