2024.gada 23. aprīlis

Georgs, Jurģis, Juris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 11.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien visā Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu; Jēkabpils novadā šodien iedzīvotāji aicināti iedegt lāpas, svecītes un nolikt ziedus; un Dīvainajiem stikla veidojumiem Atakamas tuksnesī kosmisks izskaidrojums.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiropas parlaments atceļ deputāta imunitāti Ušakovam; No pirmdienas daļā pārtikas veikalu iepirkties varēs tikai ar sertifikātiem; un Svētku laikā atcelti vairāki autobusu maršruti.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents aicina pieminēt latvijas karavīrus; Bērna pamešanu novārtā likumā atzīst par vardarbību; un Izdotas trīs jaunas Ziemassvētku pastmarkas.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien visā Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu; Jēkabpils novadā šodien iedzīvotāji aicināti iedegt lāpas, svecītes un nolikt ziedus; un Dīvainajiem stikla veidojumiem Atakamas tuksnesī kosmisks izskaidrojums.

Šodien visā Latvijā atzīmē Lāčplēša dienu par godu neatkarīgās Latvijas armijas uzvarai pār Rietumu brīvprātīgo armiju jeb tā saukto Bermonta karaspēku 1919.gada 11.novembrī. Latvijas armija izšķirošo uzbrukumu bermontiešiem sāka 9.novembrī un, lai gan cīņas bija grūtas, jau 11.novembrī Bermonta karaspēks tika padzīts no Rīgas. Bermontiādes laikā Latvija zaudēja 743 karavīrus, no kuriem 57 bija virsnieki. Lāčplēša diena ir nozīmīga arī ar to, ka 1919.gada 11.novembrī tika dibināts Latvijas valsts apbalvojums – Lāčplēša Kara ordenis ar devīzi – ”Par Latviju”. Lāčplēša Kara ordeni piešķīra Latvijas armijas karavīriem, bijušo latviešu strēlnieku pulku karavīriem, kā arī ārzemniekiem, kuri piedalījās Latvijas Neatkarības karā vai sniedza ieguldījumu un sekmēja Latvijas valsts nodibināšanu. Kopumā ir pasniegti 2146 Lāčplēša Kara ordeņi.

Pirms valsts svētkiem Valsts prezidents Egils Levits un Ordeņu kapituls par sevišķiem nopelniem valsts labā piešķīris 60 augstākos Latvijas valsts apbalvojumus. Triju Zvaigžņu ordenis piešķirts 33 personībām, Viestura ordenis – 11 personībām un Atzinības krusts – 16 personībām. Ar augstākajiem Latvijas valsts apbalvojumiem apbalvoti cilvēki, kuri izcili kalpojuši Latvijas valstij un tautai un kuru pašaizliedzīgais, profesionālais un sabiedriskais darbs, pilsoniskais veikums ir pelnījis augstāko valsts atzinību. Katra atsevišķais darbs un ieguldījums ir vienlīdz izcili vērtējams un cildināms.

Eiropas Komisija, visticamāk, pieprasīs Polijai, Latvijai un Lietuvai grozīt likumus, pamatojoties uz kuriem nelegālie imigranti, kas cenšas nelikumīgi šķērsot robežu, tiek atstumti atpakaļ Baltkrievijā. Migrantu krīzes dēļ visas trīs valstis ir izsludinājušas ārkārtējo situāciju pie robežas ar Baltkrieviju. Eiropas Savienības iekšlietu komisāre Ilva Jūhansone norādījusi, ka likumu izvērtēšana vēl turpinās, bet, visticamāk, dalībvalstīm tikšot pieprasīts izdarīt tajos grozījumus. Komisāre pagaidām neatklāj, kad un kādos tieši punktos tiks prasīts likumus mainīt. Jau ziņots, ka  saskaņā ar ES tiesību aktiem dalībvalstīm ir jānodrošina uzņemšana, lai izvērtētu atsevišķus patvēruma pieprasījumus.

Pastāv sakarība starp iedzīvotāju ienākumu apmēru un viņu nostāju pret vakcinēšanos, cilvēkiem ar zemākiem ienākumiem biežāk norādot, ka drīzāk vai noteikti nevakcinēsies pret Covid-19, žurnālistiem preses konferencē pavēstīja Rīgas Stradiņa universitātes Starptautiskā biznesa un ekonomikas katedra docētāja Inna Dovladbekova. Raugoties pēc nodarbinātības veida, atklājies, ka visvairāk vakcinēto personu ir tieši starp nodarbinātajiem valsts sektorā. Tāpat šis rādītājs bijis augstāks topošu uzņēmēju vidū. Savukārt zemākais personu, kas jau vakcinējušās, īpatsvars bijis starp nenodarbinātajiem un pašnodarbinātajiem, kā arī starp darba ņēmējiem privātajā sektorā un uzņēmējiem.

Turpinām ziņas

Šodien, 11. novembrī, visas dienas garumā, Jēkabpilī pie pieminekļa „Kritušiem par Tēviju” iemirdzēsies lāpu un svecīšu gaismiņas, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus. No šodienas līdz 18. novembrim, pilsētas tilts ir izgaismots Latvijas karoga krāsās. Tāpat arī  no šodienas līdz  17. novembrim, iepazīstot Jēkabpils vēsturi, norisināsies orientēšanās spēle ģimenēm latviskās noskaņās “Tavas saknes Tavā zemē, Tavas pēdas tēva sētā”. Vairāk informācijas par spēli var atrast Jēkabpils galvenās bibliotēkas mājaslapā. No šodienas līdz 20. novembrim Kena parka estrāde ietērpsies svētku drānās, lai Latvijas sajūtu nodotu ikvienam pilsētniekam un pilsētas viesim.

Lai pieminētu un godinātu Latvijas brīvības cīņās kritušos, šodien Lāčplēša dienā, Viesītes Kultūras pils aicina iedzīvotājus individuāli, ievērojot valstī noteiktos ierobežojumus, nolikt ziedus, aizdegt svecītes un lāpas, pie Viesītes Brīvības pieminekļa, pie stēlas Lāčplēša kara ordeņa kavalieriem un iedegt gaismiņas savu mājokļi logos un pagalmos.

Saukas pagasta iedzīvotāji aicināti individuāli aizdegt svecītes, nolikt ziedus Smiltaines kapsētā pie Lāčplēša Kara ordeņa kavaliera Krišjāņa Malcenieka un citu Brīvības cīnītāju atdusas vietām, aizdegt svecīti ciematiņa centrā uzkalniņā pie dzērvēm un ar sveču liesmiņām izgaismot tiltu pāri Klauces upītei pie Dzirnavu dīķa. Šodien pulksten piecos pēcpusdienā Rites pagasta iedzīvotāji aicināti iedegt svecītes savā mājas logā vai aiznest un nolikt tās Latvijas varoņiem pie pieminekļa "Tiem, kas nepārnāca". Arī Elkšņu pagasta iedzīvotāji aicināti iedegt gaismiņas savu mājokļi logos un pagalmos.

Un vēl

Atakamas tuksnesī Čīlē, vienā no sausākajām vietām uz planētas, 75 kilometrus garā, šaurā joslā jau pirms aptuveni desmit gadiem atrasti interesanti silikātstikla veidojumi. Daži ir pat pusmetru gari, sapinušies interesantos vijumos. Daži ir zaļgani, citi pavisam melni. Nu jaunā pētījumā zinātnieki spriež par vienu no versijām, kā šie veidojumi varētu būt radušies – komētas eksplozijas rezultātā, vēsta "Live Science". Pētnieku aplēses liecina, ka eksploziju sērija notikusi pirms aptuveni 12 tūkstošiem gadu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiropas parlaments atceļ deputāta imunitāti Ušakovam; No pirmdienas daļā pārtikas veikalu iepirkties varēs tikai ar sertifikātiem; un Svētku laikā atcelti vairāki autobusu maršruti.

Vairākums Eiropas Parlamenta deputātu ir atbalstījuši eiroparlamentārieša Nila Ušakova no "Saskaņas" deputāta imunitātes atcelšanu. Eiroparlamenta deputāti balsoja ar roku pacelšanu, tādēļ precīzs “par” un “pret” balsu skaits nav zināms. Gadījumos, ja vairākums nav acīmredzams, tad var prasīt elektronisku balsojumu. Šoreiz tas nav bijis nepieciešams. Pēc imunitātes atcelšanas Ušakovs saglabā Eiroparlamenta deputāta pilnvaras, jo tās ir Latvijas valsts piešķirtas viņam kā eiroparlamentārietim un neviena cita iestāde to nevar atņemt.

Latvijā samazinās reģistrētā bezdarba līmenis un pieaug brīvo vakanču skaits. Visvairāk brīvo darba vietu ir būvniecībā, transporta jomā, kā arī vairumtirdzniecībā un mazumtirdzniecībā. Tomēr, lai arī darba tirgu ir sašūpojuši Covid-19 ierobežojumi un prasība pēc obligātās vakcinācijas publiskajā sektorā strādājošajiem un lielai daļai arī privātajā sektorā nodarbinātajiem, tas nemaina darba tirgus ilgtermiņa tendences. Jau ziņots, ka šī mēneša sākumā reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā bija 6%. 

Saeima šodien otrajā – galīgajā –  lasījumā atbalstīja grozījumus, ar kuriem par viltota Covid-19 vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanu vai glabāšanu noteikta kriminālatbildība. Ar grozījumiem noteikts, ka par šādiem pārkāpumiem sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu. 

Turpinām ziņas

No pirmdienas, 15. novembra, arī daļai pārtikas veikalu nāksies strādāt zaļajā režīmā, tas ir, ielaist veikala telpās tikai tos pircējus, kuri var uzrādīt Covid-19 sertifikātu. To paredz valdības pieņemtais regulējums par dzīvi Latvijā pēc "lokdauna" beigām. Līdz ar to no pirmdienas, stājoties spēkā valdības noteiktajam tirdzniecības regulējumam, lielākie “Maxima XXX” un “Maxima XX” formāta veikali turpinās darbu “zaļajā” režīmā un būs pieejami tikai pircējiem ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Tas nozīmē, ka iedzīvotājiem bez Covid-19 sertifikāta nevarēs iepirkties Maxima XX veikalos Jēkabpilī un Līvānos. "Rimi Latvia" pagaidām vēl nezināja nosaukt, kuri no "Rimi" veikaliem sākot ar nākamo pirmdienu strādās sarkanajā režīmā, kuri - zaļajā. 

Saeima šodien galīgajā lasījumā atbalstīja izmaiņas Medību likumā, kas paredz precizēt medību iecirkņu reģistrācijai nepieciešamās minimālās platības. Izmaiņas arī paredz īpašos gadījumos medības atļaut pilsētā. Likumā pretēji opozīcijas deputātu rosinājumam netika izcelts, ka īpaši aizsargājamās dabas teritorijās medības nenotiek. Grozījumi paredz, ka turpmāk varēs medīt arī pilsētā vietās, kur konkrētā pašvaldība būs atļāvusi to darīt, gadījumos, ja medījamie dzīvnieki apdraudēs sabiedrisko kārtību un drošību vai radīs postījumus.

Un vēl

Sestdien, 13. novembrī, kā arī Latvijas Republikas valsts svētku brīvdienās, no 2021. gada 18. līdz 21. novembrim, gaidāmas izmaiņas vairāk nekā 500 reģionālo autobusu maršrutu visā Latvijā. Daļā maršrutu tiks atklāti jauni reisi, bet daļā tie tiks slēgti. Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus pirms brauciena atkārtoti pārbaudīt aktuālo autobusu kustības sarakstu. Izmaiņas gaidāmas arī maršrutos, kuros sabiedriskā transporta pakalpojumus nodrošina SIA “J;ēkabpils autobusu parks”. Plašāka informācija pieejama autotransporta direkcijas mājāslapā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents aicina pieminēt latvijas karavīrus; Bērna pamešanu novārtā likumā atzīst par vardarbību; un Izdotas trīs jaunas Ziemassvētku pastmarkas.

Valsts prezidents Egils Levits šodien, Lāčplēša dienā, aicināja pieminēt Latvijas karavīrus, kuri ir krituši par dzimteni gan Neatkarības karā, gan mūsdienās starptautiskajās misijās. Pēc prezidenta teiktā, bez karavīriem mums nebūtu Latvijas valsts. Valsts prezidenta kancelejā informēja, ka Lāčplēša dienā, 11. novembrī, Valsts prezidents, godinot Latvijas brīvības cīnītāju piemiņu, nolika ziedus Rīgas Brāļu kapos.

Latvijas ekonomika jeb valsts iekšzemes kopprodukts šogad pieaugs par 4,7%, kas ir nedaudz zem Eiropas Savienības vidējā izaugsmes rādītāja – 5%, par Eiropas Komisijas šā gada rudens ekonomikas prognozēm informēja EK priekšsēdētājas vietnieks Valdis Dombrovskis no "Jaunās Vienotības". Savukārt 2022. gadā ekonomikas pieaugums Latvijā tiek prognozēts 5% apmērā, pārsniedzot ES vidējo izaugsmi – 4,3%. Ekonomikas izaugsmi gan Latvijā, gan ES kopumā veicina apjomīgas investīcijas ekonomikas atveseļošanā.

Saeima šodien pirmajā lasījumā atbalstīja likumu, kas paredz parlamenta deputātiem prasību vakcinēties pret Covid-19. Likumam noteikta steidzamība, tādēļ tas parlamentā jāizskata tikai vēl vienā lasījumā. Vairāki deputāti iestājās pret likumu, norādot, ka tas nav samērīgs, kā arī, ka cilvēkiem esot jāļauj pašiem izvēlēties poti. Par bija 62 deputāti, 14 balsoja pret, bet divi atturējās.

Līdz šim vismaz vienu poti pret Covid-19 saņēmuši jau 75% vismaz 18 gadus vecu Latvijas iedzīvotāju, liecina aģentūras LETA veiktie aprēķini, izmantojot Nacionālā veselības dienesta datus par vakcinētajiem līdz 1. novembrim un Centrālās statistikas pārvaldes datus par provizorisko iedzīvotāju skaitu pa vecuma grupām Latvijā 2021. gada sākumā. Tikmēr aizvadītajā diennaktī Latvijā kopumā sapotēti 11 tūkstoši 626 cilvēku, un apmēram katrs ceturtais saņēmis vakcīnas pret Covid-19 pirmo devu.

Turpinām ziņas

Saeima šodien trešajā lasījumā atbalstīja grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas paredz noteikt atbildību par bērnu pamešanu novārtā, kā arī likumā definēt jēdzienu “nolaidība”. Parlamentā informēja, ka pamešana novārtā likumā atzīta par vienu no vardarbības pret bērnu veidiem un definēta kā ilgstoša vai sistemātiska nolaidība pret bērnu, kas kaitē vai var kaitēt bērna attīstībai, vai rada bērnam fiziskas vai psihoemocionālas ciešanas. 

Ir iestājies gada tumšākais laiks, tādēļ, lai veicinātu un uzlabotu gājēju drošību, piedaloties ceļu satiksmē diennakts tumšajā laikā un nepietiekamas redzamības apstākļos, kā arī, lai veicinātu izpratni par atstarojošo elementu nozīmi, Valsts policija no pirmdienas, 15. novembra līdz 30. novembrim pievērsīs pastiprinātu uzmanību gājējiem bez gaismu atstarojošajiem elementiem - veicot preventīvas pārrunas un nepieciešamības gadījumā, izsniedzot preventīvu izdales materiālu. Kārtības sargi informē, ka laika posmā no šī gada 1. janvāra līdz 31. oktobrim ir notikuši 511 ceļu satiksmes negadījumi, kuros iesaistīti gājēji. Šajā laika periodā ir smagi cietuši 50 gājēji, bet viegli ievainoti 358 un bojā gājuši 30 gājēji.
 
Un vēl

Pirmdien, 15.novembrī nāks klajā trīs jaunas pastmarkas uz pašlīmējošas pamatnes tradicionālajā sērijā ''Ziemassvētki'', lai ikviens iedzīvotājs jau laikus varētu nosūtīt gada nogales svētku sveicienus. Ziemassvētku sērijas jauno izdevumu autors ir mākslinieks Ģirts Grīva. Pasta vērtszīmes izdotas uz pašlīmējošas pamatnes, un līdz ar tām radīta arī īpaša svētku aploksne 1000 eksemplāros. Covid-19 infekcijas izplatības laikā pastmarku pirmās dienas zīmogošana pasta nodaļās nenotiek, tāpēc pastmarku kolekcionāri un filatēlijas interesenti par pastmarku zīmogošanas iespējām aicināti sazināties ar Latvijas Pastu, rakstot uz e-pasta adresi: filatelija@pasts.lv.

Atstājiet komentāru