2024.gada 18. aprīlis

Jadviga, Laura

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 16.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Otro nedēļu pēc kārtas Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums; Jēkabpils novadā trīs uzņēmumi konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē 2020” laureātu vidū; un Nākamnedēļ norisināsies kārtējais pasaules diktāts latviešu valodā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: palielinās Covid-19 vakcīnas trešās devas saņēmušo skaits;  Jēkabpilī Pils rajonā sākta gājēju un velosipēdu celiņa izbūve; un Gaisa spēki 18. novembrī lidojumā pāri Brīvības piemineklim aiz sevis atstās sarkanbaltsarkanus dūmus.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No 2023. gada ievērojami palielinās valsts augstāko amatpersonu atalgojumu; VUGD svētkos pasniedz apbalvojumus Jēkabpils, Viesītes un Pļaviņu ugunsdzēsējiem glābējiem. Un 18.novembrī tiks svinīgi atklāta Brīvības pieminekļa izgaismošana

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Otro nedēļu pēc kārtas Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums; Jēkabpils novadā trīs uzņēmumi konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē 2020” laureātu vidū; un Nākamnedēļ norisināsies kārtējais pasaules diktāts latviešu valodā.

Otro nedēļu pēc kārtas Latvijā vērojams Covid-19 saslimstības samazinājums, ko Slimību profilakses un kontroles centrs saista ar valstī noteiktajiem drošības pasākumiem. Nedēļā – no 8. līdz 14. novembrim – jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits samazinājies par trešdaļu jeb 32,9%. Pēdējās 12 dienās par 7,9% samazinājies arī stacionēto pacientu skaits. Vidēji dienā slimnīcās nonāk 119 cilvēki. Vienlaikus par 6,6% slimnīcās pieaudzis pacientu skaits, kuriem slimība norit smagi. No visiem Covid-19 pacientiem slimnīcās smaga slimības gaita ir 16,3%. No smagi slimajiem 42 slimnieki nav vakcinēti pret Covid-19, bet 9 – ir vakcinēti.

Saeima galīgajā lasījumā pieņēmusi grozījumus Pievienotās vērtības nodokļa likumā, no kuriem izriet samazinātās pievienotās vērtības nodokļa likmes 5% apmērā piemērošana arī grāmatām, presei un ziņu portālu abonementu sadaļai. Samazinātās likmes piemērošana ir Kultūras ministrijas iniciatīva, lai veicinātu kvalitatīvu grāmatu un periodisko izdevumu pieejamību sabiedrībai un to daudzveidību.

Ceļu satiksmes likumā noteiktā norma, kas paredz – personas uzkrātie soda punkti ceļu satiksmē ir vispārpieejama informācija, neatbilst Satversmei, nosprieda Satversmes tiesa. Lietu ierosināja pēc kādas personas pieteikuma, kurā norādīts, ka Transportlīdzekļu un to vadītāju valsts reģistrā pieteikuma iesniedzējam reģistrēti astoņi pārkāpumu uzskaites punkti. Iesniedzējs lūdza tiesu izvērtēt Ceļu satiksmes likuma 14.1 panta otrās daļas atbilstību Satversmes 96.pantam. Apzinoties Eiropas Savienības tiesību nozīmi datu aizsardzības jomā un nepieciešamību stiprināt brīvības, drošības un tiesiskuma telpu Eiropas Savienībā, Satversmes tiesa nolēma, ka apstrīdētā norma zaudē spēku no tās spēkā stāšanās dienas, proti, 2005.gada 29.jūnija. Satversmes tiesas spriedums ir galīgs un nepārsūdzams.

Eiropas Savienības Ārlietu padomes sanāksmē panākta politiska vienošanās par piektās sankciju paketes piemērošanu Baltkrievijai. Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs no "Jaunās Vienotības" uzsver, ka detalizētāks lēmums par sankciju ieviešanu tiks publicēts tuvāko dienu laikā. Viņš norāda, ka nevar sniegt detalizētāku sankciju izklāstu, bet plānots, ka piektajā sankciju paketē būs Baltkrievijas amatpersonas, uzņēmumi, ieskaitot aviācijas, kas piedalās nmigrācijas plūsmas organizēšanā.  

Turpinām ziņas

Zemgales plānošanas reģions paziņojis konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē 2020” laureātus – no Jēkabpils novada sumināti uzņēmumi SIA “Klētnīca” Jēkabpils pilsētā, SIA “Dona”, kas atrodas Salas pagastā un SIA “Dižmežs” no Krustpils pagasta. Nominācijā “Gada jaunais uzņēmējs” apbalvojumu saņem uzņēmums SIA “Klētnīca”. Nominācijā mazais/mikro uzņēmējs apbalvojumu saņem uzņēmums SIA “Dona”. Nominācijā “Gada vidējais/lielais uzņēmējs” apbalvojumu saņem SIA “Dižmežs”.  Šādu konkursu Zemgales Plānošanas reģions sadarbībā ar pašvaldībām organizē jau kopš 2016. gada.  Plašāk par Jēkabpils novada uzņēmumiem konkursa “Gada uzņēmējs Zemgalē 2020” laureātiem lasiet portālā radio1.lv sadaļā Jēkabpils/Ekonomika.

Šonedēļ vispārizglītojošajās skolās sākās mācības klātienē. Jēkabpils izglītības pārvaldes rīcībā esošā informācija liecina, ka ne visi skolēni atsāka klātienes mācības. Karantīnā šobrīd atrodas Jēkabpils 2.vidusskolas trīs klases, Biržu pamatskolā viena klase,  Antūžu pamatskolā četras  klases un viena pirmsskolas izglītības grupa, Jēkabpils bērnudārzā Zvaigznīte.  Kopā Jēkabpils novadā karantīnā šobrīd atrodas 10 klases un 6 skolēniem noteikta individuālā karantīna.

Un vēl

Patriotu mēneša noskaņās sestdien, 27. novembrī, plkst. 12.15 vienlaikus Latvijā un citviet pasaulē tiešsaistē jau septīto reizi norisināsies pasaules diktāts latviešu valodā. Tekstu, ko Gaismas pilī diktēs Valmieras Drāmas teātra aktieris Mārtiņš Meiers, īpaši šim nolūkam radījis dzejnieks, tulkotājs un Latvijas Rakstnieku savienības prozas un dzejas konsultants Aivars Eipurs. Lai arī atzīmes netiks liktas, būs norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits. Visi tiešsaistes dalībnieki kopā ar izlaboto diktātu saņems arī virtuālu apliecinājumu par piedalīšanos, savukārt labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām no izdevniecības Jānis Roze un Zvaigzne ABC.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: palielinās Covid-19 vakcīnas trešās devas saņēmušo skaits;  Jēkabpilī Pils rajonā sākta gājēju un velosipēdu celiņa izbūve; un Gaisa spēki 18. novembrī lidojumā pāri Brīvības piemineklim aiz sevis atstās sarkanbaltsarkanus dūmus.

Latvijā aizvadītās diennakts laikā reģistrēti tūkstoš 77 jauni inficēšanās gadījumi ar Covid-19 un saņemti ziņojumi par 31 mirušu Covid-19 slimnieku. No inficētajiem 641 bija nevakcinēts vai vakcinācijas kursu nepabeidzis, bet 436 bija vakcinēti. Pozitīvo gadījumu īpatsvars pret testētajiem: 7,5%. Visi mirušie bija nevakcinēti vai vakcinācijas kursu nepabeiguši. 14 dienu kumulatīvais gadījumu skaits uz 100 tūkstoši iedzīvotāju turpina kristies un ir 1058,7.

Latvijā vakcinēšanās pret Covid-19 aktivitāte ar trešo poti jeb balstvakcinācijas devu sāk tuvoties potēšanas ar pirmo devu aktivitātei, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Pirmdien potes pret Covid-19 saņēmušas vismaz 7 tūkstoši 900 personas, tajā skaitā pirmo poti – 2046 cilvēki, bet vakcinēšanas procesu pabeidza 4136 cilvēki. Savukārt potēšanas apjomi ar trešo devu vairs īpaši neatpaliek no vakcinēšanas ar pirmo devu – pirmdien tūkstoš 718 cilvēki saņēmuši Covid-19 potes papildu devu imunitātes nostiprināšanai.

Oktobrī ieviestais stingrais "lokdauns" ir bijis dažas nedēļas par vēlu, intervijā aģentūrai LETA atzinusi SIA "Jēkabpils reģionālā slimnīca" valdes priekšsēdētāja Margarita Meļņikova. Viņa norāda, ka lokdauns izludināts brīdī, kad infekcija jau bija ieskrējusies, un salīdzina situāciju ar ugunsgrēku, ko savlaicīgi nenodzēšot, tas ļoti ātri izplatās. Viņas skatījumā bija jāpieņem stingrāki mēri ātrāk. Savukārt komentējot nepieciešamību rudenī strauji atvērt papildu gultas Covid-19 pacientiem, viņa pieļāva, ka Veselības ministrijai gultu izvēršanas plāna, visticamāk, nav bijis. Meļņikova uzsver, ka slimnīcā vidēji 90% Covid-19 pacientu ir nevakcinētas personas. 

Eiropas Centrālās bankas prezidente Kristīne Lagarda atzinusi, ka eirozonas inflācija saglabāsies paaugstināta ilgāku laiku, nekā tika gaidīts. Kā Eiropas Parlamenta Ekonomikas komitejas deputātiem skaidrojusi Lagarda, inflācija nākamajā gadā mazināsies, taču šis process notiks ilgāk, nekā sākotnēji gaidīts. Lagardas komentāri liecina par to, ka Eiropas Centrālās bankas decembra politikas sanāksmē būs jāpaaugstina inflācijas prognoze, kas būtu sestā reize pēc kārtas, kad tai nācies to darīt.

Turpinām ziņas

Lai nodrošinātu mazāk aizsargāto satiksmes dalībnieku drošu pārvietošanos no Jēkabpils Pils mikrorajona uz Varoņu ielu, ir uzsākta gājēju un velosipēdistu celiņu infrastruktūras atjaunošana. Būvniecības darbi ir daļa no investīciju projekta, kura realizācijai piesaistīti kredītlīdzekļi no Valsts kases. Nepieciešamais finansējums ir 72 tūkstoši 420 eiro, tajā skaitā, no pašvaldības budžeta līdzekļiem 15% apmērā un Valsts kases kredītlīdzekļiem 85% apmērā.

Līvānu novada dome par pilnvaru apturēšanu deputātiem bez Covid-19 sertifikāta plāno lemt pēc nedēļas, kārtējā domes sēdē 25.novembrī. Novada Vēlēšanu komisijas apkopotā informācija liecina, ka Līvānu novada domē ir divi deputāti no 15, kuri nav uzrādījuši Covid-19 sertifikātu. Ņemot vērā, ka domes deputāta pilnvaras īstenot ir tiesīgs tikai tāds deputāts, kurš līdz 15.novembrim ir ieguvis un uzrādījis pašvaldības vēlēšanu komisijai sertifikātu, šie divi deputāti šodien domes komiteju sēdēs nepiedalās. Vēlēšanu komisija tuvākajā domes sēdē ziņos par domniekiem, kuri nav uzrādījuši sertifikātu. Lēmumu par deputātu pilnvaru apturēšanu pieņems dome, un nākamā Līvānu novada domes sēde būs 25.novembrī.

Un vēl

Gaisa spēki kopā ar sabiedrotajiem šogad 18. novembrī plāno pārlidot pāri Vecrīgai un Brīvības piemineklim, sev aiz mugura atstājot sarkanbaltsarkanus dūmus. Lidojuma nodrošināšanā un plānošanā kopumā iesaistīti aptuveni 50 cilvēki. 40 no tiem 18. novembrī atradīsies lidaparātos, veicot savus tiešos pienākumus, desmit – uz zemes. Šā gada 18. novembris būs pirmā reize, kad parādes lidojums būs šādā maršrutā, proti, pāri Vecrīgai un Brīvības piemineklim un tālāk virs Brīvības ielas.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No 2023. gada ievērojami palielinās valsts augstāko amatpersonu atalgojumu; VUGD svētkos pasniedz apbalvojumus Jēkabpils, Viesītes un Pļaviņu ugunsdzēsējiem glābējiem. Un 18.novembrī tiks svinīgi atklāta Brīvības pieminekļa izgaismošana

Saeima otrdien galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas nosaka atalgojuma pieaugumu valsts pārvaldes amatpersonām no 2023.gada, īstenojot valsts pārvaldes atlīdzības sistēmas reformu. Aprēķini par valdības sākotnēji virzītajiem likuma grozījumiem liecina, ka no 2023.gada Valsts prezidenta, Saeimas priekšsēdētāja, Ministru prezidenta, Augstākās tiesas priekšsēdētāja un Satversmes tiesas priekšsēdētāja mēnešalga sasniegs apmēram 7607 eiro, līdz ar to, piemēram, Ministru prezidentam un Saeimas priekšsēdētājam alga palielināsies par apmēram 40%. Par apmēram trešdaļu tiks palielināta alga ministriem, kuru mēneša atalgojums sasniegs apmēram 6700 eiro. Ģenerālprokurora alga sasniegs aptuveni 7280 eiro, valsts kontroliera un tiesībsarga alga - apmēram 6700 eiro, bet Satversmes tiesas priekšsēdētāja vietniekam - apmēram 6500 eiro. Tikmēr Saeimas deputātiem, kuri neieņems papildu amatus, alga 2023.gadā sasniegs apmēram 3800 eiro.

Uz Latvijas-Baltkrievijas robežas pagaidu dzeloņstiepļu žogu pilnībā plānots pabeigt ierīkot novembra beigās vai decembra sākumā. Rīt pabeigs žogu ierīkot 31,5 kilometru garumā no kopumā plānotajiem gandrīz 37 kilometriem. Lai arī iepriekš tika pieļauts, ka žoga būvniecību varētu pabeigt jau šonedēļ, tagad tiek norādīts, ka šonedēļ tas vēl nenotiks. Atlikušie pieci kilometri, kur vēl nav uzstādīta dzeloņstieple, ir ļoti sarežģītās vietās, kur vairs nav iespējams piebraukt ar tehniku. Darbi pamatā notiek ar rokām - gan ruļļu pienešana, gan uzstādīšana, līdz ar to ierīkošanas temps mazliet samazinājies. Jau ziņotas, ka pēc aptuveni 3,7 miljonu eiro vērtā pagaidu žoga izbūves plānots būvē pastāvīgo žogu.

Vācijas Federālā tīklu aģentūra "Bundesnetzagentur" apturējusi gāzesvada "Nord Stream 2" sertifikācijas procedūru, teikts šodien publiskotajā aģentūras paziņojumā. Pēc dokumentācijas rūpīgas izvērtēšanas "Bundesnetzagentur" secinājusi, ka spēs sertificēt "Nord Stream 2" operatoru tikai tad, ja šis operators atbildīs Vācijas likumdošanai. Aģentūra skaidro, ka struktūrvienība, kas izveidota, lai pārvaldītu gāzesvada Vācijas posmu, neatbilst nosacījumiem, lai tā spētu darboties kā neatkarīgs pārvades operators. Līdzko galvenie aktīvi un cilvēkresursi tiks pārcelti uz struktūrvienību un šis process būs apstiprināts, "Nord Stream 2" sertifikācijas procedūra tiks atsākta. Paredzēts, ka pa gāzesvadu, kura būvniecība tika pabeigta septembrī, ik gadu no Krievijas Vācijai tiks piegādāti 55 miljardi kubikmetru dabasgāzes.

Turpinām ziņas

Atzīmējot Latvijas Republikas proklamēšanas 103. gadadienu un godinot ieguldījumu Latvijas un tās iedzīvotāju drošības stiprināšanā, šonedēļ Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigādes nodarbinātajiem tiek pasniegti Iekšlietu ministrijas un VUGD apbalvojumi. Ņemot vērā ārkārtējo situāciju un valstī noteiktos ierobežojumus, jau otro gadu apbalvojumu pasniegšana notiek daļās un posteņos dežūrmaiņas laikā, tādējādi arī šajā saspringtajā laikā godinot tos, kuri snieguši ieguldījumu VUGD un Latvijas attīstībā, izrādījuši drosmi un priekšzīmīgi pildījuši dienesta un darba pienākumus.  

Svētkos VUGD “Pateicība” izteikta arī Jēkabpils daļas ugunsdzēsējam glābējam Ingum Ruļukam, Jēkabpils daļas Viesītes posteņa vada komandiera vietniekam Gatim Saturiņam un Viesītes posteņa ugunsdzēsējiem glābējiem Andrim Lojānam un Andrim Maisakam. 

Tāpat arī svētkos “Pateicības” saņems Aizkraukles daļas Pļaviņu posteņa vada komandiera vietnieki Edgars Bušs un Viktors Isaks. Pateicības izteiktas arī Pļaviņu posteņa ugunsdzēsējiem glābējiem - Agrim Jēkabsonam, Denisam Škuļteckim, Jurijam Karpovam un Jurim Plociņam.

Plašāk par VUGD apbalvojumu pasniegšanu lasiet portālā Radio1.lv.

.Un vēl

Latvijas Republikas proklamēšanas dienā, 18.novembrī, plkst.19.30 tiks svinīgi izgaismots Latvijas tautas brīvības un vienotības simbols – Brīvības piemineklis. Paredzēts, ka Brīvības pieminekļa izgaismošanas atklāšana būs vērojama Latvijas Televīzijas tiešraidē. Septiņu minūšu īpaši izgaismošanai radītas mūzikas un gaismas performance mīsies ar stāstiem par Brīvības pieminekļa izgaismošanu un vēsturiskiem mirkļiem.

Jau ziņots, ka 2018.gada nogalē domubiedru grupa bijušā Valsts prezidenta Valda Zatlera vadībā dibināja Brīvības pieminekļa izgaismošanas fondu. Fonda mērķis bija nodrošināt Brīvības pieminekļa izgaismošanu – projekta izstrādi, projektēšanu un apgaismojuma uzstādīšanu.


Atstājiet komentāru