2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 17.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No janvāra neapliekamais minimums būs 350 eiro; Zināms, cik darbinieku Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ Jēkabpils novadā atstādināti no darba; un Kāda būs dzīve Latvijā pēc 50 gadiem?

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas banka laidīs klajā Laimes monētu; Valsts svētku pasākumi Jēkabpils novadā; un Kāds laiks gaidāms svētku brīvdienās.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā reģistrēts rekordaugsts diennakts laikā mirušo Covid-19 slimnieku skaits; Marka Rotko glezna  Ņujorkā pārdota par vairāk nekā 82  miljoniem ASV dolāru; un Grupa Iļģi ieraksta visu laiku garāko tautasdziesmu.  

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: No janvāra neapliekamais minimums būs 350 eiro; Zināms, cik darbinieku Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ Jēkabpils novadā atstādināti no darba; un Kāda būs dzīve Latvijā pēc 50 gadiem?

No nākamā gada 1. janvāra līdz 30. jūnijam ar iedzīvotāju ienākuma nodokli neapliekamais minimums būs 350 eiro mēnesī, bet no 1. jūlija – 500 eiro mēnesī. To paredz otrdien Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie likuma grozījumi “Par iedzīvotāju ienākuma nodokli”. Līdz šim ar iedzīvotāju ienākuma nodokli maksimālais neapliekamais minimums bija 300 eiro mēnesī.

Saeima vakar grozījumos likumprojektā "Par vidēja termiņa budžeta ietvaru 2022., 2023. un 2024.gadam" noraidīja opozīcijas priekšlikumus iedzīvotāju ienākumu nodokļa daļas ieņēmumu palielināšanu pašvaldībām no 75% līdz 80%. Deputāts Viktors Valainis debatēs uzsvēra, ka pēdējo apmēram piecu gadu laikā ir palielinājušies pašvaldību izdevumi, jo minimālā alga ir pieaugusi par 32%, ir bijusi ap 10% liela inflācija un atalgojums pieaudzis arī pašvaldību finansētajiem pedagogiem. Viņš norādīja, ka šādā situācijā no pašvaldībām noņemot 300 miljonus eiro ienākumus, nav īsti iespējama teritoriālā attīstība.

Nolemts turpināt pirms 28 gadiem vētrainā naktī Baltijas jūrā nogrimušā prāmja "Estonia" vraka izpēti. To šovasar Igaunijas un Zviedrijas valdību uzdevumā atsāka pētīt speciālistu komanda. Vakar, noslēdzot priekšizpētes posmu, komanda iepazīstināja ar iegūtajiem rezultātiem. Prāmis, kura katastrofā gāja bojā 852 cilvēki, guļ dzelmē ļoti tālu no cietzemes apmēram 80 metru dziļumā, un pirmoreiz tika pētīts ar zemūdens robotiem un citām modernām iekārtām, iegūstot ļoti precīzus datus. Turpmākajā izpētē nākamā gada pavasarī plānots vraka apkārtnē meklēt visas prāmim piederošās metāla daļas un savākt vēl citus datus, lai radītu digitālu kuģa kopiju, kas ļautu veikt precīzas simulācijas par notikušo. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldības administrācijā, iestādēs un uzņēmumos 15.novembrī no darba atstādināts 51 darbinieks, kurš nevarēja uzrādīt sadarbīgspējīgu Covid-19 sertifikātu. Savukārt, atsakoties vakcinēties, darba attiecības pārtraukuši 14 darbinieki. Jēkabpils novada izpilddirektors Guntars Gogulis 
norāda, ka atstādināto un no darba aizgājušo darbinieku dēļ pašvaldības darbs nav traucēts, pašvaldība turpina sniegt iedzīvotājiem visus nepieciešamos pakalpojumus.

Tikmēr apkopotā statistika liecina, ka visvairāk atstādināto darbinieku vienā uzņēmumā ir SIA “Jēkabpils autobusu parks”, kur Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ atstādināti 12 darbinieki. Tāpat arī pa pieci darbinieki katrā uzņēmumā atstādināti– SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” un SIA “JK Namu pārvalde”. 
Savukārt vienā nozarē strādājošo visvairāk ir atstādināti izglītības jomā – 17 darbinieki skolās un trīs darbinieki bērnudārzos, kopā – 20. Visvairāk vienā izglītības iestādē atstādināto ir Jēkabpils 2.vidusskolā – 6. Izglītības jomā Jēkabpils novadā, atsakoties vakcinēties pieci darbinieki pārtraukuši darba attiecības.

Runājot par Jēkabpils novada pašvaldības administrāciju, kurā patlaban ietilpst visu sešu apvienoto pašvaldību administrācijas, Covid-19 sertifikāta neesamības dēļ no darba atstādināti astoņi darbinieki, bet seši pārtraukuši darba attiecības. Jau ziņots, ka Jēkabpils novada domē ir vakcinējušies 100% visi deputāti. 

Un vēl

Puse jeb 50% iedzīvotāju uzskata, ka dzīve Latvijā 2070.gadā nebūs labāka kā patlaban, noskaidrots pētījumu centra “SKDS” veiktajā aptaujā, kas vakar prezentēta Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras rīkotajā konferencē “Latvija 2070”. Tajā skaitā 29,6% uzskata, ka pēc 50 gadiem dzīvosim sliktāk nekā patlaban, 20,4% domā, ka apmēram tāpat kā pašreiz. Gandrīz trešdaļa jeb 31,9% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka 2070.gadā dzīves līmenis valstī būs labāks nekā pašreiz, bet 18,1% aptaujāto bija grūti atbildēt uz šo jautājumu. Domājot par dzīvi Latvijā 2070.gadā, iedzīvotājus visvairāk uztrauc demogrāfijas jautājumi – zemā dzimstība, iedzīvotāju skaita samazināšanās un iedzīvotāju novecošanās. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas banka laidīs klajā Laimes monētu; Valsts svētku pasākumi Jēkabpils novadā; un Kāds laiks gaidāms svētku brīvdienās.

"Latvenergo" padome iecēlusi kompānijas valdi jaunā sastāvā, valdes priekšsēdētāja amatā ieceļot Mārtiņu Čaksti. Vienlaikus par valdes locekļiem no jauna iecelti Dmitrijs Juskovecs un Harijs Teteris, bet darbu valdē turpinās Guntars Baļčūns un Kaspars Cikmačs. Jaunie valdes locekļi darbu sāks 2022.gada 3.janvārī. "Latvenergo" valdes locekļi amatos iecelti uz piecu gadu termiņu.

24. novembrī tiks izlaista sudraba kolekcijas monēta "Veiksmes monēta", uz kuras attēlots ceriņzieds – pieclapīte. Monēta aicina ne tikai cerēt, bet arī darīt, un, kad abas šīs lietas satiekas, rodas veiksme.  Monētas aversā atveidots ceriņu zieds ar piecām lapiņām, kas klāts ar krāsu druku, bet reversā – ceriņa ziedu ķekars, kurā starp daudzajiem mazajiem ziediem atrodama arī viena veiksmīgā pieclapīte. Monētas cena – 53 eiro, iegādes limits vienai personai – 2 monētas. Monētas tirāža ir 4000 eksemplāru. Monēta izgatavota kaltuvē Nīderlandē. "Veiksmes monēta" ir likumīgs maksāšanas līdzeklis Latvijā.

Polijas aizsardzības ministrs Marjušs Blaščaks šodien brīdinājis, ka krīze uz Baltkrievijas robežas varētu turpināties mēnešiem ilgi, norādot, ka migranti naktī atkal uzbrukuši Polijas robežai. Ministrs uzsver, ka jāsagatavojas faktam, ka situācija uz Polijas un Baltkrievijas robežas netiks ātri atrisināta un var ilgt mēnešiem. Jau ziņots, ka Eiropas Savienība apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Turpinām ziņas 

Latvijas valsts svētkos Jēkabpilī uz Krustpils kultūras nama fasādes nošodienas,  17. novembra līdz 20. novembrim tumšajās diennakts stundās bērnu zīmējumos vizualizācijā “Mana Jēkabpils. Mana Latvija” iespīdēsies viņu acīm skatītā Jēkabpils, viņu sirdīm justā Latvija. Savus zīmējumus radīja 48 mazie Jēkabpils novada iedzīvotāji.

Latvijas dzimšanas dienu, 18. novembri, Jēkabpilī iesāks ar ziedu nolikšanu pie pieminekļa „Kritušiem par Tēviju”. Visas dienas garumā pie pieminekļa iemirdzēsies svecīšu liesmiņas, karogi un ziedi, sveicot mūsu mīļo Latviju 103. dzimšanas dienā. 

Krustpils kultūras namā no 18. novembra līdz pat 20. decembrim varēs aplūkot brīnišķīgu gleznotāju Rutas Štelmaheres un Mētras Štelmaheres darbu izstādi „Latvijas ainava”. Izstāde apskatāma darbadienās: plkst. 10.00 -13.00 un plkst. 16.00 - 18.00.

Valsts prezidents Egils Levits dāvā īpašus Latvijas Republikas 103. gadadienai veltītus svētku koncertus – pa vienam katrā latviešu vēsturiskajā zemē. Sēlijai veltītais koncerts notiks Viesītes kultūras pilī 18. novembrī plkst. 16.00.  Koncerts sāksies ar Valsts prezidenta video uzrunu. Pirms koncerta svētku apsveikumu teiks Jēkabpils novada pašvaldības vadība. Tāpat būs redzama patriotiska īsfilma par Viesīti, kura tapusi sadarbībā ar Viesītes muzeju „Sēlija”. Koncertā uzstāsies Jānis Lūsēns, Zigfrīds Muktupāvels, Aija Vītoliņa-Freimane un Latvijas Radio bigbends.

Jēkabpils novadā strādājošie mediķi tiek aicināti uz īpašu, viņiem veltītu svētku koncertprogrammu “Teic, kur zeme skaistākā” 18. novembrī plkst. 18.00 Krustpils kultūras namā. Šis būs viens no lielajiem PALDIES mediķiem par ieguldīto darbu, nesavtīgajām rūpēm, sniegto palīdzību un siltajiem smaidiem, neskatoties uz šī brīža smago situāciju valstī. Par personalizēto ielūgumu saņemšanu lūdzam interesēties pie Jēkabpils reģionālas slimnīcas galvenās māsas vai Krustpils kultūras nama pasākumu organizatores (tālr. 26149403). Vietu skaits ierobežots.

Līdz 20. novembrim Jēkabpils pilsētas tilts diennakts tumšajās stundās iemirdzējies dažādās krāsās, īpaši akcentējot Latvijas sarkanbaltsarkanos toņus. Lai pastaigas būtu jaukākas, uz Daugavas promenādes līdz 20. novembrim vakara stundās skan patriotiska mūzika.

Šajā svētku laikā Kena estrādes skatuve ietērpusies svētku rotā – tajā izgaismojas 5 metrus plats Latvijas karogs, kas veidots no vairāku kilometru garām sarkanbaltsarkanām lentītēm. Vizuālais noformējums tapis sadarbībā ar talantīgo dizaineri Ilzi Žūriņu-Šeibaku. Latvijas dzimšanas dienā Kena estrādē tiks izvietoti statīvi, kuros iedzīvotāji varēs novietot savas svecītes. Svētku noformējums estrādē jēkabpiliešus un pilsētas viesus priecēs visu novembri.

Lai garās brīvdienas pavadītu vēl aizraujošāk  līdz 20. novembrim norisinās auto-foto orientēšanās spēle „Iepazīsti Jēkabpils novadu!”. Foto rallija maršruts ved caur jauno Jēkabpils novadu. Sacensībās var piedalīties jebkurš aktīva dzīvesveida piekritējs. Viss, kas nepieciešams, ir auto, komanda, telefons ar uzlādētu bateriju un labs garastāvoklis. Komandām nav nepieciešams iepriekš pieteikties. Dalībniekiem, orientējoties Jēkabpils novadā, jāatrod kartē atzīmētie objekti, tādējādi krājot pēc iespējas vairāk punktus. Karte pieejama pašvaldības mājaslapā.

Un vēl

Šīs nedēļas otrajā pusē laikapstākļus Latvijā noteiks cikloni, tādēļ brīžiem gaidāms lietus un vēja pastiprināšanās, prognozē sinoptiķi. 18.novembra naktī un rītā Latviju no rietumiem šķērsos atmosfēras fronte, kas atnesīs lietu, valsts austrumos iespējams arī slapjš sniegs. Dienā starp mākoņiem uzspīdēs saule un tikai vietām - it īpaši Vidzemē - gaidāmi īslaicīgi nokrišņi. Gaisa temperatūra pakāpsies līdz +5..+8 grādiem. Stiprākais vējš pūtīs sestdien naktī un no rīta. 

"Global Forecast System" šobrīd prognozē, ka rietumu, ziemeļrietumu vēja ātrums brāzmās sasniegs 19-24 metrus sekundē, piekrastē iespējamas brāzmas līdz 28 metriem sekundē. Augstākā gaisa temperatūra - līdz pat +11 grādiem - prognozēta piektdienas vakarā un naktī uz sestdienu, plosoties vējam. Sestdien no rīta un dienā temperatūra pazemināsies līdz +3..+8 grādiem, uzspīdēs saule. 

Sagaidāms, ka svētdienas vakarā sāks ieplūst aukstāks gaiss un nākamās nedēļas sākumā temperatūra noslīdēs zem nulles. Jaunākās prognozes nākamajai nedēļai rāda siltāku laiku un mazāku nokrišņu daudzumu nekā tika paredzēts iepriekš.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā reģistrēts rekordaugsts diennakts laikā mirušo Covid-19 slimnieku skaits; Marka Rotko glezna  Ņujorkā pārdota par vairāk nekā 82  miljoniem ASV dolāru; un Grupa Iļģi ieraksta visu laiku garāko tautasdziesmu.  

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēts tūkstoš 501 jauns inficēšanās gadījums ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par 79 mirušiem Covid-19 slimniekiem – tas ir rekordaugsts diennakts laikā mirušo slimnieku skaits. No inficētajiem 970 bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 531 bija vakcinēts. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 12,4%. 69 mirušie bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši, bet 10 bija vakcinēti. Iepriekšējo reizi rekordaugsts vienā diennaktī mirušo slimnieku skaits bija 28. oktobrī, kad nomira 64 ar vīrusu sasirgušie. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju turpina kristies un ir 994,4.

No Latvijas Darba ņēmēju asociācijas izstājušies 9 biedri - vakcinācijas pretinieki, savu aiziešanu motivējot kā protestu un "nodalīšanos no visa". Asociācijas vadītājs Vitālijs Tihonenko šajā solī saskata bīstamu sabiedrības šķelšanās tendenci, kas šobrīd īpaši izteikta ir Latgalē, kur vakcinācijas pretinieki "principa pēc" slēdz līdz šim veiksmīgi funkcionējošus uzņēmumus. Asociācijas vadītājs stāsta, ka pilsētā aizvērta rēzekniešu iecienīta kafejnīca tikat tapēc, ka īpašnieks kategoriski iestājas pret vakcināciju un secina, ka zaudētāji ir visi, jo tas ir ceļš uz postu nevis attīstību. Trakākais, ka cilvēki ir gatavi zaudēt ienākumus, upurēt savu un darbinieku labklājību, lai loģisku apsvērumu vietā paliktu pie sava principa.

Valsts policija rīkos pārbaudes, lai kontrolētu, vai publiskajā sektorā netiek pieļauts strādāt arī pret Covid-19 nevakcinētiem darbiniekiem, ko normatīvie akti pašlaik liedz. Ja policija saņems signālus par minētā pārkāpuma pieļaušanu, tad likumsargi veiks informācijas pārbaudi un atbilstoši reaģēs. Arī veicot ikdienas pārbaudes Covid-19 ierobežojumu kontrolē, likumsargi pārbaudīs, vai darbiniekiem ir derīgi Covid-19 sertifikāti. Neskatoties uz to, ka stingrie ierobežojumi un mājsēde ir beigusies, aizvien ir spēkā citi Covid-19 ierobežojumi. Policija aicina personas būt atbildīgiem, ievērot visus noteiktos drošības pasākumus, kā arī izvērtēt nepieciešamību atrasties sabiedriskās vietās.

Trešo valstu pilsoņiem, tajā skaitā amerikāņiem, britiem, austrāliešiem un citiem ieceļotajiem no valstīm, kas nav Šengenas zonā, no nākamā gada būs jāaizpilda 7 eiro vērts pieteikums, lai spētu iekļūt Eiropas Savienībā.  Līdz ar to tūristiem, otrās dzīvesvietas īpašniekiem, pagaidu darba ņēmējiem vai tiem, kas apciemo ģimeni vai draugus kādā no 26 Šengenas zonas valstīm jāņem vērā šie jaunie noteikumi. Ieceļošana paliks bezmaksas tiem, kuri nebūs sasnieguši 18 gadu vecumu un tiem, kas ir vecāki par 70 gadiem. Tiklīdz pieteikums ir apstiprināts, tā derīguma termiņš ir 3 gadi. Jaunie noteikumi stāsies spēkā līdz 2022. gada beigām

Turpinām ziņas

Daugavpilī 1903. gadā dzimušā mākslinieka Marka Rotko 1951. gada glezna "No. 7" izsolē Amerikas Savienoto Valstu pilsētā Ņujorkā pārdota par 82 ar pusi miljoniem ASV dolāru jeb apmēram 73 miljoniem eiro. Tas kļuvis par otru dārgāko Rotko darbu. 1951. gadā radītajā gleznā audekls iekrāsots rozā, dzeltenzaļā un sārtā krāsā, un kritiķi to raksturoja kā perfektu krāsu, gaismas un mēroga simfoniju. 

Šonedēļ atsāksies basketbola turnīri, kas tika apturēti ar Covid-19 saistīto ierobežojumu laikā. BK “Jēkabpils” jauno spēļu cēlienu sāks reizē ar debiju Latvijas Basketbola Užavas kausa izcīņā. Piektdien, 19. novembrī “lūši” dosies uz Līvāniem, kur par uzvaru cīnīsies ar BK “Līvāni”. Spēles sākums – plkst. 19.00. Spēli būs iespējams apmeklēt “zaļajā režīmā”, līdzjutējiem uzrādot sadarbspējīgu Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Attālināti cīņa būs vērojama latvijas basketbola savienības Youtube kanālā. 

Un vēl

Grupa "Iļģi" savā 40. dzimšanas dienas gadā un Latvijas dzimšanas dienas mēnesī laiž klajā opusu – latviešu folklorā garāko dziesmu – "Mēs deviņi bāleliņi". Kā pirmais vēstnesis no digitālā albuma ir radio singls "Vai tu mumsim līdzi nāksi?". Darbs pie opusa veidošanas un ierakstīšanas studijā noritējis gandrīz divu gadu garumā. Ierakstā kopā ar "Iļģiem" piedalījās arī vairāki. Albuma vāciņa dizaina autors ir Toms Burāns, kurš turpina strādāt pie animēta mūzikas video.

Atstājiet komentāru