2024.gada 8. maijs

Staņislava, Staņislavs, Stefānija

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nepanākot algu pieaugumu, mediķi gatavi streikot; Kādi ir izbraukuma vakcinācijas rezultāti Jēkabpils novadā? Un Pingvīni Londonas zoodārzā sūta vēstules Ziemassvētku vecītim.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Komisija rosina Eiropas Savienības dalībvalstīm noteikt derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem; Iedzīvotājus aicina pētīt avotus un palīdzēt zinātniekiem; Un Sinoptiķu jaunākā prognoze – tuvākajās dienās var veidoties dziļa sniega sega.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīcā atklāj atjaunotās rehabilitācijas nodaļas telpas; Augšdaugavas novadā vidē noplūdis liels apjoms dūņu; un Komponista Jēkaba Jančevska mūzika skanēs Nacionālā botāniskā dārza augiem

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Nepanākot algu pieaugumu, mediķi gatavi streikot; Kādi ir izbraukuma vakcinācijas rezultāti Jēkabpils novadā? Un Pingvīni Londonas zoodārzā sūta vēstules Ziemassvētku vecītim.

Mediķu organizācijas vīlušās 2022. gada valsts budžetā. Piemēram, ārstu algu palielināšanai nākamgad neatradās pat puse no iepriekš solītajiem 75 miljoniem. Ja finansējums netiks rasts – ārstus pārstāvošā arodbiedrība ir pat gatava streikot. Lai gan veselībai nākamā gada budžetā rasts lielākais finansējuma pieaugums salīdzinājumā ar pārējām nozarēm - nedaudz virs 130 miljoniem eiro - tas ir tālu no tā, ko mediķiem solīja iepriekš. Mediķu arodbiedrība par tālākajiem soļiem varētu lemt 21. decembrī. 

Operatīvajā vadības grupā, kur vakar sprieda par to, vai Ziemassvētku tirdziņiem būt, radušās domstarpības, taču iespēja pieļaut to norisi konceptuāli atbalstīta. Ekonomikas ministrija informē, ka šobrīd panākta vienošanās, ka gadatirgi būs zaļajā režīmā. Gadatirgu laukumi būs norobežoti, bet bez industriāla žoga. Savukārt tirdzniecība sarkanajā režīmā, bez Covid-19 sertifikātiem, pagaidām varēs notikt pašvaldību noteiktās tirdzniecības vietās - skvēros, parkos vai ielu malās, ievērojot trīs metru distanci starp tirgotājiem. Atļauts tirgot visas preču grupas, arī ēdienus un dzērienus. Ekonomikas ministrija neregulēs tirgotāju skaitu. To lems katra pašvaldība. 

Civilās aviācijas aģentūra sākusi administratīvā pārkāpuma lietu par nesankcionētu bezpilota gaisa kuģu lidojumu, kuru dēļ vakar uz 30 minūtēm tika apturēta gaisa satiksme uz un no starptautiskās lidostas "Rīga" un aizkavējās trīs gaisa kuģu nolaišanās un četru gaisa kuģu pacelšanās. Ir uzsākta administratīvā pārkāpuma lieta,  par šādu pārkāpumu piemēro brīdinājumu vai naudas sodu fiziskai personai no 150 līdz 1000 eiro, bet juridiskai personai - no 500 līdz 2500 eiro. Arī Krimināllikumā par darbībām, kas radījušas traucējumus transporta darbā, ir paredzēta atbildība - brīvības atņemšana uz laiku līdz pieciem gadiem.

Saeima otrajā lasījumā atbalstījusi grozījumus Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kas paredz valstspilsētu Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Rēzeknes un Ventspils apvienošanu ar tuvējiem novadiem atlikt no sākotnēji plānotā 2025.gada uz 2029.gadu. Parlamentam grozījumi vēl būs jāskata galīgajā lasījumā.

Turpinām ziņas

No 6.novembra Jēkabpils novadā sāka kursēt izbraukuma vakcīnbuss. Izbraukuma vakcinācija novada tālākajos pagastos tiek organizēta pēc Jēkabpils novada pašvaldības vadības iniciatīvas, lai veicinātu novada iedzīvotāju vakcināciju, nodrošinātu to pēc iespējas tuvāk cilvēku dzīvesvietai, jo īpaši senioru, kā arī lai ierobežotu Covid 19 izplatību un mazinātu epidemioloģisko apdraudējumu. Izbraukuma vakcinācija notiek pašvaldībai sadarbojoties ar SIA “Jēkabpils Reģionālā slimnīca”, Nacionālo veselības dienestu un SIA “Jēkabpils sporta centrs”, kas nodrošina ar transportu. Kopumā izbraukuma vakcinācijā no 6.novembra līdz 24.novembrim savakcinēts 291 cilvēks.

Latvijas Nacionālā mākslas muzeja veidotā ekspozīcija "Mītpoētiskie tēli" izvietota pie Muzeju krātuves Pulka ielā 8 un no rītdienas, 27. novembra būs pieejama ik dienu. Tajā aplūkojami septiņi 20. gadsimta 2. puses granītā kalti mākslas darbi. Granīts un tieši tēlniecības kolekcija tam ir vispiemērotākā. Laimonis Blumbergs, Ojārs Feldbergs, Lilija Līce, Ojārs Siliņš, Juris Zihmanis un Zenta Zvāra –, ekspozīcijā iekļauto granīta skulptūru autori. 

Un vēl

Londonas zoodārza darbinieki šonedēļ palīdzēja tur mītošajiem pingvīniem nosūtīt vēstules Ziemassvētku vecītim. Londonas Zooloģiskajā dārzā jau sākuši gatavoties svētku laikam. Īpaši tam izdomātas atrakcijas apmeklētājiem. Piemēram, izveidota īpaši izgaismota brīnumzemes taka, kas zoodārza viesus ved ekskursijā, kuras laikā viņi var uzzināt, kas ir tas, ko katrs dzīvnieks īpaši vēlas saņemt Ziemassvētkos. Kas attiecas uz pingvīniem, tad Ziemassvētku vecītis tagad noteikti zina, ka viņi šogad gribētu dāvanā saņemt kaut ko, kas saistīts ar zivju ēšanu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Komisija rosina Eiropas Savienības dalībvalstīm noteikt derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem; Iedzīvotājus aicina pētīt avotus un palīdzēt zinātniekiem; Un Sinoptiķu jaunākā prognoze – tuvākajās dienās var veidoties dziļa sniega sega.

No jauno vilcienu iegādei paredzētajiem līdzekļiem 15 miljonus eiro pārdalīs zaudējumu kompensācijai sabiedriskā transporta pakalpojumu sniedzējiem. Skaidrots, ka Covid-19 pandēmijas ietekmes rezultātā ir nobīde vilcienu ražošanā. Līdz ar to šogad netiks izlietoti 15 miljoni eiro. Līgums par 32 jaunu elektrovilcienu piegādi, ko Pasažieru vilciens un Škoda vagonka parakstīja 2019.ghada vidū paredz, ka pirmie vilcieni tiks piegādāti 2022. gada pirmajā pusgadā, bet līdz 2023. gada beigām pasažieru pārvadājumi tiks veikti jau ar visiem 32 jaunajiem vilcieniem.

Eiropas Komisija rosina Eiropas Savienības dalībvalstīm noteikt deviņu mēnešu derīguma termiņu Covid-19 vakcinācijas sertifikātiem. Šis priekšlikums balstās uz šonedēļ sniegto Eiropas Slimību profilakses un kontroles centra atzinumu, ka vakcīnu aizsardzība pēc sešiem mēnešiem samazinās. Taču Eiropas Komisija pagaidām nerosinās noteikt derīguma termiņu tiem Covid-19 sertifikātiem, kas tiek izsniegti pēc vakcīnas balstdevas saņemšanas. Paredzams, ka jaunā kārtībavarētu stāties spēkā no nākamā gada 10. janvāra.

Cilvēktiesību aizstāvji ir sašutuši par nopietnos cilvēktiesību pārkāpumos apsūdzētā Apvienoto Arābu Emirātu pārstāvja Ahmeda Nasera al Raisi ievēlēšanu Intrerpola prezidenta amatā. Izskan bažas, ka viņš ietekmīgo amatu varētu izmantot ļaunprātīgos nolūkos. Turcijas pilsētā Stambulā šonedēļ notiek Starptautiskās Kriminālpolicijas organizācijas jeb Interpola Ģenerālā asambleja. Tajā piedalās 160 valstu drošības struktūru vadītāji un par iekšlietām atbildīgie ministri.

Dienvidāfrikā atklāts jauns lipīgāks Covid-19 paveids. Tā dēļ vairākas valstis aizliegušas ieceļošanu no Āfrikas dienvidu daļas valstīm. Jaunajam koronavīrusa variantam ir ļoti liels mutāciju skaits. Un zinātnieki uzskata, ka tas varētu būt lipīgāks par Covid-19 delta variantu, kā arī izturīgāks pret patlaban izstrādātajām vakcīnām. Pasaules Veselības organizācija tam varētu piešķirt konkrētu nosaukumu, izmantojot kādu grieķu alfabēta burtu. Pēc ziņas publiskošanas Lielbritānija no 26.novembra aizliegusi jebkādu ieceļošanu no sešām Āfrikas dienvidu daļas valstīm, bet Izraēla – no septiņām. Jaunais variants konstatēts arī Honkongā, un eksperti pieļauj iespēju, ka tas jau ir izplatījies ārpus Āfrikas dienvidu daļas valstīm.

Turpinām ziņas

Izteikti spēcīgu nogurumu no Covid-19 pandēmijas izjūt 46% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju, desmit baļļu skalā to vērtējot no astoņiem līdz desmit, secināts jaunākajos BENU Aptiekas Stresa termometra rezultātos. Salīdzinājumā ar šī gada sākumu un vasaras periodu, redzams, ka nogurums no Covid-19 ir pieaudzis, jo janvārī un augustā spēcīgu nogurumu no Covid-19 izjuta 42% respondentu. Nogurums no Covid-19 pandēmijas izplatības ietver tādus aspektus kā saslimšanas riski, ierobežojumi, izmaiņas ikdienā, stress, klātienes komunikācijas trūkums un informācijas pārbagātība.

Lai palīdzētu apkopot jaunu informāciju par avotiem Latvijā, sevišķi Gaujas un Salacas upju baseinu apgabalos, joprojām ikviens aicināts iesaistīties avotu izpētē un novērojumu fiksēšanā tam īpaši izstrādātā vietnē avoti.info. Līdz šim vietnē reģistrēti vairāk nekā 130 avoti Latvijā, kas ļauj izvēlēties izpētei jau zināmu avotu vai pievienot jaunu novērojumu. Ar plašāku informāciju par novērojumu veikšanas metodēm var iepazīties vietnē avoti.info. Avotu monitoringa mērķis ir palīdzēt zinātniskajām un valsts institūcijām.

Un vēl

Tuvākajās dienās ciklonu ietekmē Latvijā bieži gaidāmi nokrišņi, veidosies sniega sega, decembra pirmajās dienās Vidzemē tās biezums var sasniegt 25 centimetrus, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs un "Global Forecast System". Sestdien un naktī uz svētdienu gaidāmi ilgstoši nokrišņi, daudzviet izveidosies divus līdz četrus centimetrus bieza sniega kārta, valsts austrumos snigs intensīvāk un sniega segas biezums vietām sasniegs sešus centimetrus. Ziemeļu novados gaidāms arī putenis, jo pūtīs brāzmains ziemeļaustrumu vējš.

Svētdien pārsvarā saglabāsies apmācies laiks, bet vairs nav gaidāmi lieli nokrišņi un vējš kļūs lēns. Gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā būs tuvu nullei, Vidzemē iestāsies neliels sals. Naktī uz pirmdienu ieradīsies jauns ciklons - iespējama stipra snigšana. Nākamās nedēļas gaitā sniega sega, visticamāk, kļūs biezāka, savukārt gaisa temperatūra dažās naktīs vietām var noslīdēt līdz -10 grādiem. Atkarībā no ciklonu virzības reizēm iespējams arī atkusnis un stiprs vējš.

Ja diennakts vidējā gaisa temperatūra piecas dienas pēc kārtas būs zemāka par nulli, iestāsies meteoroloģiskā ziema. Pērn meteoroloģiskā ziema sākās novembra beigās valsts austrumos un 7. decembrī Latvijas lielākajā daļā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpils slimnīcā atklāj atjaunotās rehabilitācijas nodaļas telpas; Augšdaugavas novadā vidē noplūdis liels apjoms dūņu; un Komponista Jēkaba Jančevska mūzika skanēs Nacionālā botāniskā dārza augiem

Šodien tika atklātas atjaunotās telpas, kurās ambulatoro pacientu pieņemšanu uzsāks daļa Fizikālās medicīnas un rehabilitācijas nodaļas darbinieku – fizioterapeiti, ergoterapeiti, masieri un audiologopēds. Minēto speciālistu telpas, kas atrodas poliklīnikas ēkā, ir pilnībā atjaunotas, tāpat iegādāts jauns un mūsdienīgs aprīkojums, kas ļaus uzlabot sniegto pakalpojumu kvalitāti un nodrošināt arī jaunu pakalpojumu sniegšanu. Rehabilitācijas telpu atjaunošana ir tikai viena no aktivitātēm Jēkabpils reģionālās slimnīcas īstenotajā ERAF projektā “Stacionārās un ambulatorās veselības aprūpes infrastruktūras uzlabošana SIA „Jēkabpils reģionālā slimnīca”, uzlabojot kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamību”. Plašāk lasiet un jauno telpu foto skatieties portālā radio1.lv.

Covid-19 ierobežošanas procesā nozīmīga kļūda bija, ka pirms gada Veselības ministrija pieļāva ap 800 tūkstoši vakcīnu neiegādāšanos, kuras piedāvāja Eiropas Komisija, šodien Saeimas Covid-19 krīzes pārvarēšanas procesa parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš no jaunās Vienotības. Premjers norādīja, ka Ministru kabinets par to nezināja un arī viņš pats nebija domājis, ka kāds varētu attiekties no Eiropas Komisijas piedāvātajām vakcīnām. Kariņš arī vērsa uzmanību, ka sākotnēji Veselības Ministrija nebija sagatavojusi atbilstošu vakcinēšanas plānu, jo neesot bijis izpratnes, ka šī ir ārkārtas situācija. 

Runājot par citām Covid-19 pandēmijas aktualitātēm, Kariņš atzīmēja, ka Veselības Ministrija skaidro, cik pilnīgi atbilstoša ir ar Covid-19 saslimušo mirušo statistika. Premjers kā teorētisku piemēru minēja, vai nav kāds gadījums, ka cilvēks nomiris kādu laiku pēc autoavārijas, taču viņam slimnīcā konstatēta Covid-19 saslimšana, tāpēc persona arī būtu iekļauta ar Covid-19 mirušo statistikā. Viņš atzina, ka nav pārliecināts, ka statistika ir pilnīgi atbilstoša, tāpēc pieprasījis Veselības ministrijai skaidrot šo jautājumu.

2021. gada oktobrī, salīdzinot ar 2020. gada oktobri, būvniecības izmaksas Latvijā palielinājās par 11,2%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati. Salīdzinot ar pērnā gada attiecīgo mēnesi, šogad oktobrī būvmateriālu cenas palielinājās par 16,6%, mašīnu un mehānismu uzturēšanas un ekspluatācijas izmaksas – par 6,4%, bet strādnieku darba samaksa pieauga par 4,6%. Savukārt 2021.gada oktobrī, salīdzinot ar šī gada septembri, būvniecības izmaksu līmenis Latvijā palielinājās par 1,4%. 

Ukrainas rīcībā ir izlūkinformācija, kas liecina par iespējamu valsts apvērsuma gatavošanu Ukrainā 1. vai 2. decembrī. Par to šodien preses maratonā “30 jautājumi Ukrainas prezidentam” paziņoja Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis. Krievijas un Ukrainas personas esot apspriedušas, ka Ukrainas sabiedrība esot tam gatava un apvērsumā esot jāiesaista ukraiņu oligarhs Rinats Ahmetovs. Zelenskis norāda, ka Ahmetovs jau iesaistījies informācijas karā pret viņu un Ukrainas sabiedrību. Tikmēr Kremlis nekavējoties noliedzis jebkādu saistību ar apvērsuma gatavošanu.

Turpinām ziņas

Vakar ap pusdienlaiku notikusi avārija Križu dūņu laukos Naujenes pagasta Kašatņikos Augšdaugavas novadā. Vaļņa nobrukuma rezultātā no dūņu laukiem vidē noplūdušas ar lietus ūdeņiem sajauktas dūņas. Provizoriski vidē nonācis 14 tūkstoši tonnas dūņu. Būtiskākā dūņu daļa ir noplūdusi blakus esošajā purvainā meža teritorijā. Tomēr piesārņojums pa grāvju sistēmu un pēc tam pa Stropicas upi ieplūdis Līksnas upē. Vides dienests informē, ka šobrīd ir izdevies piesārņojumu lokalizēt. Sagaidāms, ka šis bioloģiskais piesārņojums atstās ilgtermiņa negatīvu ietekmi uz vidi, jo iespējas to savākt pēc nonākšanas ūdenstilpēs ir ierobežotas.

Jaunajā lūšu medību sezonā plānots izdot atsevišķas medību atļaujas līdzšinējās nomedījamo dzīvnieku kvotu sistēmas vietā. Tas nozīmē, ka lūšus varēs nomedīt tikai tad, ja dzīvnieks ir novārdzis, ievainots vai bīstams sabiedrībai un ja nav citu alternatīvu. Katru lūšu medību pieteikumu izskatīs Valsts meža dienesta speciālisti.

Un vēl

12. decembrī pulksten 20 notiks komponista Jēkaba Jančevska kamermūzikas koncerta "Bo-tā-ni-ka" pirmizrāde tiešsaistē no Nacionālā botāniskā dārza, kura eksotiskā oranžērija uz vienu vakaru pārtaps koncertzālē. Koncertā piedalīsies Latvijā un pasaulē atzinību guvuši mūziķi. "Biedrība "Kultūras Perons" ir sagatavojusi klasiskās mūzikas cienītājiem neierastu piedāvājumu ‒ baudīt tiešsaistē dabas rosinātu izjūtu un noskaņu piepildītu komponista Jēkaba Jančevska kamermūziku, apmeklēt Nacionālo botānisko dārzu Salaspilī un atvest mājās kolekcijas telpaugu, kam laimējies būt klāt koncerta dzīvajā izpildījumā.

Atstājiet komentāru