2024.gada 27. aprīlis

Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 29.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedz "Pasažieru vilcienam" slēgt līgumu ar "Škoda Vagonka"; Latvija atbalsta 2026.gada ziemas olimpisko spēļu rīkošanas kandidatūru -  Stokholmu-Ori; un  Valsts un pašvaldība nedrīkstēs uzņēmējiem radīt atšķirīgus konkurences apstākļus.

Iepirkumu uzraudzības birojs aizliedzis AS "Pasažieru vilciens" slēgt līgumu ar Čehijas uzņēmumu "Škoda Vagonka" par elektrovilcienu piegādi. Birojs izskatījis Spānijas uzņēmuma "Talgo" iesniegumu par iepirkuma procedūru un to izvērtējot nolēmis aizliegt "Pasažieru vilcienam" slēgt iepirkuma līgumu ar "Škoda Vagonka" un atcelt iepirkuma komisijas lēmumu par sarunu procedūras rezultātiem. Tāpat birojs uzdevis "Pasažieru vilcienam" 20 darbadienu laikā no lēmuma paziņošanas dienas novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā iesniegtos piedāvājumus.

Balsojums par Rīgas budžetu notika vakar desmitos vakarā, un atšķirībā no iepriekšējā gada budžeta izlemšanas opozīcija domes sēdē bija mazāk kareivīga un arī koncentrētāka jautājumu un debašu sadaļā. Šogad galvaspilsētas budžeta deficīts audzis līdz 11,4%, jo izdevumi par 111 miljoniem eiro pārsniegs ieņēmumus. Paredzēts, ka lielāko daļu investīciju galvaspilsēta īstenos uz deficīta un aizņēmumu rēķina.

Šodien ir sasaukta Rīgas domes ārkārtas sēde, kurā tiks lemts par otra vicemēra iecelšanu. Pieejamā informācija liecina, ka jaunais vicemērs no pašreizējā mēra Nila Ušakova pārņems visas pašvaldības uzņēmumu kapitāldaļu turētāja tiesības. Vienlaikus darba kārtībai ir pievienots jautājums par kapitāldaļu turētāja lēmumu pieņemšanas tiesību nodošanu Rīgas domes priekšsēdētāja vietniekam. Patlaban vienīgais oficiāli izskanējušais pretendents uz otrā vicemēra amatu ir partijas Saskaņa deputāts Vadims Baraņņiks.

Turpinām ziņas

Latvija paudusi politisku atbalstu Stokholmas-Ores 2026.gada ziemas olimpisko spēļu kandidatūrai. Nākamnedēļ, 2.aprīlī, Ministru kabinets izskatīs Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu ar aktuālāko informāciju par 2026.gadā gaidāmajām olimpiskajām spēlēm, vienlaikus tiks lemts par Ministru prezidenta vēstuli Starptautiskās Olimpiskās komitejas prezidentam Tomasam Baham. Vēstules projektā ietvertas visas sniedzamās pamata un papildus Latvijas valdības garantijas. Tāpat vēstulē uzsvērts, ka Latvija cer, ka Stokholma un Ore tiks izvēlētas olimpisko spēļu rīkošanai, un Sigulda dalītos ar tām bobslejā, kamaniņu sportā un skeletonā. 

Latvijā darba vietā bojā gājušo cilvēku skaits ir divas reizes augstāks nekā vidēji Eiropas Savienībā, norāda Valsts darba inspekcijas  vadītājs Renārs Lūsis. Pēc viņa paustā, salīdzinot ar 2017.gadu, pērn letālo gadījumu skaits darba vietās ir pieaudzis kopumā par 20%, un šis esot rādītājs, par kuru Latvijai būtu jāsatraucas. Viņš arī piebilda, ka, analizējot nelaimes gadījumu cēloņus, izceļamas četras nozares, kurās vidēji notiek 80% letālo un 65% smago nelaimes gadījumu. Jau ziņots, ka tās ir būvniecība, lauksaimniecība un mežsaimniecība, transporta un apstrādes rūpniecība. Šajās nozarēs pērn notika 58% jeb tūkstoš 272 no kopējiem reģistrētajiem nelaimes gadījumiem.

Un vēl


Valsts un pašvaldības, ja tām ir izšķiroša ietekme kādā uzņēmējdarbības jomā, turpmāk nedrīkstēs radīt atšķirīgus konkurences apstākļus, diskriminējot privātos uzņēmējus. To paredz grozījumi Konkurences likumā. Izmaiņas ļaus Konkurences padomei novērst gadījumus, kad pašvaldības kapitālsabiedrība, piemēram, ierobežo sava konkurenta iespējas darīt patērētājiem zināmu informāciju par tā sniegto pakalpojumu un tādējādi to nepamatoti diskriminē, un nodrošina savam pakalpojumam izdevīgākus apstākļus. Atbalstītie grozījumi, kas ievieš konkurences neitralitātes principu, stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Strauji tuvojas lielākā pavasara sakoptības akcija – Lielā Talka, kas visā valsts teritorijā šogad norisināsies 27. aprīlī, tādēļ aicina iedzīvotājus aktīvi sniegt priekšlikumus par talkošanas vietām Riebiņu novadā. Informācija līdz 1. aprīlim jāiesniedz Lielās Talkas koordinatoram Riebiņu novadā Rolandam Naglim, sniedzot priekšlikumus iesniegumu formā pagastu teritoriālajās pārvaldēs  vai, sūtot elektroniskās vēstules uz e-pasta adresi: rolands.naglis@riebini.lv. Arī šogad, lai veiksmīgi nodrošinātu Lielās Talkas laikā savākto atkritumu nogādi poligonos, Lielās Talkas organizatori oficiālo talku norises vietās nodrošinās speciālus maisus. Jāpiebilst, ka šogad pirmo reizi Lielās Talkas pastāvēšanas laikā tiks šķiroti atkritumi, respektīvi, zilajos maisos lasīs visa veida plastmasu, bet baltajos maisos visus pārējos atkritumus.

Līdz ar pavasara šķīdoņa laika iestāšanos, pakāpeniski tiek ieviesti smagsvara autotransporta satiksmes ierobežojumi, uzstādot ceļa zīmes Nr. 312 „Masas ierobežojums 10 t” uz Riebiņu novada pašvaldības autoceļiem no  11. marta. Sīkāka informācija par satiksmes ierobežojumiem pieejama pa tālr. 65324378.

Turpinām ziņas

Mazo grantu projektu konkursam “Mēs Latvijas 100-gadei” Riebiņu novada pašvaldības finansējumu 2018. gadā saņēma Rušonas pagasta iniciatīvas grupa „Dejā ir spēks”. Projekta realizācijas laikā darba grupa apzināja bijušos un esošos “Rušonas” deju kolektīva dejotājus. No dejotājiem tika savākti foto materiāli daudzu gadu garumā. Izveidotajā izstādē, vērojama dejotāju paaudžu maiņa, pagasta, novada un valsts notikumu gaita. Kolektīva tērpu bagātība, panākumi un interesanti notikumi darbības laikā. Vieta, kur darbojas „Rušonas” dejotāji atrodas Aglonas stacijā, četru ceļu krustojumā, līdz ar to vienmēr kolektīvā ir dejojuši dejotāji no citiem pagastiem un novadiem, tā padarot kolektīvu bagātāku un interesantāku. Izstāde tika atklāta pērn 8.decembrī un Rušonas sabiedriskajā centrā būs skatāma vēl šīs nedēļas nogalē. 

Kā katru gadu, pirms pavasara iestāšanās galēnieši savā skolas sporta zālē uzņem novusa spēlētāju komandas. Šogad bija ieradušās sešas komandas. Pirmo vietu ieguva komanda no Galēniem – Jolanta  Upeniece, Gustavs Utināns un Raivis Mičuls, bet otrajā vietā ierindojās Preiļu komanda – Daniela Abzalone, Gunārs Arbidāns un  Ričards Drabovičs. Arī trešajā vietā komanda no Preiļu novada –  Irina Mihailova, Juris Mihailovs, Alīna Lazareva. Starp spēlētājiem tika vērtēti arī labākie novusa spēlētāji. Sieviešu vidū par visstiprāko novusa spēlētāju tika atzīta Jolanta Upeniece, bet vīru konkurencē –  Gustavs Utināns.

Un vēl

Lai piedalītos ceļu satiksmē, tajā skaitā arī pirms pavasara darbu uzsākšanas, traktortehnika un tās piekabes jāsagatavo un jāuzrāda ikgadējai tehniskajai apskatei. Tās laikā vadītājam jābūt līdzi derīgai atbilstošas kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecībai, tehnikas reģistrācijas apliecībai un jābūt derīgai OCTA polisei. Tāpat, atgādinām, ka par Valsts tehniskās uzraudzības aģentūras sniegtajiem pakalpojumiem varēs samaksāt tikai ar bezskaidras naudas maksājumu. Riebiņu noivada pašvaldības mājaslapā pieejama informācija par traktortehnikas un tās piekabju ikgadējās valsts tehniskās apskates laikiem un vietām Riebiņu novadā.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties:Latvijā svin 15 gadus NATO sastāvā; Konkursā aicina iedzīvotājus ziņot par pavasara augu sugu atradnēm; un Stingrāk uzraudzīs internetā publicēto saturu.

Latvijā svin 15 gadus NATO sastāvā. Šodien Rīgas pils svētā gara tornī tika svinīgi pacelts NATO karogs. Prezidents Raimonds Vējonis uzsver, ka Latvijas iestāšanās NATO bija nozīmīgākais notikums pēc neatkarības atgūšanas. Savukārt ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs atgādina, ka 4.aprīlī NATO svinēs pastāvēšanas 70.gadadienu, tādējādi iezīmējot 2019.gadu kā NATO jubilejas gadu Latvijā un visā aliansē.

Reaģējot uz Ventspils pilsētas domes opozīcijas deputātu lūgumu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izvērtēs domes darbu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce ir uzdevis valsts sekretāram iesniegt visaptverošu, apkopojošu ziņojumu par saziņu ar domi šī sasaukuma laikā, kā arī vērtējumu par vēstulē minētajiem tiesu lēmumiem. Tāpat valsts sekretāram jāziņo par Ventspils domes darbības atbilstību Satversmē un normatīvajos aktos noteiktiem tiesiskas un demokrātiskas valsts pārvaldes principiem.

Jēkabpilī uzsākta grausta – veco dzirnavu Rīgas ielā nojaukšana. Kā iepriekš ziņots, pilsētas dome jau pagājušajā gadā pieņēma lēmumu graustu nojaukt, jo būve atzīta par bīstamu iedzīvotāju drošībai, kā arī rada nepievilcīgu ainu gan vietējiem, gan ikvienam pilsētas viesim. Grausta nojaukšanas un teritorijas labiekārtošanas darbus plānots pabeigt līdz 1. maijam.

Turpinām ziņas

Teju puse Aizkraukles novada pašvaldības 2019.gada budžeta paredzēta izglītības jomai, liecina apstiprinātie noteikumi par budžetu. Novada budžeta ieņēmumi plānoti 10,825 miljonu eiro apmērām. Savukārt tēriņi pašlaik apstiprināti 10,801 miljonu eiro apmērā, un izglītībai atvēlēta puse no šīs summas - 5,174 miljoni eiro. Tāpat pa apmēram vienam miljonam eiro atvēlēts vispārējiem valdības dienestiem, kā arī sociālajai aizsardzībai, tajā skaitā pusmiljons eiro ieplānots kā palīdzība mazturīgiem iedzīvotājiem. Plānojot izdevumus, pašvaldība šogad paredz arī 2,7 miljonu eiro aizņēmumus. 

No šodienas līdz 30.jūnijam Vides risinājumu institūts un Latvijas Dabas fonds aicina Latvijas iedzīvotājus piedalīties konkursā un ziņot par deviņām pavasara augu sugu atradnēm Vidzemē un Latgalē. Interesenti aicināti ziņot par parasto kreimeņu, lielo struteņu, pļavas silpureņu, smaržīgo madaru, parasto zalkteņu, raspodiņu, efeju sētložņu, parasto māllēpju un gaiļbiksīšu atradnēm. Trīs aktīvākie atradņu ziņotāji iegūs galveno balvu - lidojumu divām personām privātā lidmašīnā pāri Gaujas ielejai. Lai piedalītos konkursā, interesentiem ir jāizveido konts dabas novērojumu platformā "dabasdati.lv" un tur jāziņo par saviem atradumiem.

Un vēl

Jaunās autortiesību direktīvas dēļ sociālo tīklu platformas būs spiestas ieviest satura automātisku filtrēšanu, kas savukārt novedīs arī pie legāla satura bloķēšanas. Un tas nozīmē, ka vienā brīdī ar savu saturu internetā varēs dalīties tikai uzstājīgākie lietotāji, intervijā Latvijas Radio sacīja Eiropas Patērētāju organizācijas pārstāvis Frederiko da Silva. Jauno noteikumu aizstāvji uzskata, ka reforma ļaus pasargāt mazos izdevējus, autorus un laikrakstus no lielo interneta kompāniju diktāta, kā arī ļaus saņemt pienācīgu atlīdzību par viņu radītā satura publicēšanu. Savukārt direktīvas oponenti norāda, ka tas ir mīts, un ir satraukti par to, ka varētu tikt ierobežota vārda un izteiksmes brīvība internetā. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī aprīļa sākumā notiks vakanču gadatirgus; Naktī no sestdienas uz svētdienu notiks pāreja uz vasaras laiku; un Un Ko liecina sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku nākamajā nedēļā?

Mazumtirdzniecības apgrozījums šā gada februārī, salīdzinot ar 2018. gada februāri, pieauga par 5,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati.Tajā skaitā pārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms pieauga par 3,4%. Nepārtikas preču mazumtirdzniecības apjoms, neieskaitot autodegvielas mazumtirdzniecību, palielinājās par 11,3%, bet autodegvielas – samazinājās par 1,9%. Salīdzinot ar 2018. gada februāri, šogad februārī apgrozījums pieaudzis visās mazumtirdzniecības nozarēs, izņemot autodegvielas mazumtirdzniecību. 

Rīgas domes priekšsēdētāja Nila Ušakova atstādināšanas gadījumā uz laiku mēra pienākumus pildītu vicemērs Oļegs Burovs, par to šodien žurnālistus informēja Ušakovs. To viņš pamatoja ar Burova līdzšinējo pieredzi. Šāda situācija saglabātos līdz 25.maijā gaidāmajām Eiropas Parlamenta vēlēšanām. Pēc tam tiktu lemts citādāk.

5.aprīlī Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Sporta zālē notiks nu jau ceturtais „Vakanču gadatirgus". Vakanču gadatirgus Jēkabpilī ir lieliska iespēja Jēkabpils un apkārtējo novadu darba devējiem atrast vajadzīgos darbiniekus, klātienē un vienuviet informēt darba meklētājus par brīvajām darba vietām, darba nosacījumiem un izaugsmes iespējām savos uzņēmumos. Dalība Vakanču gadatirgū ir bez maksas!

Turpinām ziņas

Rīt no plkst. 20:30- 21:30 ikviens iedzīvotājs ir aicināts simboliski izslēgt apgaismojumu uz vienu stundu, lai parādītu savu apņemšanos videi draudzīgākai rīcībai ikdienā. Arī Jēkabpils pilsētas pašvaldība šogad iesaistīsies akcijā „Zemes stunda”,  rīt akcijas laikā lielākajā daļā pilsētas teritorijas izslēdzot katru otro ielu  apgaismojuma gaismekli. „Zemes stunda” ir Pasaules Dabas Fonda organizēta akcija, kuras mērķis nav enerģijas taupīšana vienas stundas ietvaros. Šī rīcība simboliski rāda ieinteresētību, rūpes Zemes un vides ilgtspējas saglabāšanai. Tas ir aicinājums mainīt rīcību un uzsākt iniciatīvas, lai sekmētu enerģijas un resursu taupīšanu un veidotu videi draudzīgāku iedzīvotāju dzīvi ikdienā.

Lai gan Latvija atbalsta atteikšanos no ziemas un vasaras laika, līdz Eiropas Komisijas (EK) gala lēmumam visās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīs arī šogad notiks pāreja uz vasaras laiku. Tāpēc svētdien 31. martā, pulksten 3.00 kad pulksteņi būs jāpagriež stundu uz priekšu. Eiropas Savienība atteikties no vasaras laika iecerējusi 2021.gadā.

Un vēl

Pēc siltas sestdienas sekos dažas vēsākās dienas, bet nākamās nedēļas otrajā pusē Latvijā būs silts, sāksies aktīvs veģetācijas periods, liecina prognozes. Sestdiena būs saulaina, temperatūra lielākajā Latvijās daļā pārsniegs +10 grādus, bet svētdien valsti šķērsos aukstā atmosfēras fronte, kas atnesīs nelielus nokrišņus - lietu, vietām iespējams arī slapjš sniegs. Iegriezīsies brāzmains ziemeļrietumu vējš. Temperatūra pazemināsies. Jaunās nedēļās sākumā naktīs gaidāms neliels sals. Pirmdienas un otrdienas naktī temperatūra noslīdēs līdz 0..-6 grādiem, bet dienās gaiss iesils līdz tikai +3..+8 grādiem. Nedēļas otrajā pusē laiks kļūs krietni siltāks un pavasarīgāks. Nokrišņu nākamnedēļ tikpat kā nebūs, Latvijā sāksies sausa laika periods, kas var ieilgt.

Atstājiet komentāru