2024.gada 20. aprīlis

Mirta, Ziedīte

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 28.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:  Pedagogu arodbiedrība sāk streika procedūru; Aizliedz vienreizējo plastmasas galda piederumu un citu izstrādājumu tirdzniecību; un Sākas kampaņa, lai samazinātu negadījumu skaitu darba vietās.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības padome nolēmusi sākt streika procedūru, jo nav guvusi pārliecību, ka valdība šogad izpildīs pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku. Tas nozīmē, ka tuvākajās nedēļās arodbiedības reģionālajās arodorganizācijās tiks lemts par atbalstu streikam, tā iespējamo formātu un laiku. Pēc tam notiks pedagogu arodbiedrības padomes sēde, kas plānota 17.aprīlī. Pagaidām tiek pieļauta iespēja streiku rīkot septembrī, taču par tā konkrētu norises formu un laiku vēl tiks lemts.

Veselības ministres Ilzes Viņķeles vīzijā par Latvijas slimnīcu tīklu būtu trīs universitātes un četras reģionālās slimnīcas, bet pārējās būtu zemāka līmeņa slimnīcas. Patlaban saskaņā ar Veselības aprūpes pakalpojumu organizēšanas un samaksas kārtību Latvijas slimnīcu tīkls veidojas no 39 slimnīcām, kuras iedalītas piecos līmeņos.

Lielbritānijas parlaments vakar vakarā nobalsoja pret visām astoņām alternatīvām premjerministres Terēzas Mejas panāktajam breksita līgumam. Šo alternatīvu mērķis bija pārvarēt strupceļu saistībā ar nepopulāro līgumu par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības. Parlaments tagad plāno samazināt scenāriju skaitu un pirmdien rīkot nākamo balsojumu kārtu.

Turpinām ziņas

Eiropas Parlaments ar pārliecinošu balsu pārsvaru apstiprināja priekšlikumu aizliegt vienreizlietojamu plastmasas šķīvju, galda piederumu, vates kociņu un citu priekšmetu tirdzniecību. Šie priekšmeti veido vairāk nekā 70% jūras piegružojuma. Vienreizlietojamu plastmasas galda piederumu, šķīvju, salmiņu, maisāmo kociņu un baloniem piestiprināmu kociņu tirdzniecība ES tikts aizliegta no 2021.gada.

Pirmdien, 1.aprīlī, atsākas periods, kad par iebraukšanu Jūrmalā jāmaksā nodeva divu eiro apmērā. Par caurlaidi varēs samaksāt arī pēc iebraukšanas pilsētā, tikai jāievēro, ka caurlaidei obligāti jābūt nopirktai tajā datumā, kad transportlīdzeklis iebraucis kūrortpilsētā. No nodevas samaksas iekasētos līdzekļus Jūrmalas pašvaldībam izlieto tūrismam un kūrorta attīstībai labvēlīgas vides radīšanai, kā arī vides aizsardzībai.

Un vēl

Pēdējo piecu gadu laikā kopējais darba vietās nelaimes gadījumos cietušo skaits Latvijā ir palielinājies par 20%. Lai vērstu uzmanību uz problēmu, Valsts darba inspekcija uzsāk plašu sabiedrības izglītošanas kampaņu „Esi drošs, ka darbs ir drošs”. Pērn kopumā bijuši 25 letāli nelaimes gadījumi darba vietā. 75% gadījumu cilvēku darba stāžs bijis mazāks par trim gadiem. Problemātiskās ir četras nozares: būvniecība, transports un uzglabāšana, lauksaimniecība un mežsaimniecība, kā arī apstrādes rūpniecība.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Latvijā 58% lauksaimnieku ir pārliecināti par viņu saimniecības attīstību tuvākajā nākotnē, liecina "Swedbank" veiktā aptauija. Vienlaikus aptaujā 38% lauksaimnieku, vērtējot savas saimniecības nākotnes izaugsmes perspektīvas, atzinuši, ka situācija īpaši nemainīsies, un negaida ne izaugsmi, ne lejupslīdi, kamēr 4% respondentu prognozēs ir pesimistiski, uzskatot, ka tuvākā nākotne nenesīs attīstības iespējas.Vispozitīvāk uz savas saimniecības attīstības iespējām nākotnē raugās graudkopības un gaļas liellopu audzētāji. 

Joprojām Latvijā atgriežas liels skaits gājputnu, tāpēc visi mājputnu īpašnieki ir īpaši aicināti savās saimniecībās ievērot biodrošības prasības. Tas nepieciešams, lai mājputnus pasargātu no saslimšanas ar putnu gripu un citām putnu infekcijas slimībām. Salīdzinot ar citiem gadiem, augsti patogēnās putnu gripas aktivitāte gan savvaļas putnu populācijā, gan mājputnu novietnēs pagaidām ir zema. Tomēr putnu gripas draudi joprojām pastāv. It īpaši - migrējošo savvaļas ūdensputnu populācijā.

No 5. līdz 7. aprīlim jau 11 reizi 155 vietās Latvijā 306 dažādu prasmju meistari gaidīs ikvienu interesentu, lai dalītos zināšanās un parādītu savas amata prasmes. Līvānos pasākums norisināsies tautas lietišķās mākslas studijas „Dubna” telpās, piektdien, 5.aprīlī no 10:00-13:00 – tautas daiļamata meistare Maija Kulakova rādīs dažādus jostu izgatavošanas veidus. Pasākuma organizatori aicina pie meistares pieteikties jau iepriekš, jo ir ierobežots apmeklētāju skaits. Pie Līvānu meistares Maijas Kulakovas var pieteikties pa tālruni: 29256641 vai rakstot uz e-pastu: maijaku@inbox.lv

Turpinām ziņas

Svētdien, 31. martā, plkst. 14.00 Līvānu novada Kultūras centrā būs skatāma Līvānu amatierteātra pirmizrāde. Atzīmējot starptautisko Teātra dienu skatītāju vērtējumam tiks nodoti divi Antona Čehova viencēlieni – “BILDINĀJUMS” un “LĀCIS”. 

Aknīstes vidusskola aktīvi iesaistās programmā “Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas”. Tā  ir Eiropas Savienības mēroga programma, kuru sadarbībā ar pedagogiem īsteno Eiropas Parlamenta birojs  Latvijā. Kopš pagājušā. mācību gada “Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas” statusu Latvijā ieguvusi jau 41 skola dažādās  pilsētās. Programma tiek īstenota mācību gada garumā un šajā mācību gadā programmā iesaistījušās 30 jaunas skolas.Aknīstē šajā programmā notikusi atklātā stunda par Eiropas Savienību piecos moduļos - vēstures, ekonomikas, politikas un citos aspektos ar uzdevumiem un aktivitātēm par Eiropas Savienību. To vadīja Aknīstes vidusskolas direktore Aija Voitiške. Savukārt skolotāju seminārā Briselē aprīlī, saņemot metodisku atbalstu darbā par Eiropas  Savcienības tematiku, piedalīsies skolotāja Līga Mažeika, bet izglītojošajos  pasākumos skolēniem Eiropas Parlamentā Strasbūrā, Francijā piedalīsies Aknīstes vidusskolas skolēni.

Un vēl

27. martā Aizkraukles pilsētas kultūras namā Latvijas Lauksaimniecības universitātes asociētā profesore, ainavu arhitekte Natalija Ņitavska prezentēja Aizkraukles novada Daugavas ūdenskrātuves ainavas koncepciju. Laikraksts Staburags ziņo, ka uz tikšanos bija ieradušies pašvaldības pārstāvji, uzņēmēji un citi interesenti, kuri izteica viedokli, priekšlikumus un ierosinājumus. Piemēram, Daugavā nav nevienas vietas, kur ielaist laivu, tuvākā ir Koknesē. Nav arī vietas, kur piesiet laivas un tās atstāt visu vasaru. Koncepcija paredz izveidot pastaigu takas, bērniem ūdens eksperimentu parku, skrituļošanas trasi, piknika zonas, dāliju dobes, trošu tiltu pār graviņu, kuras vienā pusē ir Aizkraukles novada vidusskolas ēka Draudzības krastmalā, kā arī informācijas stendus. Ieteiktie priekšlikumi tiks iekļauti koncepcijā, kas tikšot apspriesta vēlreiz. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Parlaments pieņem strīdīgās izmaiņas virsstundu apmaksā; Terēze Meja paziņojusi, ka atkāpsies no amata pirms nākamās "Breksita" sarunu fāzes; un Jēkabpils reģionālajai slimnīcai šis gads finanšu jomā sācies veiksmīgi.


Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma precizētos grozījumus Darba likumā, kas paredz iespēju par virsstundu darbu maksāt 50%, ja tiek slēgta ģenerālvienošanās nozarē par atalgojumu. Šī norma attiecas uz ģenerālvienošanos slēgšanu, kas paredz, ka piemaksas apmēru par virsstundu darbu var noteikt ne mazāku kā 50% apmērā no darbiniekam noteiktās stundas algas likmes, bet, ja nolīgta akorda alga, ne mazāku kā 50% apmērā no noteiktā akorddarba izcenojuma par paveiktā darba daudzumu. 

Tiesa Viļņā ir notiesājusi kādreizējo Padomju Savienības aizsardzības ministru un Valsts Drošības komitejas vadošu virsnieku par kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci, kas 1991.gadā pastrādāti Viļņā. Asiņainie notikumi tolaik bija Padomju Savienības mēģinājums apspiest lietuviešu centienus atjaunot savu Lietuvas valstiskumu. Lietuva bija pirmā no bijušajām Padomju republikām, kura tolaik pasludināja savu neatkarību no Padomju Sociālistisko Republiku Savienības. Ar trešdienas, 27.marta, tiesas spriedumu tiesa sodījusi bijušo PSRS aizsardzības ministru Dmitriju Jazovu ar 10 gadiem cietumā un bijušo VDK virsnieku Mihailu Golovatovu uz 12 gadiem cietumā. 

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja paziņojusi, ka atkāpsies no amata pirms nākamās "Breksita" sarunu fāzes. Tas nozīmē, ka Meja atkāpsies, tiklīdz tiks pieņemta "Breksita" vienošanās. Dauningstrīta oficiāli apstiprinājusi Mejas teikto. Meja iecerējusi, ka trešo balsojumu par "Breksita" vienošanos varētu rīkot šonedēļ un iespējamākā diena ir piektdiena. Jau ziņots, ka daudzi konservatīvie deputāti bija aicinājuši Meju atkāpties vai noteikt atkāpšanās datumu, lai viņa gūtu atbalstu "Breksita" līgumam, kuru parlaments jau divas reizes noraidījis.

Turpinām ziņas

Jēkabpils reģionālajai slimnīcai šis gads finanšu jomā sācies veiksmīgi, lai arī pirmie mēneši strādāti ar zaudējumiem, tie ir ievērojami samazinājušies. Patlaban neauditētie dati liecina, ka šī gada pirmajos divos mēnešos – janvārī un februārī SIA “Jēkabpils reģionālā slimnīca” ieņēmumi bija 2 miljoni 212 tūkstoši 906 eiro, izmaksas – 2 miljoni 150 tūkstoši 340 eiro. Zaudējumi – 27 tūkstoši 434 eiro.

Šī gada attīstība Jēkabpils slimnīcā paredzēta četros lielos virzienos. Personāla jomā plānota cilvēkresursu piesaiste un attīstība, tajā skaitā jaunu rezidentu piesaiste, kā arī tiks turpināts darbs pie slodžu izvērtēšanas, darbinieku novērtēšanas sistēmas izveides un ieviešanas. Savukārt medikamentu aprites jomā iecerēts ieviest elektronisko medikamentu norakstīšanu pacientam.

Projektu realizācijā plānots pabeigt un iesniegt būvniecības projektus, uzsākt uzņemšanas nodaļas pārbūvi, iegādāties medicīnas aprīkojumu, izvērtēt riskus, kas var rasties būvdarbu laikā un novērst tos, kā arī realizēt ROTARI projektus. Savukārt modernizācijas jomā šogad iecerēts iegādāties medicīnas aprīkojumu un iekārtas. Turpināt iesākto darbu pie pacientu apkalpošanas standartu izstrādes. Paredzēta arī automašīnu stāvvietas izbūve slimnīcas darbinieku vajadzībām. Plašāk par Jēkabpils reģionālās slimnīcas iecerēm šajā gadā lasiet portālā radio1.lv.

Un vēl

Jēkabpils reģionālās slimnīcas izpilddirektors un iepriekš arī ilggadējs Jēkabpils slimnīcas vadītājs Ivars Zvīdris turpmak strādās Rēzeknes slimnīcas valdē. Sarunā ar Radio1 viņš sacīja, ka pēdējā gada laikā, pildot savus jaunos pienākumus Jēkabpils slimnīcā, viņš izvērtējis savu iepriekšējo darbu, secinot, ko darījis pareizi, ko nepareizi, kā arī vērojis jaunās valdes darbību un nonācis pie secinājuma, ka dzīvē nepieciešamas pārmaiņas. Tāpēc arī pieteicies konkursā uz Rēzeknes slimnīcas valdes locekļa amatu. Konkurss esot veiksmīgi izturēts un paredzams, ka 5.aprīlī tiks parakstīts darba līgums ar jauno darba vietu. Ja viss notiks kā iecerēts, darbu Rēzeknes slimnīcā Ivars Zvīdris sāks no 15.aprīļa.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu aizturēta valsts policijas amatpersona; Krustpils novadā konfiscē lielu apjomu nelegāla alkohola; un Jēkabpils Romas katoļu baznīca koncertā vāks ziedojumus ērģeļu remontam.

Iekšējās drošības birojs par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu un krāpšanu aizturējis Valsts policijas Nodrošinājuma pārvaldes Materiāli tehniskās un mantiskās apgādes biroja priekšnieku Armandu Možeiko un vēl trīs valsts policijas darbiniekus. Galvenās administratīvās pārvaldes biroja priekšnieks aizturēts aizdomās par iespējamo dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, un iespējamo dienesta viltojumu. Savukārt aizdomās par krāpšanu aizturēti vēl trīs Galvenās administratīvās pārvaldes darbinieki.

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome šodien Latvijas Televīzijas valdes priekšsēdētāja amatā apstiprināja līdzšinējo “Olainfarm” mārketinga tirgus datu analītiķi Eināru Gielu, bet valdes locekļa amatā digitālās attīstības un satura jautājumos – Evu Juhņēviču, kas bija XXVI Vispārējo latviešu Dziesmu un XVI Deju svētku izpilddirektore. 

Jaunā konservatīvā partija paziņojusi, ka Saeimas Mediju politikas apakškomisijai prasīs anulēt Latvijas Televīzijas valdes konkursa rezultātus, un aicinās izvērtēt Nacionālo elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes darbības likumību, izraugoties LTV valdes locekļus. JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns paziņojumā medijiem norāda, ka pastāv bažas, ka konkurss nav noticis tiesiski un tā organizēšanā ir pieļauti likumdošanas pārkāpumi.

Turpinām ziņas

Vakar Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Patruļpolicijas nodaļas darbinieki Krustpils novadā, uz autoceļa Rīga – Daugavpils – Krāslava - Baltkrievijas robeža 141.kilometrā,  apturēja automašīnu VW Passat, kuru vadīja 1957.gadā dzimis vīrietis. Pārbaudes laikā, policisti konstatēja, ka automašīnas salonā atrodas 20 kastes ar  litra tilpuma pudelēm, kurās bija pildīts šķidrums ar alkoholam raksturīgu smaku. Kopumā policija izņēma 240 litrus nelegālā alkohola, kas nosūtīts uz ekspertīzi. Par nelikumīgu alkoholisko dzērienu izgatavošanu (ražošanu), glabāšanu vai pārvietošanu, ja tā izdarīta ievērojamā apmērā var sodīt ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz trim gadiem .

Valsts policija aizturējusi personu grupu par iespējamu nekustamā īpašuma izkrāpšanu un prettiesisku atsavināšanu. Likumsargiem izdevies novērst noziedzīgi iegūtas naudas līdzekļu legalizāciju 132 tūkstoši eiro apmērā. Policijā uzsākts kriminālprocess, likumsargi noskaidroja, ka vairākas personas bijušas informētas par nekustamo īpašumu Dagdas novadā – mežu 46,7 hektāru platībā –, kura īpašniece jau pirms aptuveni 18 gadiem mirusi. Nelaiķei nav bijis mantinieku, tādēļ aizdomās turamās personas organizēja viltota privātā testamenta izgatavošanu un iesniegšanu notāram. Personu grupa pērnā gada septembrī prettiesiski savā īpašumā ieguva šo mežu, bet oktobrī to jau pārdeva. Policija šī gada februārī aizturēja sešas nozieguma pastrādāšanā iesaistītās personas – 30 līdz 55 gadus vecus vīriešus. Daļa no aizturētajiem iepriekš nodarbojušies ar mežu uzpirkšanu.

Un vēl

Jēkabpils Romas katoļu baznīcā nākamsvētdien, 7. aprīlī plkst. 12.30 pēc Svētās Mises aicina uz koncertu, kura laikā vāks ziedojumus baznīcas ērģeļu restaurācijai. Koncertā  izpildīs komponista Džovanni Batista Pergolēzi komponētos skaņdarbu “Stabat Mater”, kas latviskā tulkojumā nozīmē “Mātes ciešanas pie krusta”. Skaņdarbu izpildīs Jēkabpils kameransamblis Mārtiņa Berga vadībā. Solo - Jāzepa Vītola Mūzikas akadēmijas maģistrantes, Jēkabpils  mūzikas skolas bijušās audzēknes – Diāna Kregere, Laura Purena. Viņām pievienosies Arvīda Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas patreizējās audzēknes – Marta Urtāne un Krista Fadejeva

Atstājiet komentāru