2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2022.gada 20.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 8.00-9.00
Radio1 ziņās klausieties: Pērn saņemti gandrīz 500 ziņojumi par bērnu tiesību pārkāpumiem;  No Jēkabpils akūtos traumatoloģijas pacientus nogādā uz Madonas slimnīcu; un Šodien Jēkabpilī norisināsies Barikāžu atceres pasākumi.

Pagājušajā gadā Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Bērnu tiesību aizsardzības departamenta inspektori saņēmuši un izskatījuši 474 iesniegumus un sūdzības par dažādiem iespējamiem bērnu tiesību pārkāpumiem. Lielākā daļa ziņojumu esot attiecināma uz emocionālās vai fiziskās vardarbības epizodēm no iestāžu, kur uzturas bērni, darbinieku puses. Saņemtajos ziņojumos un sūdzībās sniegta informācija arī par nepedagoģisku metožu pielietošanu darbā ar bērniem, nepietiekamu sadarbību ar vecākiem, vienaudžu savstarpējo fizisko un emocionālo vardarbību, draudiem bērna drošībai vai emocionālo vardarbību ģimenē un citiem pārkāpumiem. Pērn uzsākta 91 administratīvā pārkāpuma lieta par fizisku vai emocionālu vardarbību pret bērnu no iestāžu darbinieku puses. 

Rīgas Stradiņa universitātes Mikrobioloģijas un virusoloģijas institūta pētnieki laboratorijas apstākļos izstrādājuši jaunu tehnoloģiju nedzīvo jeb inaktivēto baktēriju iegūšanai un pašlaik pēta, kā tās iedarbojas uz cilvēka imūnsistēmu. Pētnieki cer, ka iegūtā izejviela būs izmantojama jaunu uztura bagātinātāju vai funkcionālās pārtikas izstrādē. Kamēr par skābpiena produktiem ar dzīvajām baktērijām, kas pozitīvi ietekmē zarnu mikrofloru un līdz ar to stiprina cilvēka imunitāti, ir dzirdējis teju ikviens, nedzīvo baktēriju ieguve un izmantošana ir samērā jauns, taču, kā vērtē augstskolas zinātnieku komanda, ļoti perspektīvs pētniecības virziens. 

Anglijā no nākamās nedēļas tiks atcelta lielākā daļa ierobežojumu, kas noteikti cīņā ar Covid-19, vakar paziņojis Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Cilvēkiem vairs nebūs jāvalkā maskas iekštelpās, jāstrādā no mājām un jāuzrāda pierādījums par vakcinēšanos pret Covid-19, lai iekļūtu sabiedriskās vietās, piemēram, naktsklubos. Premjers norādījis, ka, pateicoties balstvakcinācijas kampaņai, Anglijā iespējams atgriezties pie plāna A, pārtraucot ierobežojumus, ko paredz plāns B. Ierobežojumu atvieglošana tiek uzskatīta par piekāpšanos kritiķiem, ko sadusmojušas ziņas, ka pats Džonsons un viņa darbinieki pārkāpuši karantīnas noteikumus, rīkojot ballītes Dauningstrītā.

Kijevas tiesa noraidījusi prasību par bijušā valsts prezidenta Petro Porošenko apcietināšanu līdz tiesai. Prokuratūra apgalvo, ka Porošenko, kas ir viens no Ukrainas bagātākajiem uzņēmējiem, bija iesaistīts ogļu pārdošanas darījumā, no kā finansiālu labumu guva Krievijas atbalstīto kaujinieku bandas Austrumukrainā 2014. un 2015.gadā. Porošenko līdzekļi izmeklēšanas ietvaros ir iesaldēti. Ja viņš tiks notiesāts par valsts nodevību, viņam var tikt piespriesti līdz 15 gadiem cietumā.

Turpinām ziņas

Saistībā ar traumatologa prombūtni Jēkabpils slimnīcā pašlaik akūtos traumatoloģijas pacientus nogādā uz Madonas slimnīcu. SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova skaidro, ka Jēkabpils reģionālā slimnīca nodrošina akūto traumatoloģiju sadarbībā ar Madonas slimnīcu atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem, kā arī Valsts operatīvās medicīniskās komisijas lēmumam par sadarbības teritorijas slimnīcām, lai nodrošinātu akūto, neatliekamo, kā arī Covid-19 pacientu ārstēšanu. Jēkabpils reģionālās slimnīcas sadarbības teritorijā ir Jēkabpils, Madonas, Aizkraukles un Līvānu slimnīcu teritorijas. Par situāciju informēts arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests un Nacionālais veselības dienests.

Pēc divu gadu pārtraukuma, šogad 6. aprīlī atkal notiks Junior Achievement Latvia rīkotā karjeras izglītības programma skolēniem Ēnu diena. Uzņēmumi un iestādes aicināti publicēt savas vakances portālā Enudiena.lv, lai skolēni atkal varētu doties ēnot un praktiski izzināt interesējošās profesijas. Ēnu devēji aicināti reģistrēt savas vakances janvārī un februārī, savukārt no 9. marta pieteikšanos piedāvātajām vakancēm uzsāks skolēni, potenciālie Ēnotāji. Reaģējot uz ārstu un citu medicīnas ekspertu publiski pausto informāciju par katastrofālu veselības aprūpē strādājošo trūkumu Latvijā,  izvēlēta šī gada Ēnu dienas tēma – profesijas medicīnā.

Un vēl

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpilī, Mežrūpnieku ielā 2, Lielajā zālē norisināsies 1991. gada barikāžu atceres pasākums “Stāsti un dziesmas pie ugunskura”. Kopā ar Jēkabpils Tautas nama sieviešu kora “Unda” dziedātājām, diriģenti Sandru Bondari un koncertmeistari Antru Korņejevu pie atmiņu ugunskura izdziedās barikāžu laika dziesmas un ieklausīsies barikāžu laika stāstos, ar kuriem varēs dalīties ikviens pasākuma apmeklētājs.  Ieeja bez maksas, uzrādot derīgu Covid-19 sertifikātu un personu apliecinošu dokumentu. Pasākuma laikā jālieto sejas aizsargmaskas un jāievēro 2 metru distance.

Šodien pie pieminekļa “Kritušiem par Tēviju”, pieminot 1991. gada barikāžu notikumus, visas dienas garumā plīvos Latvijas karogi, iedzīvotāji aicināti nolikt ziedus un svecītes.

Jēkabpils Vēstures muzejs kā ikkatru gadu šajā laikā piedāvā lekciju "Barikāžu laiks". Lekcijas notiek attālināti Zoom platformā. Lekcija jāpiesaka pa tālruni 27008136.

Šodien  Barikāžu atcerei veltīti pasākumi norisināsies daudzviet Jēkabpils novadā - Sēlpilī, Saukā, Viesītē, Biržos  un Lonē. Plašāk par tiem lasiet portālā radio1.lv.

Radio1 ziņas pulksten 10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien Latvijā atzīmē 1991. gada barikāžu aizstāvju atceres dienu; Aizliegts dedzināt mēbeles un apstrādātu koksni; un Liela atsaucība latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna izstrādē.

Šodien visā Latvijā notiks 1991.gada barikāžu atcerei veltīti piemiņas pasākumi. Aizsardzības un Iekšlietu ministriju vadība godinās barikāžu upuru piemiņu. Iekšlietu ministrijas un iekšlietu dienestu vadība noliks ziedus pie barikāžu aizstāvju atdusas vietām Otrajos Meža kapos, pie Brīvības pieminekļa, kritušo piemiņas vietās Bastejkalnā, kā arī kā arī pie bijušās Iekšlietu ministrijas ēkas, kur izvietota piemiņas plāksne 1991.gada barikāžu laikā bojā gājušajiem ministrijas darbiniekiem. 

Šodien notiks latviešu brīvības cīnītāja Gunāra Astras pieminekļa "Nebaidies" atklāšana. Piemineklis latviešu brīvības cīnītājam tiks uzstādīts pie ēkas Brīvības ielā 34, Rīgā, kur 1983.gadā viņu notiesāja LPSR Augstākā tiesa.Pieminot barikāžu laiku, pulksten19 Rīgas Domā notiks barikāžu laika piemiņas koncerts "1991", koncerts tiks translēts televīzijā.

Jau ziņots, ka arī Jēkabpilī un Jēkabpils novadā šodien notiks pasākumi Barikāžu atcerei. Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs Raivis Ragainis noliks ziedus pie pieminekļa "Kritušiem par Tēviju". Visas dienas garumā Jēkabpilī plīvos Latvijas karogi, tiks nolikti ziedi un iemirdzēsies svecīšu liesmiņas. Savukārt pulksten sešos vakarā Mežrūpnieku ielā 2, Lielajā zālē norisināsies 1991.gada barikāžu atceres pasākums "Stāsti un dziesmas pie ugunskura". Kopā ar Jēkabpils Tautas nama sieviešu kori "Unda" pie atmiņu ugunskura izdziedās barikāžu laika dziesmas un skanēs barikāžu laika stāsti, ar kuriem varēs dalīties ikviens pasākuma apmeklētājs.

Saskaņā ar jaunu pētījumu, kurā piedalījās vairāk nekā 45 tūkstoši pacientu, lielākā daļa blakusparādību, ar ko cilvēki saskārās pēc Covid-19 vakcinācijas, varēja būt saistītas ar tā dēvēto nocebo efektu. Tas ir līdzīgs placebo efektam, tas ir kā negatīva placebo versija. Tas rodas, kad pacientam parādās negatīvi blakusefekti, jo viņi to sagaida un par to domā. ASV zinātnieki pārbaudīja datus no 12 klīniskajiem pētījumiem par Covid-19 vakcīnām un konstatēja, ka ”nocebo efekts” ir atbildīgs par apmēram 76% no visām izplatītākajām blakusparādībām pēc pirmās devas un gandrīz 52% pēc otrās devas. 

Bijusī Vācijas kanclere Angela Merkele noraidījusi ANO ģenerālsekretāra Antoniu Gutērreša izteikto amata piedāvājumu. Merkele runājusi ar ANO ģenerālsekretāru un pateikusies viņam par uzticību, bet norādījusi, ka šo piedāvājumu nepieņems. 

Jau ziņots, ka Gutērrešs aicinājis Merkeli būt par priekšsēdētāju konsultatīvajā padomē, ko vadītu bijušie valstu un valdību vadītāji. Paredzēts, ka šī struktūra "identificēs globālās sabiedrības intereses un citas kopīgo interešu jomas, kur ir visvairāk nepieciešama pārvaldības uzlabošana, un ierosinās variantus tam, kā tas būtu sasniedzams".

Vācijas policija izmeklē tūkstošiem lietu par iespējamo vakcinācijas sertifikātu viltošanu un viltotu sertifikātu izmantošanu. Dati no 16 Vācijas federālajām zemēm liecina, ka policija sākusi vairāk nekā 12 tūkstoši šādu izmeklēšanu. Kā ziņots, Vācijā gandrīz 73% iedzīvotāju ir saņēmuši pilnu Covid-19 vakcīnas kursu, bet gandrīz 48% ir saņēmuši balstvakcīnu.

Turpinām ziņas

Valsts vides dienests jau vairākkārt vērsis uzmanību uz saņemtajiem un apstiprinātajiem ziņojumiem, kas norāda uz nelikumīgu atkritumu dedzināšanu. Iedzīvotāji ar vien biežāk ziņo par sliktu gaisa kvalitāti un pēdējā laikā liela daļa no apstiprinātajām sūdzībām ir par mēbeļu atkritumu un apstrādātas koksnes dedzināšanu. Varētu likties, ka koka mēbeles būtu vienkārši sadedzināt ugunskurā vai izmantot, kā krāsns kurināmo, aizstājot malku, tomēr jāatceras, ka mēbeles tiek apstrādātas ar dažādām lakām, krāsām un citām vielām, kas sadegot kaitē gan cilvēku un dzīvnieku veselībai, gan apkārtējai videi. Ja pastāv aizdomas vai tiek konstatēts, ka kāda uzņēmuma teritorijā notiek atkritumu dedzināšana, iedzīvotāji lūgti zvanīt uz dienesta diennakts tālruni +371 26338800.

Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijā tika atbalstīti papildinājumi Latvijas Sodu izpildes kodeksā, kas paredz katram ar brīvības atņemšanu notiesātajam izveidot personas lietu. Tajā obligāti būs jāiekļauj kodeksa 4.panta pirmajā daļā minētos tiesas nolēmumus, notiesātā daktiloskopisko karti, informāciju par aizturēšanu, ja notiesātais ticis aizturēts, vai ierašanos brīvības atņemšanas soda izciešanas uzsākšanai, kā arī notiesātā anketu un notiesātā un tā sevišķo pazīmju fotoattēlus, kā arī notiesātā kriminālistisko raksturojumu un citu informāciju. Grozījumus Latvijas Sodu izpildes kodeksā Saeimā vēl jāpieņem noslēdzošajos lasījumos.

Un vēl

Kultūras ministrijas un Latvijas Nacionālā kultūras centra aicinājumam sniegt priekšlikumus Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna izstrādei atsaukušies interesenti no visām vēsturiskajām zemēm - līdz šim brīdim saņemti 276 priekšlikumi. Saņemtie priekšlikumi kultūras, tūrisma un uzņēmējdarbības, valodas, pētniecības, izglītības, kopienas kapacitātes un citās jomās tiks apkopoti un izmantoti Latviešu vēsturisko zemju un kultūrtelpu attīstības plāna sagatavošanai. Visaktīvāk "ideju talkā" piedalījušies Sēlijas, Kurzemes un Latgales pārstāvji.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Satversmes aizsardzības biroja direktora amatā ieceļ Egilu Zviedri; Šodien spēkā izmaiņas Covid-19 saistītajā normatīvajā regulējumā; un Orķestris «Rīga» ar koncertu iesāks 50. jubilejas gadu

Satversmes aizsardzības biroja direktora amatā apstiprināts Egils Zviedris, kurš līdz šim birojā ieņēma direktora vietnieka posteni. Satversmes aizsardzības biroja vadītāja pilnvaru termiņš ir pieci gadi. Pilnvaru termiņu skaits vienai personai nav ierobežots. Saeimas Nacionālās drošības komisijas vārdā deputāts Māris Kučinskis no Zaļo un zemnieku savienības, norādīja, ka komisijā Zviedra kandidatūra atbalstīta vienbalsīgi.

Bijušais Ventspils mērs Aivars Lembergs ir iesniedzis prasību tiesā pret Valsts drošības dienestu, prasot "uzlikt par pienākumu dienestam izbeigt viņa ietekmi uz atsevišķām drošības dienesta amatpersonām. Vēršanās tiesā tiek saistīta ar Rīgas apgabaltiesas 2021.gada 22.februāra lēmumu, kad Lembergam tika nolemts piemērot apcietinājumu un viens no argumentiem esot bijis, ka viņam esot ietekme uz atsevišķām Valsts drošības dienesta amatpersonām, ar kuru palīdzību Lembergs varot izvairīties no tiesas sprieduma izpildes. Saistībā ar minēto argumentu Lembergs uzsācis gandrīz gadu ilgu saraksti ar drošības dienestu, prasot dienestam "pārtraukt jebkādu ietekmi", bet tagad jautājums nonācis Administratīvajā rajona tiesā, kurā Lembergs apstrīd drošības dienesta rīcību.

Latvijas Maiznieku biedrība saistībā ar strauji pieaugušajām enerģijas cenām aicina samazināt pievienotās vērtības nodokļa likmi maizei līdz 5%. Biedrībā atzīmē, ka straujais elektroenerģijas, gāzes un degvielas cenu kāpums ir radījis vērā ņemamu ražošanas un piegādes izmaksu palielinājumu, sadārdzinot uzņēmumu produkciju. Taču 5% PVN likmes ieviešana maizes produktiem samazinātu to cenu par vismaz 15%.

Rīgas Centrāltirgus sakņu paviljons, kuram vētra pagājušajā nedēļā ievērojami papostīja jumtu, varētu būt slēgts vairākus mēnešus. Rīgas Centrāltirgus pārstāve Renāte Petrova skaidro, ka viss būs atkarīgs no tehniskā atzinuma pēc nodarījuma novērtēšanas. Tāpat vienlaikus tiks apsekoti jumti arī pārējiem paviljoniem. Šobrīd sakņu paviljonā novērš avārijas situāciju un nostiprina pagaidu jumtu. Tirgotājiem iespēju robežās ierāda un pielāgo pagaidu vietas.

ASV prezidents Džo Baidens, atzīstot, ka Krievija, domājams, iebruks Ukrainā, brīdinājis, ka liela mēroga invāzijas gadījumā Maskavai nāksies maksāt augstu cenu, taču vienlaikus ļāva noprast, ka "neliela iebrukuma" gadījumā tā varētu būt arī zemāka. Baidena izteikumi preses konferences laikā jau izsaukuši šaubas par Rietumu reakciju uz iespējamo Krievijas atkārtoto iebrukumu Ukrainā un likuši Baltajam namam vēlāk taisnoties, mēģinot skaidrot prezidenta teikto. Jau ziņots, ka Krievija ir sakoncentrējusi pie Ukrainas robežām 100 tūkstoši vīru lielu karaspēka kontingentu, raisot bažas par jaunu iebrukumu kaimiņvalstī.

Turpinām ziņas

Šodien spēkā stājas iepriekš valdībā pieņemtās izmaiņas ar Covid-19 saistītajā normatīvajā regulējumā, kas paredz sabiedrībai kritiski svarīgajās nozarēs samazināt izolācijā un mājas karantīnā pavadāmo laiku. Vienlaikus šādām personām arī noteikti papildu drošības pasākumi - testēšana un FFP2 respiratoru bez vārsta lietošana darba vietās. Jaunā kārtība neattiecas uz nevakcinētiem cilvēkiem, kuriem spēkā ir iepriekšējā kārtība. Vakcinēti vai pārslimojuši cilvēki, kuri noteikti kā kontaktpersonas, turpmāk mājas karantīnā atradīsies desmit dienas vai pēc iespējas ātrāk veiks testu laboratorijā vai testēšanas punktā. Ja testa rezultāts būs negatīvs, tie varēs turpināt veikt darba pienākumus.

Latvijā no gripas monitoringa sākuma pagājušā gada beigās reģistrēti kopumā 18 klīniskie gripas gadījumi Rīgā, Liepājā, Daugavpilī, Jūrmalā un Rēzeknē un astoņi laboratoriski apstiprināti A tipa gripas gadījumi, tai skaitā – divi hospitalizēti pacienti ar laboratoriski apstiprinātu gripu. Slimību profilakses un kontroles centrā atgādina, ka joprojām var vakcinēties pret gripu, jo, sākoties lielākam saslimstības pacēlumam, organisms jau būs izstrādājis aizsardzību, kam vajadzīgas desmit dienas. Iepriekšējo gadu tendences rāda, ka saslimstības ar gripu pacēlums sākas janvāra vidū un ilgst līdz martam, pēc tam pakāpeniski samazinās.

Un vēl

Orķestris "Rīga" šogad atzīmē 50. jubileju. Svētku gadu orķestris iesāks 13. februārī ar svinga mūzikas programmu un sezonas turpinājumā aicinās klausītājus uz diviem jubilejas ieskaņas koncertiem pavasarī, kā arī krāšņu galā koncertu rudenī. Katrs no tiem būs veltīts kādai nozīmīgai orķestra "Rīga" darbības šķautnei.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Lai nodotu Covid-19 testu laboratorijā nākas rindā gaidīt vairākas dienas; Līvānu novadā apkrāpj lauksaimnieku; un Indonēzijā pārvietos galvaspilsētu no grimstošās Džakartas uz citu vietu

Pagājušajā diennaktī veikti 23 tūkstoši 669 Covid-19 testi, reģistrēti 4 tūkstoši 885 jauni saslimšanas gadījumi, bet 14 inficētie miruši. Šis ir otrs līdz šim lielākais Latvijā vienā dienā konstatētais inficēšanās gadījumu skaits. No visiem konstatētajiem inficēšanās gadījumiem tūkstoš 982 personas bija nevakcinētas pret Covid-19 vai vakcinācijas kursu nepabeigušas, savukārt 2 tūkstoši 903 inficētie bija vakcinēti. No mirušajiem deviņi nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, pieci vakcinēti. Pagājušajā diennaktī pozitīvo testu īpatsvars pret testētajiem ir 20,6%, savukārt 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir pieaudzis līdz tūkstoš 895.1

Strauji pieaug pieprasījums pēc laboratoriju Covid-19 testiem, līdz ar to iedzīvotājiem testu nākas gaidīt vairākas dienas. Ar Covid-19 vīrusa omikrona variantu inficētiem cilvēkiem tas var nozīmēt, ka tests jau būs negatīvs. Kamēr dažviet domā, kā rindas samazināt, citviet steigā veido jaunus testu nodošanas punktus un meklē personālu. Savukārt Veselības ministrija plāno noteikt prioritārās grupas testu veikšanai. Tāpat plāno plašāk izmantot paštestus un antigēna testus, ko vairs neapstiprinātu ar PCR testiem.

2021. gada decembrī faktiskā bezdarba līmenis Latvijā bija 7,6%, kas salīdzinājumā ar novembri ir par 0,5 procentpunktiem vairāk, liecina Centrālās statistikas pārvaldes darbaspēka apsekojuma dati. Vīriešu bezdarba līmenis decembrī pieauga par 0,7 procentpunktiem līdz 8,6%, savukārt sieviešu – par 0,3 procentpunktiem līdz 6,6%.

Krievijas cietumā ieslodzītais opozicionārs Aleksejs Navaļnijs ir brīdinājis Rietumus, ka tie iekrīt Krievijas prezidenta Vladimira Putina izliktās lamatās, piekāpjoties viņam Ukrainas konfliktā. Par to, ka Rietumi atkal un atkal iekrīt Putina lamatās, Navaļnijs rakstījis vairākās vēstulēs no ieslodzījuma žurnālam "Time", kas trešdien publicēja attiecīgu rakstu. Navaļnijs uzskata, ka Putins mazāk baidās no NATO pie Krievijas robežām, nekā no varas zaudēšanas. Viņš izteica pieņēmumu, ka Rietumu sankciju draudu saistīšana ar iespējamu iebrukumu Ukrainā ir daļa no Putina stratēģijas, lai izvairītos no kļūšanas par mērķi personīgiem soda pasākumiem. 

Turpinām ziņas

Lai gan šādu krāpšanas gadījumus skaits Latgalē ir mazinājies, vakar, 19.janvārī Valsts policijas Latgales reģiona pārvaldes Preiļu iecirknis saņēma informāciju par krāpšanas gadījumu Rudzātu pagastā, kur vīrietis veica avansa maksājumu par neeksistējošu traktortehniku. Par notikušo ir uzsākts kriminālprocess. Pircējs interneta vietnē pamanīja sludinājumu, kurā par pievilcīgu cenu tika pārdots traktors MTZ Belarus. Lai vēlamais traktors, it kā nenonāktu citu pircēju rokās, tika veikts avansa maksājums 3 tūkstoši 800 eiro, pēc kā ar traktortehnikas pārdevēju vairs nav bijis iespējams sazināties, kā rezultātā persona neieguva nedz traktoru, nedz atgrieza ieguldītos finanšu līdzekļus. 

Policija novērojusi, ka krāpnieki sludinājumu portālos ievieto fotogrāfijas ar attiecīgo lauksaimniecības tehniku un tās tehnisko aprakstu, piedāvājot to iegādāties par izdevīgāku cenu, kas parasti ir zemāka par tirgus cenu. Sludinājumos var tikt norādīti gan Latvijā, gan ārvalstīs reģistrēti uzņēmumi, kā arī banku konti. Preci apskatīt un norēķināties par to saņemšanas brīdī nav iespējams, jo bieži vien tiek norādīts, ka tā atrodas ārzemēs un tiks piegādāta pēc rokasnaudas vai priekšapmaksas saņemšanas. Piesaistot potenciālos pircējus, krāpnieki darījuma laikā ar viņiem sazinās telefoniski vai sarakstoties e-pastā. Kad avansa maksājums saņemts, pārdevējs vairs nav atrodams. Valsts policija aicina iedzīvotājus būt piesardzīgiem un nemaksāt par preci avansā. Iespējams, ka iepriekš minētais gadījums nav vienīgais, tādēļ policija aicina iedzīvotājus atsaukties un informēt policiju pa tālruni 110.

Policijai turpmāk būs tiesības nošķirt varmāku no cietušā arī bez upura rakstīta iesnieguma, ja varmāka, kas atrodas mājoklī vai tā tuvumā, var nodarīt kaitējumu aizsargājamās personas dzīvībai, brīvībai vai veselībai. To paredz šodien Saeimas galīgajā lasījumā atbalstītie grozījumi likumā "Par policiju". Šos likuma grozījumus deputāti pieņēma vienbalsīgi.

Un vēl

Indonēzijas parlaments pieņēmis likumu, kas paredz pārvietot valsts galvaspilsētu no Džakartas uz citu reģionu. Paredzams, ka jaunās galvaspilsētas nosaukums būs Nusantara. Indonēzijas prezidents Džoko Vidodo sākotnēji paziņoja par plānu pārvietot Indonēzijas galvaspilsētu 2019. gadā, sakarā ar centieniem atvieglot lielās vides problēmas, ar kurām saskaras Džakarta. Pandēmijas dēļ šis lēmums ir aizkavējies, bet varētu norisināties 2024. gadā. Valdība cer, ka tādējādi tiks samazināts slogs Džakartai, kas ir pārapdzīvota, cieš no regulāriem plūdiem, piesārņojuma un ir viena no visstraujāk grimstošajām pilsētām pasaulē gruntsūdeņu patēriņa pārsniegšanas dēļ. Džakartas ziemeļu daļa grimst par aptuveni 25 centimetriem gadā.

Atstājiet komentāru