2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā uz laiku uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu; Ar 16 miljonu eiro investīcijām "APF Holdings" izveidojis uzņēmumu "Preiļu putni"; un Latvijas valsts mežos katram iedzīvotājam ir atļauts nocirst vienu eglīti.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No janvāra būtiski pieaugs "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām; Skolām paštestus sola piegādāt līdz 17.decembrim; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents nedosies uz Pekinas olimpiskajām spēlēm; Pļaviņās iemirdzējušās Ziemassvētku gaismas; un Atkalas dēļ izsludināts oranžais brīdinājums.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Piedāvā uz laiku uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu; Ar 16 miljonu eiro investīcijām "APF Holdings" izveidojis uzņēmumu "Preiļu putni"; un Latvijas valsts mežos katram iedzīvotājam ir atļauts nocirst vienu eglīti.

Reaģējot uz krasu elektrības cenu pieaugumu, nozares kopā ar Ekonomikas ministriju piedāvā uz laiku ne tikai samazināt PVN elektroenerģijai, bet arī uz pusi samazināt elektroenerģijas sadales tarifu. Tā paziņojis ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs no Nacionālās apvienības. Pirmdien šos priekšlikumus plānots apspriest koalīcijas partiju sanāksmē. Ministrs norāda, ka ekonomikas pamatā ir likumsakarības. Ja kļūst dārgāka elektrība, sadārdzinās arī daudzas citas preces un pakalpojumi, kur tā tiek izmantota. Ja elektroenerģijas cenas nemazināsies, visvairāk cietīs maznodrošinātie.

Padziļinoties cūkkopības nozares krīzei, saimniecības Latvijā samazina ganāmpulkus. Līdzās cūkgaļas cenas ilgstošajam kritumam situāciju īpaši sarežģī arī ražošanas izmaksu pieaugums, skaidro Cūku audzētāju asociācijā. Zemkopības ministrija lūdz atbalstu Eiropas Komisijai, ko nozares ministrs Kaspars Gerhards no Nacionālās apvienības plāno janvārī pārrunāt ar Eiropas Savienības lauksaimniecības komisāru Janušu Vojcehovsku.
 
Kā vēstīts, jau vairāk nekā gadu Eiropas Savienības tirgū ar lejupejošu tendenci svārstās cūkgaļas iepirkuma cena. Patlaban tā ir ap 93 centiem par kilogramu, kas joprojām ir krietni zem pašizmaksas. Novembra beigās cūkgaļas vidējā cena Latvijā sasniedza rekordzemu līmeni un bija par 25% zemāka par ES vidējo. Pērn nozares atbalstam no valsts atvēlēti 2,5 miljoni eiro, kā arī, lai cūkkopības saimniecības atbalstītu kovida krīzes seku mazināšanā, šogad tika paredzēti 12,5 miljoni eiro. 

Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus likumā, kas atvaļinātiem karavīriem pēc atgriešanās dienestā dos tiesības neatmaksāt mācību izdevumu daļu. Ja no profesionālā dienesta atvaļinātais karavīrs divu gadu laikā pēc atvaļināšanas no jauna tiek pieņemts dienestā un nodienē ne mazāk kā piecus gadus, viņš neatmaksā mācību izdevumu daļu, kas nav samaksāta dienā, kad viņš no jauna pieņemts dienestā, kā arī karavīram vienreizējas izmaksas veidā atmaksā viņa samaksāto mācību izdevumu daļu. Minētais grozījums Militārā dienesta likumā veikts, lai veicinātu atvaļināto karavīru atgriešanos dienestā.

Autoceļu padome apstiprināja Valsts reģionālo autoceļu būvniecības plānu līdz 2027. gadam, kas šajā laikā ik gadu paredz ap 60 miljoniem eiro reģionālo autoceļu attīstībā. Plāns kopumā paredz reģionālo autoceļu atjaunošanu tūkstoš 360 kilometru garumā. Šo plānu drīzumā paredzēts virzīt skatīšanai valdībā.

Miers, drošība un attīstība ir galvenie elementi, ar kuriem Latvijas sabiedrība patlaban saista Eiropas Savienību. Tas secināts plašā pētījumā, kas veikts, aptaujājot iedzīvotājus visā Latvijā un īpaši reģionos. Ja referendums par iestāšanos Eiropa Savienībā notiktu rīt, tad par to nobalsotu lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju – šāda ir jaunākā Ārlietu ministrijas, Latvijas Universitātes, Latvijas Zinātņu akadēmijas un Latvijas Politologu biedrības kopīgi veiktā pētījuma viena no galvenajām atziņām.

Turpinām ziņas

Ar kopējām plānotajām investīcijām 16 miljonu eiro apmērā AS "APF Holdings" izveidojis uzņēmumu SIA "Preiļu putni", lai audzētu cāļus SIA "Alūksnes putnu ferma" un jaunputni vairs nav jāiepērk no ārvalstu piegādātajiem. Komentējot attālumu starp esošo putnu fermu Alūksnes novadā un jaundibināto uzņēmumu Preiļu pusē, uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Hermanis Dovgijs informē, ka apzināti cāļu audzēšana notiks tālāk no "Alūksnes putnu fermas" teritorijas, lai spētu diversificēt jebkādus biodrošības riskus divām putnu plūsmām vienā teritorijā. Paredzētas piecas jaunputnu novietnes, katrā no tām plānots izvietot 125 tūkstoši jaunputnu, kopumā mājvietu radot 625 tūkstošiem jaunputniem. 

Preiļu novada oficiālajā tīmekļvietnē publiskots "Paziņojums par ietekmes uz vidi novērtējuma uzsākšanu un sākotnējo sabiedrisko apspriešanu par jaunputnu un dējējvistu audzēšanas kompleksa izveidi Preiļu novadā", kura sabiedriskās apspriešanas notiks neklātienes formā (attālināti) no 17.decembra līdz 2022.gada 14.janvārim. Ietekmes uz vidi novērtējuma sākotnējās apspriešanas sanāksme notiks 28.decembrī plkst.17. Sanāksmei varēs pieslēgties, izmantojot sanāksmes dienā norādīto tīmekļa saiti.

Izveidots unikāls elektronisks Ziemassvētku dāvanu katalogs “Ražots Līvānu novadā”. Tajā vienuviet apkopots Līvānu novada amatnieku un mājražotāju piedāvājums un kontaktinformācija, kas ir tik būtiski, lai šajā pirmssvētku laikā saviem tuvajiem sagādātu patiešām interesantas dāvanas un vienlaikus atbalstītu vietējos amatniekus un mājražotājus.Ar katalogu PDF formā varat iepazīties Līvānu novada pašvaldības mājaslapā. 

Un vēl

Līdz 31. decembrim Latvijas valsts mežos katram iedzīvotājam ir atļauts nocirst vienu eglīti, lai savas mājas izrotātu svētkos. Eglītes nociršanai ir stingri nosacījumi - tai jāaug konkrētās vietās un tā nedrīkst būt pārāk liela, drīkst cirst tikai valsts mežos gar ceļiem un grāvjiem. Pirms doties uz mežu ir jāpārliecinās, ka tas ir valsts īpašumā. Interneta vietnē "mammadaba.lv" esošajā kartē var apskatīties valsts meža masīvus. Eglītes, kuru drīkst, ņemt augstums ir 2-2,5 metri. Tas nozīmē, ka tās diametrs nedrīkst būt lielāks par 12 centimetriem pie pašas saknītes. Eglīte jānocērt līdz pašai zemei. Nedrīkst atstāt augstus stumbeņus – tas var kaitēt meža dzīvniekiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: No janvāra būtiski pieaugs "Latvijas gāzes" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām; Skolām paštestus sola piegādāt līdz 17.decembrim; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās?

AS "Latvijas gāze" dabasgāzes tarifi mājsaimniecībām no 2022.gada 1.janvāra atkarībā no patēriņa apmēra pieaugs robežās no 54,2% līdz 93%, liecina paziņojums oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Mājsaimniecībām, kuras patērē līdz 250 kubikmetriem dabasgāzes gadā, diferencētais tirdzniecības gala tarifs ar pievienotās vērtības nodokli (PVN) un akcīzes nodokli 2022.gada pirmajam pusgadam pieaugs par 54,2% - no 0,72 eiro par kubikmetru līdz 1,10 eiro par kubikmetru, bet mājsaimniecībām, kuras patērē no 250 līdz 500 kubikmetriem dabasgāzes, gala tarifs kāps par 66,9% - no 0,58 eiro par kubikmetru līdz 0,97 eiro par kubikmetru. 

Vienlaikus mājsaimniecībām, kuras patērē no 500 līdz 25 tūkstoši kubikmetru dabasgāzes gadā, gala tarifs palielināsies par 93% - no 0,42 eiro kubikmetrā līdz 0,80 eiro kubikmetrā. Savukārt maksājuma par dabasgāzi fiksētā daļa pirmajā pusgadā saglabāsies nemainīga.

Skolotāju trūkumu var risināt, sabalansējot darba slodzi, palielinot algas un ceļot profesijas prestižu. Tā intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības vadītāja Inga Vanaga.  Viņa norādīja, ka arodbiedrībai padomā ir gan īstermiņa, gan ilgtermiņa risinājumi, lai cīnītos ar pedagogu trūkumu. Vanaga uzskata, ka pedagogi bez Covid-19 sertifikāta varētu strādāt attālināti, taču par šādu ieceri nepieciešamas plašākas diskusijas.

Piegādātāji solījuši, ka nākamajā nedēļā Latvijā varētu būt pieejamas "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnas pret Covid-19, kas domātas bērniem vecumā no pieciem līdz 11 gadiem, taču par šo vēl paredzēts oficiāli paziņot nākamnedēļ, partijas "Kustība "Par!"" tiešraidē sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts no Attīstībai Par. Ministrs piebilda, ka precīzāka informācija par šo varētu sekot vai nu rīt, vai pirmdien. Vakcināciju šajā vecuma grupā veiks ar īpaši pielāgotām "Pfizer"/"BioNTech" vakcīnām, ar īpašu marķējumu un mazāku devas sastāvu.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 650 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par 11 mirušiem Covid-19 slimniekiem.  No inficētajiem 346 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 304 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 6,5%. No mirušajiem 9 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet divi – vakcinēti. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 509,8.

Turpinām ziņas

Aizsardzības ministrija un Nacionālie bruņotie spēki kopā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu ir izstrādājuši plānu, lai izglītības iestādēm visā Latvijā piegādātu antigēnu testus līdz 17.decembrim. Pamatojoties uz skolēnu skaitu, testi skolām tiks piegādāti tādā apjomā, lai to daudzums būtu pietiekams turpmākajām četrām nedēļām. Vienlaikus testi tiks izdalīti arī visiem sociālās aprūpes centriem un pārējām valsts iestādēm, taču apgādes procesā izglītības iestādes tiks nodrošinātas prioritārā kārtībā.

Uzstādot divus jaunus hidroagregātus, noslēgusies Aiviekstes hidroelektrostacijas rekonstrukcija, un pirmajā mēnesī kopš nodošanas ekspluatācijā tā saražojusi 350 megavatstundas elektroenerģijas. Pēc rekonstrukcijas stacijas jauda ir 1,5 megavati, un tagad hidroenerģiju izstrādā četros hidroagregātos. Divi no tiem atrodas esošajā jeb vēsturiskajā hidroelektrostacijas būvē. Savukārt, pārbūvējot brīvslūžas, uzcelta papildu ražošanas būve, kurā izbūvēti vēl divi jauni hidroagregāti. 

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē Vidzemē, Latgalē un Sēlijā gaidāms lietains laiks, vietām lietus pāries sniegā, prognozē sinoptiķi. Naktī uz sestdienu nokrišņi būs visā Latvijā, pārsvarā gaidāms lietus un atkala, Kurzemē arī snigs. Nokrišņu un atkušņa ietekmē būtiski pasliktināsies braukšanas apstākļi uz ceļiem, kurus klāj piebraukts sniegs un ledus. Gaidāma arī migla. Vējš kļūs lēns, vietām iestāsies bezvējš. Gaisa temperatūra sestdien būs 0..+5 grādi, svētdien kļūs nedaudz vēsāks. 
Nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra palaikam noslīdēs zem nulles, savukārt nedēļas vidū tā, iespējams, pakāpsies līdz +3..+8 grādiem. Brīžiem gaidāmi nokrišņi un brāzmains vējš. Sagaidāms, ka valsts lielākajā daļā nokusīs sniegs. Straujākais ūdens līmeņa kāpums upēs iespējams nākamās nedēļas otrajā pusē.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents nedosies uz Pekinas olimpiskajām spēlēm; Pļaviņās iemirdzējušās Ziemassvētku gaismas; un Atkalas dēļ izsludināts oranžais brīdinājums.

Valsts prezidents Egils Levits un citas Latvijas augstākās amatpersonas klātienē neapmeklēs 2022. gada Pekinas ziemas olimpiskās spēles, Latvijas Radio informēja Valsts prezidenta kanceleja un Ārlietu ministrija. Latviju olimpiskajās spēlēs pārstāvēs vēstniece Ķīnā Maija Manika. Tādējādi Latvija nesekos ASV piemēram un diplomātiskā līmenī neboikotēs olimpiskās spēles. Par Pekinas spēļu diplomātisko boikotu paziņojušas arī Kanāda, Lielbritānija un Austrālija.

Latvijā aizvadītās nedēļas laikā ir turpinājusi samazināties mirstība ar diagnosticētu Covid-19, tomēr tā joprojām vairāk nekā divas reizes pārsniedz vidējo mirstības rādītāju Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikas zonā, liecina Eiropas Slimību kontroles un profilakses centra apkopotie dati. Divās iepriekšējās nedēļās no 22.novembra līdz 5.decembrim liecina, ka Latvijā mirstības līmenis ar diagnosticētu Covid-19 ir samazinājies līdz 129,5 gadījumiem uz vienu miljonu iedzīvotāju un Latvija ir noslīdējusi no ceturtās līdz sestajai vietai 30 Eiropas un Eiropas ekonomiskās zonas valstu vidū ar augstāko mirstību. 

Satversmes tiesa ierosinājusi lietu par normu, kas liedz personām, kuras izcieš brīvības atņemšanas sodu, piedalīties pašvaldību vēlēšanās, informēja konstitucionālajā tiesā. Pieteikumu Satversmes tiesā iesniegusi persona, kura izcieš brīvības atņemšanas sodu. Saskaņā ar apstrīdēto normu viņš nebija tiesīgs balsot kārtējās pašvaldību vēlēšanās, kas Latvijā norisinājās šī gada 5. jūnijā, skaidroja tiesā. Pieteikuma iesniedzējs lūdzis vērtēt, vai noteiktais liegums piedalīties pašvaldību vēlēšanās atbilst Satversmes 101. pantam. 

Vairāk nekā 50 cilvēku gājuši bojā kravas automašīnas avārijā Meksikā. Kravas automašīnā brīdī, kad tā apgāzās, bija vairāki desmiti bēgļu no Centrālamerikas. Vēl vairāki desmiti ievainoti, ziņo ārvalstu mediji. Kravas automašīnas piekabē atradušies vairāk nekā 150 Centrālamerikas migrantu, no kuriem 54 negadījumā zaudējuši dzīvību, bet vēl vairāki desmiti guvuši traumas. Šī ir viena no smagākajām šāda veida avārijām Meksikā. 

Turpinām ziņas

Pļaviņās, Tradīciju laukumā, iezaigojusies Ziemassvētku egle un svētku rotājumi daudzviet pilsētā. Savukārt parkā pie kultūras centra atklāta pastaigu taka “Citāds laiks, citāda egle”, kas notiek otro gadu. Tajā izvietotas vairākas citādāk veidotas eglītes, ko darinājuši iestāžu kolektīvi un iedzīvotāji. Paredzēts, ka tuvākajā laikā tām piepulcēsies vēl vairākas. 

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par alkohola tirdzniecības aizliegšanu veikalos pēc plkst.20.  Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts Oskars Janševskis, kurš vēlas samazināt alkohola pieejamību, lai attiecīgi mazinātu tā "bezatbildīgu patēriņu". Viņaprāt, šāds "bezatbildīgs patēriņš" notiek, kad jau iereibuši cilvēki dodas uz tuvāko veikalu pēc vēl papildu alkohola, kas patlaban ir pieejams arī vēlu vakarā. Tāpēc idejas autora ieskatā būtu jānosaka aizliegums veikalos un citās tirdzniecības vietās, izņemot bārus, kafejnīcas, restorānus un naktsklubus, pēc plkst.20 tirgot alkoholu saturošus dzērienus. Patlaban alkoholiskos dzērienus tirdzniecības vietās var iegādāties līdz plkst.22.

Un vēl

Pašlaik uz kokiem un to zariem veidojas atkala jeb apledojuma kārta. Tās dēļ valstī ir izsludināts oranžais brīdinājums. Uz ceļiem un trotuāriem veidosies ļoti stiprs apledojums, kā arī uz vadiem un koku zariem veidosies apledojuma kārta – to svars būtiski pieaugs un ir risks, ka tie var lūzt. Šādi laikapstākļi prognozēti līdz sestdienas pēcpusdienai Tas ir īpaši bīstami šobrīd, jo jau tagad koku zarus klāj bieza sniega sega. Cilvēki aicināti izvērtēt nepieciešamību šajās dienās doties uz mežu! Tāpat arī namu īpašnieki un apsaimniekotājo aicināti pievērst pastiprinātu uzmanību ietvju un jumtu stāvoklim, nodrošinot to attīrīšanu no sniega un pretslīdes materiālu kaisīšanu slīdamības mazināšanai.

Atstājiet komentāru