2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 29.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē neredzēti zemu balsošanas aktivitāti Saeimas vēlēšanās; Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē šonedēļ iedegs pilsētu galvenās Ziemassvētku egles; un Latvijā pakāpeniski iestājas meteoroloģiskā ziema.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Decembrī astoņās Latvijas pilsētās notiks bezmaksas automobiļu pārbaudes; Jēkabpilī sniega tīrīšanā iesaistītas astoņas tehnikas vienības un 15 sētnieki; un Iedzīvotāji, iepērkoties internetā, aicināti uzmanīties no krāpniekiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vērtēs iespēju Covid-19 ātros testus tomēr noteikt kā brīvprātīgus; Izdota Imanta Ziedoņa citātu izlases "Minimismi" otrā grāmata; un Šonedēļ  tiek  aizsākta  Bērnu  slimnīcas  fonda  “Vecāku  mājas”  labdarības kampaņa.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Prognozē neredzēti zemu balsošanas aktivitāti Saeimas vēlēšanās; Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē šonedēļ iedegs pilsētu galvenās Ziemassvētku egles; un Latvijā pakāpeniski iestājas meteoroloģiskā ziema.

Būtiskais reitingu kritums, ko jaunākās aptaujas oktobrī uzrādīja gandrīz visām partijām, var novest pie tā, ka nākamgad plānotajās Saeimas vēlēšanās varam piedzīvot neredzēti zemu balsošanas aktivitāti, prognozē eksperti. Eiropā pēdējos gados politisko spēku tradicionālā ideoloģiskā orientācija sāk izplūst, pielāgojoties pārmaiņām sabiedrībā. Populistiskas un labējā spārna partijas kļūst centriskākas, savukārt centriski spēki reizēm kļūst nacionālistiski un konservatīvi. Pētījumi rāda, ka Latvijas vidējais vēlētājs nav īpaši lojāls kādam vienam politiskajam spēkam. Socioloģisko pētījumu centra SKDS vadītājs Arnis Kaktiņš norāda, ka absolūti lielākā daļa visu partiju atbalstītāju ir gatavi itin viegli nobalsot par kādu citu partiju. 

Latvijā nepilnu mēnesi ilgušās mājsēdes un pagarinātā skolēnu brīvlaika dēļ būtiski samazinājās pasažieru skaits reģionālo maršrutu autobusos un vilcienos. Reģionālo maršrutu autobusos oktobrī tika pārvadāti 1,43 miljoni pasažieru, kas ir par 25% mazāk nekā septembrī. Savukārt vilcienos tika pārvadāts nepilns miljons pasažieru, kas ir par 14% mazāk nekā septembrī. 

Vakar, pirmajā adventē Latvijas galvaspilsētā iedegtas Ziemassvētku egles un sācies svētku gaidīšanas laiks. Rīgas dome sarūpējusi trīs galvenās egles, kas rotāsies Doma laukumā, Rātslaukumā un 11. novembra krastmalā. Tāpat pašvaldība ir gādājusi par 16 eglēm, kas atradīsies dažādās pilsētas apkaimēs un par kuru rotāšanu rūpēsies pašu apkaimju iedzīvotāji, kā arī par 22 Ziemassvētku eglēm, kas rotāsies pie galvaspilsētas kultūras centriem, parkos, skvēros un laukumos.  Pilsētā būs apskatāmas Ziemassvētku egles “Meža pasaka”, “Rīgas gailis”, “Zelta laterna”, “Kraukšķītis”, “Sakta”, “Zeltīte”, “Zvaigžņu egle” un daudzas citas.

Saistībā ar Covid-19 variantu, kas konstatēts Āfrikas dienvidos, Latvijā tiks ieviesti ieceļošanas ierobežojumi no virknes valstu Āfrikas dienvidos. Tāpat aizliegta ceļojumu rīkošana uz vairākām Āfrikas valstīm. Tā piektdien lēma Ministru kabinets. Latvijā aizliegts ieceļot no Dienvidāfrikas Republikas, Lesoto, Botsvānas, Zimbabves, Mozambikas, Namībijas, Svatini un Malāvijas. Ieceļošanas aizliegums neattiecas uz Latvijas valstspiederīgajiem vai Eiropas Savienības pastāvīgajiem iedzīvotājiem ar uzturēšanās atļauju Latvijā.

Jaunā Covid-19 izraisošā koronavīrusa variantam, kas sākotnēji konstatēts Dienvidāfrikā, apzīmēšanai piešķirts grieķu alfabēta 15.burts – omikrons un tas rada "augstu vai ļoti augstu" risku Eiropai, brīdina Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs. Tas savā draudu novērtējuma ziņojumā atzīmējis, ka vispārējais risks, kādu omikrona variants rada Eiropas Savienībai un Eiropas Ekonomikas zonai, ir "augsts vai ļoti augsts".

Turpinām ziņas

Jēkabpilī, Viesītē un Aknīstē – piektdien, 3.decembrī vienlaicīgi iedegs pilsētu galvenās Ziemassvētku egles. Tiekoties ar vietējo masu mediju žurnālistiem Jēkabpils novada domes priekšsēdētāja vietnieks Alfons Žuks no partijas Iedzīvotāji Attīstībai sacīja, ka konkrēts egļu iedegšanas laiks netiks atklāts, lai novērstu daudzu cilvēku pulcēšanos vienlaikus, bet tas notiks piektdien dienas otrajā pusē, kad iestāsies diennakts tumšais laiks.

Jēkabpilī galvenā egle atradīsies, kā ierasts, Vecpilsētas laukumā. Iecerēts, ka otrdien to nocirtīs Viesītes mežniecības mežos un atvedīs uz pilsētu, no otrdienas līdz piektdienai egle tiks rotāta un piektdien dienas otrajā pusē iedegta. Pie egles atradīsies arī citi Ziemassvētku dekori, piemēram, kamanas un sniegavīri. Egles iedegšanas pasākumam būs arī muzikāls noformējums, mūzika skanēs ierakstā no pastiprinātājiem, kurus šogad iecerēts izvietot uz grāmatnīcas “Aisma” balkona. Vecpilsētas laukumā būs arī dažas teltis, kur tirgotāji varēs piedāvāt savus labumus tiem, kuri būs atnākuši vērot iedegto egli. Piektdien Vecpilsētas laukums būs daļēji slēgts transporta kustībai.

Tāpat arī piektdien, 3.decembrī, apmēram vienlaicīgi ar galvenās egles iedegšanu, Ziemassvētku rotā iemirdzēsies arī Kena parks, kur estrādē būs skatāms “Ziemassvētku brīnums”.’

Viesītē galvenā egle tiks iedegta pie Viesītes kultūras pils. Šeit no pils balkona muzicēs ielu mūziķe Evelīna Krama. Savukārt Aknīstē galveno egli iedegs laukumā pie pārvaldes ēkas. Arī šeit pie egles paredzēta dzīvā mūzika, uzstāsies mūziķis Kaspars Markševics. Alfons Žuks piebilda, tā kā egles iedegšanas laiks nav atklāts, iedzīvotāji sadzirdot mūzikas skaņas, sapratīs, ka pilsētu laukumos kaut kas notiek, nāks un vēros iedegtās Ziemassvētku egles.

Un vēl

Sestdien Vidzemes lielākajā daļā provizoriski iestājusies meteoroloģiskā ziema, un mēneša izskaņā tā sāksies arī citviet valstī, liecina prognozes un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati. Meteoroloģiskā ziema sākas, ja diennakts vidējā gaisa temperatūra piecas dienas pēc kārtas ir zemāka par nulli, un tās sākums ir pirmā no šīm dienām. Saskaņā ar pašreizējo "Global Forecast System" prognozi līdz nedēļas beigām sniega segas biezums daudzviet Latvijā sasniegs 30 centimetrus, bet aukstākajās naktīs gaisa temperatūra vietām noslīdēs zem -15 grādiem. Pērn meteoroloģiskā ziema sākās novembra beigās valsts austrumos un 7.decembrī Latvijas lielākajā daļā.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izplatījis brīdinājumu par stipru snigšanu šodien. Pirmdien Latviju no dienvidiem sasniegs plaša nokrišņu zona un dienā Latvijas austrumu daļā gaidāms ilgstošs, stiprs sniegs. Sniega segas biezums palielināsies par 5-8 centimetriem un snigšana turpināsies arī naktī uz otrdienu, vietām arī puteņos. Dažviet Latgalē šodien gaidāma ļoti stipra snigšana, kuras laikā sniega sega palielināsies pat par 10 centimetriem. Snigšana mitēsies otrdien priekšpusdienā.   Ceļi būs slideni, un brīžiem snigšanas laikā redzamība būs apgrūtināta, pasliktinoties līdz 200-500 metriem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Decembrī astoņās Latvijas pilsētās notiks bezmaksas automobiļu pārbaudes; Jēkabpilī sniega tīrīšanā iesaistītas astoņas tehnikas vienības un 15 sētnieki; un Iedzīvotāji, iepērkoties internetā, aicināti uzmanīties no krāpniekiem.

Eiropas komisija apstiprinājusi investīciju paketi vairāk nekā 290 miljonu eiro apmērā, kas paredzēti 132 jauniem vides un klimata pasākumu programmas "Life" projektiem. Eiropas komisija norāda, ka šis finansējums mobilizēs investīcijas pavisam 562 miljonu eiro apmērā, un projekti tiks īstenoti gandrīz visās dalībvalstīs. Jaunie "Life" projekti palīdzēs Eiropai līdz 2050. gadam kļūt par klimatneitrālu pasaules daļu, līdz 2030. gadam panāks, ka Eiropas biodaudzveidība sāk atjaunoties, un veicinās ES zaļo atveseļošanu pēc Covid-19. Šī ir pirmā projektu kopa, kas atlasīta jaunajā 2021. līdz 2027. gada plānošanas periodā, kurā finansējums palielināts par gandrīz 60%.

No 1. līdz 11.decembrim astoņās Latvijas pilsētās, arī Jēkabpilī, notiks bezmaksas automobiļu pārbaudes, kurās vadītājiem būs iespēja noskaidrot, vai auto pilnvērtīgi sagatavots ziemas ceļiem. Pārbaužu laikā tiks noteikta ziemas riepu atbilstība likumam un drošas braukšanas pamatprincipiem - tās ir darba kārtībā, ja nav vecākas par pieciem gadiem, kā arī riepu protektors seklākajā vietā nav mazāks par četriem līdz pieciem milimetriem. Tāpat pārbaužu laikā tiks apsekoti automašīnas lukturi, lai noskaidrotu, vai tie ir atbilstoši noregulēti un neapžilbina pretim braucošos, kā arī pārbaudīta logu slotiņu kvalitāte, lai nepieciešamas gadījumā tās varētu nomainīt. Pārbaudēs tiks sniegtas arī konsultācijas par drošu braukšanu ziemas sezonā.

Bez visām raizēm, ko sagādā Covid-19 pandēmija un tās izraisītie ierobežojumi, šoruden papildu rūpes ir arī par energoresursu cenu pieaugumu. “Kantar” veiktā aptauja liecina: gandrīz trīs ceturtdaļas jeb 74% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem ir norādījuši, ka oktobra/ novembra komunālo maksājumu rēķinos ir izjutuši energoresursu cenu sadārdzinājumu. Tikmēr 16% iedzīvotāju ir norādījuši, ka oktobra/novembra komunālo maksājumu rēķinos energoresursu cenu sadārdzinājumu nav izjutuši. Vēl desmitā daļa (10%) iedzīvotāju nav snieguši konkrētu atbildi šajā jautājumā.

Iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" iedzīvotāji vāc parakstus, lai būvniecības tehnikas operatori varētu strādāt objektos bez Covid-19 sertifikāta. Iniciatīvu iesniedzis Kārlis Beļēvičs, kurš norāda, ka pēc 15.decembra privātajā sektorā visiem klātienes darbiniekiem ir jābūt ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem. Izņēmums ir tikai attālināta darba gadījumos. Līdz ar to esot radusies situācija, ka būvniecības objektos drīz nebūšot pietiekami daudz smagās tehnikas operatoru. Rezultātā kavēsies būvniecības termiņi un celsies izmaksas, prognozē Beļēvičs, piebilstot, ka pieredzējuši operatori ir "zelta vērtē". Iniciatīvai iegūstot 10 tūkstoši parakstu, to iesniegs izvērtēšanai Saeimā.

Turpinām ziņas

Jēkabpilī šodien sniega tīrīšanā iesaistītas astoņas tehnikas vienības – četras lielās tehnikas vienības - sniega tīrīšanai un sāls kaisīšanai pilsētas ielās, kā arī četras mazās tehnikas vienības ietvju tīrīšanai – divi mazie traktoriņi – KIOTI un MOVO, kuri gan tīra, gan kaisa pretslīdes materiālu, kā arī divi sniega pūtēji STIGAS. Sniega tīrīšanā iesaistīti arī 15 sētnieki. Ietves pret slīdamību tiek apstrādātas ar smilts- sāls maisījumu. SIA “Jēkabpils pakalpojumi”informē, ka sētniekiem primārais ir notīrīt autobusu pieturvietas. Ietves tīra gan sētnieki, gan tiek izmantota mazā tehnika un sniega pūtēji. Savukārt ielas šobrīd tiek apstrādātas ar tehnisko sāli. 

Jēkabpils novadā – Jēkabpilī, Viesītē, Aknīstē un pagastu centros šogad paredzēts izvietot Ziemassvētku gaismas dekorus līdzīgi kā citus gadus. Arī pagastu centros tiks iedegtas Ziemassvētku egles. Savukārt Ziemassvētku gaismu dekoru izvietošanai iepirkums veikts tikai Jēkabpils pilsētā. Jēkabpils novada domes pēdējā sēdē tika pieņemts lēmums par papildu līdzekļu – 9000 eiro piešķiršanu gaismas dekoru nomāšanai un izvietošanai pilsētā. Kā informēja Jēkabpils novada mērs Raivis Ragainis no Latvijas Zaļās partijas, tad kopējās gaismas dekoru izvietošanas izmaksas šogad ir gandrīz 42 tūkstoši eiro bez PVN. 

Jēkabpils ielas, laukumi un satiksmes apļi kā katru gadu arī šogad tiks rotāti ar dažādiem gaismas dekoriem, kurus jau pakāpeniski sāk izvietot no pirmās Adventes. Papildu ierastajiem gaismas rotājumiem, šogad iecerēts Ziemassvētku noskaņās izgaismot tiltu pār Daugavu Jēkabpilī, līdzīgi kā tas bija valsts svētkos, tikai ar citu gaismas un krāsu akcentu. Šīs gaismas iedegsies no 17.decembra un būs skatāmas līdz Zvaigznes dienai – 6.janvārim. Uz dambja vakaros skanēs arī gada nogales – Ziemassvētkiem un jaunajam gadam raksturīga mūzika.

Un vēl

Interneta veikalu izpārdošanu laiks ir arī kā magnēts krāpniekiem. Tāpēc jāuzmanās gan ar aizdomīgi izdevīgiem piedāvājumiem, gan nezināmiem veikaliem. “Cert.lv” eksperti norāda, ka krāpniecība internetā ir ļoti izplatīta, un teju katru nedēļu ir jaunas krāpšanas kampaņas. Tuvojoties gada beigām, to skaits tikai pieaug. “Cert.lv” vērš uzmanību uz to, ka daudz drošāk ir maksāt, preci saņemot, nevis priekšapmaksā. Ja tomēr tiek maksāts, pasūtot preci, labāk maksāt ar kredītkarti, kas paredzēta tikai interneta pirkumiem un kur neatrodas visa cilvēka nauda. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Vērtēs iespēju Covid-19 ātros testus tomēr noteikt kā brīvprātīgus; Izdota Imanta Ziedoņa citātu izlases "Minimismi" otrā grāmata; un Šonedēļ  tiek  aizsākta  Bērnu  slimnīcas  fonda  “Vecāku  mājas”  labdarības kampaņa.

Saistībā ar iedzīvotāju pausto neizpratni par Covid-19 antigēnu paštestu izdales kārtību valdošās koalīcijas partiju sanāksmē izvērtēs iespēju ātros testus noteikt kā brīvprātīgus. Zināms, ka iepirkumu, kurā Valsts aizsardzības loģistikas un iepirkumu centrs nesen lēma noslēgt pirmo līgumu par Covid-19 slimību izraisošā vīrusa antigēna paštestu piegādi ar uzņēmumu SIA "Ekspress laboratorija", patlaban izvērtēt sākušas tiesībsargājošās institūcijas. Visi Covid-19 laikā veiktie iepirkumi tiek monitorēti un uzraudzīti no kontrolējošo iestāžu puses. 

Jau ziņots, ka pašlaik valdības pieņemtais regulējums paredz, ka no 6.decembra, veicot darba pienākumus klātienē, kur ir iespējams kontakts ar citiem darbiniekiem, pakalpojuma saņēmējiem vai apmeklētājiem, būs jāveic regulāra Covid-19 testēšana divas reizes nedēļā, izmantojot antigēna paštestus. Prasība attieksies uz visiem darbiniekiem - gan pret Covid-19 vakcinētiem, gan nevakcinētiem.

Latvijā no visiem tradicionālajiem mājokļiem 811 tūkstoši jeb 76,2% ir pastāvīgi apdzīvoti, 252,9 tūkstoši mājokļu jeb 23,8% ir bez pastāvīgiem iedzīvotājiem – brīvi vai arī rezervēti sezonālai izmantošanai, kā otra dzīvesvieta vai tos apdzīvo personas, kuras nav valsts pastāvīgie iedzīvotāji, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Kopš 2011. gada pieaudzis neapdzīvotu mājokļu skaits. Mazākais neapdzīvotu mājokļu īpatsvars ir Rīgā (15% no visiem mājokļiem), kam seko Zemgale (24,5%), Pierīga (26,1%), Vidzeme un Kurzeme, kur katrā ir 28,7% neapdzīvotu mājokļu, un Latgale, kur no visiem reģiona mājokļiem neapdzīvoti ir 30,2%

Vecumdienās cilvēki cer būt sociāli aktīvi un paredz, ka visticamāk nāksies turpināt strādāt arī pensijas vecumā, lai segtu visus izdevumus. Tāpēc arvien vairāk iedzīvotāju jau šobrīd veido uzkrājumus vecumdienām, jo vēlamais pensijas apmērs ir vismaz 75% no tagadējiem ienākumiem jeb vairāk nekā 1100 eiro mēnesī. Šis ir dažu būtiskāko atziņu kopsavilkums no Swedbank pētījuma par darbspējīgo iedzīvotāju viedokli par savām vecumdienām, ienākumiem un dzīves līmeni. Kopumā vairāk nekā trešdaļa jeb 34% nākotnē sevi redz kā sociāli aktīvus cilvēkus, kuri izbauda visu to, kam šobrīd neatliek laika.
 
Ziņas par jaunatklāto koronavīrusa omikrona paveidu ir jauns izaicinājums globālajā cīņā ar Covid-19 pandēmiju, kas izraisa veselības ekspertu, politiķu un uzņēmēju satraukumu. Vairākas valstis, piemēram, Izraēla un Japāna, jau ir no jauna ieviesušas ceļošanas ierobežojumus. Zinātnieki steidz pētīt jauno paveidu, cenšoties noskaidrot, cik nopietni par to būtu jāsatraucas, ar ko tas atšķiras no citiem paveidiem. Tikmēr vakcīnu izstrādātāji lūko vētīt, vai un cik labi līdzšinējās vakcīnas aizsargās pret jauno paveidu. Sākotnējie pierādījumi liecina, ka šis paveids var būt saistīts ar paaugstinātu lipīgumu, vakcīnas efektivitātes samazināšanos un paaugstinātu atkārtotas inficēšanās risku, salīdzinot ar citiem vīrusa paveidiem.

Pirmā jauno paveidu pamanīja Dienvidāfrikas medicīnas biedrības vadītāja Andželika Kutzē un viņa norāda, ka šim vīrusa paveidam ir neparasti simptomi, taču slimība noritot viegli, pagaidām neviens, kuram konstatēts Covid-19 omikrona paveids nesot nonācis slimnīcā. Saslimušie galvenokārt sūdzas par ļoti lielu nogurumu. Tikmēr ekspertu domas par to, cik jaunais paveids varētu būt bīstams, joprojām ir atšķirīgas. Viedokļi pārsvarā ir piesardzīgi.

Turpinām ziņas

Fonds "Viegli" izdevis Imanta Ziedoņa citātu izlases "Minimismi" otro grāmatu, kas šoreiz veltīta mīlestības tēmai. Tajā ir apkopojums ar Imanta Ziedoņa daiļrades nozīmīgiem un spilgtiem citātiem, kurus sakārtojis rakstnieks Osvalds Zebris. Šajā izdevumā ikviens varēs atrast savu "minimismu" – īsu teikumu, kurš pauž lielu domu un ar kuru dot kādam cilvēkam sajūtu – esam kopā!" norāda grāmatas izdevēji.

Pērn pieņemtais Valsts aizsardzības mācības un Jaunsardzes likums paredz, ka no 2024. gada 1. septembra valsts aizsardzības mācības priekšmeta apguve vidējās izglītības programmās būs obligāta. Pagaidām skolas programmai piesakās brīvprātīgi, tāpēc ir iespēja pedagogus sagatavot pakāpeniski, tomēr jau pašlaik jūtams, ka instruktoru trūkst. Jaunsardzes centrā bažījas, ka tas varētu būt klupšanas akmens veiksmīgai likuma ieviešanai dzīvē, tāpēc joprojām aicina cilvēkus izvēlēties šo profesiju.

Un vēl

Šonedēļ  tiek  aizsākta  Bērnu  slimnīcas  fonda  “Vecāku  mājas”  labdarības kampaņa,  kurā  sabiedrība  tiek  aicināta  ziedot,  lai  palīdzētu  arī  turpmāk  uzturēt  šo Latvijas ģimenēm tik nepieciešamo atbalsta vietu. “Vecāku māja” ļauj vecākiem palikt tuvumā saviem saslimušajiem vai  priekšlaicīgi dzimušajiem bērniem, tādējādi  veicinot bērnu  atlabšanu,  ģimeņu  vienotību  un  vecāku  fizisko  un  garīgo  labsajūtu  ārstēšanās izaicinošajā un grūtajā posmā, ka vecāku tuvums saslimušajiem bērniem ir vienas no  labākajām  zālēm. “Vecāku māja” atbalsta vecākus, lai viņiem būtu spēks atbalstīt savus bērnus. Kampaņas  ietvaros  ir  izveidota  mājaslapa vecakumaja.lv  ar  ērtu  ziedošanas  funkciju.

Atstājiet komentāru