2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.februārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2021.gada 12.februārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: Valdība lemj neturpināt komandantstundu; Jēkabpilī trīs vēlēšanu iecirkņi mainīs atrašanās vietu; un Izpētīts, kādēļ ēdiens cepšanas laikā līp pie pannas.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Skaistumkopšanas asociācijas nolēmušas vērsties Satversmes tiesā; Krustpils novada pansionātā Jaunāmuiža vakcinēti pirmie klienti; un Ģeologi prognozē, ka Himalaji reiz varētu sabrukt.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ko par vakcināciju pret Covid-19 domā aizsardzības un iekšlietu ministri, kā arī bijušais valsts prezidents? Aknīstes veselīobas un sociālās aprūpes centrā konstatēts plašs Covid-19 uzliesmojums ;; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ ?

Ministru kabinets vakar lēma ārkārtējās situācijas laikā neturpināt komandantstundu.Līdz šim komandantstunda bija spēkā piektdienās un sestdienās laikā no plkst.22 līdz 5. Izbeigt komandantstundu rosināja Iekšlietu ministrija, kas atzina, ka galvenie tā dēvētās mājsēdes atcelšanas ieguvumi būtu tādi, ka policija efektīvāk nodrošinātu epidemioloģiski svarīgu ierobežojumu kontroli, tādejādi mazinot saslimstību. 

Pirmsskolas izglītības iestāžu un citu iestāžu, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas, nodarbinātajiem divus mēnešus valsts varētu nodrošināt Covid-19 antigēnu testus, liecina Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais priekšlikums Ministru kabinetam. Ministrija rosina veikt papildu testu iepirkumu, kurus varētu izmantot "pēc nepieciešamības".

Eiropas Komisija samazinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozes šim gadam un arī 2022.gadam, ņemot vērā koronavīrusa pandēmijas saasināšanos, kas likusi valdībai noteikt papildu ierobežojošus pasākumus. Eiropas komisija ziemas prognozēs lēš, ka Latvijas IKP šogad pieaugs par 3,5%, bet nākamgad - par 3,1%. Rudens prognozēs komisija Latvijai šogad paredzēja izaugsmi 4,9% apmērā, bet 2022.gadam - 3,5% apmērā. Savukārt inflācija Latvijā šogad lēsta 1,5% apmērā, bet nākamgad saskaņotā patēriņa cenu indeksa kāpums prognozēts 1,9% apmērā.

Pirmo reizi privātmāju īpašniekiem Latvijā būs pieejams atbalsts – kredīta garantijas – māju atjaunošanai un energoefektivitātes uzlabošanai. Daudzbērnu ģimenēm un nekustamo īpašumu īpašniekiem attālākos Latvijas reģionos būs pieejama arī tehniskā palīdzība un granti jeb dāvinājumi dzīvojamās mājas energoefektivitātes klases paaugstināšanai. Plānots, ka tehniskā palīdzība tiks piešķirta 260 mājām, bet granti – 240 mājām. Šim projektam atvēlēti 2,37 miljoni eiro.

Aptieku īpašnieku asociācija aicinājusi Veselības un Ekonomikas ministrijas izskatīt iespēju mainīt noteikumus, kā tiek aprēķināts cilvēku skaits veikalā, par pamatu ņemot nevis 25 kvadrātmetrus uz vienu cilvēku, bet gan principu “viena kase – viens cilvēks”. Tādējādi aptiekā, kurā pēc īpašnieku sacītā, apmeklētāji nemēdz pastaigāties un lieki uzkavēties, varētu atrasties lielāks skaits cilvēku, un jau tā apslimušie aptieku apmeklētāji nebūtu jātur rindās salā. 

Turpinām ziņas

Jēkabpils pilsētas pašvaldība nolēma mainīt četru vēlēšanu iecirkņu atrašanās vietu pilsētā. Vēlēšanu iecirknis no ēkas Brīvības ielā 45 tiek pārcelts uz Jēkabpils Sporta nama Brīvības ielā 2j telpām. Savukārt vēlēšanu iecirknis, kurš atradās bērnudārzā “Auseklītis” Bebru ielas mikrorajonā tiek pārcelts uz jaunā tiesu nama ēku Jēkabpilī , Neretas ielā 39. Bet vēlēšanu iecirknis no Jēkabpils valsts ģimnāzijas telpām pārcelts uz jauno sporta halli Jēkabpilī, Brīvības ielā 289b. Tāpat arī vēlēšanu iecirknis no Krustpils dzelzceļa stacijas telpām pārcelts uz Krustpils pamatskolas telpām. Plašāk par vēlēšanu iecirkņu atrašanos Jēkabpilī, lasiet portālā Radio1.lv. 

Jau ziņots, ka Centrālā vēlēšanu komisija 21. janvārī, izsludināja 5. jūnijā pašvaldības domes vēlēšanas, kas norisināsies sešās valstspilsētās un 35 novados. Jaunajā Jēkabpils novadā šajās vēlēšanās jāievēl 19 deputāti.

Rīgas pils senākās daļas – kastelas – atjaunošanas darbu laikā atklātas jaunas vēstures liecības par to, kā reiz izskatījušās pils iekštelpas. Uz sienām un griestiem atklājušies viduslaiku zīmējumu fragmenti. Atradumu dēļ būvdarbi nekavēšoties, un tiek solīts, ka Latvijas Nacionālā vēstures muzeja ekspozīcija pilī atgriezīsies kā plānots – pēc trim gadiem. 

Un vēl

Jebkurš, kam gadījies gatavot maltīti uz pannas, zina, cik nepatīkami ir kasīt no tās virsmas pielipušas ēdiena atliekas. Čehijas Zinātņu akadēmijas pētnieks Aleksandrs Fedorčenko un viņa kolēģis izpētījuši, kādēļ ēdiens uz pannas cepas nevienmērīgi un cepšanas laikā mēdz pielipt pie tās virsmas. Tā kā eļļa visātrāk uzkarst pannas centrā, tās malās virsmas spraigums ir spēcīgāks, tādējādi eļļa atvirzās no centra uz pannas malām un veidojas sausas vietas, kur ēdiens pielīp. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Skaistumkopšanas asociācijas nolēmušas vērsties Satversmes tiesā; Krustpils novada pansionātā Jaunāmuiža vakcinēti pirmie klienti; un Ģeologi prognozē, ka Himalaji reiz varētu sabrukt.

Latvijas Skaistumkopšanas speciālistu asociācija un Latvijas Kosmētiķu un kosmetologu asociācija, neredzot vairs iespējas pārrunu ceļā panākt vienlīdzīgu attieksmi Covid-19 laikā, nolēmušas vērsties Satversmes tiesā, teikts abu organizāciju izplatītajā paziņojumā. Šobrīd kopā ar juristiem jau sākta nepieciešamo dokumentu gatavošana. Vienlaikus asociācijas vērsīsies Konkurences padomē, norādot uz konkurenci kropļojošu apstākļu radīšanu, jo nozarei nav skaidrs, kāpēc skaistumkopšanas pakalpojumus sniedz lielās ārstniecības iestādes, apejot liegumu, bet to aizliegts darīt ārstniecības personām ar līdzvērtīgu kvalifikāciju skaistumkopšanas salonos un privātajās praksēs.

Latvija ir saglabājusi piekto vietu starp Eiropas Savienības un Eiropas ekonomiskās zonas valstīm, kurās ir visaugstākais saslimstības līmenis ar Covid-19, liecina jaunie Eiropas Slimību un profilakses centra apkopotie dati. Centra aplēses par situāciju divās iepriekšējās nedēļās no 25.janvāra līdz 7.februārim liecina, ka Latvijā kumulatīvā saslimstība uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju ir 577,1 gadījums. Vēl augstāks saslimstības līmenis Eiropas Savienībā un Eiropas Ekonomikās zonas valstīs bijis vien Portugālē, Čehijā, Spānijā un Slovēnijā.

Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes dekāne Anita Rodiņa varētu būt vienīgā izvirzītā kandidāte uz Satversmes tiesas  tiesneša amatu, izriet no Saeimas frakciju pārstāvju aģentūrai LETA sniegtajām atbildes. Kandidātu pieteikšanas termiņš noslēdzas vakar pusnaktī. "Jaunā Vienotība" un "Attīstībai/Par!" ST tieneša amatam kā kandidāti izvirzījušas Rodiņu. Savukārt pārējās Saeimas frakcijas nolēmušas savu kandidātu nevirzīt.

Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs šodien paziņoja, ka Maskava būtu gatava pārtraukt attiecības ar Eiropas Savienību, ja pret Krieviju tiks noteiktas jaunas sankcijas. Viņš pavēstīja - Gribi mieru, gatavojies karam. Ar šādu paziņojumu viņš nācis klajā intervijā Krievijas TV propagandas raidījumu vadītājam Vladimiram Solovjovam viņa “YouTube” kanālā. 

Jau ziņots, ka Eiropas Savienības galvenais diplomāts Žuzeps Burreļs šonedēļ devis mājienus, ka ES pret Krieviju varētu ieviest jaunas sankcijas. ES un Krievijas attiecības pasliktinājušās pēc Krievijas opozīcijas līdera Alekseja Navaļnija apcietināšanas, kas Krievijā izraisīja lielus protestus. 

Turpinām ziņas

Krustpils novada pašvaldības aģentūrā “Jaunāmuiža” vakar pret COVID-19 vakcīnu saņēma pirmie klienti un darbinieki. Pansionāta vadītāja Solvita Geduša informē, ka vakcinējamo nebija daudz, jo lielākā daļa pēdējo trīs mēnešu laikā bija izslimojuši COVID-19, kā arī nedēļu iepriekš saņēmuši gripas vakcīnu. Kopumā vakcīnu saņēma 8 klienti un 7 darbinieki, pārējiem gribētājiem jāgaida nākamā vakcīnas piegāde. Kopumā uz vakcinēšanos pieteikušies 90 klienti un 11 darbinieki, daži darbinieki vēl apsver vakcinēšanās nepieciešamību. Plašāk lasiet portālā Radio1.lv.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi, veicot epidemioloģisko izmeklēšanu,  noskaidrojuši, ka pasažieris, kuram apstiprināta Covid-19 infekcija, otrdien, 9. februārī braucis ar vilcienu Lielvārde-Rīga pulksten 7.49 līdz Rīgai, sēdējis trešajā vagonā un braucis atpakaļ ar autobusu Rīga-Jēkabpils-Varakļāni-Rēzekne pulksten 21.20 līdz Lielvārdei. Visiem pasažieriem, kuri brauca minētajā datumā šajos maršrutos, ieteicams novērot savu veselības stāvokli. Ja tiek novēroti elpceļu infekcijas slimības simptomi ieteicams palikt mājās, sazināties ar savu ģimenes ārstu, lai izvērtētu veselības stāvokli.

Un vēl

Ģeologi, pētot iežus, mēģina rekonstruēt, kas to atrašanās vietā noticis pirms miljoniem gadu, kā arī cenšas paredzēt nākotnē gaidāmās izmaiņas. Viena no tādējādi paredzētajām izmaiņām ir, ka pēc simtiem miljonu gadu Himalaji, visdrīzāk, norāda ģeoloģe, Āhenes Universitātes pētniece un docētāja Liene Spruženiece. Viņa atklāj, ka liela nozīme ir zemes dzīlēs esošajiem šķīdumiem, jo tie regulē ķīmiskās reakcijas un veicina iežu deformāciju. Šobrīd Himalaju kalnos noris kontinentālo plātņu sadursme. Kaledonijas kalnu procesi ļauj prognozēt, ka pēc simtiem miljonu gadu Himalaji, visdrīzāk, sabruks paši zem sava svara, pakāpeniski izpletīsies, atkāpsies un kalnu vietā varbūt izveidosies jauns okeāns.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Ko par vakcināciju pret Covid-19 domā aizsardzības un iekšlietu ministri, kā arī bijušais valsts prezidents? Aknīstes veselīobas un sociālās aprūpes centrā konstatēts plašs Covid-19 uzliesmojums ;; un Kāds laiks gaidāms brīvdienās un nākamnedēļ ?

Šodien Paula Stradiņa klīniskajā universitātes slimnīcā vairākas valsts augstākās amatpersonas saņēma pirmo poti pret Covid-19. Pēc vakcīnas saņemšanas amatpersonas dalījās iespaidos un pauda viedokli par vakcinēšanos. Piedāvājam ieklausīties Aizsardzības ministra Arta Pabrika, bijušā valsts prezidenta Raimonda Vējoņa un iekšlietu ministra Sanda Ģirģena teiktajā.

Audio

Latvijā pagājušajā diennaktī reģistrēti 808 jauni Covid-19 saslimšanas gadījumi un saņemti ziņojumi par 15 mirušiem Covid-19 slimniekiem. Ceturtdien kopumā veikti 12 tūkstoši104 testi. Pozitīvo testu īpatsvars pret testētajiem aizvadītajā diennaktī bijis 6,7%. Latvijā reģistrēto Covid-19 gadījumu skaits sasniedzis 75 tūkstoši 509, bet mirušo Covid-19 pacientu skaits sasniedzis tūkstoš 432. 14 dienu kumulatīvais rādītājs uz 100 tūkstošiem iedzīvotāju joprojām augsts –  554,9.

Pagājušajā diennaktī stacionēti 86 cilvēki, bet 5 cilvēki veselības stāvokļa dēļ pārvesti uz citām slimnīcām. Kopumā stacionāros ārstējas 935 pacienti, no kuriem 844 ar vidēji smagu slimības gaitu, 91 – ar smagu slimības gaitu. Pēdējās diennakts laikā no stacionāra izrakstīti 76 pacienti

Turpinām ziņas

Covid-19 uzliesmojums skāris SIA “Aknīstes Veselības un sociālās aprūpes centrs”, kurā  uzturas 42 klienti, un Covid-19 nav atklāts vien dažiem. Sasirgusi arī daļa darbinieku, īpaši skarot iestādes ēdināšanas bloku. Aprūpes centra valdes loceklis Ivars Eiduks lūdzis pašvaldības atbalstu, jo uzliesmojuma dēļ iestāde nevar nodrošināt ēdināšanu. Tagad maltīšu piegāde organizēta, izmantojot ēdinātāja pakalpojumus. SIA “Kalniņā” atrodas tuvu iestādei, turklāt līdz šim šis uzņēmums gatavojis maltītes arī izglītības iestādēm un pašvaldība ir apmierināta ar sniegto pakalpojumu kvalitāti. 

Aknīstes novadā pēdējo divu nedēļu jeb 14 dienu laikā reģistrēti 54 saslimšanas gadījumi ar Covid-19,trešdien – 32, bet kopumā - 382. 

Ministru kabinets nolēmis, ka personām, kuras šķērsos Latviju tranzītā, tas būs jāizdara 12 stundu laikā pēc reģistrēšanās sistēmā "covidpass.lv". Pastāv arī izņēmumi. Transporta pārvadājumu pakalpojumu sniedzēja darbiniekam, kravas vai tehnisko reisu apkalpes loceklim Latvijas teritorija tranzītā jāšķērso 72 stundu laikā. Tāpat izņēmums attiecas uz starptautisko pasažieru pārvadājumu pasažieriem, kuriem Latvijas teritorija tranzītā jāšķērso 48 stundu laikā un gaisa kuģa pasažieriem, kuri šķērso Latvijas teritoriju tranzītā, nepametot lidlauka kontrolējamo zonu un uzturoties tajā ne ilgāk par 24 stundām. avukārt jūrniekiem, kuriem jānokļūst savā darbavietā uz kuģa, gaisa kuģa vai nepieciešams atgriezties no tā. Viņiem nav noteikts stundu limits.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē un nākamnedēļ Latvijā gaidāmas siltākas dienas, bet nakts un rīta stundās gaisa temperatūra vietām, iespējams, noslīdēs zem -20 grādiem, prognozē sinoptiķi. Sestdien, 13.februārī, maksimālā temperatūra gaidāma no +1..+2 grādiem Kurzemes rietumkrastā līdz -6..-9 grādiem valsts austrumos. Nakts uz svētdienu teju visā Latvijā būs siltāka par -10 grādiem, bet pirmdienas rītā vietām atkal iespējams sals ap -20 grādiem.

Sestdien un svētdien daudzviet snigs, vietām snigs stipri un putinās. Plaši nokrišņi prognozēti arī otrdien. Maksimālā gaisa temperatūra nākamnedēļ pārsvarā gaidāma starp +1 un -10 grādiem, nedēļas beigās iespējams siltums līdz +5 grādiem.

Atstājiet komentāru