2024.gada 25. aprīlis

Bārbala, Līksma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 13.janvārī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2020.gada 13.janvārī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: No šodienas visā Latvijā sāksies Barikāžu atceres nedēļa; Vienu no milzīgajiem Austrālijas ugunsgrēkiem izdevies pakļaut kontrolei; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien aprit 11 gadi kopš Vecrīgas grautiņiem; Latvijas mežos joprojām aktīvas ir ērces; un Reformas komisija uzklausīs visas pašvaldības.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Barikāžu muzejam jākļūst par institūciju ar valstisku raksturu; Noteiktas tautas nobalsošanas vietas Jēkabpilī; un Madonas “Smeceres silā” norisināsies lielākais pasaulē ziemas orientēšanās pasākums.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00Radio1 ziņās klausieties: No šodienas visā Latvijā sāksies Barikāžu atceres nedēļa; Vienu no milzīgajiem Austrālijas ugunsgrēkiem izdevies pakļaut kontrolei; un Kādas ir sinoptiķu jaunākās prognozes par gaidāmo laiku?

Šovakar ar ugunskuru iedegšanu Zaķusalā sāksies barikāžu atceres nedēļa, kuras laikā visā Latvijā norisināsies dažādi pasākumi. Zaķusalā šogad barikāžu atceres pasākums norisināsies jau 29 reizi. Jēkabpilieši šajos atceres pasākumos piedalās kopš to sākuma – 1992.gada un arī šodien vairāki desmiti Jēkabpils un apkārtējo novadu iedzīvotāju dosies uz Zaķusalu pie pieminekļa "Acis". Savukārt Jēkabpilī barikāžu atceres pasākums notiks sestdien, 18. janvārī pulksten divos dienā pie Jēkabpils Tautas nama.

Latvijas Tautas frontes organizētās barikādes, kurās piedalījās Latvijas neatkarības aizstāvji no visiem novadiem, bija unikāls nevardarbīgas pretošanās paraugs. Barikādes Rīgā sāka celt 1991.gada 13.janvāra vakarā. To mērķis bija aizsargāt Augstākās padomes ēku, televīziju, Daugavas tiltus un citus stratēģiski svarīgus objektus. Kopš 1997.gada 20.janvāris ir noteikts par barikāžu aizstāvju atceres dienu

Gan starppilsētu, gan vietējās nozīmes maršrutos maksa par braucienu autobusā šīs nedēļas vidū augs par 10 centiem. Arī vilciena biļetes cena A un B zonās palielināsies par 10 centiem, bet, braucot tālāk, tā kāps jau par 20 centiem. Autotransporta direkcija skaidro, ka cenas jāpalielina, jo pēdējos septiņus gadus tās nav mainītas, bet izmaksas būtiski augušas. 

Turpinām ar ārvalstu vēstīm

Irānas galvaspilsētā Teherānā brīvdienās pie divām universitātēm noprisinājās demonstrācijas saistībā ar Ukrainas pasažieru lidmašīnas notriekšanu. Irāna sestdien atzina, ka kļūdas dēļ notriekusi Ukrainas lidmašīnu, kuras katastrofā trešdien pie Teherānas dzīvību zaudēja 176 cilvēki. Daudzi no protestētājiem aicināja atkāpties no amatiem personas, kas atbildīgas par šo traģēdiju. Policija protestētājus izklīdināja.

Tikmēr ASV prezidents Donalds Tramps tviterī paudis atbalstu demonstrantiem un pavēstījis, ka Savienotās Valstis cieši seko līdzi demonstrācijām Irānā un nepieļaus jaunu slaktiņu. 

Austrālijā ugunsdzēsējiem izdevies pakļaut kontrolei vienu no milzīgajiem ugunsgrēkiem, kas deg jau ilgāk nekā desmit nedēļas, vakar paziņoja Jaundienvidvelsas štata ugunsdzēsības dienests. Ugunsgrēku 26.oktobrī izraisīja zibens spēriens un liesmas izdedzinājušas vairāk nekā pusmiljonu hektāru lielu platību uz ziemeļrietumiem no Sidnejas. 

Aktivizējoties Tālas vulkānam, Filipīnās vakar nācies evakuēties tūkstošiem cilvēku un slēgta Manilas starptautiskā lidosta. Vietējās amatpersonas informē, ka no salas ezera vidū evakuēti 6 tūkstoši cilvēku. Nākamajās pāris dienās paredzēts kopumā evakuēt aptuveni 300 tūkstoši cilvēku. Tāla vulkāns ir otrs aktīvākais vulkāns Filipīnās un iecienīts tūristu apskates objekts.

Un vēl par laika apstākļiem

Lielākajā daļā Latvijas meteoroloģiskā ziema joprojām nav sākusies, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija. Meteoroloģiskā ziema sākas, kad piecas diennaktis pēc kārtas vidēja temperatūra ir bijusi nulle grādu vai zemāka. Pēdējās desmitgadēs nav zināms gadījums, kad meteoroloģiskā ziema kaut kur Latvijā neiestātos. Ilgtermiņa prognozes liecina, ka šomēnes ziemas iestāšanās maz iespējama un, tā kā arī februāri prognozē siltu, pastāv iespēja, ka meteoroloģiskā ziema daļā Latvijas šajā sezonā nemaz neiestāsies.

Galīgie dati liecina, ka 2019.gads Latvijā bijis siltāks par normu. Apkopojot visu informāciju par pagājušo gadu, Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs secinājis, ka tā vidējā gaisa temperatūra sasniedza +8,2 grādus, par 1,8 grādiem pārspējot klimatisko standarta normu. Iepriekšējais siltākais bija 2015.gads, kad temperatūra sasniedza +7,8 grādus. 

Arī šonedēļ Atlantijas cikloni Ziemeļeiropā nodrošinās siltu, mitru un vējainu laiku, prognozē sinoptiķi. Nedēļas lielāko daļu gaisa temperatūra Latvijā gaidāma starp -1 un +6 grādiem, maksimālā temperatūra nedēļas vidū var sasniegt +5..+9 grādus, savukārt nedēļas beigās iespējams augstāks atmosfēras spiediens un vēsāks gaiss. Brīžiem gaidāmi nokrišņi - galvenokārt lietus. Dominēs dienvidu un dienvidrietumu vējš.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Krimināli apsūdzētais Salas novada Ģimenes atbalsta centra "Saulstari" direktors Juris Boķis ir atbrīvots no iestādes direktora amata, liecina Salas novada domes sēdes protokols. Iepriekš, 2018.gada janvārī, saistībā ar pret viņu ierosināto kriminālprocesu Boķis jau bija atstādināts no amata pienākumu pildīšanas, taču ar pērnā gada 30.decembri viņš no amata atbrīvots vispār.  Nākamā slēgtā tiesas sēde Boķa krimināllietā Zemgales rajona tiesā Jēkabpilī paredzēta 27.janvārī.

Lai arī 2018.gada novembrī nolemts likvidēt Sunākstes pamatskolu, pēc vecāku iebildumu saņemšanas Jaunjelgavas novada dome atļāva reorganizēt iestādi, pievienojot to Daudzeses pamatskolai.  Pašvaldība norāda, ka reorganizācijas mērķis ir nodrošināt bērniem iespēju iegūt pamatizglītību drošā vidē, bērna dzīvesvietai tuvākajā izglītības iestādē. 

Pļaviņu novada dome par jauno SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” vadītāju apstiprināja pļaviņieti Santu Zālīti. Šos pienākumus viņa sāka pildīt no šī gada. Laikraksts “Staburags” informē, ka Santa Zālīte izraudzīta kā labākā kandidāte SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” valdes locekles amatam pašvaldības izsludinātajā konkursā. Zālīte atzīst, ka nolēmusi pieteikties šim amatam, jo meklējusi jaunu darba piedāvājumu, tā ir iespēja strādāt savā pilsētā un iedzīvotājiem tik nozīmīgā jomā. Tas viņas dzīvē būšot jauns izaicinājums — vadīt uzņēmumu, kura vadītāji pēdējā laikā diezgan bieži mainījušies.

Turpinām ziņas

Pašvaldības laikraksts "Kokneses Novada Vēstis" ir izslēdzams no masu informācijas līdzekļu reģistra, lēmusi Kokneses novada dome. Pašvaldības laikraksts "Kokneses Novada Vēstis" ir reģistrēts Uzņēmumu reģistrā kā masu informācijas līdzeklis no 1996.gada sākotnēji kā "Kokneses Vēstis", bet vēlāk tas reģistrēts kā Kokneses novada domes laikraksts "Kokneses Novada Vēstis". Taču, ņemot vērā izmaiņas likumos, nolems laikrakstu izslēgt no masu informācijas līdzekļu reģistra. Turpmāk laikraksta statuss būs "Kokneses novada domes bezmaksas informatīvais izdevums "Kokneses Novada Vēstis"".

Viesītes novada dzimtsarakstu nodaļā pagājušajā gadā kopā reģistrētas 9 laulības, 24 jaundzimušie un 56 mirušas personas. Lai arī Viesītes novada dzimtsarakstu nodaļā reģistrēti 24 jaundzimušie, taču novadā pavisam deklarēti 32 jaundzimušie bērni, jo 8 bērni reģistrēti citās dzimtsarakstu nodaļās. No visiem jaundzimušajiem: 19 – meitenes un 13 -zēni.  Pērn kopā ar Viesītes kultūras pili tika rīkots, jau par tradīciju kļuvušais pasākums jaundzimušajiem bērniem – „Sudraba karotīšu svētki”. Tāpat arī, jaundzimušajiem bērniem kopā ar grāmatu “Mūsu bērns” tika dāvināti biedrības “Zīle” adītāju darinātie zābaciņi. 

Un vēl

Trešdien, 15.janvārī, pulksten trijos dienā Līvānu bibliotēkā būs tikšanās ar bijušo ilggadējo Turku pagasta vadītāju, Līvānu novada domes deputātu, Līvānu novada domes izpilddirektora vietnieku, priekšsēdētāja vietnieku Aivaru Smelceru. Viņš ir pirmais Līvānu Goda pilsonis, kurš visu mūžu ir dzīvojis un strādājis Līvānu novada lauku teritorijā – Turku pagastā. Aivars bija arī viens no tiem pašvaldību vadītājiem, kas pirms 20 gadiem stāvēja pie novada izveides šūpuļa, kad 1999. gada decembrī, apvienojoties pilsētai un pagastiem, izveidojās Līvānu novads – kā otrais novads Latvijā. Līvānu novadam 20 gadi – vai tas ir daudz, vai maz, kāds ir Smelcera kunga skatījums uz Līvānu novada attīstību varēs uzzināt pasākumā. Tikšanās notiek pasākumu ciklā “Mūsējie”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien aprit 11 gadi kopš Vecrīgas grautiņiem; Latvijas mežos joprojām aktīvas ir ērces; un Reformas komisija uzklausīs visas pašvaldības.

Šodien aprit 11 gadi kopš Vecrīgas grautiņiem, kuru laikā cieta vairāki desmiti cilvēku, tika sadauzītas vairākas mašīnas un apskādētas atsevišķu māju fasādes. 2009.gada 13.janvārī aptuveni 10 tūkstoši cilvēku pulcējās uz protesta akciju Doma laukumā, lai nevardarbīgā veidā pieprasītu Saeimas atlaišanu. Pēc protesta akcijas Vecrīgā sākās grautiņi - tika izsisti logi vairākām ēkām, tajā skaitā cieta Saeimas nams, tika aplaupīts veikals, kurā tirgoja alkoholu, kā arī cieta muzikālais restorāns "Fīlings". Grautiņu laikā tika aizturētas 126 personas, un sadursmēs pie Saeimas ēkas mediķi palīdzību sniedza vairāk nekā 30 cilvēkiem, savukārt slimnīcās ar dažādām traumām tika ievietoti 28 cietušie. Patlaban Valsts policijā joprojām turpinās izmeklēšana pret trīs personām par dalību grautiņos.

Šorīt ugunsdzēsēji vēl turpināja dzēst ugunsgrēku angārā Aizkrauklē, kur kopš svētdienas gruzd siltumizolācijas materiāls. Svētdien pēcpusdienā Aizkraukles, Pļaviņu un Jaunjelgavas ugunsdzēsēji glābēji devās uz Bitēnu ielu Aizkrauklē, kur ugunsgrēks bija izcēlies angāra tipa ēkā, kurā atradās dzīvojamā un saimnieciskās darbības daļa. Kopējā degšanas platība bija 80 kvadrātmetri. Šorīt dzēšana turpinājās, jo gruzdējasiltumizolācijas materiāls starp betona paneļiem. Lai tiktu klāt degšanas vietām, ugunsdzēsēji glābēji uzlauza betona segumu. 

Saeimas mandāts Latvijas karavīru misijas Irākā pagarināšanai ir nepieciešams nevis, lai uzliktu pienākumu, bet gan lai piešķirtu likumiskas tiesības šajā misijā piedalīties, tā šodien, intervijā Latvijas Radio skaidroja aizsardzības ministrs Artis Pabriks. Valdība rīt plāno lemt, vai pagarināt Latvijas karavīru dalību misijā Irākā, bet pēc tam galīgais lēmums šajā jautājumā būs jāpieņem Saeimai.

Turpinām ziņas

Austrālijas valdība piešķirs 50 miljonus dolāru jeb apmēram 31 miljonu eiro ugunsgrēkos cietušo dzīvnieku populāciju un to dzīvotņu atjaunošanai. Eksperti norāda, ka mežu un krūmāju ugunsgrēkos visvairāk cietušas rāpuļu, putnu un atsevišķu zīdītāju sugu populācijas. Tomēr īpaša vērība patlaban pievērsta vienam no valsts simboliem – somainajam lācītim. Pirms postošajiem ugunsgrēkiem Austrālijā bija no 100 līdz 200 tūkstošiem koalu, bet liesmās gājuši bojā apmēram 33 tūkstoši dzīvnieki.

Lai arī pieņemts, ka ziema ir laiks, kad ērču aktivitāte nav aktuāla, tomēr, pateicoties labvēlīgiem laika apstākļiem, šogad arī janvārī novērotas ērces. Latvijas Entomoloģijas biedrības novērojumi liecina, ka aizvadītajā sezonā pirmā ērce tika novērota jau 21. februārī, bet pēdējā – 30. decembrī. Lai arī lielākā ērču aktivitāte joprojām ir pavasarī, epidemiologi atgādina, ka iedzīvotājiem, atpūšoties dabā, jābūt uzmanīgiem arī ziemas mēnešos, jo ērces joprojām ir aktīvas.

Un vēl

Uz Administratīvi teritoriālās reformas komisijas sēdēm ar reformu saistīto likumprojektu izskatīšanas gaitā tiks uzaicināti pārstāvji no visām 119 pašvaldībām – deviņām lielajām pilsētām un 110 novadiem. Saeimas deputāts Viktors Valainis ir iesniedzis priekšlikumus par visām teritorijām, ieskaitot Rīgu, Jūrmalu un Gulbenes novadu, kurus reforma neskars. Tas nozīmē, ka pašvaldību vadībai jādod iespēja izteikt viedokli par šo pārmaiņu procesu.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:  Barikāžu muzejam jākļūst par institūciju ar valstisku raksturu; Noteiktas tautas nobalsošanas vietas Jēkabpilī; un Madonas “Smeceres silā” norisināsies lielākais pasaulē ziemas orientēšanās pasākums.

1991. gada barikāžu muzejam no privātas iniciatīvas ir jākļūst par institūciju ar valstisku raksturu, jo tas ir būtisks no vēsturiskās atmiņas aspekta, šodien, apmeklējot muzeju, pauda Valsts prezidents Egils Levits. Prezidents aplūkoja muzejā izvietoto ekspozīciju, kā arī tikās ar 1991. gada barikāžu dalībnieku biedrības pārstāvjiem, lai pārrunātu muzeja attīstības iespējas, kā arī gaidāmos barikāžu 30. gadskārtas pasākumus.

Pagājušā gada laikā nelaimes gadījumos darbā bojā gājuši 26 nodarbinātie, liecina Valsts darba inspekcijas mājaslapā publicētā informācija. Darbavietā bojāgājušo skaits nedaudz sarucis salīdzinājumā ar 2018.gadu, kad darbā bojā gāja 30 nodarbinātie. Vēl 190 cilvēki pagājušajā gadā guva smagus miesas bojājumus. Arī šī statistika samazinājusies, jo 2018.gadā smagus miesas bojājumus darba vietā guva 209 nodarbinātie. Lielākajā daļā negadījumos cietuši vīrieši, biežāk pusmūža gados. Darba inspekcijas informācija liecina, ka biežāk traumas ieguvuši tie, kas strādā būvniecības, loģistikas vai lauksaimniecības jomās.

Latvija piešķīrusi politisko patvērumu Krievijas ziņu aģentūras "Rosbalt" žurnālistam Aleksandram Švarjovam, kuru Krievija izsludinājusi starptautiskā meklēšanā saistībā ar apsūdzībām neslavas celšanā Krievijas miljardierim Ališeram Usmanovam un naudas izspiešanā. Patvērums piešķirts arī Švarjova ģimenei. Švarjovs plāno turpināt centienus panākt savu attaisnošanu un kriminālvajāšanas pārtraukšanu. Švarjova advokāts Vladimirs Žerebenkovs norādījis, ka apsūdzības ir izdomātas, bet žurnālista kriminālvajāšana notiek pēc pasūtījuma.

Turpinām ziņas

No 16. janvāra līdz 14. februārim visā Latvijā notiks parakstu vākšana tautas nobalsošanas ierosināšanai par Valsts prezidenta apturētajiem likumiem “Grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes vēlēšanu likumā” un Grozījumi likumā “Par pašvaldībām”. Parakstīties par apturēto likumu nodošanu tautas nobalsošanai varēs klātienē, jebkurā parakstu vākšanas vietā Latvijā un ārvalstīs. Jēkabpilī noteiktas divas parakstu vākšanas vietas – Jēkabpils domē vienas pieturas aģentūrā un Jēkabpils pamatskolas ēkā, Rīgas ielā 200A.

Jēkabpils trūcīgās personas no šīs nedēļas var saņemt pārtikas pakas. Tās dala Latvijas Sarkanā krusta Jēkabpils nodaļa Jēkabpilī, Zaļā ielā 9 pirmdienās no 9 līdz 12 un piektdienās no 11 līdz 13. Savukārt Rīgas ielā 201 trūcīgie pārtikas pakas var saņemt katru darba dienu no pulksten 9 līdz trijiem dienā. Ierodoties pēc pārtikas pakām līdzi jāņem personu apliecinošs dokuments un izziņa no Jēkabpils sociālā dienesta par statusa piešķiršanu.

Un vēl

Pēc nedaudz mazāk kā mēneša, no 3. līdz 8. februārim, Madonas pievārtē esošā sporta trase “Smeceres sils” kļūs par mājvietu lielākajam ziemas orientēšanās pasākumam pasaulē, kurā vienlaicīgi norisināsies Pasaules kausa izcīņa, Pasaules junioru un Eiropas jauniešu čempionāti. Līdz šim Latvijā organizēts Eiropas čempionāts ziemas orientēšanās 2013.gadā un Pasaules kausa sacensības 2006.gadā. Pašreiz, par spīti netipiski siltajai ziemai, rit aktīvi sagatavošanās darbi, lai varētu uzņemt Latvijā vairāk nekā 350 labākos ziemas orientieristus no Čehijas, Šveices, Somijas, Ukrainas, Turcijas, Krievijas, Bulgārijas, Japānas, Itālijas, Vācijas kā arī no Skandināvijas un Baltijas valstīm. Latvijas godu sacensībās aizstāvēs 26 sportisti.

Sakarā ar sniega trūkumu, pastāv risks, ka šīs sacensības tiks pārceltas uz februāra pēdējo nedēļu - no 24. līdz 29. februārim. Gala lēmumu organizatori plāno paziņot ne vēlāk kā 22. janvārī.

Atstājiet komentāru