2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 10.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par mēnesi pagarina termiņu, līdz kuram publiskajā sektorā strādājošajiem jāiegūst Covid-19 sertifikāti; Valsts policija lūdz atsaukties satiksmes negadījuma aculieciniekus Jēkabpilī; un Šodien tiek svinēta Mārtiņdiena.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija atbalsta 2022. gada budžeta likumprojektu; Dedzinot sveces aicina atcerēties par ugunsdrošību; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā trešais Covid-19 vilnis attīstījies daudz straujāk nekā divi pirmie; Piešķir līdzekļus videi draudzīga sabiedriskā transporta iegādei; un Aicina autovadītājus uzmanīties apledojušu ceļu iespējamības dēļ.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Par mēnesi pagarina termiņu, līdz kuram publiskajā sektorā strādājošajiem jāiegūst Covid-19 sertifikāti; Valsts policija lūdz atsaukties satiksmes negadījuma aculieciniekus Jēkabpilī; un Šodien tiek svinēta Mārtiņdiena.

Ņemot vērā lielo vakcinācijas procesu uzsākušo nodarbināto skaitu valsts pārvaldē, pašvaldībās un to kapitālsabiedrībās, kā arī privātajā sektorā, Ministru kabinets vakar lēma precizēt nosacījumus par darba pienākumu pildīšanu, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu no 15.novembra. Izmaiņas paredz, ka publiskajā sektorā nodarbinātie, kuri līdz 15.novembrim būs sākuši vakcinācijas kursu, taču vēl nebūs saņēmuši derīgu Covid-19 vakcinācijas sertifikātu, varēs turpināt pildīt darba pienākumus attālināti vai klātienē. Šīm personām vakcinācijas sertifikāta iegūšanas gala termiņš ir šā gada 15.decembris. Līdz tam nodarbinātie klātienē turpina darbu, uzrādot testēšanas sertifikātu, kas ir ne vecāks par 72 stundām, turklāt testēšana jāveic par saviem līdzekļiem, ja nav citas vienošanās ar darba devēju.

No 15. novembra izglītības process visās pakāpēs atkal notiks klātienē – to paredz valdībā apstiprinātās izmaiņas. Izglītības iestādēm būs jāievēro visi jau līdz šim īstenotie drošības pasākumi – maskas, distancēšanās, telpu vēdināšana, higiēna, testēšana. Tiesa, paredzēta iespēja, ka klātienes mācību laikā vecākie skolēni piecas dienas mēnesī varēs mācīties attālināti.

Pie robežas ar Poliju Baltkrievijas pusē turpina pulcēties liels skaits migrantu. Viņu mērķis - iekļūt Eiropas Savienības teritorijā. Polija un citas Eiropas valstis krīzes radīšanā vaino Baltkrieviju, uzskatot, ka tā speciāli izmanto migrantus par ieroci hibrīduzbrukumā Polijai, Lietuvai un Latvijai. Vakardiena uz Polijas un Baltkrievijas robežas aizvadīta salīdzinoši mierīgi, bez incidentiem. Taču lielā migrantu grupa arvien vēl turpina palikt vakar ierīkotajā nometnē Baltkrievijas robežas pusē. Polijas pusē spriež, ka Baltkrievijas varas iestādes migrantiem, visticamāk, ir apsolījušas, ka viņi tiks Eiropas Savienības teritorijā, un tāpēc šie cilvēki arvien turpina tam ticēt.

Pasaules Veselības organizācija paudusi šaubas par Turkmenistānas valdības apgalvojumiem, ka šo Vidusāzijas valsti joprojām nav sasniegusi Covid-19 pandēmija un valstī nav reģistrēts neviens inficēšanās gadījums. Turkmenistāna līdz ar Ziemeļkoreju un dažām Klusā okeāna salu valstīm ir vienīgās valstis, kas vēl nav ziņojušas par Covid-19 gadījumiem. Ja nelielo un nomaļo Klusā okeāna salu valstu gadījumā šī statistika ir ticama, tad totalitārās Ziemeļkorejas un autoritārās Turkmenistānas vadība, visticamāk, noklusē informāciju par patieso stāvokli. Informācijas avoti Turkmenistānas veselības aprūpes iestādēs ziņo, ka statistika par Covid-19 izplatību tiek apkopota, bet netiek izpausta publiski. Kopš pandēmijas sākuma reģistrēti ap 25 tūkstoši nāves gadījumu, kas varētu būt saistīti ar Covid-19. 

Turpinām ziņas

Aculiecinieki Radio1 ziņoja, ka Jēkabpilī Pasta ielā iepretī ēkai numur 49 ir sagāzts un deformēts apgaismes stabs. Radio1 sazinājās ar Jēkabpils policiju un noskaidroja, ka policijai nav ziņots par satiksmes negadījumu, kura rezultātā autovadītājs būtu ietriecies stabā šajā vietā. Tā kā apgaismes stabs ir daļa no pilsētas ielu apgaismojuma infrastruktūras, kas pieder Jēkabpils novada pašvaldībai, jautājām atbildīgajiem vietvaras dienestiem. Pašvaldības energopārvaldnieks Ainārs Gulbinskis informē, ka 28.oktobrī pēc pilsētas ielu apgaismojuma tīkla apsekošanas tika konstatēts, ka Jēkabpilī, pretī ēkai Pasta iela 49 ēkai, ir deformēts ielu apgaismojuma apgaismes stabs. Apsekošanas laikā konstatēts, ka stabs ir deformēts ar automašīnas triecienu. Precīzāk -  bojāts ir apgaismojuma staba balsts.

Jēkabpils novada pašvaldība ar iesniegumu ir vērsusies Valsts policija Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirknī, lai tiktu ierosina lieta par pašvaldības īpašuma bojāšanu. Arī pašvaldībai nav zināms par iespējamo satiksmes negadījumu šajā vietā. Šonedēļ deformētais stabs ir demontēts, lai neradītu apdraudējumu. Gulbinskis norāda, ka Pasta iela ir vēl pārbūves garantijas objekts un,  iespējams, apgaismes stabu šeit mainīs būvnieks. Ja vainīgais netiks atrasts, maksātājs par nodarīto kaitējumu būs Jēkabpils novada pašvaldība. Aptuvenās darbu un materiālu izmaksas ir ap 500 eiro.

Jau ziņots, ka svētdien, 7. novembrī, Jēkabpilī, Varoņu ielā, ap pulksten 19 notika ceļu satiksmes negadījums, un negadījuma vietā gāja bojā 1960. gadā dzimusi sieviete.  Valsts policija aicina atsaukties ceļu satiksmes negadījuma aculieciniekus, kuri var sniegt jebkādu izmeklēšanai noderīgu informāciju, zvanot pa tālruņa numuru 65202621 vai 110.

Un vēl

Šodien – 10. Novembrī tiek svinēta Mārtiņdiena, kas latviskās dzīves tradīcijās tiek uzskatīta par rudens beigām un ziemas sākumu. Līdz šai dienai jāpabeidz visi rudens darbi, jānokuļ labība, jāapar zeme, jo pēc Mārtiņiem zeme dodas atpūtā. Ja to traucē arot, tad nākamā gadā nav gaidāma laba raža. Mārtiņa diena saistās arī ar veļu laika beigām. Mēdz teikt, ka Mārtiņdiena atver ziemai vārtus. Ticējumi vēsta, cik ilgi pēc Mārtiņiem kokiem vēl turas lapas, tik ilgi pēc Jurģiem nebūs vēl zāles. Ja Mārtiņdienā salst, tad Ziemassvētkos būs silts laiks. Tāpat arī ja Mārtiņa diena ir miglaina, tad ziema būs silta un slapja, bet ja Mārtiņdienā snieg, tad būs gara ziema. Un visbeidzot - ja Mārtiņdienā zosis staigā pa dubļiem, tad Lieldienās tās ies pa ledu.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimas komisija atbalsta 2022. gada budžeta likumprojektu; Dedzinot sveces aicina atcerēties par ugunsdrošību; un Kādas ir sinoptiķu prognozes par gaidāmo laiku nedēļas nogalē?

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien atbalstīja 2022. gada budžeta likumprojektu un tā iesniegšanu apstiprināšanai Saeimā. Komisija nākamā gada budžetu un to pavadošo 12 likumprojektu paketi sāka skatīt šo pirmdien, budžetu skatot septiņās sēdēs. 2022. gada budžetā tēriņi plānoti 12,4 miljardu eiro apmērā, bet ieņēmumi 10,66 miljardu eiro apmērā.

Latvijas Pašvaldību savienības valde vienojās atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvāto pedagogu darba samaksas finansēšanas modeli "Skolēns pašvaldībā", kas paredz finansējuma aprēķinu pašvaldībai pedagogu darba samaksai uz vienu izglītojamo. Vienlaikus pašvaldību savienība paredz plašas diskusijas par koeficientiem un aicina Izglītības ministriju pārrēķināt valsts finansējumu vienam izglītojamajam saistībā ar koeficientu pārrēķināšanu.

Latvijā 16 tūkstoši 200 cilvēku brīvprātīgi lieguši sev piekļuvi azartspēlēm un iekļāvuši sevi Pašatteikušos personu reģistrā. Divu gadu laikā kopš reģistra darbības sākuma reģistrā iekļautas 22 tūkstoši 872 personas, no tām 6 tūkstoši 642 lieguma termiņš pašlaik ir beidzies. Vairums jeb 96% reģistrā iekļauto personu ir vīrieši, 61% no tiem – vecuma grupā no 20 līdz 36 gadiem. Dalība reģistrā ir brīvprātīga, pēc personas lūguma. Un minimālais lieguma termiņš ir 12 mēneši.


Divām nelegālo migrantu grupām izdevies ielauzties Polijā no Baltkrievijas. Citviet Baltkrievijas pierobežas rajonos izveidotas lielas migrantu nometnes. Polijas mediji vēsta, ka vairāki desmiti migrantu sagrāva žogu pie diviem ciemiem un šķērsoja robežu. Daži pārkāpēji nogādāti atpakaļ, bet citiem izdevās aizbēgt. Vienlaikus Baltkrievijas robežpolicija publiskojusi videomateriālus, kuros redzama migrantu ierīkotā pagaidu nometne.

Jau ziņots, ka simtiem migrantu, neraugoties uz auksto laiku, cer šķērsot robežu, bet viņu centienus bloķē labi ekipēti Polijas policisti un karavīri. Baltkrievijas iestādes informē, ka pie robežas “iestrēguši” apmēram 2000 migrantu, bet Varšava min uz pusi mazāku skaitu. 

Turpinām ziņas

Valsts svētku laiks allaž ir saistīts ar sveču dedzināšanu gan telpās, gan ārpus telpām. Tā ir skaista tradīcija, kas rada patīkamu atmosfēru, tomēr bez rūpēm par drošību, sveču liesmas var radīt arī postu. Lai degoša svece neizraisītu ugunsgrēku, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests aicina ievērot drošības padomus:  sveces stabili jānovieto uz nedegošas virsmas;  degoša svece rada augstu temperatūru, tāpēc vienmēr jāpārliecinās, ka svece atrodas drošā attālumā no degtspējīgiem priekšmetiem un lietām, piemēram, aizkariem, mēbelēm, dekorācijām; svces nedrīkst novietot citu siltuma avotu tuvumā, piemēram, uz elektroierīcēm, radiatoriem, iekurtām krāsnīm vai kamīniem, kā arī degošas sveces nedrīkst atstāt bez uzraudzības. 

Saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu darba diena 19.novembris ir pārcelta uz sestdienu 13.novembri. Ministru kabinets ieteicis visām pašvaldībām, komersantiem un organizācijām, nosakot darba un atpūtas laiku, ievērot šo rīkojumu. Līdz ar to ir mainīts arī Jēkabpils novada pašvaldības un Jēkabpils reģionālās slimnīcas darba laiks.  Sestdien, 13.novembrī gan Jēkabpils novada pašvaldība, gan Jēkabpils reģionālā slimnīca un poliklīnika strādās pēc darba dienu grafika. Savukārt nākamnedēļ - 18., 19., 20. un 21. novembrī pašvaldībai būs brīvdiena, bet slimnīcā darbs noritēs brīvdienu režīmā.

Un vēl

Brīvdienās laiks Latvijā kļūs sausāks un mazliet vēsāks, bet nākamnedēļ daļu Latvijas, visticamāk, skars kailsals, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Ceturtdien, Lāčplēša dienā, būs apmācies laiks un brīžiem mazliet līs, bet nedēļas nogalē nokrišņi vairs nav gaidāmi, taču laiks saglabāsies pārsvarā apmācies, brīvdienās daudzviet arī miglains. Gaisa temperatūra ceturtdien un piektdien gan naktīs, gan dienās būs 4...10 grādu robežās. Brīvdienās kļūs vēsāks, temperatūra naktīs noslīdēs līdz 0...5 grādiem, bet dienās būs 2...7 grādi.

Nākamās nedēļas sākumā mūsu reģionā pastiprināsies anticiklons, debesis biežāk skaidrosies, taču kļūs aukstāks. Nedēļas pirmajā pusē naktīs visā valstī gaidāms sals, vietām Vidzemē un Latgalē līdz -5...-7 grādiem, dienās temperatūra būs ap nulli. Tā kā Latvijas austrumos arī dienās temperatūra būs mazliet zem nulles, visticamāk, nākamās nedēļas sākumā valdošie laikapstākļi būs saucami par kailsalu. Sauss un auksts laiks gan saglabāsies tikai dažas dienas, jo nedēļas otrajā pusē temperatūra pakāpeniski paaugstināsies.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā trešais Covid-19 vilnis attīstījies daudz straujāk nekā divi pirmie; Piešķir līdzekļus videi draudzīga sabiedriskā transporta iegādei; un Aicina autovadītājus uzmanīties apledojušu ceļu iespējamības dēļ.

Latvijā trešais Covid-19 vilnis attīstījies daudz straujāk nekā divi pirmie, kas notikuši attiecīgi 2020.gada pavasarī un 2020.gada nogalē. Trīs nedēļu laikā Covid-19 kumulatīvais rādītājs Latvijā "nosvārstījies" par kopumā teju 800 vienībām. Tā dēvētais "trešais Covid-19" vilnis Latvijā sākās vasaras beigās, kad slimība sākumā izplatījās relatīvi lēnām, taču vēlāk - septembra otrajā pusē - tas notika ātri un nekontrolēti. Ja līdz septembra vidum dienā jaunatklāto Covid-19 inficēto skaits nepārsniedza 500, tad jau oktobra sākumā jauno Covid-19 gadījumu skaits diennaktī pārsniedza 1000, līdzšinējo maksimumu sasniedzot 27.oktobrī, kad tika ziņots par 3206 saslimšanas gadījumiem.

Aizsardzības ministrs Artis Pabriks pavēlē Nacionālo bruņoto spēku komandierim Leonīdam Kalniņam rosina pārliecināties par armijas plašāku iesaisti pasliktinoties situācijai uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Ņemot vērā pašreizējos apstākļos un iespējamos riskus šī pavēle pēc būtības nozīmē NBS komandierim pārliecināties, ka bruņotie spēki ir gatavībā plašāk palīdzēt robežsardzei un policijai, ja tas būs nepieciešams. 

Saeimas Juridiskā komisija šodien izskatīšanai galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Krimināllikumā par kriminālatbildības noteikšanu par viltota vakcinācijas, testēšanas vai pārslimošanas sertifikāta iegūšanu vai glabāšanu. Tāpat iecerēts noteikt kriminālatbildību par citai personai izsniegta Covid-19 sertifikāta izmantošanu. Likumprojekta autori atsaucas uz plaši izskanējušo informāciju par vairākiem desmitiem kriminālprocesu saistībā ar vakcināciju apliecinošu dokumentu viltošanu, kā arī viltotu dokumentu izmantošanu, medicīnas darbinieku uzpirkšanas mēģinājumiem, kā arī svešu sertifikātu izmantošanu. Šāda rīcība apdraud sabiedrības veselību un, ņemot vērā tās kaitīgumu, būtu atzīstama par noziedzīgu, pausts likumprojekta anotācijā. Ar likuma izmaiņām iecerēts noteikt, ka par šādiem pārkāpumiem sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu.

Ģenerālprokurors Juris Stukāns tiesā iesniedzis prasību par reliģiskās organizācijas "Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Rīgas draudze" un reliģiskās organizācijas "Evaņģēlisko kristiešu baznīca "Jaunā paaudze"" darbības izbeigšanu. Prokuratūrā "Jaunās paaudzes" darbību pārbaudes laikā konstatēts, ka pretēji prasībām ievērot sociālo distancēšanos un citus pasākumus, kas paredzēti epidemioloģiskai drošībai, "Evaņģēlisko kristiešu baznīcas "Jaunā paaudze" Rīgas draudze" ne mazāk kā sešas reizes 2021. gada laikā pieļāvusi publiskus pasākumus ar dalībnieku piedalīšanos, neraugoties uz to, ka par šādiem pārkāpumiem jau tikuši piemēroti administratīvie sodi. Materiāli, kas izvērtēti prokuratūrā veiktās pārbaudes laikā, dod pamatu prasības celšanai par reliģiskās organizācijas darbības izbeigšanu ar tiesas nolēmumu.

Turpinām ziņas

Videi draudzīga sabiedriskā transporta infrastruktūras attīstībai Daugavpilī, Jēkabpilī, Rīgā un Valmierā piešķirs papildu 25,8 miljonus eiro finansējumu, šodien nolēma valdība. Papildu piešķirtais finansējums videi draudzīgu autobusu iegādei ir 25,58 miljoni eiro, tai skaitā Eiropas Savienības Kohēzijas fonda finansējums 21,7 miljoni eiro. Līdzekļi paredzēti vismaz 38 videi draudzīgu autobusu iegādei Daugavpilī, Jēkabpilī, Rīgā un Valmierā līdz 2023. gada beigām.

Noslēdzies projekts “Pa Spunģēnu gājēju un veloceliņu Daugavas ielejā”, kas tika realizēts Jēkabpils novada Krustpils pagastā. Projekta mērķis bija popularizēt Daugavas ielejas vides un kultūrvēsturiskās vērtības. Projekta galvenā aktivitāte - trīs tematisko soliņu izgatavošana un uzstādīšana uz veloceliņa Spunģēnu ciems - Jēkabpils pilsēta. Soliņu dizainā tika izmantoti frēzējumi metālā, kas popularizē Daugavas ieleju un ir cieši saistīti ar Daugavas tematiku. Izvietotie soliņi gan vizuāli, gan asociatīvi iekļaujas pašreizējā gājēju un veloceliņa infrastruktūrā un vidē. Projekta kopsumma ir tūkstoš 996 eiro. 

Un vēl

Šonedēļ visā Latvijā meteorologi sola mainīgus laika apstākļus, tas nozīmē, ka ceļi var apledot, uzmanību uz to vērš "Latvijas Valsts ceļi", aicinot autovadītājus būt uzmanīgiem un ņemt vērā, ka ceļi apledo strauji un nevienmērīgi. Tāpat iestādē brīdina, ka arī var veidoties tā dēvētais "melnais ledus" – apledojums, kas rodas, sasalstot ūdens kondenstātam. Visbiežāk tas var veidoties uz tiltiem, ceļu pārvadiem, posmos, kas ved cauri mežainam apvidum vai gar ūdenstilpēm. Meteorologu prognozes liecina, ka brīvdienās un nākamās nedēļas sākumā gaisa temperatūra pazemināsies visā valsts teritorijā, vietām iespējams arī sniegs, tāpēc īpaši būtiski ir jau tagad aprīkot automašīnas ar ziemas riepām, negaidot 1. decembri.

Atstājiet komentāru