2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 9.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Spriež, kā tiks organizēta dzīve pēc mājsēdes; Priekšlikums par ielas pārdēvēšanu Koknesē negūst atbalstu; un Rīt notiks izbraukuma vakcinācija Jēkabpilī.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakcināciju pret Covid-19 sākuši jau 64% iedzīvotāju; Kādas norises paredzētas Jēkabpilī patriotisma nedēļā? Un Bērnu slimnīcā iekārto Mātes piena banku.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ierobežojumi tiks mazināti un kādi paliks spēkā? Top jauns literatūras žurnāls; un Apskatei izliks Latvijā vienīgo zināmo pilno Lāčplēša Kara ordeņa komplektu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Spriež, kā tiks organizēta dzīve pēc mājsēdes; Priekšlikums par ielas pārdēvēšanu Koknesē negūst atbalstu; un Rīt notiks izbraukuma vakcinācija Jēkabpilī.

Pēc mājsēdes jeb, sākot no 15. novembra, izglītība tiks organizēta klātienē, tomēr joprojām nav skaidrs, kādi ierobežojumi skars tirdzniecības nozari. Valdība šodien plāno skatīt jautājumu par to, kā tiks organizēta dzīve epidemioloģiski drošā jeb "zaļajā režīmā" pēc mājsēdes jeb, sākot ar 15. novembri. Premjers Krišjānis Kariņš no Jaunās Vienotības informēja, ka pēc mājsēdes lielākas iespējas saņemt pakalpojumus būs pret Covid-19 vakcinētajiem, bet konkrētus priekšlikumus patlaban vēl izstrādā Operatīvā vadības grupa. 

Izglītības un zinātnes ministre Anita Mužniece no Jaunās konservatīvās partijas informē, ka valdībai, domājot par dzīvi pēc mājsēdes, ir jārīkojas konsekventi un jāpieturas pie iepriekš dotā solījuma, ka skolēni varēs mācīties klātienē. Muižniece arī pieļāva, ka pēc mājsēdes skolēni varētu pamazām atgriezties pie interešu izglītības nodarbībām, kā arī varētu tikt ieviests pilotprojekts sporta nodarbībām iekštelpās.

Savukārt ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs no Nacionālās apvienības informēja, ka līdz šim ir panākta vienošanās par lielāku brīvību ielu tirdzniecības organizēšanā, kas svētku laikā ir sevišķi svarīgi amatniekiem un mājražotājiem. Tajā pašā laikā eksperti joprojām diskutē par to, kādā veidā pēc mājsēdes organizēt tirdzniecību. Ministrs informēja, ka Ekonomikas mi istrijas nostāja ir atļaut tirdzniecības vietām  strādāt "zaļajā režīmā" neatkarīgi no nedēļas dienas. 

Laikā, kad veselības aprūpes pakalpojumu pieejamība ir samazinājusies, vieni no pieejamākajiem speciālistiem ir farmaceiti aptiekās. Arī cilvēki sākuši vairāk novērtēt farmaceitu izglītību un profesionalitāti, tāpēc biežāk vēršas aptiekā arī pēc konsultācijas. Farmaceiti ir tie, kuriem darba šobrīd ir gana daudz, tādējādi pieaug arī noslodze. Bet arī farmācijas nozarē ir pacienti, kuri ir prioritāti, un tie ir cilvēki, kuri slimo ar hroniskām slimībām Pēdējā laikā aktualizējies jautājums tieši par Covid-19 eksprestestiem un aizsardzības līdzekļiem. Tāpat cilvēki vairāk sākuši padomāt par savas mājas aptieciņas papildināšanu. Ziņots arī, ka Saeima šobrīd izskata iespēju arī aptiekās veikt vakcināciju pret Covid-19. 

Latvija asi nosoda Baltkrievijas režīma hibrīdoperāciju pret Eiropas Savienību, organizējot un sūtot trešo valstu pilsoņus pāri ES robežai. Valdības vadītājs Krišjānis Kariņš norāda, ka valdība rūpīgi seko līdzi, kas notiek uz Baltkrievijas-Polijas robežas. Viņš uzsvēra, ka Latvija ir "ciešā kontaktā" ar Lietuvu un Poliju, strādājot vienoti kā viens posms no ES ārējās robežas. 

Turpinām ziņas

Aizkraukles novada domes izglītības, kultūras un sporta jautājumu komitejā deputāti skatīja Gunta Libeka priekšlikumu par Linarda Laicena ielas pārdēvēšanu Koknesē, informē Staburags. Tas atbalstu neguva, taču izraisīja diskusijas par līdzīgu priekšlikumu nonākšanu deputātu dienaskārtībā un izvērtēšanu turpmāk.  Deputāts piedāvāja pārdēvēt Linarda Laicena ielu Koknesē par Jāņa Endzelīna ielu, variantu vidū bija arī Jūlija Federa iela, Ernesta Bleses iela vai Konrāda Ubāna iela. Diskutējot par šo lēmuma projektu deputāti izteica cerību, ka nākotnē novads un Koknese attīstīsies, radīsies jaunas ielas, kuru nosaukumiem varētu izmantot deputāta iesniegtajā priekšlikumā minētos nosaukumu variantus. Gunta Libeka priekšlikums tika noraidīts un izņemts no tur¬pmākās dienaskārtības. 

No 2030.gada valstspilsētu sabiedriskajam transportam būs jāizmanto vismaz 50% atjaunojamā enerģija, paredz Vienotajā tiesību aktu projektu izstrādes un saskaņošanas portālā Ekonomikas ministrijas ievietotais Transporta enerģijas likums. Tādu pašu prasību - par 50% atjaunojamo energoresursu izmantošanu - plānots noteikt arī citiem pašvaldību izmantotajiem transportlīdzekļiem, izņemot transportlīdzekļus, ko izmanto operatīvo darbību veikšanai un ko izmanto meklēšanas, glābšanas un neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanas procesā.


Un vēl

Šonedēļ Jēkabpils novadā turpināsies izbraukuma vakcinācija speciālajā vakcīnbusā. Plānots, ka izbraukuma vakcinācija būs Jēkabpiī, tajā skaitā jau iepriekš pieteikto cilvēku vakcinācija mājās, kur ieplānoti izbraukumi Zīlānos, Slimnīcas, Ķieģeļu, Madonas ielā, kā arī Pils mikrorajonā, Krasta, Rīgas, Dārzu, Daugavas, Skaubīša ielās. Iedzīvotājiem būs iespēja saņemt vakcīnu arī brīvās rindas kārtībā! Rīt, 10.novembrī Jēkabpils pilsētā izbraukuma vakcinācijas vakcīnbuss būs: pulksten 9:45 Zīlānu mikrorajonā - Lielās un Sporta ielas krustojumā, 8.maršruta autobusa galapunktā. Pulksten 12 Ķieģeļu ielā - Uz laukuma pie kafejnīcas "Ūsiņš", pulksten 14 Madonas ielā pie Krustpils pamatskolas un pulksten 15:30 Pils rajonā stāvlaukumā pie veikala "TOP". 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vakcināciju pret Covid-19 sākuši jau 64% iedzīvotāju; Kādas norises paredzētas Jēkabpilī patriotisma nedēļā? Un Bērnu slimnīcā iekārto Mātes piena banku.

Līdz šim vakcinācijas pret Covid-19 procesu sākuši jau 64% Latvijas iedzīvotāju, liecina jaunākie Nacionālā veselības dienesta apkopotie dati. Vakcinācijas temps aizvadītā mēneša laikā turas augstā līmenī, būtiski pārsniedzot potēšanās rādītājus vasarā un rudens sākumā. Pēdējā mēneša laikā nedēļā vakcinēto skaits nav mazāks par 80 tūkstošiem cilvēku, tādējādi salīdzinoši straujāk pieaugot arī vispārējai vakcinācijas aptverei.

Pašlaik Latvija ir ļoti trauslā situācijā ar Covid-19 izplatību, bet atceļot kādus ierobežojumus, īpašs atbalsts būs vajadzīgs Latgales slimnīcām, Latvijas televīzijai sacījis Stradiņa slimnīcas infektologs, Latvijas Universitāte profesors Uga Dumpis. Viņš norāda, ka Stradiņa slimnīcā vienlaicīgi var ārstēties aptuveni 800 pacienti. Viņš lēsa, ka tuvākajās nedēļās Covid-19 pacientu skaitam slimnīcās nevajadzētu pieaugt, bet tas arī strauji nesamazināsies. Turklāt prognožu modeļi rāda, ka, samazinot ierobežojumus, arī uz Ziemassvētkiem slimnīcās ārstēsies aptuveni 1000 Covid-19 pacientu. Dumpis uzsver, ka Covid-19 noteikto ierobežojumu samazināšanā nav pareiza pieeja vadīties pēc datumiem, bet gan būtu jāskatās uz saslimstības vai hospitalizācijas rādītājiem.

Latvijā šogad oktobra beigās, tāpat kā mēnesi iepriekš, reģistrētā bezdarba līmenis bija 6% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Zemākais reģistrētā bezdarba līmenis oktobra beigās bija Rīgas reģionā – 4,2%, kas ir tikpat, cik mēnesi iepriekš, bet augstākais reģistrētā bezdarba līmenis saglabājās Latgales reģionā – 13,9%, kas ir samazinājums par 0,2 procentpunktiem. Reģistrētā bezdarba līmenis starp reģioniem oktobri pieaudzis tikai Vidzemē – par 0,1 procentpunktu, mēneša beigās sasniedzot 6,1% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita. Savukārt Kurzemē un Zemgalē reģistrētā bezdarba līmenis oktobrī nav mainījies, mēneša beigās veidojot attiecīgi 6% un 5,4% no ekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita.

Vakar vakarā no Jēkabpils cietuma izbēga ieslodzītais Igors Korolis, kas tika operatīvi aizturēts. Ieslodzījuma vietu pārvalde informē, ka Jēkabpils cietumā ieslodzītais Igors Korolis, vakar ap pusdeviņiem vakarā,  izmantojot palīglīdzekļus, pārvarēja nožogojumu un izbēga. Bēglis tika aizturēts jau pēc divarpus stundām – pulksten 23. Korolis ir vairākkārtēji tiesāts par zādzībām. Jēkabpils cietumā viņš izcieta 11 mēnešu brīvības atņemšanas sodu. Par bēgšanas faktu ir uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 310. panta, kas nosaka, ka par bēgšanu no ieslodzījuma vietas soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Tāpat arī ir uzsākta dienesta pārbaude, kuras gaitā tiks vērtēti notikušā apstākļi un amatpersonu rīcība.

Turpinām ziņas

Šogad atkal ir pienācis citāds novembris. Šķiet, jau esam pieraduši pie tā, ka uz lietām un vērtībām jāpaskatās nedaudz savādāk. Jēkabpils kultūras pārvalde aicina šogad uz mūsu mīļo Latviju raudzīties caur gaismas prizmu, karogu krāsām un bērnu acīm – programmā «Spīdi, Jēkabpils!». 11. novembrī, visas dienas garumā, pie pieminekļa „Kritušiem par Tēviju” iemirdzēsies lāpu un svecīšu gaismiņas, pieminot Latvijas brīvības cīnītājus. Patriotisma nedēļā, no 11. līdz 18. novembrim, pilsētas tilts krāšņi izgaismosies Latvijas karoga krāsās. No 11. līdz 17. novembrim, iepazīstot pilsētas vēsturi, norisināsies orientēšanās spēle ģimenēm latviskās noskaņās. Vairāk informācijas par spēli var atrast Jēkabpils galvenās bibliotēkas mājaslapā. 

Savukārt kena parka estrāde no 11. līdz 20. novembrim ietērpsies svētku drānās, lai Latvijas sajūtu nodotu ikvienam pilsētniekam un pilsētas viesim. Līdz 17. novembrim aicina Jēkabpils novada jaunākos iedzīvotājus ierakstīt nelielu video apsveikumu Latvijai 103. dzimšanas dienā un nosūtīt to uz kādu no Jēkabpils Galvenās bibliotēkas Bērnu literatūras nodaļas sociālajiem tīkliem, lai jau 18. novembrī ieraudzītu savu apsveikumu kopīgā videosveicienā. Uz Krustpils kultūras nama fasādes no 17. līdz 20. novembrim tumšajās diennakts stundās bērnu zīmējumos iespīdēsies viņu acīm skatītā Jēkabpils, viņu sirdīm justā Latvija. Latvijas dzimšanas dienā, 18. novembrī, visas dienas garumā pie pieminekļa „Kritušiem par Tēviju” iemirdzēsies svecīšu liesmiņas un ziedi, sveicot mūsu mīļo Latviju.

Un vēl

Lai izdzīvošanai tik svarīgo mātes pienu saņem arī tie priekšlaikus dzimušie bērni, kuru mammām piena nav, Bērnu slimnīcā pirms diviem gadiem sākta Mātes piena bankas izveide. Iekārtas tiks uzstādītas līdz gada beigām, kad arī tiks uzrunātas piena donores. Mātes piena banka tiks izmantota priekšlaikus dzimušiem bērniņiem, kuriem nepieciešams donores piens, lai novērstu nopietnu attīstības un veselības problēmu rašanos. Nepieciešamās iekārtas Mātes piena bankas noorganizēšanai tiks nopirktas par ziedoto naudu sadarbībā ar Bērnu slimnīcas fondu. Tikmēr Veselības ministrija ir paredzējusi arī ikgadēju finansējumu bankas ikdienas darba nodrošināšanai 76 tūkstošus eiro apmērā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kādi ierobežojumi tiks mazināti un kādi paliks spēkā? Top jauns literatūras žurnāls; un Apskatei izliks Latvijā vienīgo zināmo pilno Lāčplēša Kara ordeņa komplektu.

Latvijā no 15. novembra iedzīvotāji ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu pakalpojumus varēs saņemt "zaļajā režīmā", bet personām bez Covid-19 sertifikāta jārēķinās ar to, ka viņiem būs pieejams vien "pakalpojumu minimums". Par to šodien sēdē vienojās valdība. Pamatā pakalpojumu vietas būs pieejamas "zaļajā režīmā" jeb personām ar Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, bet pret Covid-19 nevakcinētajām personām būs pieejams "pakalpojumu minimums". Arī pēc 15. novembra būs pakalpojumi, kas nebūs pieejami nevienam, un tās ir atrakcijas, azartspēles un izklaides pasākumi.

No 15. novembra mācības skolās visām klasēm notiks klātienē. Mācības skolās plānotas tikai klašu "burbuļa ietvarā". 

"Sarkanajā režīmā" jeb ikvienam būs pieejami tie pakalpojumi, kas saistīti ar cilvēktiesību nodrošināšanu un sabiedrības drošību. Proti, tie būs pārtikas veikali, pasta pakalpojumi, ēdiena pasūtīšana līdzņemšanai, sabiedriskais transports, finanšu pakalpojumi, remonta un apkopes pakalpojumi, telekomunikāciju pakalpojumi, atbalsts psiholoģiskās palīdzības grupās, avāriju novēršana. Tāpat vienas mājsaimniecības ietvaros būs pieejami foto un izmitināšanas pakalpojumi. Reliģiskās vietās pulcēšanās varēs notikt "zaļajā režīmā", bet individuāli reliģiskās vietas varēs apmeklēt ikviens, taču apmeklējums nevarēs ilgt vairāk par 15 minūtēm. 

Tirdzniecības vietas no 15. novembra būs pieejamas ikvienam, bet personām bez Covid-19 sertifikāta būs ierobežotas iespējas. Personas bez Covid-19 sertifikāta iekštelpās varēs apmeklēt tirdzniecības vietas, kas nav lielākas par tūkstoš 500 kvadrātmetriem un kam ir atsevišķa ieeja. Visiem būs pieejami mazie pārtikas veikali, aptiekas, dzīvnieku barības, higiēnas preču veikali, preses tirdzniecības vietas. Tāpat "sarkanajā režīmā" darbosies degvielas uzpildes stacijas.
Pārējie, piemēram, telekomunikāciju un finanšu pakalpojumi personām bez Covid-19 sertifikāta būs pieejami atsevišķās tirdzniecības vietās ārpus tirdzniecības centriem. Brīvdienās un svētku dienās varēs strādāt tikai pirmās nepieciešamības preču veikali.

No 15. novembra arī visi privātajā sektorā nodarbinātie, kas strādā klātienē, bet nesaskaras ar citiem cilvēkiem, drīkst to darīt, ja var uzrādīt Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu. Šī prasība gan neattieksies uz tiem privātā sektora darbiniekiem, kuri strādā no mājām.

Ministru kabinets sēdē šodien atbalstīja vairāk nekā 50 miljonu eiro piešķiršanu, lai Covid-19 krīzē atbalstītu tirdzniecības un sporta centrus, kā arī  kultūras, atpūtas un izklaides vietas. Ar šo atbalstu plānots kompensēt nomas ieņēmumu kritumu, ko veicinājuši valstī ieviestie darbības ierobežojumi. Plānots, ka atbalstam varēs pieteikties līdz 15. janvārim. Tādējādi plānots atbalstīt kopumā 300 uzņēmumus

Turpinām ziņas

11. decembrī galerijā "Brīvība" Rīgā notiks literatūras žurnāla "Strāva" pirmā numura atvēršana. Jaunā žurnāla galvenais redaktors ir Ivars Šteinbergs, bet radošajā komandā darbojas Anna Auziņa, Arvis Viguls, Elvīra Bloma un Ieva Melgalve. Iecere veidot jaunu literāro žurnālu radusies 2020. gada sākumā, kad tika dibināta biedrība "Līdzstrāva", kas apvienojusi sešpadsmit latviešu rakstniekus, dzejniekus un tulkotājus. Žurnālā iekļauta jaunākā latviešu oriģinālliteratūra, spilgti ārzemju literatūras tulkojumi, kā arī literatūras teorija un kritika. 

Šodien paziņoti 2021. Gada Eiropas Kinoakadēmijas balvas nominanti astoņās kategorijās. Par labākās Eiropas filmas titulu sacentīsies piecas spēlfilmas. Starp balvu pretendentiem izceļamas trīs lentes, kas katra izpelnījusies četras nominācijas – ar Kannu festivāla "Zelta palmas zaru" godalgotā franču režisores Žulijas Dikurno filma "Titane", Bosnijas režisores Jasmilas Žbaničas lente "Quo Vadis, Aida?" un "oskarotais" franču režisora Floriana Zellera darbs "The Father". Labākās Eiropas filmas kategorijā bez jau minētajām filmām nominētas arī somu režisora Juho Kosmanena filma "Compartment No. 6" un itāļu režisora Paolo Sorentino lente "The Hand of God". Balvas nominantus paziņo Eiropas Kinoakadēmija, un laureātus nosaka vairāk nekā 4 tūkstoši 100 akadēmijas biedru balsojums. 34. Eiropas Kinoakadēmijas balvas pasniegšanas ceremonija notiks 11. decembrī Berlīnē.

Un vēl

Latvijas Nacionālā vēstures muzejs no krājuma virtuālai apskatei izliks Latvijā vienīgo zināmo pilno Lāčplēša Kara ordeņa komplektu, ko 11. novembrī pulksten 11.00 izcels apskatei. Tādējādi arī pandēmijas apstākļos muzejs uzturēs spēkā 1988. gadā aizsākto tradīciju izrādīt unikālo ordeņa komplektu, taču šoreiz tas notiks virtuāli, muzeja Facebook lapā no krātuves translējot tiešrādi “Vienpadsmitajā vienpadsmitos. Lāčplēša Kara ordeņa stāsts”. Tiešrādē varēs uzzināt, kā no skiču konkursa cauri diskusijām nonāca līdz valsts augstākā militārā apbalvojuma izskatam, kuri mākslinieki piedalījās tā izstrādē, kur un kā tika kalts ordenis, ražotas tā lentas, iespiesti diplomi.



Atstājiet komentāru