2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.decembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 6.decembrī

Radio1 ziņas pulksten 900-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaudzis lielo algu saņēmēju skaits; Jēkabpils agrobiznesa koledžai jāatsakās no augstskolas programmām; un BK Jēkabpils izcīna kārtējo uzvaru.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā konstatēti divi Covid-19 omikrona paveida gadījumi ; Jēkabpilī sākta sniega izvešana no pilsētas; un Latviju skāris pēdējo gadu lielākais decembra sals

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.88
Radio1 ziņās klausieties: ES dalībvalstis vienojas par minimālo algu; Līvānos iededz galveno Ziemassvētku egli; Un Ko zinātnieki atklājuši par dzērvenēm?

Radio1 ziņas pulksten 900-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pieaudzis lielo algu saņēmēju skaits; Jēkabpils agrobiznesa koledžai jāatsakās no augstskolas programmām; un BK Jēkabpils izcīna kārtējo uzvaru.

Covid-19 pandēmijas laikā būtiski pieaudzis lielo algu saņēmēju skaits, norāda Latvijas Bankas Monetārās politikas pārvaldes galvenais ekonomists Oļegs Krasnopjorovs. Viņš skaidro, ka arī krīzes laikā uzņēmumi turpināja "talantu medības", un to vadošajiem darbiniekiem alga ir pat pieaugusi - kopš krīzes sākuma darbinieku skaits privātajā sektorā ar bruto darba samaksu virs 3000 eiro ir palielinājies no 20 līdz 30 tūkstošiem. 

Šodien "Nord Pool" biržas Latvijas reģionā tiek prognozēta jauna rekordaugsta vidējā elektroenerģijas cena - 290,06 eiro par megavatstundu, liecina "Nord Pool" informācija. Prognozētas, ka šodien starp plkst.16 un 17 elektroenerģijas cena pakāpsies pat līdz 626,06 eiro par megavatstundu. Kā skaidro AS "Latvenergo", vērtējot cenu kāpumu "Nord Pool" biržā, tā galvenais iemesls joprojām ir laikapstākļi - iestājies vēsāks laiks un samazinājusies vēja enerģijas izstrāde, kā arī papildus ir pieaugušas oglekļa dioksīda kvotu cenas.

Sestdienas vakarā Rīgā, Mangaļsalā automašīnas un tās vilktu ragaviņu un pūšļa ar pasažieriem avārijā gājusi bojā pusaudze. Pēc policijas sniegtās informācijas uz pūšļa atradās četri cilvēki. Automašīna nenoskaidrotos apstākļos nobrauca no ceļa un uzbrauca kokam. Trīs pasažieri negadījumā cieta un nogādāti ārstniecības iestādē, bet viena pasažiere - pusaudze - negadījumā gāja bojā. Automašīnas vadītājs ievietots īslaicīgās aizturēšanas vietā.

Virknē Eiropas pilsētu sestdien un svētdien notikuši protesti pret ierobežojumiem, kas ieviesti cīņā pret pandēmiju. Luksemburgā protestētāji ielauzās Ziemassvētku tirdziņā, sagāžot barjeras, kas norobežoja tirgus teritoriju. Notika vairāki nelieli incidenti. Tikmēr Vīnē sestdien uz protestiem sapulcējās 40 tūkstoši cilvēku, no kuriem daudzi iestājās pret obligāto potēšanos pret Covid-19. Savukārt Nīderlandē protestos Utrehtā piedalījās aptuveni 5000 cilvēku. Arī Itālijas varasiestādes ziņoja par protestiem dažādās valsts pilsētās, sākot no dažiem desmitiem protestētāju Romā un beidzot ar tūkstošiem demonstrantu Turīnā un Boloņā. Protesti svētdien notika arī Briselē. Tur simtiem cilvēku pauda neapmierinātību ar Beļģijā piektdien ieviestajiem ierobežojumiem.

Vulkāna izvirdumā Indonēzijā gājuši bojā 13 cilvēki. Semeru vulkāns Austrumjavas salā izvirda sestdien, izmetot gaisā biezu dūmu un karstu pelnu mākoni, kas ietina vulkāna tuvumā esošos ciematus tumsā. Izvirduma dēļ vismaz 11 ciemati pārklāti ar vulkāniskajiem pelniem. Evakuēti gandrīz 1000 iedzīvotāju. Amatpersonas ziņo, ka ievainojumus, lielākoties apdegumus, guvuši aptuveni 60 cilvēki, un viņiem sniegta medicīniskā palīdzība.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Agrobiznesa koledžai ir potenciāls kļūt par spēcīgu vidējās profesionālās izglītības iestādi taču nākotnē tai jāatsakās no augstākās izglītības programmām, piektdien apmeklējot skolu, vērtējusi izglītības un zinātnes ministre Anita Muižniece no Jaunās konservatīvās partijas. Muižniece norādījusi, ka koledu nav plānots pievienotai citai izglītības iestādei. Viņasprāt, tai ir liels potenciāls kļūt par spēcīgu vidējās profesionālās izglītības iestādi, nākotnē atsakoties no augstākās izglītības programmām. Tādā veidā plānots atbalstīt vietējo uzņēmējdarbības vidi ar nepieciešamo augstākā līmeņa profesionālo speciālistu sagatavošanu. Vienlaikus Muižniece norādīja, ka nav plānots slēgt vai pievienot citai izglītības iestādei arī Jēkabpils Agrobiznesa koledžas struktūrvienību Barkavā. Izglītības programmas abām izglītības iestādēm nepārklājas, savukārt reformas īstenošanas termiņi paliek koledžas pārziņā.

Jēkabpils novada pašvaldības Attīstības un tautsaimniecības komitejas sēdes informatīvajā daļā notika viedokļu apmaiņa par sniega tīrīšanu Jēkabpilī un novada lauku teritorijā. Galvenais atzinums, kas izskanēja, ka pašvaldība ar savu uzņēmumu spēkiem, kad novērojama tik intensīva snigšana, kāda bija pagājušajā nedēļā, nespēj tikt galā ar sniega tīrīšanu no ceļiem, ielām, ietvēm un laukumiem pilsētā. Viens no ierosinājumiem, kā palielināt pašvaldības kapacitāti bija iegādāties sniega lāpstas kapitālsabiedrībās esošo universālo traktoru aprīkošanai. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Jēkabpils kapu apsaimniekotājs SIA “Jēkabpils pakalpojumi” brīdina, ka kapu teritorijā šobrīd atrasties var būt bīstami, un lūdz cilvēkus ievērot visus drošības pasākumus. Sakarā ar to, ka sniega sega Jēkabpils pilsētā vietām nu jau sasniegusi pat 30 cm biezumu, sniegs ir ļoti pārslogojis arī koku zarus. Kapu teritorijā esošajām priedēm šajos laikapstākļos sākuši lūzt zari, tāpēc atrašanās kapos ir bīstama.

Un vēl

Sestdien, 4. decembrī, Rīgas Teikas vidusskolā “Ramirent” Nacionālās basketbola līgas ietvaros BK “Jēkabpils” izcīnīja ceturto uzvaru četrās spēlēs, ar 85:73 pieveicot “BJBS Rīga/A. Kraukļa VEF” komandu. Rezultatīvākie “lūši” bija Sandis Bēts un Jurijs Aleksejevs. Sandis komandas uzvarā ieguldīja 20 punktus, bet Jurijs – 18 punktus, astoņas bumbas zem groziem un sešas rezultatīvas piespēles. Nākamo spēli BK „Jēkabpils” aizvadīs piektdien, 10. decembrī, plkst. 19.00, kad Jēkabpils sporta hallē uzņems „OC Limbaži” basketbolistus. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā konstatēti divi Covid-19 omikrona paveida gadījumi ; Jēkabpilī sākta sniega izvešana no pilsētas; un Latviju skāris pēdējo gadu lielākais decembra sals

Medicīnisko laboratorijas analīžu veikšanas uzņēmums SIA "E.Gulbja laboratorija" svētdien konstatējis divus pacientus, kuri inficējušies ar Covid-19 omikrona paveidu. Siekalu paraugus sestdien nodevuši ieceļotāji lidostā "Rīga". Pirmreizējās testēšanas laikā noskaidrots, ka paraugi neatbilst delta paveidam un tika veikta sīkāka papildu izmeklēšana - vīrusa sekvences noteikšana, izmantojot Sangera sekvenēšanas metodi. Sekvenēts pīķa proteīna kodējošās sekvences reģions, kas ļauj noteikt omikrona paveidu. Par iegūtajiem rezultātiem informēts Slimību profilakses un kontroles centrs.

Kā ziņots, Dienvidāfrikas Republikā 24.novembrī tika konstatēts jauns Covid-19 variants ar lielu skaitu mutāciju, kas vainojams straujā infekcijas gadījumu skaita pieaugumā šajā valstī. Jaunā vīrusa paveida apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts - omikrons. Jaunā paveida izplatīšanās jau ir novedusi pie brīdinājumiem, ka tuvākajos mēnešos vairāk nekā puse jauno Covid-19 gadījumu Eiropā var būt šī paveida gadījumi.

Vairāk nekā 1,2 miljoni Latvijas iedzīvotāju pabeiguši vakcinācijas pret Covid-19 pamatkursu, vairāk nekā 90 tūkstoši – arī saņēmuši balstvakcīnu. Bet joprojām ir situācijas, kad nepieciešams Covid-19 testēšanas sertifikāts. Šomēnes tos var saņemt arī aptiekās, kas to piedāvā, turklāt drīzumā farmaceiti drīkstēs arī vakcinēt. Pirmais aptieku tīkls, kas sāka piedāvāt Covid-19 testu veikšanu, ir "Apotheka". Tam pielāgotas piecas tīkla aptiekas. Viena no tām atrodas Aizkrauklē, kur testēšanas sertifikātus saņēmuši jau 30 cilvēki.

Jau ziņots, ka aptiekās Coivd-19 noteikšanai izmanto antigēnu paštestus, ko cilvēks varētu izmantot arī pats mājās. Taču, veicot testu aptiekā, iespējams iegūt arī testēšanas sertifikātu. Rezultāts uzrādās 15 minūšu laikā, savukārt vēl 20 minūtes var paiet, līdz dati ievadīti sistēmā un sertifikāts ir gatavs lietošanai.

Pēdējo 10 gadu laikā īres un nekustamā īpašuma iegādes cenas pieaugušas teju visās Eiropas Savienības valstīs. Īpaši straujš kāpums reģistrēts Baltijas valstīs, liecina Igaunijas uzņēmuma "RIA.com Marketplaces" apkopotā informācija. Igaunijā reģistrēts straujākais gan īres, gan mājokļa iegādes cenu kāpums starp visām ES valstīm. Augstus rādītājus šajā sarakstā uzrāda arī Latvijā, kur īres cenas pēdējo 10 gadu laikā pieaugušas par 36%, bet nekustamā īpašuma iegādes cenas pat par 99,1%. Salīdzinot 2021.gada otro ceturksni ar 2010.gadu, vērojams, ka īres cenas pieaugušas gandrīz visā Eiropā.. Vidējais īres cenu kāpums ES valstu vidū 10 gadu laikā ir 15,7%, savukārt nekustamo īpašumu cenas augušas vidēji par 34,4%. 

Pēc 10 gadu pauzes latviešu autosportists piedalīsies slavenajā Dakāras rallijreidā – Didzis Zariņš stūrmaņa lomā kopā ar lietuvieti Antanu Jukneviču startēs Lietuvas komandā "Kreda" ar "Toyota Hilux" spēkratu. Zariņš iepriekš Dakāras rallijreidā ir piedalījies piecas reizes, un viņa labākais panākums ir 26. vieta kopā ar Andri Dambi. Vairāki latviešu autosportisti pašreizējā gadsimta sākumā ar dažādām sekmēm piedalījās izaicinošajās Dakāras sacensībās. Labākais sasniegums ir Jāņa Vintera izcīnītā 6. vieta 2007. gadā motociklu kategorijā. 2022. gadā Dakāras rallijreids ilgs no 2. līdz 14. janvārim.

Turpinām ziņas

SIA “Jēkabpils pakalpojumi” ir uzsākuši sniega izvešanu Jēkabpilī. Šī gada sniegotā ziema ir radījusi sarežģījumus pilsētas satiksmē - ielās, pie gājēju pārejām, kā arī rotācijas apļos, brauktuvju un ietvju tīrīšanas rezultātā, izveidojušies sniega vaļņi, tāpēc naktī uz 6. decembri uzsākti sniega izvešana. Pakāpeniski sniegs tiks izvests no gājēju pārejām, autobusu pieturām un rotācijas apļiem. Sniega izvešanā noslogotas piecas SIA Jēkabpils pakalpojumi tehniskās vienības. Šobrīd darbi veikti teritorijā pie Jēkabpils reģionālās slimnīcas, Kapu un Zaļās ielas krustojumos, atbilstoši prioritārajām klasēm, sniegu izved no autobusu pieturām un rotācijas apļiem, kur sniega vaļņi kļuvuši par apdraudējumu gan gājējiem, gan autovadītājiem. Vietās, kur sniega vaļņi rada apdraudējumu, sniega izvešanas darbi tiks veikti arī turpmāk.
16. decembrī divos dienā Jēkabpils Vēstures muzejs savā Facebook kontā aicina uz tiešsaistes lekciju "Tekstilijas - vai viegli tās kopt un glabāt?", ko vadīs tekstiliju restauratore Indra Saulesleja.  Tērpi ar stāstu atrodami katrā garderobē! Varbūt tas ir tautastērps, kas palicis mantojumā no vecmāmiņas, bet ko apskādējušas kodes. Varbūt mammas kāzu kleita, kuras audums sācis jau dzeltēt. Bet varbūt vienkārši īpaši mīļš galdauts, sega vai kāds cits tekstila izstrādājums, kuru laika zobs nav saudzējis. Lekcijas laikā kopā ar tekstila restauratori Indru Saulesleju uzzināsim kā pareizi uzglabāt šos tekstila priekšmetus, lai tie kalpotu vēl paaudzēm ilgi. Tāpat klausītāji aicināti uzdod sev interesējušos jautājumus un iesaistīties diskusijā. Pieslēgšanās tiešsaistes lekcijai ir bez maksas.

Un vēl

Agrā pirmdienas rītā gaisa temperatūra Latvijā bija no -7..-10 grādiem Kurzemē līdz -18 grādiem vietām Pierīgā; nakts izskaņā lidostā "Rīga" reģistrēti -19 grādi, liecina dati no meteoroloģisko novērojumu stacijām. Zemākā gaisa temperatūra nakts pirmajā pusē bija -20 grādi Vidzemē, tai skaitā līdz -20,0 grādiem termometra stabiņš noslīdēja Valkā - Valgas novērojumu stacijā. Tik liels sals decembrī pēdējos gados Latvijā nav bijis. Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem pagājušajā gadā zemākā gaisa temperatūra decembrī valstī bija -8,9 grādi, 2019.gadā -10,7 grādi, 2018.gadā -16,7 grādi, 2017.gadā -6,1 grāds, 2016.gadā -18,4 grādi, arī 2015.gadā sals decembrī nesasniedza 20 grādus. Jēkabpilī, Zīlānu stacijā šonakt zemākā temperatūra bija minus 15,8 grādi.

Šonedēļ Latvijā gaidāms auksts laiks. Zemākā temperatūra varētu būt naktī uz trešdienu, kad daudzviet valstī termometra stabiņš, iespējams, noslīdēs zem -20 grādiem. Teju visā valstī minimālā gaisa temperatūra šonedēļ būs zemāka par -10 grādiem.

Atbilstoši pašreizējām prognozēm nedēļas izskaņā laiks kļūs ievērojami siltāks un, iespējams, sāksies atkusnis. Kā ziņots, pastāv augsta varbūtība, ka siltuma un lietus ietekmē līdz Ziemassvētkiem nokusīs sniegs. Ilgtermiņa prognozes liecina, ka, par spīti aukstajam un sniegotajam decembra sākumam, gada pēdējā mēneša vidējā gaisa temperatūra gaidāma nedaudz augstāka par normu, arī ziema kopumā tiek prognozēta mēreni silta.

Sinoptiķi atgādina, ka zem sniega segas arī lielā salā ledus var saglabāties plāns. Kāpt uz ledus ir bīstami. Atsevišķos upju posmos iespējama vižņu sastrēgumu veidošanās un krasas ūdens līmeņa svārstības.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.88
Radio1 ziņās klausieties: ES dalībvalstis vienojas par minimālo algu; Līvānos iededz galveno Ziemassvētku egli; Un Ko zinātnieki atklājuši par dzērvenēm?

Šodien  Briselē Eiropas Savienības Nodarbinātības, sociālās politikas, veselības un patērētāju lietu ministru padome apstiprināja vēsturisku vienošanos par Eiropas komisijas priekšlikumu direktīvai par adekvātu minimālo algu ES. Labklājības ministrijā norāda, ka šādi Eiropas Savienības dalībvalstis apņēmušās risināt strādājošo cilvēku nabadzības problēmu un nodrošināt adekvātus ienākumus arī minimālās algas saņēmējiem. Ņemot vērā direktīvas priekšlikumā piedāvāto mehānismu minimālās algas noteikšanai, jau drīzumā Latvijas minimālajai algai būtu jāsasniedz 600 līdz 650 eiro līdzšinējo 500 eiro vietā.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti 230 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par 10 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Savukārt Nacionālā veselības dienesta dati rāda, ka starp 127 cilvēkiem ar smagu Covid-19 slimības gaitu ir viens bērns līdz 9 gadu vecumam. No inficētajiem 137 ir nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 93 ir vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 5,5%. No mirušajiem 9 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet viens – vakcinēts. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju ir 586.

Konkursa “Ģimenei draudzīgākā pašvaldība” pirmās kārtas balsojumā Zemgales plānošanas reģiona iedzīvotāju pašlaik visaktīvāk atbalstītās pašvaldības ir Jelgavas novads, Jēkabpils novads un Aizkraukles novads. Tomēr, balsojumam turpinoties vēl līdz 12. decembrim, šis sadalījums var mainīties, un galīgie rezultāti par pašvaldībām, kas nākamgad būs soli tuvāk uzvarai cīņā par konkursa naudas balvām, tiks izziņoti 2022. gada janvārī. Nobalsot par savu pašvaldību var tīmekļavietnē vietagimenei.lv 

Jau šajā nedēļas nogalē sāksies slēpošanas sezona Latvijas kalnu trasēs. Gaisa temperatūra ir nokritusies pietiekami zemu, trases var sākt ražot sniegu un tas nozīmē, ka tiklīdz trases būs gatavas apmeklētājiem, tās varēs izziņot savu sezonas sākumu, informē Latvijas profesionālo slēpošanas trašu asociācija. Šajā sezonā kalnu slēpošanas trašu pakalpojumi būs pieejami tikai «zaļajā» jeb epidemioloģiski drošajā režīmā. Tas nozīmē, ka, lai slēpotu, nomātu inventāru, pieaugušajiem ir jābūt sadarbspējīgam vakcinēšanās vai pārslimošanas sertifikātam. Jauniešiem no 12 līdz 18 gadu vecumam ir jāuzrāda vai nu 72 stundas iepriekš veikts negatīvs tests, vai sertifikāts, bet bērni līdz 12 gadu vecumam varēs apmeklēt trases tikai kopā ar pieaugušajiem, kam ir sertifikāts. Kalnu kafejnīcas būs atvērtas un tās varēs apmeklēt epidemioloģiski drošā režīmā.

Turpinām ziņas

Pēc vairāku gadu pārtraukuma Ogres slimnīcā pagājušajā naktī piedzimis 500.bērns. Ogres rajona slimnīcas valdes priekšsēdētājs Dainis Širovs informē, ka plkst.3.25 pasaulē nācis 3,38 kilogramus smags un 53 centimetrus garš zēns, kuram vecāki devuši vārdu Druvis. Vecākiem, kuri dzīvo Jēkabpils novada Viesītē, viņš ir pirmais bērniņš ģimenē. Širovs uzsver, ka pērn slimnīcā piedzimuši vien 460 bērni, iepriekšējos gados - vēl mazāk. Slimnīcas vadītājs atzīst, ka pēdējā laikā mūsu slimnīcu izvēlas aizvien vairāk māmiņu. Lai gādātu par māmiņu un bērnu labsajūtu, nākamā gada pavasarī Ogres slimnīcā atvērs jaunu dzemdību nodaļu.

Viena no populārākajām tradīcijām Līvānu novadā ir lielās Ziemassvētku egles iedegšana otrajā Adventē. Tā ir dabiski augoša egle, kas šogad ietērpta zili zeltainās rotās  ar “egļu bēbīti” jeb mazo eglīti - blakus! Mazā eglīte mirdz zelta rotā! Šogad Ziemassvētku rūķi no Līvānu novada kultūras centra rosījās mīnus 10 grādu salā – rotāja eglīti, cepa piparkūkas, gādāja par svētku mūziku un Ziemassvētku stāstiem. Šogad pulcināt mazos un lielos prieka meklētājus ārkārtas situācijas dēļ nedrīkstēja, bet tas netraucēja katram savā laikā sastapties ar svētku sajūtu pie eglītes. Pēc rūķu sniegtajām ziņām visas 100 krūzītes karstā dzēriena tika iztukšotas samērā īsā laikā un arī piparkūku krājumi iztukšojās svētdienas vakara garumā! Aukstais ziemas vakars nemazināja bērnu sajūsmu par iedegto egli, sniegu un baltajām kupenām. 

Un vēl

Britu zinātnieki atklājuši, ka dzērvenes ir viens no labākajiem uzturvielu avotiem, raksta "med2.ru". Dzērvenēm piemīt virkne pretiekaisuma īpašību un tajās ir daudz antioksidantu, kas var paildzināt mūžu. Pētījums ar augļu mušām atklāja, ka dzērvenes pagarina to mūžu. Mušas dažādās attīstības stadijās tika barotas ar dzērveņu ekstraktu. Eksperiments parādīja, ka subjektiem, kuri saņēma dzērveņu ekstraktu, novērota dzīves ilguma palielināšanās. Eksperti apgalvo, ka tikai viena glāze dzērveņu sulas dienā var palīdzēt pagarināt dzīves ilgumu, aizkavēt novecošanos un pozitīvi ietekmēt kopējo veselību.

Atstājiet komentāru