2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 13.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lidostā "Rīga" no šodienas veiks plašāku Covid-19 testēšanu; Daugavā pie Jēkabpils un Zeļķu tilta paaugstinājies ūdens līmenis; un Kāds vācu pāris uzstāda pasaules rekordu Ziemassvētku eglīšu izvietošanā dzīvoklī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Jēkabpilī svētdien dzēsts ugunsgrēks daudzstāvu mājā; un Gaidāmi dārgākie Ziemassvētki pēdējo 10 gadu laikā

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstājies Covid-19 straujākas izplatības kritums; Līdz 15.decembrim saimnieciskās darbības veicējiem jāizvēlas turpmākā darbības forma; un Kavējas starptautiskie sūtījumi.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Lidostā "Rīga" no šodienas veiks plašāku Covid-19 testēšanu; Daugavā pie Jēkabpils un Zeļķu tilta paaugstinājies ūdens līmenis; un Kāds vācu pāris uzstāda pasaules rekordu Ziemassvētku eglīšu izvietošanā dzīvoklī.

Ņemot vērā Covid-19 jaunā varianta - omikrona - straujo izplatīšanos ne tikai Āfrikā, bet arī Eiropas valstīs, nolemts no šodienas, 13.decembra, veikt intensīvāku ielidojošo reisu pasažieru Covid-19 skrīninga testēšanu. Plānots, ka izlases kārtībā katru dienu tiks veikta četru līdz sešu reisu visu pasažieru Covid-19 testēšana neatkarīgi no personas vakcinācijas vai pārslimošanas statusa.

Mediķi aicina iedzīvotājus vakcinēties pret gripu, skaidrojot, ka šo poti var saņemt vienlaikus ar Covid-19 vakcīnu. Pērn gripas gadījumu Latvijā bija ļoti maz, taču šogad pirmā saslimšana reģistrēta jau novembra beigās. Redzot situāciju citās valstīs, daudzus ekspertus satrauc iespējamais gripas uzliesmojums, kas varētu novest pie situācijas, ka slimnīcas pārslogo ne tikai Covid, bet arī gripas slimnieki.

Saistībā ar Covid-19 ierobežošanas pasākumiem, sākotnēji bija nolemts neatļaut Ziemassvētku tirdziņus, taču valdība novembra beigās nolēma tos atļaut zaļajā režīmā. Taču no līdzšinējiem sadarbības partneriem SIA “Vecrīgas Ziemassvētku tirdziņš” galvaspilsētas pašvaldība saņēma informāciju, ka šogad tirdziņu nerīkos, jo laika sagatavoties esot maz un tirdzniecībai atvēlētais laiks pārāk īss. Lai rīdziniekiem un pilsētas viesiem radītu Ziemassvētku sajūtu un dotu iespēju iegādāties vietējo amatnieku un mājražotāju radītas dāvanas, nelieli Ziemassvētku tirdziņi darbosies vairākās citās vietās pilsētā.

Gandrīz puse jeb 49% Latvijas iedzīvotāju dāvanas Ziemassvētkiem plāno iegādāties internetā, liecina “220.lv” sadarbībā ar pētījumu kompāniju “Norstat Latvija” veiktā aptauja. Tā liecina, ka Ziemassvētku dāvanas internetā visvairāk plāno iegādāties iedzīvotāji vecumā no 18-29 gadiem jeb 65% no šīs vecuma grupas respondentiem, kā arī iedzīvotāji vecumā no 30-39 gadiem  jeb 61% no šīs vecuma grupas. Aptaujas dati arī rāda, ka 31% respondentu vēl līdz galam nav pieņēmuši lēmumu, vai pirkumus veiks klātienē vai tiešsaistē.

Turpinām ziņas

Daugavā pie Jēkabpils līdz svētdienai ūdens līmenis bija paaugstinājies līdz 5,43 metru atzīmei, savukārt novērojumu stacijā pie Zeļķu tilta Daugavā ūdens līmenis paaugstinājies par 10 centimetriem līdz 4,56 metru atzīmei. Šāds ūdens līmenis upē pie Jēkabpils pēdējo reizi novērots 2018.gada ziemā.  

Ūdens līmenis Daugavā pie Jēkabpils sāka paaugstināties piektdien un diennakts laikā līdz sestdienai tas bija cēlies vairāk kā par diviem metriem, sasniedzot 5,28 metru atzīmi, savukārt pie Zeļķu tilta 5,1 metru atzīmi. Svārstoties ūdens līmenim sestdienas pievakarē pie Zeļķu tilta ūdens līmenis upē nokritās līdz 4,46 metru atzīmei. 

Jēkabpils novada pašvaldības Vides un civilās aizsardzības nodaļas vadītājs Ilmārs Luksts informē, ka upē novērojams vižņu sablīvējums pie Prižiem un augšpus Grīvas kapiem Krustpils pagastā. Vižņi sastājušies Daugavā līdz Trepmuižai Kūku pagastā, savukārt augšpus Trepmuižas nav novērota vižņu kustība. Tāpat arī ar vižņiem sablīvējusies Sakas upe Salas pagastā. Ilmārs Luksts uzsver, ka pagaidām iedzīvotājiem nav jāsatraucas, jo atbildīgie dienesti nepārtraukti sekojot līdzi situācijai. 

Sinoptiķi prognozē, ka šajā nedēļā Latvijā gaidāms lielākoties silts laiks un vienlaidu sniega sega, visticamāk, saglabāsies tikai vietām Vidzemē un Latgalē, bet no 19.decembra pieaugs aukstuma viļņa varbūtība, liecina jaunākie prognožu dati. Nedēļas sākumā laiks būs nedaudz vēsāks, piesals, savukārt nedēļas vidū un otrajā pusē, pastiprinoties rietumu vējam, prognozēta gaisa temperatūras paaugstināšanās līdz +3..+8 grādiem.

Ilgtermiņa prognozes liecina, ka Ziemassvētku nedēļā ar ziemeļu vēju var ienākt aukstāks gaiss. Visticamāk, sals nebūs tik spēcīgs un noturīgs kā decembra sākumā. "Global Forecast System" patlaban prognozē baltus Ziemassvētkus Latvijā.


Un vēl

Izvietojot 444 Ziemassvētku eglītes vienā dzīvoklī – ģimene Vācijā uzstāda jaunu pasaules rekordu. Tomass Jeromins, kas dzīvo Rintelnes mazpilsētā, vācu federālajā zemē Lejassaksijā, dievina Ziemassvētkus, un šogad viņš savā dzīvoklī uzstādījis 444 izrotātas eglītes, raksta "Deutche Welle". Lai pārliecinātos, ka nepilnus 100 kvadrātmetrus plašajā dzīvoklī tik tiešām atrodas tik daudz rotājumu, kā norādīts rekorda pieteikumā, pie 55 gadus vecā Tomasa un viņa sievas Sūzanas viesojās Vācijas Rekordu institūta pārstāvji, kas atzina, ka Jerominu ģimenes kolekcija ir jauns pasaules rekords.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ir jaunākie partiju reitingi? Jēkabpilī svētdien dzēsts ugunsgrēks daudzstāvu mājā; un Gaidāmi dārgākie Ziemassvētki pēdējo 10 gadu laikā

Novembrī atbalsts pieaudzis “Jaunajai Vienotībai”, savukārt pirmajā vietā esošās “Saskaņas” popularitāte pakāpeniski turpina samazināties. Tikmēr pieaudzis neizlēmušo vēlētāju skaits, liecina SKDS veidotā partiju popularitātes aptauja. 

Pirmajā vietā novembrī ar zemāko rezultātu šogad bijusi partija “Saskaņa”. To atbalstījuši 9,5% respondentu. Otrajā vietā ir “Jaunā Vienotība”, kurai atbalsts pieaudzis par 1,4 procentpunktiem un līdz ar to izdevies apsteigt ilgstoši otrajā pozīcijā esošo Zaļo un Zemnieku savienību. Tālāk seko Nacionālās apvienība un “Attīstībai/Par!”, kurām arī bijis neliels kāpums. Par vienu procentpunktu, salīdzinot ar oktobri, pieaudzis reitings “Progresīvajiem”, pēc tam ļoti līdzīgi rezultāti Jaunajai konservatīvajai partijai, Latvijas Krievu savienībai un Latvijas Reģionu apvienībai. 

Savukārt lejasgalā ir jaunās partijas, no kurām labākais rezultāts bijis Aināra Šlesera “Latvija pirmajā vietā”. Ja neizlēmušo balsis sadalītos proporcionāli izlēmušajiem, Saeimā iekļūtu deviņas partijas. Aiz strīpas paliktu gan Šlesers, gan Alda Gobzema “Likums un kārtība”, aprēķinājusi pētījumu kompānija SKDS. 

Rojas ostā nogrimis kuģis un patlaban atbildīgie dienesti strādā, lai no kuģa izplūdušie naftas produkti nenokļūtu jūrā. Patlaban notikuma vietā tiek izvietotas papildus norobežojošās un absorbējošās bonas visā kanāla platumā, lai naftas produkti nenokļūtu jūrā. Par notikušo informēts Valsts vides dienests. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Rojas ostas pārvaldnieks Jānis Megnis, SIA "Zvejnieku saimniecībai Irbe" piederošais zvejas kuģis nogrimis ostas piestātnē. Patlaban nav zināms, kādēļ tā noticis, jo kuģis bijis labā tehniskā stāvoklī un regulāri devies jūrā. 

Šobrīd Latvijā kopā ir 12 apstiprināti un aizdomīgi omikrona gadījumi, intervijā TV3 šorīt  informēja veselības ministrs Daniels Pavļuts. Jaunu ievestu Covid-19 omikrona gadījumu Latvijā nav, jaunas saslimšanas izplatījušās inficējoties valstī uz vietas. Jau ziņots, ka ņemot vērā Covid-19 jaunā varianta - omikrona - straujo izplatīšanos ne tikai Āfrikā, bet arī Eiropas valstīs, no šodienas tiek veikta intensīvāka ielidojošo reisu pasažieru Covid-19 skrīninga testēšana.

Turpinām ziņas

Brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 25 izsaukumus – septiņus uz ugunsgrēku dzēšanu, 15 uz glābšanas darbiem un vēl trīs izsaukumi bija maldinājums. Vakar ap pusčetriem pēcpusdienā Jēkabpils un Pļaviņu ugunsdzēsēji glābēji devās uz Ziemeļu ielu Jēkabpilī, kur piecstāvu dzīvojamās mājas pirmā stāva dzīvoklī dega gulta un sadzīves mantas 10 m2 platībā. Pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās no ēkas evakuējās septiņi cilvēki. Ugunsdzēsēji notikuma vietā strādāja pusotru stundu, līdz ugunsgrēks tika likvidēts. 

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests informē, ka piektdien, 17.decembrī, laika periodā no pulksten 10 līdz pulksten10.20, visā valstī uz trim minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārību un tās darbību, kā arī, lai konstatētu bojājumus vai traucējumus trauksmes sirēnu darbībā un to skaņas signāla dzirdamībā. Šajā dienā iedzīvotājiem nav pamata uztraukties un nekāda turpmākā rīcība nav nepieciešama, jo tā ir kārtējā trauksmes sirēnu pārbaude. 

Un vēl

Pārtikas cenu kāpums novembrī bija straujākais kopš 2017. gada. Daži produkti gada laikā sadārdzinājušies pat par 50%. Eksperti ir vienisprātis, ka tuvākajā nākotnē pārtika kļūs vēl dārgāka. Pēc Centrālās statistikas pārvaldes datiem, pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas novembra laikā pieauga vidēji par 1,5%, bet gada griezumā cenas bija kāpušas par 5,6%. Piemēram, kartupeļi gada laikā sadārdzinājās par 50%, eļļa - par 33%, jogurts - par 22%. Ja piepildīsies ekspertu prognozes par pārtikas cenu kāpumu arī nākotnē, tad jārēķinās arī ar lielākiem tēriņiem, klājot galdu Ziemassvētkos. Ņemot vērā cenu kāpumu, eksperti aprēķinājuši, ka šogad gaidāmi dārgākie Ziemassvētki pēdējo desmit gadu laikā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Apstājies Covid-19 straujākas izplatības kritums; Līdz 15.decembrim saimnieciskās darbības veicējiem jāizvēlas turpmākā darbības forma; un Kavējas starptautiskie sūtījumi.

Pagājušajā diennaktī Latvijā atklāts 271 jauns Covid-19 gadījums un reģistrēts viens ar šo slimību sasirgušā nāves gadījums. Divu nedēļu kumulatīvās saslimstības rādītājs uz 100 tūkstoši iedzīvotāju pagājušās diennakts laikā nedaudz samazinājies - no 503,4 līdz 501,1 gadījumam. No visiem 24 stundās reģistrētajiem Covid-19 slimniekiem 156 jeb 57,56% bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, kamēr 115 bija vakcinējušies. Pagājušajā diennaktī reģistrēts viens mirušais vecuma grupā no 90 līdz 99 gadiem, kas bijis vakcinēts. Aģentūras LETA aprēķini liecina, ka ar Covid-19 saslimušo kopskaits pēdējās divās nedēļās sarucis līdz 9 tūkstoši 487 cilvēkam, bet pārējie tiek uzskatīti par slimību pārslimojušiem.

Diennakts laikā Latvijas slimnīcās stacionēto Covid-19 pacientu skaits pieaudzis no 527 līdz 540. Aizvadītajā diennaktī stacionāros ievietoti 40 pacienti, savukārt izrakstīti – 11.No visiem Covid-19 sasirgušajiem, kas šobrīd ārstējas slimnīcās, 98 ir smaga slimības gaita. Savukārt 442 pacientiem ir vidēji smaga slimības gaita.

Latvija ir saņēmusi pirmās 54 tūkstoši vakcīnas pret Covid-19, kas ir paredzētas 5–11 gadus veciem bērniem. Saņemtās vakcīnas ir “Pfizer/BioNTech” ražotas un īpaši marķētas – oranžā krāsā. Bērnu vecumā no 5 līdz 11 gadiem vakcināciju Latvijā plānots uzsākt ceturtdien, 16. decembrī, kad ģimenes ārstu praksēs un ārstniecības iestādēs šīs vakcīnas tiks piegādātas. Piegādes uz iestādēm plānotas otrdien un trešdien.   Bērnu vecumā no 5–11 gadiem vakcināciju nodrošinās ģimenes ārstu prakses un ārstniecības iestādes.

Trešdien biedrība "Dzīvnieku brīvība" piketā pie Zemkopības ministrijas (ZM) pieprasīs likvidēt Covid-19 perēkli zvēraudzētavā SIA "Baltic Devon Mink”. "Dzīvnieku brīvība" valdes loceklis Aivars Andersons uzsver, ka jau kopš pagājušā gada nogales organizācija vairākkārt centusies pievērst ministrijas uzmanību zvēraudzētavu radītajam Covid-19 apdraudējumam sabiedrības veselībai. Diemžēl ministrija nav ņēmusi vērā nedz ārzemju, nedz Latvijas ekspertu atzinumus.

Jau vēstīts, ka zinātniekiem ir bažas par jaunu, cilvēkus apdraudošu Covid-19 mutāciju veidošanos kažokzvēru audzētāja "Baltic Devon Mink" ūdeļu novietnē.

Turpinām ziņas

Līdz 15.decembrim ieskaitot pašreiz jau reģistrētie saimnieciskās darbības veicēji, kas darbojas mikrouzņēmuma nodokļa režīmā, var paziņot Valsts ieņēmumu dienestam par savu lēmumu neturpināt darbību šajā režīmā 2022.gadā. To var izdarīt, iesniedzot iesniegumu VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS). Tas neatteicas mikrouzņēmuma nodokļa režīmu izmantojošām sabiedrībām ar ierobežotu atbildību (SIA), jo saskaņā ar 2020.gada nogalē pieņemtajām izmaiņām Mikrouzņēmumu nodokļa likumā no 2022.gada 1.janvāri tās šo statusu zaudēs un automātiski kļūs par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksātājām.

Pasažieru pārvadājumu un sabiedriskā transporta sistēmas attīstībai Satiksmes ministrijas 2022. gada budžetā paredzējusi 228,2 milj. eiro. Tā ir viena no ministrijas prioritātēm. Jaunu elektrovilcienu iegāde un dzelzceļa infrastruktūras modernizācija stiprinās dzelzceļa kā sabiedriskā transporta mugurkaula lomu. Savukārt reģionālajā autobusu satiksmē uzlabojumi plānoti, lai pasažieriem nodrošinātu mūsdienu prasībām atbilstošus pārvadājumus ērtos autobusos. Nozīmīgs ieguvums pasažieru ērtībām būs vienotas sabiedriskā transporta biļešu tirdzniecības un rezervēšanas sistēmas izveide un ieviešana.

Un vēl

Šogad tradicionālo gada nogales kravu plūsmas pieaugumu pastiprināti ietekmē arī ierobežotās aviotransportēšanas iespējas, tāpēc vērojama starptautisko sūtījumu piegāžu kavēšanās, īpaši virzienā uz Amerikas Savienotajām Valstīm. Latvijas pasts skaidro, ka gada nogale tradicionāli ir noslogotākais darba periods pasta iestādēm visā pasaulē, bet šogad būtisks sūtījumu piegādes ietekmes faktors ir arī Covid-19 izplatība, kas atstāj negatīvu iespaidu uz transportēšanas iespējām un piegādes laikiem. Jo tālāk no Latvijas atrodas galamērķa valsts, jo sūtījums ilgāku laiku var kavēties ceļā, īpaši gadījumos, kad starp valstīm vispār nav tiešās aviosatiksmes un sūtījumi ceļo tranzītā starp dažādām valstīm.

Jau ziņots, ka "Latvijas pasts" jau novembra sākumā aicināja klientus laikus iegādāties pirkumus ārvalstu interneta veikalos un nosūtīt uz ārvalstīm dāvanas gada nogales svētkiem. Lai sūtījumi adresātu sasniegtu līdz gaidāmajiem svētkiem, uz valstīm citos kontinentos sūtījumus bija vēlams izsūtīt līdz novembra beigām, bet Eiropas ietvaros plānot izsūtīšanu ne vēlāk kā decembra sākumā.

Atstājiet komentāru