2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.novembrī

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 19.novembrī

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Publiskiem pasākumiem ar vairāk nekā 5 tūkstoši apmeklētāju rosina noteikt paaugstināta riska statusu; Turpina palielināties Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums; un Nedēļas nogalē Latvijā iespējams neliels sals.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Radio1 ziņas pulksten  13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķu arodbiedrība varētu lūgt valsts prezidentam neizsludināt budžetu; Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji izceļ bedrē iekritušu stirnu; un  Brīnumbērns no Beļģijas absolvēs augstskolu deviņu gadu vecumā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi piesaka vēl vienu protesta akciju un vāks parakstus Saeimas atlaišanai; Policija aiztur četru cilvēku grupu, kas dažādās pilsētās apzaguši dzīvokļus; un Pensionāre no Krustpils novada loterijā laimē lielu naudas summu.

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Publiskiem pasākumiem ar vairāk nekā 5 tūkstoši apmeklētāju rosina noteikt paaugstināta riska statusu; Turpina palielināties Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums; un Nedēļas nogalē Latvijā iespējams neliels sals.

Rīgas domes Neatkarīgā deputātu frakcija, bloks "Rīgai" un neatkarīgā deputāte Baiba Broka oficiālā vēstulē aicina opozīcijas partijas atbalstīt visas domes vadības atcelšanu no amata. Šodien paredzēta ārkārtas domes sēde, lai lemtu par domes priekšsēdētāja vietnieka Vadima Baraņņika atcelšanu no amata. Ja šī Rīgas domes ārkārtas sēde notiks un Vadims Baraņņiks tiks atbrīvots no ieņemamā amata, tad "Saskaņa" tieši vai pastarpināti atkal pārņems kontroli pār tādiem uzņēmumiem kā Rīgas centrāltirgus, "Rīgas satiksme", sacīts vēstulē. Domes koalīcija Baraņņiku vēloties atcelt no amata, jo viņš nav pagarinājis Rīgas centrāltirgus nomas līgumu par Rūpniecības tirgu un atcēlis Rīgas centrāltirgus valdi. 

Iekšlietu ministrija rosina par paaugstināta riska publiskiem pasākumiem noteikt tādus notikumus, kuros piedalās vairāk nekā 5 tūkstoši personu, liecina ministrijas sagatavotie likuma grozījumi. Grozījumi paredz, ka pasākums par paaugstināta riska notikumu kvalificējas, ja tā apmeklētāju un dalībnieku plānotais kopējais skaits pārsniedz 5 tūkstoši personu, bet, ja pasākums plānots pierobežas joslā vai mērķauditorija ir īpaši aizsargājamo personu grupa - 1000 personu. Likuma izpratnē īpaši aizsargājamo personu grupa ir bērni, seniori, personas ar kustību traucējumiem un personas ar īpašām vajadzībām. Grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā šodien skatīs valdībā, bet tie vēl būs jāpieņem Saeimai.

Partiju vadītājiem par priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem turpmāk varētu būt jāatbild personīgi. Šādas izmaiņas iecerējis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, cerot – tas stimulēs politiskos spēkus un citus aģitācijā iesaistītos ievērot likumu, kas līdz šim nereti ticis klaji ignorēts. Ievērojams sodu palielinājums gan plānots vienīgi par aģitācijas pārkāpumiem radio un televīzijā. 

Turpinām ziņas

Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums 1990.gadā bija 34 gadi, savukārt līdz 2018.gadam tas pieaudzis līdz 44 gadiem, liecina "Eurostat" pētījums "Ageing Europe". Minētajā pētījumā arī, balsoties uz statistiku, izteikta prognoze, ka 2050.gadā Latvijas iedzīvotāju vidējais vecums sasniegs 47 gadus. Latvijā iedzīvotāju vidējais vecums visos trīs pētījumā apskatītajos gados ir tuvu Eiropas Savienības (ES) vidējam rādītājam. Lai gan visās ES valstīs kopš 1990.gada ir novērojams iedzīvotāju vidējā vecuma pieaugums, iedzīvotāju novecošana visizteiktākā ir Itālijā un Portugālē.

Nodarbinātības valsts aģentūras uzskaitē septembra beigās bija reģistrēti 52 tūkstoši 595 bezdarbnieki, no kuriem 7 tūkstoši 645 jeb 14,5% no bezdarbnieku bija cilvēki ar invaliditāti. Lai gan salīdzinot ar bezdarbnieku skaitu pirms gada, bezdarbnieku ar invaliditāti skaits ir samazinājies par 351 personu, atgriešanās darba tirgū šai grupai ir lēnāka nekā citām, norāda aģentūrā.

Un vēl

Līdz nedēļas vidum Latvijā saglabāsies silts laiks, savukārt no piektdienas, 22.novembra vismaz valsts austrumu daļā gaidāms neliels, bet noturīgs sals, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Šonedēļ Krievijā pastiprināsies anticiklons, tā rietumu mala noteiks laikapstākļus Latvijā. Anticiklona ietekmei palielinoties, Latviju sasniegs sauss un vēss gaiss no austrumiem. Mākoņu kļūs mazāk, vējš lēni līdz mēreni pūtīs no dienvidaustrumiem, gaisa temperatūra dažviet Vidzemē un Latgalē var pazemināties līdz -10 grādiem. Pastāv iespēja, ka visā valstī gaisa temperatūra stabili noslīdēs zem nulles, iezīmējot meteoroloģiskās ziemas sākumu.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Nākamnedēļ, 27. novembrī pulksten 10 Kokneses novada domē norisināsies pašvaldībai piederošo cirsmu izsole kailcirtei, un izsoles sākumcena ir 58 tūykstoši 300 eiro. Domes lēmums par izsoles rīkošanu liecina, ka kopumā 11 cirsmas varēs izstrādāt īpašumos "Lokmanes mežs" un "Šķibes mežs" Bebrenes pagastā. Tajos valda egle, priede, bērzs un baltalksnis. Meža cirsmu pircējs tiks noteikts rakstiskā izsolē. Plānots, ka pēc cirsmu izstrādes Kokneses novada pašvaldības saskaņā ar normatīvajiem aktiem veiks meža atjaunošanu.

Sociālā darbinieka misija ir palīdzēt grūtībās nonākušajiem. Viņu darbam ir  kopīga iezīme ar mediķiem – cilvēki vēlas pateikties par palīdzību. Taču sociālais darbinieks ir amatpersona, par palīdzēšanu saņem algu un dāvanas  pieņemt nedrīkst.   Madonas novada Mētrienas pagasta Ķimstniekos noslēgti dzīvoja Jāzeps Pudulis. Savu bērnu viņam nebija. Tuvākie radi bija brāļu bērni, ar ko viņš bija pārtraucis kontaktus un, kuri par sirmgalvi viņa dzīveslaikā neinteresējās.  Rūpes par sirmgalvi uzņēmās Madonas sociālā dienesta darbiniece. Sirmgalvis izlēma visu savu mantu novēlēt jaunajai sievietei. Viņa neatteicās.  Pēc sirmgalvja nāves uzradās radinieki un cēla pretenzijas. Madonas sociālā dienesta priekšnieks to uzzinājis  no mirušā klienta radiem. Viņš norāda, ka ar darbinieci veiktas pārrunas. Par citiem gadījumiem, kad klienti apdāvina darbiniekus, dienestā neesot zināms.

Līdz 30.aprīlim Salaspils novadā pusdienlaikā, sākot no pulksten 12tiem līdz 14.30 trīs dažādās vietās, katrā uzturoties stundu, darbosies mobilā zupas virtuve, kur, uzrādot attiecīgu izziņu, trūcīgas un maznodrošinātas personas var tikt pie siltas maltītes, liecina pašvaldības publicētā informācija. Mobilā zupas virtuve darbojas no pirmdienas līdz piektdienai. Ēdienu var saņemt līdzi paņemtajā traukā.

Turpinām ziņas

Līvānos pabeigta laivu ielaišanas vietu būvniecība pie Dubnas upes. Viena laivu ielaišanas vieta izbūvēta Celtuves ielas un Kurzemes ielas krustojumā, otra – Preiļu ielas galā. Abās vietās ierīkoti arī atpūtas laukumi ar koka soliņiem, velo statīviem, atkritumu urnām un informatīvajiem stendiem. Projektu finansēja Latvijas vides aizsardzības fonds un Līvānu novada pašvaldība, un projekta kopējās izmaksas bija vairāk nekā 48,6 tūkstoši eiro. 

Līvānu novada dome plāno Līvānu pilsētā izveidot sociālo māju ar ne mazāk kā 6 sociālajiem dzīvokļiem. Ņemot vērā to, ka pašvaldības īpašumā nav brīvu dzīvojamo ēku, kuru varētu izmantot šim mērķim, pašvaldība aicina atsaukties uzņēmējus un privātpersonas, kurām pieder īpašums, kuru tās vēlētos izīrēt, nodot nomā vai pārdot pašvaldībai sociālās mājas izveidei. Tiks izskatīti visi piedāvājumi. Tie līdz 2.janvārim  jāiesniedz Līvānu novada Sociālā dienesta vadītājai Arnitai Briškai, kontakttālrunis – 26530780.

Un vēl

Atzīmējot Aizkraukles vēstures un mākslas muzeja 30 gadus Aizkraukles "Kalna Ziedos", tajā atklāta Aizkraukles sadraudzības pilsētas Biržu tautas daiļamata meistaru darbu izstāde no Lietuvas. Tajā skatāmi unikāli papīra dizaina darbi, smalki tamborējumi un izšūtas gleznas, lietuviešiem raksturīgie kokgriezumi un salmu glezniņas, kā arī daudzi citi interesanti darbi. Uzmanību piesaista Biržu mēra Vita Jarecka metālkalumi. Jubilejas reizē Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs Leons Līdums muzeja darbiniecēm pasniedza pašvaldības apbalvojumus - Goda rakstus, Atzinības rakstus un Pateicības, kas paredz arī naudas balvu.

Radio1 ziņas pulksten  13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķu arodbiedrība varētu lūgt valsts prezidentam neizsludināt budžetu; Jēkabpils ugunsdzēsēji glābēji izceļ bedrē iekritušu stirnu; un  Brīnumbērns no Beļģijas absolvēs augstskolu deviņu gadu vecumā.

Ar opozīcijas deputātu atbalstu, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Vadims Baraņņiks šodien tika atstādināts no vicemēra amata. Par Baraņņika atcelšanu no vicemēra amata balsoja klātesošie "Saskaņas" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) deputāti, kā arī visi klātesošie opozicionāri, kopumā savācot 40 balsis. Savukārt seši klātesošie neatkarīgie deputāti balsojumā nepiedalījās vispār.

Veselības nozares pārstāvji varētu lūgt Valsts prezidentam Egilam Levitam atgriezt atpakaļ Saeimā pagājušajā nedēļā pieņemto budžeta likumuprojektu, intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris. Arodbiedrība šodien lems par turpmākām veselības darbinieku protesta akcijām. Keris norādīja, ka scenāriji turpmākai rīcībai varētu būt vismaz trīs - prasība valsts prezidentam atgriest atpakaļ Saeimā budžetu, veselības ministres demisija vai Saeimas priekšlaicīgas atlaišanas ierosināšana. 

Konkursā uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktora amatu pieteikušies 13 pretendenti. Amata konkurss, kas tika izsludināts 24.oktobrī, norisināsies trīs kārtās. Pirmajā kārtā konkursa komisija izvērtēs iesniegtos dokumentus un pretendentu atbilstību obligātajām prasībām. Uz konkursa otro kārtu izvirzītajiem pretendentiem būs jātiekas ar konkursa komisiju, lai klātienē skaidrotu savu motivāciju ieņemt šo amatu. Pretendenti, kas tiks izvirzīti uz trešo kārtu, tiks vērtēti, analizējot viņu vadības kompetences. Ieņemot amatu, nākamais Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors saņems 2 tūkstoši 353 eiro lielu algu pirms nodokļu nomaksas.

Dažādos projektos Latvijā ieguldīti 86,4% no šajā plānošanas periodā pieejamajiem Eiropas Savienības fondiem, teikts Finanšu ministrijas sagatavotajā ziņojumā par ES fondu ieviešanas gaitu. ES fondu 2014.-2020.gada plānošanas periodā līdz šā gada oktobrim noslēgti investīciju projektu līgumi par 3,8 miljardiem eiro, kas ir 86,4% no kopējiem pieejamajiem ES fondu līdzekļiem 4,4 miljardu eiro apmērā. Lai izpildītu šā gada kopējo maksājumu prognozi 565 miljonu eiro apmērā, gada pēdējā ceturksnī ir jāizmaksā 115,1 miljons eiro jeb vidēji 38,4 miljoni eiro mēnesī, kas pēc ministrijas prognozēm ir reāli izpildāms.

Turpinām ziņas

Pagājušajā diennaktī Rīgā, Juglā nodedzināts fotoradars. Par notikumu sākts kriminālprocess, bet sīkākus komentārus Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis pagaidām nesniedz. Kā novēroja aģentūra LETA, tad nodedzinātais fotoradars atrodas uz Brīvības ielas pie Šmerļa meža. Jau ziņots, ka patlaban uz ceļiem darbojas 100 stacionārie fotoradari.

Vakar Jēkabpilī, Ķieģelu ielā, neapsaimniekotas rūpnīcas teritorijas bedrē bija iekritusi stirna. Ar virves palīdzību ugunsdzēsēji glābēji stirnu izcēla un palaida brīvībā. Pagājušajās trijās brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 15 izsaukumus – piecus uz ugunsgrēku dzēšanu, astoņus uz glābšanas darbiem un vēl divi izsaukumi bija maldinājums.

Un vēl

Bērni deviņu gadu vecumā parasti mācās trešajā klasē, taču Lorents Simonss no Beļģijas saviem vienaudžiem ir vairākus soļus priekšā. Deviņus gadus vecais brīnumzēns studē elektrisko inženieriju Eindhovenas Tehniskajā universitātē Nīderlandē, vēsta raidsabiedrība CNN. Pasniedzēji puisi raksturo kā "neatkārtojamu". Viņa IQ līmenis ir 145, viņš prot četras valodas, un apkārtējie viņu salīdzina ar slaveno fiziķi Albertu Einšteinu un zinātnieku Stīvenu Hokingu.
Lidija un Aleksandrs Simonsi - Lorenta vecāki atzīst, ka viņiem nav izskaidrojuma, kā izdevies izaudzināt brīnumbērnu. Aleksandrs strādā par zobārstu, bet Lidija ir biroja darbiniece. Lidija, spriežot par Lorenta spējām, smejas, ka grūtniecības laikā ēdusi daudz zivis.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Mediķi piesaka vēl vienu protesta akciju un vāks parakstus Saeimas atlaišanai; Policija aiztur četru cilvēku grupu, kas dažādās pilsētās apzaguši dzīvokļus; un Pensionāre no Krustpils novada loterijā laimē lielu naudas summu.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrība 28.novembrī nolēmusi rīkot protesta akciju pie Saeimas, tās laikā prasot parlamenta atlaišanu, izsakot neuzticību veselības ministrei Ilze Viņķelei un lūdzot prezidentam atgriezt otrreizējai caurlūkošanai 2020.gada budžetu. Arodbiedrības priekšsēdētājs Valdis Keris informē, ka līdztekus protesta akcijai Centrālajā vēlēšanu komisijā tiks iesniegts arodbiedrības ierosinājums rīkot parakstu vākšanu referenduma rosināšanai par priekšlaicīgu Saeimas atlaišanu. Vienlaikus arī tikšot pieprasīta veselības ministres Viņķeles demisija un tiks izteikta neuzticība ministrei. Tāpat arodbiedrību pārstāvji plāno lūgt Valsts prezidentam Egilam Levitam nodot likumus "Par valsts budžetu 2020.gadam" un "Par vidējā termiņa budžeta ietvaru 2020., 2021. un 2022.gadam" otrreizējai caurskatīšanai. Keris norāda, ka sīkāk par nākamnedēļ gaidāmās protesta akcijas norisi vēl tiks lemts.

Vairākas slimnīcas tīro peļņu un dividendēs izmaksājamo peļņas daļu par 2018. gadu varēs novirzīt infrastruktūras uzlabošabai, paredz valdībā šodien pieņemtais lēmums. Aknīstes psihoneiroloģiskā slimnīca 2018. gadā gūto peļņu novirzīs apkures katla kapitālajam remontam, Daugavpils psihoneiroloģiskā slimnīca pērn gūto peļņu ieguldīs rehabilitācijas pakalpojumu attīstībai un pieejamības uzlabošanai. Slimnīca ”Ģintermuiža” gūto peļņu izmantos dabasgāzes apkures katla iegādei, bet Piejūras slimnīca 2018. gadā gūto peļņu novirzīs līdzdalības nodrošināšanai projektā “Veiksmīga psiholoģiskā un sensorā rehabilitācija bērniem un pieaugušajiem, kas cieš no garīgās veselības un uzvedības traucējumiem”.

Zviedrijas sabiedriskā televīzija saņēmusi informāciju par 194 SEB klientiem, kas varētu būt saistīti ar naudas atmazgāšanu, tajā skaitā lielākā daļa šo uzņēmumu ir vēsturiski klienti no Igaunijas, paziņoja Zviedrijas SEB pārstāvji. SEB norādīja, ka televīzijas pētnieciskās žurnālistikas raidījuma "Uppdrag granskning" ("Misija - izmeklēšana") datus salīdzinājusi ar bankas iekšējo analīzi, kas bija pamats novērtējumam un bankas komentāriem par darbību Baltijas valstīs. Televīzijas iesniegtajā sarakstā iekļautie uzņēmumu nosaukumi visos būtiskajos aspektos atbilst pašas bankas analīzes rezultātiem un nemaina bankas pamata vērtējumu. Tomēr SEB pārstāvji arī atzīst, ka nevar garantēt, ka nav izmantota vai netiks izmantota naudas atmazgāšanas shēmās, taču tiekot veikti visi pasākumi, lai šādus gadījumus novērstu. 

Turpinām ziņas

Par zādzībām no dzīvokļiem dažādās Latvijas pilsētās policija Daugavpilī aizturējusi četru personu grupu. Par zādzībām mēneša sākumā policijai ziņots no Rēzeknes, Jēkabpils, Salaspils un Rīgas. Savukārt aizdomās turamie aizturēti brīdī, kad pēc kārtējās zādzības pārvietojās uz Daugavpili. Aizturētie ir 1991., 1989., 2000. un 1995.gadā dzimuši vīrieši, kuri jau iepriekš bija nonākuši policijas redzes lokā saistībā ar analoģiskiem noziegumiem. Veicot automašīnas apskati, policijas darbiniekiem izdevās atgūt daļu nozagto mantu. Izmeklēšanas laikā konstatēts, ka garnadži dzīvokļos iekļuva, atspiežot dzīvokļu logus. Apzagti tika dzīvokļi daudzdzīvokļu māju pirmajos stāvos. Saistībā ar katru zādzību ierosināts kriminālprocess. 

Vienā no Smiltenes vidusskolas ēkām ar vīrusu izraisītu zarnu infekciju saslimuši 57 bērni. Pagājušās nedēļas ceturtdienas vakarā mājās bērniem sākusies vemšana un caureja, kas turpinājusies arī piektdienas rītā skolā, tādēļ skolas vadība izsaukusi ārstu epidemiologu un atcēlusi valsts svētkiem paredzēto pasākumu. Smiltenes vidusskolas direktore Ilze Vergina informēja, ka visi saslimušie bērni skolā var atgriezties tikai pēc tam, kad ir saņemta ģimenes ārsta izziņa par to, ka bērns ir vesels. Skolas ēkā mācās 314 bērni, tajā skaitā 185 sākumskolas skolēni un 129 pirmsskolas vecuma bērni.

Un vēl

Šonedēļ noformēt laimestu Latvijas Loto birojā ieradās 23.oktobra veiksminiece, kura par 5+1 atminētiem skaitļiem tika pie 19 tūkstoši 208 eiro liela laimesta, informē "latloto.lv". Kvīts ar astoņiem variantiem un atzīmi par dalību papildspēlē Džokers par 7,90 eiro tika iegādāta internetā. Veiksminiece izrādījusies kundze no Krustpils novada, kura laimesta brīdī viesojusies pie bērniem Lielbritānijā, tādēļ līdz laimesta noformēšanas brīdim nācies pagaidīt. Kundze atklāj, ka paradumu kādā vaļasbrīdī uzspēlēt loteriju viņai parādījusi draudzene, kura vienmēr cerējusi, ka, pateicoties loterijai, viņas tiktu pie jauna auto. Pēc laimesta noformēšanas viens no pirmajiem uzdevumiem būšot apciemot draudzeni pansionātā un paziņot viņai priecīgo ziņu!

Atstājiet komentāru