2024.gada 28. marts

Ginta, Gunda, Gunta

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 17.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 17.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:"Latvijas dzelzceļš" līdz gada beigām plāno atlaist apmēram 1500 darbinieku; Policija lūdz iedzīvotājus būt vērīgiem, apgrozībā fiksētas viltotas 50 eiro banknotes; un Zemgales kultūras programmā pērn sadalīti 76 tūkstoši eiro.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz Latvijas iedzīvotāju pakļauti nabadzības riskam? Kāda pērn bijusi demogrāfiskā situācija Jēkabpilī? Un Kā noritējusi pirmā parakstu vākšanas diena?

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš Baltkrievijā ticies ar Lukašenko; Aicina balsot par labākajiem mediķiem; un Rīt Jēkabpilī notiks barikāžu atceres pasākums.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:"Latvijas dzelzceļš" līdz gada beigām plāno atlaist apmēram 1500 darbinieku; Policija lūdz iedzīvotājus būt vērīgiem, apgrozībā fiksētas viltotas 50 eiro banknotes; un Zemgales kultūras programmā pērn sadalīti 76 tūkstoši eiro.

Saeima vakar pieņēma paziņojumu par Latvijas okupāciju un Otrā pasaules kara vēstures sagrozīšanas nepieņemamību. Paziņojuma iniciatoru "Jaunās Vienotības" frakcijas vadītājs Ainārs Latkovskis iepriekš skaidroja, ka šāds paziņojums ticis sagatavots, ņemot vērā Krievijas paziņojumus par Otrā pasaules kara vēsturi. Paziņojumā starptautiskā sabiedrība aicināta pievērst uzmanību un kritiski vērtēt Krievijas amatpersonu centienus pārskatīt Otrā pasaules kara vēsturi, kā arī attaisnot Latvijas prettiesisko okupāciju un aneksiju. Tāpat arī norādīts, ka šogad aprit 80 gadi kopš 1940.gada 17.jūnija, kad Padomju Savienība veica agresiju pret Latviju, prettiesisku Latvijas okupāciju un aneksiju, ignorējot starptautisko tiesību un fundamentālas Latvijas nacionālo tiesību normas.

VAS "Latvijas dzelzceļš" (LDz) līdz šā gada beigām plāno pārtraukt darba tiesiskās attiecības ar aptuveni tūkstoš 500 darbiniekiem.  2019.gads gan koncernam, gan visai Latvijas transporta un tranzīta nozarei ir bijis satricinājumiem bagāts - gan fosilo izejvielu cenu samazinājuma globālajos finanšu tirgos un attiecīgi mazāka to pārvadājumu apmēra dēļ, gan arī reģiona ekonomiskās un politiskās situācijas dēļ ir pieredzēts būtisks ienākošo un izejošo kravu apmēra samazinājums. Samazinoties darba apjomam, tiek meklētas iespējas optimizēt vairākas dzelzceļa jomas, tajā skaitā samazinot strādājošo skaitu. Darbinieku skaita samazināšanu plānots īstenot vairākos posmos.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietniece Anna Vladova un vietnieks Druvis Kleins ceturtdien ārkārtas sēdē zaudēja savus amatus, jo par viņu gāšanu kopā ar opozīciju nobalsoja arī vairāki valdošajā koalīcijā esošās "Gods kalpot Rīgai" (GKR) deputāti. Jau ziņots, ka sēde tika sasaukta pēc opozīcijas pārstāvju ierosinājuma. 

Turpinām ziņas

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Arlita Dolgā Radio1 informēja, ka prevencijas nolūkā iedzīvotāji lūgti būt vērīgiem pret skaidras naudas - 50 eiro banknošu apgrozību. Policijas pārstāve norāda, ka ir konstatēti tieši šī nomināla banknotes ar viltojuma pazīmēm – gadījumi apgrozījumā. 

Zemgales rajona tiesa diviem apsūdzētajiem krimināllietā par 237 tūkstoši eiro vērta nekustamā īpašuma izkrāpšanu Jēkabpils novadā par neierašanos uz tiesas sēdi piemērojusi naudas sodus. Tiesas priekšsēdētājas palīdze Sanita Grinšpone skaidro, ka uz sēdi nebija ieradušies divi apsūdzētie, kuru neierašanās atzīta par neattaisnotu. Par neierašanos prokurore lūdza grozīt drošības līdzekli uz apcietinājumu, taču šis lūgums noraidīts. Vienam apsūdzētajam kā drošības līdzeklis arī turpmāk būs drošības nauda, bet otram - dzīvesvietas maiņas paziņošana. Savukārt par neierašanos abiem piemērota procesuālā sankcija - piespiedu nauda. Uz tiesa sēdi nebija ieradies arī cietušās pārstāvis. Krimināllietas izskatīšana atlikta uz 11.februāra plkst.10.15.

Un vēl

Zemgales kultūras programmā 45 projekti pagājušajā gadā ieguvuši 76 tūkstoši eiro atbalstu. Programmas daļēju vai pilnīgu atbalstu saņēma reģionā iesakņojušos, tradicionālu un starptautisku pasākumu rīkotāji, piemēram, kamermūzikas dienu norise Pļaviņās, operas dienas Jēkabpilī, Ābeļu pagastā izskanējušais koncertuzvedums "Sēlija rotā", kas pulcēja aptuveni tūkstoš 500 apmeklētāju.  Patlaban Zemgales plānošanas reģionā sagatavots jauns projekta pieteikums nākamās, 2020.gada Kultūras programmas ieviešanai, ko drīzumā izsludinās.

Radio1 Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansētā projekta laikā Līvānu slimnīcā ir labiekārtots acu ārsta kabinets, aprīkojot to ar jaunām iekārtām – projektoru, autorefraktometru pieaugušajiem, autorefraktometru bērniem, kā arī bezkontakta tonometru, kas mēra acu spiedienu.  Līdz ar jauno iekārtu iegādi un uzstādīšanu Līvānu slimnīcā uzlabojušās diagnostikas iespējas. Okulista kabineta aprīkojuma iegādes un uzstādīšanas izmaksas ir 19,9 tūkstoši eiro, bez PVN. Jau ziņots, ka projekta “Līvānu un Jēkabpils slimnīcu stacionārās un ambulatorās infrastruktūras attīstība kvalitatīvu veselības aprūpes pakalpojumu pieejamībai” kopējās izmaksas ir vairāk nekā 418 tūkstoši eiro, no tiem Līvānu slimnīcas projekta budžets ir vairāk nekā 365,4 tūkstoši eiro. 

Līvānu novadā pērn mirstība krietni pārsniegusi dzimstību, liecina novada Dzimtsarakstu nodaļas apkopotie dati. Jaundzimušo skaits ir par 18 mazāks nekā 2018.gadā. Pērn piedzimuši 36 zēni un 36 meitenes. Vienā ģimenē piedzima dvīnīši. Savukārt mirstība ir krietni augstāka – 2019.gadā Līvānu novadā reģistrēti 168 miršanas gadījumi. Tas ir par 18 mirušajiem mazāk nekā gadu iepriekš. Laulību skaita izmaiņas ir ļoti mazas – 2018.gadā laulību reģistrējuši 44 pāri, bet pērn – 46 pāri.

Līvānu novada pašvaldība saņēmusi piecus īpašumu piedāvājumus sociālās mājas izveidei. Tuvākajā laikā pašvaldības pārstāvji izskatīs visus piecus piedāvājumus, apskatīs telpas klātienē un tiksies ar visiem īpašniekiem, lai pārrunātu piedāvājumu nosacījumus. Ja kāds no īpašumiem tiks atzīts par atbilstošu sociālās mājas izveidei un ja nosacījumi būs atbilstoši pašvaldības iespējām, tad dome īpašumu iegādāsies vai nomās. Paredzēts, ka Līvānu sociālajā mājā būs ne mazāk kā seši sociālie dzīvokļi. 

Turpinām ziņas

No šī gada brīvpusdienas mazāko klašu skolēniem jāfinansē gan valstij, gan pašvaldībām, tādējādi pašvaldībām palielinās izmaksas par brīvpusdienu nodrošināšanu. Līvānu novada pašvaldība arī turpmāk nodrošinās brīvpusdienas izglītojamajiem līdz pat 12.klasei. Tāpat kā līdz šim, Līvānu novadā paredzēts, ka produktu iegādei viena izglītojamā pusdienām tiek paredzēti 85 eirocenti dienā, ja ēdināšanas pakalpojumu nodrošina pašvaldības izglītības iestāde, un šie līdzekļi tiek apmaksāti no pašvaldības budžeta līdzekļiem. Savukārt 1.-4.klašu izglītojamajiem produktu iegādes izdevumi 14 eirocenti dienā tiek apmaksāti no pašvaldības budžeta līdzekļiem, bet 71 eirocents dienā no valsts budžeta. 

Šogad Līvānu novadam ir 20 gadi, jo tas tika izveidots 1999. gada nogalē. Šo gadu laikā ir mainījies gan pats novads, gan Latvija, gan visa pasaule - sabiedrība, vide, tehnoloģijas. Pašvaldība uzdod jautājumu: Vai varat iedomāties, kāds būs Līvānu novads 2099. gadā, tātad, pēc vēl 80 gadiem? Pašvaldība gaidīsim no iedzīvotājiem gan nopietnas atbildes, gan brīvu fantāzijas lidojumu par nākotnes tēmu. Ar labākajām un interesantākajām atbildēm dalīsies sociālajos tīklos, kā arī publicēsinovada mājaslapā www.livani.lv. Savas domas var izteikt interneta vietnē, kuras links pieejams pašvaldības mājaslapā. 

Ceturtdien, 23.janvārī, plkst.13.30 Līvānu bibliotēkā viesosies bērnu un pusaudžu rakstnieks Māris Rungulis, tikšanās notiks Valsts kultūrkapitāla fonda finansētā bibliotēkas projektā "Personība bibliotēkā". Māris Rungulis ir viens no spilgtākajiem, lasītākajiem un ražīgākajiem latviešu literātiem, kurš raksta bērniem un pusaudžiem. Viņa grāmatas vairākkārt ir ieguvušas Bērnu žūrijas balvas. Pasākumā vietu skaits ierobežots, pieteikšanās pa tālruni - 653 44264. 

Un vēl

Laikā, kad 2020. gads uzsāk savu skrējienu, Līvānu novada dome aicina nolikt malā ikdienas rūpes un, domājot baltas domas, tikties 17. janvārī plkst. 19.00 Līvānu novada Kultūras centrā, kur notiks ikgadējais Līvānu novada sporta sarīkojums “BALTĀ BALLE”. Sporta pasākumā Līvānu novada domes vadība ar naudas balvām sveiks novada nopelniem bagātākos sportistus, trenerus un komandas. Nominācijas saņems “Gada cilvēks sportā”, “Labākā sporta komanda”, “Gada notikums sportā”, “Gada sportists”, “Gada sportiste” u. c. Pēc svinīgās ceremonijas no plkst. 21.00 līdz 03.00 baltas mūzikas virpulī ieraus grupa „GALAKTIKA”. Būs svētku kūka. Plašāka informācija par “Balto balli” piejama pašvaldības mājaslapā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Cik daudz Latvijas iedzīvotāju pakļauti nabadzības riskam? Kāda pērn bijusi demogrāfiskā situācija Jēkabpilī? Un Kā noritējusi pirmā parakstu vākšanas diena?

12.tajos Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos piedalīsies vairāk nekā 35 tūkstoši dalībnieku. To vidū būs gan Latvijas skolu, gan profesionālās izglītības iestāžu, gan mūzikas skolu audzēkņi, latviešu diasporas pārstāvji, kā arī bērni ar īpašām vajadzībām. Precīzu dalībnieku skaitu pasākuma rīkotāji varēs nosaukt maijā, kad būs beigušās dalībnieku atlases skates. 12.to Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku galvenie notikumi ir kora koncerts "Dziesmubērns", kas 11.jūlijā notiks Mežaparka Lielajā estrādē, tautas deju lieluzvedums "Saule vija zelta rotu", kas notiks 10.jūlijā un 11.jūlijā Daugavas stadionā, un Svētku dalībnieku gājiens, kas šoreiz notiks Svētku pēdējā dienā - svētdienā, 12.jūlijā, un noslēgsies ar tikai dalībniekiem veltīto muzikālo pasākumu Lucavsalā.

Latvijā 2018.gadā nabadzības riskam bija pakļauti 434 tūkstoši jeb 22,9% iedzīvotāju, kas ir par 0,4 procentpunktiem mazāk nekā 2017.gadā, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) 2019.gadā veiktās iedzīvotāju aptaujas dati. Statistikas pārvaldē norādīja, ka iedzīvotāju nabadzības riska mazināšanos sekmēja minimālās algas celšana (no 380 eiro 2017.gadā līdz 430 eiro 2018.gadā), izmaiņas sociālo pabalstu regulējumā (atsevišķu pensiju pārrēķins, lielāks atbalsts audžuģimenēm un ģimenēm ar diviem un vairāk bērniem), kā arī izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemērošanā. 2018.gadā, palielinoties rīcībā esošajiem ienākumiem, pieauga arī nabadzības riska slieksnis - līdz 409 eiro mēnesī vienas personas mājsaimniecībai, kamēr 2017.gadā tie bija 367 eiro mēnesī.

Saeima vakar pieņēma lēmumu uzdot Ministru kabinetam sagatavot koncepciju par zāļu finansiālo pieejamību. Lēmums pieņemts, parlamentā izskatot kolektīvo iesniegumu "Par zāļu un medikamentu PVN samazināšanu līdz pieciem procentiem", ko sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" parakstījuši 10 tūkstoši 522 pilsoņi. Lēmumā Ministru kabinets konceptuālo ziņojumu Saeimai aicināts iesniegt līdz šī gada 1.jūnijam.

Turpinām ziņas

Pērn Latvijā turpināja kristies dzimstība, sasniedzot zemāko līmeni pēdējās desmitgadēs. Demogrāfs Ilmārs Mežs prognozēja dzimstības rādītāju pasliktināšanos arī turpmākajos gados, ja netiks novērsti galvenie šķēršļi, kas patlaban bremzē jaunu ģimeņu veidošanos. Iztirzājot pašreizējās demogrāfijas pamatproblēmas, eksperts klāstīja, ka primāri politiķiem būtu jādomā par nodokļu atlaižu ieviešanu tieši jaunajiem vecākiem, pabalstu pilnveidošanu un bērnudārzu pieejamības uzlabošanu. Eksperts atzīmēja, ka vidējais bērnu skaits ģimenē krītas. Viņa ieskatā, valsts nedara pietiekoši, lai mazinātu šķēršļus, ar ko saskaras gan vienu vecāku ģimenes, gan daudzbērnu ģimenes.

Arī Jēkabpils pilsētas Dzimtsarakstu nodaļa apkopojusi datus par 2019.gadu. Pērn nodaļā reģistrēti 267 jaundzimušie – tas ir par 39 vairāk nekā gadu iepriekš. Jaunākajai māmiņai – 17 gadi, bet vecākajai – 43 gadi. Trīs ģimenēs sagaidīti dvīnīši. Populārākie bērnu vārdi meiteņu vidū ir Alise, Paula un Amēlija, bet zēnu – Roberts, Arturs un Kristers. Tomēr mirstība joprojām krietni pārsniedz dzimstību. Pērn reģistrēti 369 miršanas gadījumi. Tas ir par deviņiem gadījumiem mazāk nekā 2018.gadā. Savukārt laulības pērn noslēguši 155 pāri. Tas ir par 29 laulībām mazāk nekā 2018.gadā.

Un vēl

Pirmajā parakstu vākšanas dienā par apturētajiem pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējuma likumprojektiem Centrālā vēlēšanu komisija jeb CVK nav saņēmusi nekādas sūdzības vai ziņas par problēmām. Aktivitāti CVK apkopos reizi nedēļā, kad katru otrdienu līdz plkst.16 pašvaldību vēlēšanu komisijām būs jāziņo par parakstu skaitu. Šī informācija par parakstītāju skaitu tiks apkopota otrdienas vakarā vai trešdien no rīta.

Kā ziņots, līdz 14.februārim visā Latvijā notiek parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par saskaņā ar Saeimas opozīcijas pieprasījumu apturētajiem likumu grozījumiem, kas paredz izmaiņas pašvaldību ārkārtas vēlēšanu regulējumā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Kariņš Baltkrievijā ticies ar Lukašenko; Aicina balsot par labākajiem mediķiem; un Rīt Jēkabpilī notiks barikāžu atceres pasākums.

Latvijai ir svarīgi, lai Baltkrievija būtu neatkarīga, ekonomiski spēcīga un stabila valsts, tiekoties ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko un premjerministru Sergeju Rumasu, norādīja Latvijas Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Viņš ceturtdien darba vizītē apmeklēja Minsku Baltkrievijā. Tiekoties ar Lukašenko un Rumasu, viņi pārrunāja dažādus aktuālos divpusējās sadarbības jautājumus, tajā skaitā ekonomiskās sadarbības veicināšanu transporta un loģistikas jomā, vides aizsardzību, kā arī gatavošanos Baltkrievijas prezidenta plānotajai vizītei uz Latviju.
Sarunu laikā tika arī apspriesta Baltkrievijas sadarbība ar Eiropas Savienību (ES) un NATO.

Strīds par to, vai pērn notikušajās Latvijas Universitātes (LU) rektora vēlēšanās Indriķis Muižnieks rektora krēslā pārvēlēts likumīgi, beidzot nonācis tiesas zālē. Mierizlīgumu abām pusēm tā arī nav izdevies panākt, un arī tiesas zālē debates par to nonāca strupceļā. Tagad Administratīvā rajona tiesa trīs tiesnešu sastāvā izlems, vai valdība, neapstiprinot Muižnieku rektora amatā, rīkojusies likumīgi. 

Šonedēļ Neretā notika pirmā kopīgā tikšanās par tūrisma maršrutu izstrādi, kas bija organizēta Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas projektā. Uz tikšanos bija ieradušies projekta partneru deleģētie atbildīgie darbinieki un tūrisma speciālisti. Jēkabpils pilsētas pašvaldību pasākumā pārstāvēja Jēkabpils Vēstures muzeja direktore Inese Berķe, Biznesa un tūrisma biedrības “Jēkabpils rezidence” vadītāja Mārīte Pole, “Sēļu sētas” vadītāja Anita Leja un projektu vadītāja Inese Vītola. Katrs projekta partneris prezentēja savus objektus un tradīcijas, kas varētu tikt iekļauti trijos dažādos pārrobežu tūrisma maršrutos. Kā jau iepriekš tika informēts, šis projekts ilgs  līdz 2021. gada 13. maijam un tā kopējais finansējums ir  miljons 31 tūkstotis 590 eiro.

Turpinām ziņas

Latvijas Ārstu biedrība (LĀB) aicina sabiedrību piedalīties balsojumā par Latvijas labākajiem mediķiem, tādā veidā godinot veselības nozares darbiniekus. Balsot var līdz 1.martam ārstu biedrības mājaslapā. Savukārt "Gada balvas medicīnā" svinīgā ceremonija notiks 26.martā kinoteātrī "Splendid Palace". Šogad "Gada balva medicīnā" tiks pasniegta 14 nominācijās. 

Kopš gripas sezonas sākuma, 30.septembrī, miruši jau desmit cilvēki - visiem tika konstatētas blakus saslimšanas, liecina Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) publiskotais gripas un akūtu augšējo elpceļu infekciju monitoringa jaunākais pārskats. Centrā norāda, ka mirušo vecums ir no 53 līdz 89 gadiem un līdztekus gripai viņiem konstatētas tādas slimības kā cukura diabēts, hroniskas nieru un aknu saslimšanas vai asins un elpceļu slimības. Vairumam, proti, astoņiem noteikta A tipa gripa. Kopumā gada otrajā nedēļā slimnīcās ievietoti 84 pacienti. Visvairāk stacionēto pacientu ir tieši Rīgā, Daugavpilī un Rēzeknē. Pagājušajā nedēļā augstākā gripas intensitāte novērota Valmierā, Rīgā, Liepājā, Jelgavā, Jēkabpilī un Jūrmalā.

Un vēl

Lai godinātu barikāžu dalībniekus un kavētos atmiņās, sestdien, 18. janvārī pulksten divos dienā pie Jēkabpils Tautas nama notiks barikāžu dienu atceres pasākums “Un Mūsu saknes atraktas pa vējam…”. Pēc tā, pulksten trijos dienā Jēkabpils Tautas nama Lielajā zālē izskanēs sieviešu kora “Unda” koncerts “Pāri Mums”. Nākot uz pasākumu jēkabpilieši aicināti ņemt līdzi valsts karogus un svecītes.

Atstājiet komentāru