2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.oktobrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 26.oktobrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties; Saeima pirmajā lasījumā atbalsta nākamā gada budžetu; Labklājības ministrija izstrādājusi mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu; un Londonā jau gatavojas Ziemassvētkiem.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:KNAB aicina apturēt Covid-19 sertifikātu, ja aizdomas par viltojumu; Jēkabpilī uz gājēju pārejas notriec sirmgalvi; un Stingrās mājsēdes dēļ kino balvu «Lielais Kristaps» pārceļ uz nākamo gadu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No novembra, apmeklējot ārstniecības iestādi, visiem būs jāveic Covid-19 eksprestesti; Jēkabpilī vakaros samazinās ielu apgaismojumu; un "Depo" medicīnas darbiniekiem dāvina 30 000 ziedu sirdi

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties; Saeima pirmajā lasījumā atbalsta nākamā gada budžetu; Labklājības ministrija izstrādājusi mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu; un Londonā jau gatavojas Ziemassvētkiem

Saeima vakar pirmajā lasījumā atbalstīja 2022. gada budžeta projektu un to pavadošos 12 likumprojektus, paredzot paaugstināt atalgojumu mediķiem, pedagogiem, kultūras un iekšlietu nozarē strādājošajiem. Tāpat plānots celt neapliekamo minimumu, bet drukātajām grāmatām un presei piemērot samazināto pievienotās vērtības nodokļa likmi 5% apmērā. Diskusijas par nākamā gada budžetu ilga astoņas stundas, kuru laikā izteicās gan koalīcijas pārstāvji, gan arī opozīcijas politiķi. Pēc diskusijām 55 deputāti pauda konceptuālu atbalstu 2022. gada budžetam, bet 36 bija pret.

Valdības rīkojums par obligātu vakcinēšanos neattiecas uz deputātiem un tiesnešiem, secināts Saeimas juridiskā biroja atzinumā. Juristi secinājuši, ka valdība ka izpildvara var noteikt obligāti vakcinēties iestādēs, kas veic izpildvaras funkcijas, strādājošajiem, bet valdībai nav tiesību likt vakcinēties tiesnešiem un deputātiem. Tas būtu pretrunā ar Satversmi un citiem likumiem. Jau ziņots, ka Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece no Nacionālās apvienības bija lūgusi Saeimas Prezidiju pieaicināt valsts tiesību ekspertus, lai viņi izvērtē, vai valdības pieņemtais rīkojums, kas paredz pienākumu publiskā sektora amatpersonām vakcinēties pret Covid-19, ir attiecināms arī uz Saeimas deputātiem. 

Iekšlietu ministrija ir sākusi gatavot un ar citām valsts pārvaldes iestādēm saskaņot regulējumu tā dēvēto "nomadu vīzu" ieviešanai. "Nomadu vīza" paredz iespēju trešo valstu pilsoņiem veikt darbu pie darba devēja, kas nav reģistrēts valstī, kurā darba ņēmējs uzturas. Piemēram, Spānijas pilsonis, kurš veic darbu informācijas tehnoloģiju jomā Spānijā reģistrēta darba devēja labā, strādā attālināti no citas valsts, piemēram, no Igaunijas, kas viņam izdevusi digitālo jeb "nomadu vīzu". Iekšlietu ministre Marija Golubeva no Attīstībai Par cer, ka "nomadu vīzas" ļaus Latvijai no ārzemēm piesaistīt jaunus talantus. Apvienoto Nāciju Organizācijas Augstā komisāra bēgļu jautājumos birojs aicina Latviju pārskatīt līdz šim īstenoto patvēruma meklētāju politiku uz Latvijas-Baltkrievijas robežas. Biroja nostāja ir tāda, ka valstij, kurai uz tās robežām iesniegts patvēruma pieprasījums, vismaz uz laiku ir jānodrošina patvēruma meklētāja uzņemšana, lai izskatītu patvēruma pieprasījumu, jo starptautiskās tiesības meklēt patvērumu un neizraidīšanas princips citādi būtu bezjēdzīgs.

Turpinām ziņas

Labklājības ministrija kopā ar pētniekiem izstrādājusi mājsaimniecību relatīvo izdevumu budžetu – rādītāju, kas atspoguļo reālos, pašreizējai situācijai atbilstošus mājsaimniecību izdevumus jeb patēriņu. Relatīvo izdevumu budžets veidots no divām daļām – pārtikas groza un nepārtikas izdevumu kategorijām – un aprēķināts dažādiem mājsaimniecību tipiem atkarībā no dzīvesvietas. Summas var atšķirties vairāk nekā par 150 eiro mēnesī. Piemēram, vienam darbspējas vecuma cilvēkam Rīgā ir 423,27 eiro mēnesī, viena pensionāra mājsaimniecībai laukos – 362,41 eiro mēnesī, ģimenei ar vienu bērnu vecumā no 15 līdz 17 gadiem, kura dzīvo citā pilsētā, nevis Rīgā – 797,64 eiro.

Mājsēdes laikā līdz 14.novembrim jāatliek ūdens skaitītāju nomaiņa vai atkārtotā vai pirmstermiņa verificēšana, informē Ekonomikas ministrija. Tas nozīmē, ka to skaitītāju, kuru atkārtoto verificēšanu būtu jāveic "lokdauna" laikā, varēs veikt tikai tad, kad valstī noteiktie ierobežojumi to ļaus. Jau vēstīts, ka līdz 15.novembrim Latvijā spēkā ir stingri Covid-19 ierobežojumi.

Un vēl

Kaut arī ir vēl tikai oktobris, Londonas lielveikali jau tagad gatavojas Ziemassvētkiem. Tiek izvietotas pirmās dekorācijas, un veikali steidz tirgot dāvanas. Liels tirgus, protams, veidojas no bērniem domātām lietām. Bērni jau ierodas pie Ziemassvētku vecīša populārā rotaļlietu veikalā Londonas centrā. Bet ne lai paustu savas vēlmes, bet lai saņemtu rotaļlietas un popularizētu tās. Ik gadu veikals izvēlas kādus desmit produktus, kurus plāno masveidā pārdot. Šoreiz izvēlēta koši rozā Bārbijas zīmola leļļu māja, sacīkšu automašīnas un "Playmobil" komplekti. Šogad izvēlētās rotaļlietas veicina iztēli un domātas lomu spēlēm.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:KNAB aicina apturēt Covid-19 sertifikātu, ja aizdomas par viltojumu; Jēkabpilī uz gājēju pārejas notriec sirmgalvi; un Stingrās mājsēdes dēļ kino balvu «Lielais Kristaps» pārceļ uz nākamo gadu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aicina paredzēt tiesības veselības nozares atbildīgajām institūcijām uz laiku apturēt vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu darbību gadījumos, ja tiesībaizsardzības iestādēm izmeklēšanas laikā radušās aizdomas par vakcinācijas fakta viltošanu. KNAB pašlaik izmeklē kriminālprocesu, kurā ir aizdomas par vairāk nekā simts personām, kas, iespējams, ieguvušas vakcinācijas pret Covid-19 sertifikātu bez vakcinācijas. Šajā lietā vienai medicīnas darbiniecei un divām fiziskām personām noteiktas tiesības uz aizstāvību. Savukārt trim personām anulēti prettiesiski iegūtie vakcinācijas sertifikāti. 

Latvija no Eiropas Savienības Solidaritātes fonda Covid-19 seku mazināšanai saņems miljons 177 tūkstoši 677 eiro, kas ir sešas reizes mazāka summa nekā Latvija no minēta fonda vēlējās piesaistīt, teikts šodien izskatīšanai valdībā iesniegtajā Veselības ministrijas informatīvajā ziņojumā. Paredzams, ka no ES Solidaritātes fonda saņemtais finansējums tiks piešķirts Veselības ministrijas medicīnas tehnoloģiju un aprīkojuma iegādei ārstniecības iestādēm Covid-19 seku mazināšanai 550 tūkstoši 792 eiro apmērā un Nacionālā veselības dienesta izdevumiem par vienotā digitālā epidemioloģiskās drošības rīka izstrādi 626 tūkstoši 885 eiro.

Vakcinācijas tempiem pret Covid-19 turpinot pamazām pieaugt, līdz šim Latvijā vismaz vienu poti saņēmuši jau 58,6% iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta dati. Vakcinācijas temps kāpis jau mēnesi. Savukārt, izdalot dažādas iedzīvotāju vecuma grupas, redzams, ka visaktīvāk vakcinējas jaunieši vecumā līdz 18 gadiem, šajā vecuma grupā vakcinācijas procesu jau pabeiguši 60,9% Latvijas iedzīvotāju.

Turpinām ziņas

Vidzemes rajona tiesa Alūksnē pieņēmusi lēmumu attaisnot apsūdzētos krimināllietā par traģisko negadījumu Varakļānu aprūpes centrā, kur 2015.gadā lifta šahtā iekrita un gāja bojā zēns, šodien vēsta laikraksts "Latvijas Avīze". Prokuratūra pieprasījusi tiesai pilno spriedumu, kas nozīmē, ka, visticamāk, spriedums tiks pārsūdzēts. Par pārsūdzēšanu domā arī cietušie - bērna vecāki, vēsta laikraksts. Tāpat tiesa noraidīja bērnu vecāku lūgumu par kompensāciju - pusmiljonu eiro. 

Jau ziņots, ka 2015.gada 10.augustā vecāki ar 1,8 gadus vecu zēnu Varakļānu veselības aprūpes centrā apciemoja vecmāmiņu. Dodoties prom no apmeklējuma, zēns piegājis pie lifta un attaisījis vaļā lifta durvis. Kamēr gaidījis mammu, zēns ieskrējis liftā, kurā nebija nolaistas drošības žalūzijas. Liftā starp kabīni un sienu bija sprauga. Zēns tajā iekrita un nokrita no trešā stāva, gūstot politraumas, no kurām gāja bojā. 

Policijas sniegtā informācija liecina, ka pirmdien, 25. oktobra pusdienlaikā Jēkabpilī, Vienības ielā gados cienījams kungs vadīja HYUNDAI GETZ markas automašīnu un notrieca gados vecāku kundzi, kura šķērsoja gājēju pāreju. Cietusī gājēja nogādāta ārstniecības iestādē. Par notikušo uzsākts administratīvā pārkāpuma process.

Policija izmeklē arī zādzību. Pirmdien pēcpusdienā Jēkabpilī, kādā no Viestura ielas namiem, uzlaužot dzīvokļa durvis, iekļūts mājoklī un nozagtas zeltlietas - ķēdītes, kulons, auskari un nauda, zaudējumi nodarīti vairāk kā 500 euro vērtībā. Veicot kriminālprocesuālo darbību pasākumus, aizdomās turamā persona tika aizturēta, kura agrāk jau nonākusi policijas redzeslokā un bijusi tiesāta par mantiskiem noziedzīgiem nodarījumiem. 

Un vēl

Šī gada nacionālā kino balva “Lielais Kristaps” tiek pārcelta uz 2022. gada 24.–27. februāri, paziņoja balvas rīkotājs – Latvijas Kinematogrāfistu savienība. Lēmums pieņemts pēc valdības pasludinātajiem stingrajiem ierobežojumiem līdz 15. novembrim, kas ietver plānotā pasākuma norises laiku. Jau vēstīts, ka balva “Lielais Kristaps” iedibināta 1977. gadā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: No novembra, apmeklējot ārstniecības iestādi, visiem būs jāveic Covid-19 eksprestesti; Jēkabpilī vakaros samazinās ielu apgaismojumu; un "Depo" medicīnas darbiniekiem dāvina 30 000 ziedu sirdi

Iekļūšanai ārstniecības iestādēs cilvēkiem būs jāveic Covid-19 ātrais antigēnu tests, paredz šodien valdības atbalstītais Veselības ministrijas informatīvais ziņojums. Sistēmu plānots ieviest no 1.novembra. Paredzēts, ka sistēma būs vienkārša - cilvēkiem, kuri vēlēsies iekļūt ārstniecības iestādē, pie durvīm būs jāveic ātrais antigēnu tests. Ārstniecības iestādēm tiks piešķirts attiecīgi tik daudz testu, cik iepriekš bijis to apmeklētāju skaits. Būs nepieciešami nedaudz vairāk kā miljons testu mēnesī. Lai jauno sistēmu varētu ieviest, novembrī nepieciešami papildu 5,26 miljoni eiro. 

Ja nenostrādās stingrie Covid-19 ierobežojumi un mājsēde vakaros, tad divu nedēļu laikā Latvijā būs 4 tūkstoši Covid-19 inficēto dienā. Veselības ministrs Daniels Pavļuts no "Attīstībai/Par" informē, ka aprēķini veikti, ņemot vērā situāciju pirms stingrajiem ierobežojumiem, kad jaunatklāto Covid-19 gadījumu skaits dubultojās 17 dienu laikā. Ja šāda tendence saglabāsies mēneša beigās, divu nedēļu laikā prognozējami 4 tūkstoši 200 jaunatklātie Covid-19 pacienti dienā. Ņemot vērā šādu scenāriju un to, ka pacientu skaita dubultošanas laiks stacionāros ir 15 dienas, stacionāros 9. novembrī varētu būt jau 2 tūkstoši 900 Covid-19 pacientu.

Veselības ministrija jau piektdien, 29.oktobrī, plāno valdībai iesniegt pieprasījumu mobilizācijas izsludināšanai.  Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Katastrofu medicīnas centra vadītāja Dita Heiberga skaidro, ka mobilizācija nozīmē to, ka tiek mērķtiecīgi plānoti un sagatavoti valsts militārās un civilās aizsardzības pasākumi valsts apdraudējuma novēršanai vai tā seku likvidācijai, izmantojot noteiktus cilvēku, materiālos un finanšu resursus. Veselības ministrija prognozē, ka rīkojumu par mobilizāciju vajadzēs izsludināt 2.novembrī.

Šodien valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas rosināto atbalstu strādājošajiem - algu subsīdijas darbiniekiem, pašnodarbinātajiem un patentmaksātājam, kurus skārusi Covid-19 pandēmija. Lai saņemtu atbalstu, darba devējam, pašnodarbinātajai personai un patentmaksātājam jāapliecina, ka bez atbalsta darbinieki tiktu atlaisti un Covid-19 uzliesmojuma dēļ tiktu pārtraukta vai samazināta saimnieciskā darbība. Atbalsts būs pieejams par periodu no 1.oktobra līdz 30.novembrim. Uz atbalstu var pretendēt tikai personas, kurām iesnieguma iesniegšanas brīdī ir sadarbspējīgs sertifikāts.

Turpinām ziņas

Jēkabpils novada pašvaldība informē, ka sakarā ar Latvijā izsludināto ārkārtējo situāciju un aktuālajiem ierobežojumiem līdz 14.novembrim, elektroenerģijas taupības nolūkos Jēkabpils pilsētas ielās no pulksten deviņiem vakarā  degs tikai katrs trešais ielu apgaismojuma stabs. Pašvaldības izpilddirektors Guntars Gogulis norāda, ka ņemot vērā pašlaik spēkā esošo aizliegumu pēc pulksten astoņiem vakarā atrasties ārpus dzīves vietas, nav nepieciešams nodrošināt pilnu apgaismojumu pilsētas ielās. Šobrīd energoresursu cenas turpina pieaugt, tāpēc pašvaldība cenšas izmantot iespējas samazināt izdevumus elektroenerģijai.

Lai pasažieri Jēkabpils autoostā paspētu pārsēsties no viena maršruta autobusa citā, no 1. novembra maršruta Jēkabpils–Viesīte–Aknīste reiss, kas pieturā Aknīste katru dienu tiek uzsākts pulksten 13.50, galapunktā pienāks piecas minūtes ātrāk –pulksten 15.15. Tādējādi tiks mainīts autobusa apstāšanās laiks pieturās ceļa posmā no Viesītes līdz Jēkabpilij. Autotransporta direkcija aicina iedzīvotājus, pirms došanās ceļā, pārliecināties par vajadzīgā maršruta autobusa kursēšanas laikiem.

Un vēl

Lai kaut uz mirkli uzmundrinātu un iepriecinātu Covid-19 pandēmijas nogurdinātos medicīnas darbiniekus, veikalu tīkls "Depo" kopā ar domubiedriem Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas teritorijā izveidoja mīlestības un pateicības apliecinājumu - 30 tūkstoši ziedu sirdi. Septiņu stundu laikā tapusī instalācija iedrošina "turēties un izturēt" sarežģīto situāciju. Vienlaikus mājas, dārza un remonta preču veikalu tīkls "Depo" aicina neizlēmušo sabiedrības daļu vakcinēties.

Atstājiet komentāru