2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašnodarbinātajiem nākamgad saglabās līdzšinējo sociālās apdrošināšanas kārtību; Rīgas zoodārzā sākas naksnīgās pastaigas; un Par iespaidīgu summu izsolē pārdod Napaleona ieročus.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā novembra beigās pieaudzis līdz 6,4%, Decembrī kampaņā aicinās pievienoties Zemessardzei; un Sinoptiķi brīdina par atkalu uz ceļiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Satversmes tiesas tiesneša amatā ieceļ Irēnu Kucinu; Jēkabpilī telefonkrāpnieki iztukšo kāda vīrieša kontu; un Cik Ziemassvētku egļu rotā Rīgu?



Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašnodarbinātajiem nākamgad saglabās līdzšinējo sociālās apdrošināšanas kārtību; Rīgas zoodārzā sākas naksnīgās pastaigas; un Par iespaidīgu summu izsolē pārdod Napaleona ieročus.

Līdz vakardienai Slimību profilakses un kontroles centrs ir saņēmis informāciju no laboratorijas par pieciem paraugiem, kuros konstatētas vairākas mutācijas, kas atbilst Covid-19 vīrusa omikrona paveidam. Galīgo apstiprinājumu sniegs Nacionālā mikrobioloģijas references laboratorija, kad paraugiem būs veikta sekvencēšana. Visos minētajos Covid-19 gadījumos centrs jau ir organizējis nepieciešamos pretepidēmijas pasākumus, tajā skaitā apzinājis kontaktpersonas un sniedzis rekomendācijas stingri ievērot mājas karantīnu. Visi pieci cilvēki ir atgriezušies no ārvalstīm - divi no Zviedrijas, par kuriem centrs ziņoja pirmdien, divi no Norvēģijas un viens no Lielbritānijas. Visas personas testus veikušas lidostā. 

Kukuļņemšana Terehovas muitas kontroles punktā, kur aizdomās par koruptīvām darbībām apsūdzības celtas 20 muitniekiem, kukuļņemšana konstatēta piecu mēnešu garumā un ņemtās summas bijušas, sākot no diviem eiro. Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta muitnieki bijuši radoši, slēpjot saņemto naudu. Muitnieku korumpētās darbības prokurors Kaspars Andruškins raksturoja kā bezbailīgas, brutālas un sistemātiskas. Prokurors informē, ka muitnieki kukuļus jeb naudu slēpa gan dienesta uniformā, gan uzplečos, gan lukturīšos. Kukuļos muitnieki saņēma arī dažāda nomināla banknotes – no 5 līdz pat 100 eiro. Tāpat kukuļos tika pieņemti kaut divi eiro, piemēram, lai mazāk kontrolētu kādu kravas automašīnu un to ātrāk laistu tālāk. Prokuratūra kopumā četras krimināllietas pret 20 amatpersonām nodevusi Ekonomisko lietu tiesai.

No 2022. gada 1. janvāra pašnodarbinātajiem tiks saglabāta tāda paša sociālās apdrošināšanas kārtība, kāda jau ir noteikta no šī gada 1. jūlija līdz 31. decembrim. Iemaksu likmi pensiju apdrošināšanai, ko veic visi pašnodarbinātie, saglabās 10% apmērā no ienākuma arī nākamgad. Pašnodarbinātajiem, kuri gūst ienākumu no lauksaimnieciskās ražošanas, iemaksa 10% pensiju apdrošināšanai no lauksaimnieciskās ražošanas ienākuma būs jāveic vienu reizi gadā un jāsamaksā līdz 23. janvārim, paredz grozījumi. Pašnodarbinātajiem, kuru ienākumi būs nelieli, minimālās obligātās iemaksas nebūs jāveic, ja Valsts ieņēmumu dienestam būs iesniegta ceturkšņa ienākumu vai gada ienākumu prognoze.

Baltkrievijas izziņotais embargo pārtikas produktiem no Eiropas Savienības Latvijai būtiskas sekas neradīs, uzskata Latvijas Bankā un Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijā. Eksportētās pārtikas apjoms uz Baltkrieviju ir neliels, līdz ar to skarti varētu būt tikai kādi atsevišķi uzņēmumi, nevis nozare kopumā. Latvija šogad uz Baltkrieviju eksportējusi preces 132 miljonu eiro apmērā, kas ir nedaudz virs 1% no Latvijas kopējās eksportēto preču vērtības. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijā norādīja – līdzīgs ir arī Baltkrievijas īpatsvars pārtikas preču eksportā. Līdz ar to Baltkrievijas izziņotais atsevišķu pārtikas preču embargo no 1. janvāra Latvijai lielas sekas neradīs.

Turpinām ziņas

No šodienas, 9. decembra katru dienu Rīgas zooloģiskais dārzs aicina apmeklētājus atklāt sev naksnīgās dzīvnieku pasaules noslēpumus! Decembrī un janvāra sākumā kases Rīgas zoo strādās līdz pat pulksten 19, savukārt pastaigu baudītāji teritorijā drīkstēs uzturēties līdz pulksten 21. Kā ierasts, pēc pulksten 16 tiks piedāvātas arī ieejas biļešu īpašās cenas. Tāpat kā citas kultūrvietas, arī Rīgas zoo strādā "zaļajā režīmā", pie ieejas pieprasot uzrādīt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu. 

Latvijā audzētas Ziemassvētku egles dāvināšana Lielbritānijas Ārlietu ministrijai jau ir kļuvusi par tradīciju. Taču šogad pirms egles svinīgās iedegšanas Lielbritānijas Ārlietu dienesta oficiālajā rezidencē – Lankastera namā Londonā – tika parakstīta arī abu valstu sadarbības deklarācija. Šogad tiek atzīmēta arī abu valstu diplomātisko attiecību nodibināšanas simtgade, tādēļ svētku runās tika īpaši akcentētas draudzīgās attiecības un veiksmīgā sadarbība dažādās jomās. Latvijas egle, kas ir vienīgā Ziemassvētku egle visā plašajā Lankastera namā, greznos ēku līdz pat janvāra sākumam.

Un vēl

Napoleona Bonaparta zobens, kuru viņš nēsāja 1799.gadā sarīkotā apvērsuma laikā, un piecas viņa pistoles ir pārdotas izsolē ASV par 2,87 miljoniem ASV dolāru jeb 2,54 miljoniem eiro. Šī lote, kuras izsoli rīkoja Ilinoisas štatā bāzēts izsoļu nams, tika pārdota 3.decembrī pa telefonu pircējam, kas ir palicis anonīms. Zobens ar maksti bija šīs kolekcijas "kroņa dārgakmens", kā to raksturoja izsoles rīkotāji. To izgatavoja Nikolā Noels Butē, kurš bija valsts ieroču fabrikas direktors Versaļā. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā novembra beigās pieaudzis līdz 6,4%, Decembrī kampaņā aicinās pievienoties Zemessardzei; un Sinoptiķi brīdina par atkalu uz ceļiem.

Latvijā reģistrētā bezdarba līmenis šogad novembra beigās bija 6,4% apmērā no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,4 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis novembra beigās joprojām bija Rīgas reģionā - 4,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, kas ir par 0,2 procentpunktiem vairāk nekā mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā - 14,3%, kas ir kāpums par 0,4 procentpunktiem. Zemgalē, Kurzemē un Vidzemē reģistrētā bezdarba līmenis novembrī palielinājies par 0,6 procentpunktiem, Zemgalē reģistrētajam bezdarba līmenim mēneša beigās sasniedzot 6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita, Kurzemē - 6,6%, bet Vidzemē - 6,7% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Satversmes tiesā kopš pandēmijas sākuma ir saņemti kopumā 82 pieteikumi, kas saistīti ar valstī noteiktajiem Covid-19 ierobežojumiem. Konstitucionālās tiesas vadītāja Sanita Osipova norāda, ka pirmie pieteikumi saņemti saistībā ar azartspēļu biznesu. Šie pieteikumi apvienoti vienā lietā, un šis jautājums jau ir izspriests. Tāpat tiesā saņemti pieteikumi par darbības ierobežojumiem lielajos tirdzniecības centros, un šajā gadījumā tiks vērtēts, vai valsts var likt šķēršļus tirgotājiem. Savukārt jūlijā Satversmes tiesā ierosināta lieta saistībā ar attālināto mācību procesu izglītības iestādēs pēc ārkārtējās situācijas beigām un šī lieta vēl tiks vērtēta. 

Latvija ievēlēta Apvienoto Nāciju Organizācijas Miera veidošanas komisijā dalībai 2022. gadā. Šī ir pirmā reize, kad Latvija tiks pārstāvēta šajā ANO formātā. Dalība komisijā demonstrē Latvijas arvien pieaugošu lomu ANO centienos nodrošināt stabilitāti un mieru krīzes skartajos reģionos. Iesaistoties komisijas darbā, Latvija izcels institūciju noturības stiprināšanu situācijās pēc konfliktiem, tajā skaitā veicinot labu pārvaldību, medijpratību, izglītību un digitālās prasmes, sieviešu un jauniešu iekļaujošu līdzdalību, kā arī daloties ar Latvijas labas prakses piemēriem. ANO miera veidošanas komisija izveidota 2005. gadā. Tās mērķis ir sniegt atbalstu konflikta skartām valstīm.

Eiropas Parlamenta deputāti šodien spriedīs par ierosinājumiem pastiprināt Eiropas Savienības noteikumus, kas attiecas uz rotaļlietu drošumu. To mērķis ir nodrošināt, ka ES pārdotās rotaļlietas neapdraud bērnu veselību un ir ražotas, ievērojot augstus standartus. EP Iekšējā tirgus un patērētāju aizsardzības komitejas locekļi izvērtēs to, cik sekmīgi ir ieviesti līdzšinējie ES noteikumi par rotaļlietu drošumu, kā arī nāks klajā ar ierosinājumiem, lai panāktu, ka visas bloka dalībvalstīs pārdotās rotaļlietas ir bērniem drošas un ilgtspējīgas. Plānots, ka līdz 2022. gada beigām ES spēkā stāsies jaunā rotaļlietu regula.

Turpinām ziņas

Lai vairotu sabiedrības zināšanas par dienestu Zemessardzē un aicinātu tai pievienoties, Aizsardzības ministrija sadarbībā ar Zemessardzi decembrī rīko kampaņu "Esi drošs, esi zemessargs". Kampaņā radītajā vietnē esizemessargs.lv ikviens interesants varēs izpildīt testu un uzzināt par savām iespējām pievienoties Zemessardzei, kā arī iegūt informāciju par militārajām specialitātēm Zemessardzē, pamatapmācību un iestāšanās procesu. 

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" sākta parakstu vākšana par akcīzes nodokļa nepiemērošanu dabasgāzei, ko izmanto dzīvojamo telpu apkurei. Kā iniciatīvas pārstāvis norādīts kādreizējais Rīgas domnieks Vadims Baraņņiks. Viņš akcentē, ka atbilstīgi Dzīvojamo māju pārvaldīšanas likuma 6. panta 2. daļas pirmā punkta b apakšpunktam, siltumenerģijas, arī dabasgāzes, piegāde ietilpst obligāti veicamās pārvaldīšanas darbībās. Līdz ar to dabasgāze siltumenerģijas ražošanai var tikt uzskatīta par pirmās nepieciešamības preci. Tāpēc Baraņņiks rosina atcelt akcīzes nodokļa piemērošanu dabasgāzei, kas tiek izmantota dzīvojamo telpu apkurei, tādējādi uzlabojot sociālos un ekonomiskos apstākļus iedzīvotājiem.

Un vēl

Šorīt plkst.5 gaisa temperatūra Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra novērojumu tīklā bija no -4,7 grādiem Kolkā un -7,3 grādiem Mērsragā līdz -20,1 grādam Madonā un -21,6 grādiem Gulbenē. Saskaņā ar VSIA "Latvijas valsts ceļi" datiem dažviet Vidzemē un Latgalē valda 23 grādu sals, bet piecos rītā Kārsavas un Zilupes apkaimē termometri rādīja attiecīgi -24,4 un -25,7 grādus. Savukārt maksimālā gaisa temperatūra vakar dienas laikā meteo novērojumu tīklā bija no -3,7 grādiem Kolkā līdz -16 grādiem Jēkabpilī un Rēzeknē.

Pēc intensīvās snigšanas aizvadītās nedēļas izskaņā šonedēļ Latvijā valda stabils un noturīgs sals un termometrā stabiņš dažviet ir noslīdējis pat līdz -25…-27 grādu atzīmēm. No piektdienas Latvijā sāks ieplūst siltās gaisa masas un līdz ar to pastāv liels risks, ka novērosim vēl vienu bīstamu laika parādību – atkalu, ziņo sinoptiķi. Tas nozīmē, ka piektdien un sestdien būs ļoti slideni ceļi, ielas un trotuāri, jo apledojums veidosies atkalas rezultātā; papildus jāmin, ka sestdien atkalu un sniegu jau nomainīs lietus un gaisa temperatūra būs augstāka par 0 grādiem. Līdz ar to ļoti slideni būs arī tie ceļi, uz kuriem ir piebraukts sniegs. Sinoptiķi aicina izvērtēt vai nedēļas nogalē ir nepieciešamas doties ceļā, varbūt braucienu var atlikt.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Satversmes tiesas tiesneša amatā ieceļ Irēnu Kucinu; Jēkabpilī telefonkrāpnieki iztukšo kāda vīrieša kontu; un Cik Ziemassvētku egļu rotā Rīgu?

Saeima šodien Satversmes tiesas tiesneša amatā iecēla Valsts prezidenta Egila Levita padomnieci Irēnu Kucinu. Viņu amatā atbalstīja 71 deputāts, pret balsoja viens, bet nebalsoja – 21 deputāts. Parlamenta debatēs atbalstu Kucinas iecelšanai amatā pauda arī opozīcijas deputāti. 

Saeimas vairākums šodien pēc Ģenerālprokuratūras lūguma atļāva sākt kriminālvajāšanu pret parlamenta deputātu Jāni Ādamsonu. Šo lēmumprojektu iepriekš atbalstīja parlamenta Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas vairākums. Ādamsonam inkriminē Krimināllikuma 85.panta 1.daļā, 180.panta 1.daļā un 233.panta 2.daļā minētos nodarījumus par spiegošanu jeb neizpaužamu ziņu nelikumīgu vākšanu nolūkā tās nodot vai to nodošanu ārvalstij vai ārvalsts organizācijai. Par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Valdībai būs jāizskata iespēja katram ieceļotājam Latvijā uzlikt par pienākumu veikt Covid-19 testu vismaz dažu dienu laikā pēc ierašanās valstī. Eksperti patlaban strādā, lai piedāvātu atbilstošu risinājumu. Patlaban Covid-19 testu lidostā pēc ieceļošanas Latvijā brīvprātīgi veic ļoti maz cilvēku, kas rada augstu epidemioloģiskās drošības risku.

Nav saprotams, kāpēc autovadītāju apliecība nevarētu būt par dokumentu Covid-19 sertifikāta īpašnieka apliecināšanai – tā uzskata premjers Krišjānis Kariņš. Iepriekš izskanējis, ka Saeimas komisija aicinās valdību Covid-19 sertifikāta īpašnieka identifikācijai izmantot arī transportlīdzekļa vadītāja apliecību. Kariņš norāda, ka valsts izdod autovadītāja apliecību, tur ir vārds, uzvārds, personas kods un fotogrāfija, viss, kas nepieciešams identifikācijai. 

Lielbritānijas premjers Boriss Džonsons un viņa sieva Kerija ceturtdien pavēstīja, ka Kerija laidusi pasaulē meitenīti. Viņiem tas ir otrais kopīgais bērns, bet Džonsons jau septīto reizi kļuvis par tēvu. Kerija ir Džonsona trešā sieva. Britu premjers ilgu laiku izvairījās atbildēt uz žurnālistu jautājumiem, cik viņam ir bērnu, bet pirms dažiem mēnešiem atzina, ka viņam ir seši bērni. Četri bērni dzimuši laulībā ar otro sievu Marinu, bet Džonsonam ir arī ārlaulības meita.

Turpinām ziņas

Jēkabpils iecirknī saņemts iesniegums par naudas izkrāpšanu no kāda vīrieša. Kā liecina sākotnējā informācija, 3. decembrī Jēkabpils iedzīvotājs savā mobilajā tālrunī saņēma īsziņu, kurā bija rakstīts, ka viņa „Citadeles” bankas konts ir apdraudēts, tāpēc, izmantojot norādīto saiti, ir jāatver vietne, kurā jāievada bankas konta piekļuves dati. Noticot krāpnieku atsūtītajai ziņai un nepārliecinoties par drošību, vīrietis atklāja visu prasīto informāciju, kā rezultātā no viņa bankas konta nelikumīgi uz citu kontu tika pārskaitīti 1975 eiro. Policijā par notikušo sākts kriminālprocess. 

Valsts policija atkārtoti uzsver, ka bankas nekad nesūtīs īsziņas vai e-pastus ar lūgumu ievadīt savas bankas konta piekļuves datus. Tāpat nedrīkst citām personām ne telefoniski, ne rakstiski atklāt savu bankas kontu piekļuves datus, personas datus un citu personīga rakstura informāciju, kā arī drošības nolūkos vienmēr rūpīgi jāpārliecinās par interneta vietnes adresi, kas tiek atvērta. 

Valsts policijas Aizkraukles iecirknī sākti trīs kriminālprocesi par zādzībām Pļaviņās, kur no tirdzniecības vietām tika nozagtas dažādas preces. Aizdomās par šo zādzību veikšanu policisti aizturēja divas jaunietes un vienu puisi. Divi no viņiem nav pilngadīgi. Jaunieši veikalā iekļuva naktī, atspiežot loga rāmi un nozaga iepirkumu ratus, kafiju un vairākas čipšu pakas. Vēl dienu vēlāk policijā tika saņemta informācija, ka Pļaviņās, uzlaužot durvis, vēlreiz iekļūts tirdzniecības vietā, no kuras nozagti apģērbi un apavi. Savukārt vēl dažas dienas vēlāk tika konstatēts, ka Pļaviņās veikalam izsisti loga stikli un bojātas durvis un no tirdzniecības vietas nozagtas vairākas pudeles alus. Policijā par notikušo sākti trīs kriminālprocesiAizturētas 2002. un 2005. gadā dzimušas jaunietes un 2006. gadā dzimis puisis. Daļa no nozagtajām mantām atrastas un atgrieztas veikaliem. Par šādu noziegumu var tikt piemērota brīvības atņemšana līdz pieciem gadiem.

Un vēl

Ziemassvētku laikā svētku rotā ietērpjas pilsētas, uzstādot eglītes, lampiņu virtenes un citus svētku dekorus. Arī Rīga šogad saposusies svētkiem – pilsētu un pašvaldības ēkas grezno vairāk nekā 50 egles. 20 egles ir apskatāmas pilsētvidē – pie kultūras centriem, parkos, skvēros un laukumos, tajā skaitā Doma laukumā, Rātslaukumā un 11. novembra krastmalā, kur rotājas pilsētas galvenās egles. Vēl divas egles ir pilsētvidē augošas – apstādījumos Operas skvērā un Brīvības ielā 266. Kopumā pašvaldība gādā par 22 egļu rotāšanu. Līdztekus tam, pilsēta sagādājusi vēl 16 egles, kas rotāsies dažādās pilsētas apkaimēs. Savukārt 30 egles ir Rīgas pašvaldības iestāžu, tajā skaitā kultūras centru, mūzikas, mākslas skolu, muzeju iekštelpās, kā arī Rātsnamā. Iekštelpās egles nav katram apskatāmas, tikai pasākumu apmeklētājiem vai tiem, kas apmeklē konkrētās pašvaldības iestādes, piemēram, Rātsnamu. Savukārt pilsētvidē interesenti var aplūkot 38 svētku eglītes.

Atstājiet komentāru