2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 26.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 26.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: OIK atcelšanai izstrādāti vairāki plāni; Jēkabpils pakalpojumi aicina piedalīties makulatūras vākšanas akcijā un Polijas zoodārzā piedzimis baltais pingvīns.

Ekonomikas ministrija ir izpildījusi Saeimas doto uzdevumu un sagatavojusi normatīvo aktu grozījumus elektroenerģijas obligātās iepirkuma komponentes jeb OIK atcelšanai no 31.marta. Vienlaikus Ekonomikas ministrija ir strādājusi arī pie plāna B un C, par ko informācija tikšot sniegta vēlāk, jo par tiem varot spriest tikai pēc Saeimas dotā uzdevuma izpildes. Ja netiks realizēts sākotnējais plāns, tad ministrija lūgs Ministru prezidentam Krišjānim Kariņam atbalstīt pēc iespējas īsāku termiņu plāna "B" sagatavošanai. Nākamnedēļ ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro valdībai sniegs gala ziņojumu par grozījumiem Elektroenerģijas tirgus likumā OIK atcelšanai.

Rīgas Tehniskajā universitātē šodien notiks augstākās izglītības nākotnei veltīta konference «Pārmaiņas ilgtspējīgai augstākajai izglītībai». Konferencē diskutēs, kā Latvijas augstākajai izglītībai jāmainās digitālajā laikmetā, lai tā nezaudētu konkurences cīņā ar pasaules augstskolām. Iecerēts konferencē izteikto priekšlikumu kopsavilkumu nodot gan Izglītības un zinātnes ministrijai, gan arī atbildīgajām Saeimas komisijām. 

Daugavpils Universitātē noslēgumam tuvojas Latvijas Lietuvas pārrobežu sadarbības programmas 2014. – 2020.gadam projekts “Sadarbības tīkls darbaspēka mobilitātes un 21. gs. modernizētu prasmju attīstībai”. Projekta noslēgumā paredzēta konference Šauļu universitātē un pēdējām kopīgajām mācībām un pieredzes apmaiņu studentiem un pasniedzējiem. Projektā ir nopirkts aprīkojums, izgatavoti mācību materiāli, izveidoti un studiju vidē Moodle izvietoti vairāki jauni apmācības kursi par rūpniecisko robotu programmēšanu, robotu apkopi un CNC iekārtām. Interesentiem ir bijusi iespēja iepazīties ar projektu un bez maksas noklausīties apmācības kursu, kādu pašmācības ceļā praktiski nav iespējams apgūt, jo šāda informācija internetā nav pieejama. Galvenie ieguvēji no projekta realizācijas ir cilvēki, kuri meklē iespējas apgūt rūpniecībā pieprasītākās prasmes, kā arī izglītības iestādes un rūpniecības uzņēmumi. 

SIA "Jēkabpils pakalpojumi" ikvienu iedzīvotāju aicina iesaistīties makulatūras vākšanas akcijā, kura mazajiem jēkabpiliešiem dos iespēju iegūt papildus papīru zīmēšanai, līmēšanai vai veidošanai! Iedzīvotāju nodotā makulatūra sadarbībā ar SIA "Līgatnes papīrs" tiks pārstrādāta zīmēšanas papīrā, kurš tālāk ceļos pie Jēkabpils bērnudārzu bērniem. Akcija ilgs līdz 17.augustam. Zināms, ka no vienas tonnas makulatūras var izgatavot piecus kilogramus zīmēšanas papīra. Vairāk informācijas par akciju, zvanot pa tālruni 29769079.

Un vēl dažas ziņas no ārvalstīm

Lielbritānijas nacionālās aviokompānijas "British Airways" lidmašīna vakar kļūdas dēļ aizlidojusi no Londonas uz Edinburgu, nevis Diseldorfu, kas bija plānotais lidojuma galamērķis. Pasažieri par šo kļūmi uzzināja tikai pēc pilota paziņojuma, ka lidmašīna tūlīt nolaidīsies Edinburgā.  Pēc tam, kad lidmašīnas apkalpe saprata, ka pieļauta kļūda, lidmašīna tika uzpildīta ar degvielu un devās uz Diseldorfu. Pasažieri Diseldorfā ieradās ar trīsarpus stundu nokavēšanos.

Neparasts notikums piedzīvots zoodārzā Polijas pilsētā Gdaņskā. Sabiedrībai pirmo reizi parādīts pingvīns – albīns. Baltais pingvīns piedzimis pērn decembrī, taču viņam bija vajadzīga īpaša veterinārā aprūpe, lai retais putns varētu izdzīvot. Kā apgalvo Gdaņskas zoodārza vadītājs, šis kautrīgais mazulis esot vienīgais baltais pingvīns visā pasaulē. Viņu tur atsevišķi no citiem zoodārza pingvīniem, un vienīgie tā sabiedrotie ir abi vecāki un divi citi pēc rakstura mierīgi sugas brāļi.


Radio1 novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Šķīdoņa dēļ vairāk nekā 900 grants autoceļu posmos ieviesti pagaidu masas ierobežojumi, liedzot pārvietošanās transportam, kas smagāks par 10 tonnām. Plānojot braucienus, autovadītājiem ir jāņem vērā, ka pavasara atkušņa un nokrišņu laikā atsevišķos grants autoceļu posmos ir iestājies šķīdonis un tiek ieviesti autotransporta masas ierobežojumi - tiek liegta pārvietošanās transportam, kas smagāks par 10 tonnām. Šķīdoņa dēļ visvairāk jeb 116 posmos masas ierobežojumu ir Cēsu apkārtnē. Jēkabpils apkārtnē masas ierobežojumi ieviesti 61 posmā, Valmieras apkārtnē - 57 posmos, Madonas apkārtnē - 49 posmos, Dagda apkārtnē - 48 posmos, Ludzas apkārtnē - 48 posmos, Limbažu apkārtnē - 46 posmos, Aizkraukles apkārtnē - 42 posmos, Ogres apkārtnē - 41 posmā un Gulbenes apkārtnē - 40 posmos.

Ņemot vērā Satversmes tiesas spriedumu, Viesītes novadā tiek atcelta maksa par jaunu kapavietu ierādīšanu, lēmusi novada dome. Līdz šim par vienu kapavietu novadā bija jāmaksā 8,5 eiro, par divām 17 eiro, par trim 25 eiro, bet samaksa par četrām jaunām kapavietām sasniedza 34 eiro. Ar domes lēmumu noteikts, ka grozījumi Viesītes novada pašvaldības kapsētu apsaimniekošanas pakalpojumu cenrādī ir spēkā no Satversmes tiesas sprieduma spēkā stāšanās dienas – 5.marta.

Turpinām ziņas

No šodienas līdz sestdienai Līvānu novada Centrālajā bibliotēkā norisināsies digitālā nedēļa 2019. Interesentiem būs iespēja saņemt praktisku palīdzību un konsultācijas par e-pakalpojumiem portālā latvija.lv. Tāpat uzzināt par iespējām portālā e-veselība un iegūt noderīgu informāciju par e-grāmatu lietošanu. Jaunajiem lasītājiem būs pieejamas konsultācijas letonika.lv un e-grāmatu lietojumā. Sākot no ceturtdienas norisināsies konkurss “Tavs palīgs – elektroniskais katalogs”. Izmantojot Līvānu novada Centrālās bibliotēkas e-katalogu, iespēja pārbaudīt savas iemaņas, un pareizi atbildot uz jautājumiem, saņemt balvu. 

Viesītes Kultūras pilī atklāta ceļojošā izstāde “Izgaismot Latviju”, kurā apskatāmas fotogrāfijas no fonda “1836” organizētajiem un Imanta Ziedoņa muzeja atbalstītajiem ekspedīciju gājieniem apkārt Latvijai vairāk nekā trīs gadu garumā. Izstāde Viesītes novada iedzīvotājiem ir pieejama līdz 28. martam Viesītes Kultūras pils vestibilā. 

Savukārt no 6. aprīļa Kokneses tūrisma informācijas centra izstāžu zālē būs aplūkojama koknesiešu Aināra Brieža un Ingus Pugačova foto izstāde "Koknese ar dzirksteli". Izstādes atklāšana paredzēta 6.aprīlī pulksten vienos dienā. Interesentiem būs iespēja tikties ar fotogrāfiju autoriem.

Un vēl

Latgalē pieaug velotūrisma cienītāju skaits. Arī ārvalstu tūrisma izstādēs viens no populārākajiem jautājumiem ir par velotūrismu reģionā. Latgales reģiona tūrisma asociācija “Ezerzeme” sadarbībā ar reģiona Tūrisma informācijas centriem, velo jomas speciālistiem un citiem ekspertiem sagatavoja projekta pieteikumu „Velo tūrisma attīstība Austrumlatvijā, pieslēdzoties starptautiskajam Velomaršrutu tīklam „EuroVelo11””. Projekta pieteikums ir apstiprināts. Tā kā Preiļu, Līvānu, Riebiņu, Aglonas un Vārkavas novadi nerobežojas ar topošo EuroVelo11 maršrutu un tieši projektā nevarēja piedalīties, novadu tūrisma speciālisti sagatavoja reģionālo velomaršrutu “Latgales zelta vidusceļš”, kura kopējais garums, šķērsojot piecu novadu teritoriju, ir 173 kilometri. Drīzumā tūrisma un velojomas speciālisti tiksies, lai pārrunātu maršruta marķēšanas veidu un gaitu. 

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Vidējais ceļu seguma vecums Latvijā ir 20 gadi; Videonovērošanas eksperimentā Jēkabpilī noskaidrotas transporta plūsmas “pīķa” stundas; un Piektdien Jēkabpilī norisināsies mazo vokālistu konkurss “Cālis”.

Latvijas un Lielbritānijas savstarpējā tirdzniecība gadu no gada ir augusi un pērn ir sasniegusi augstāko vēsturisko vērtību, tādēļ sekmīgs ''Brexit'' jeb breksita iznākums, kurš radītu pēc iespējas mazāk problēmu gan uzņēmējiem, gan cilvēkiem, ir arī Latvijas interesēs. Latvijas Bankas aplēses liecina, ka 2017. gadā 70% no Latvijas eksporta veidoja preces un 30% pakalpojumi. Lielbritānija bija sestais lielākais noieta tirgus Latvijas precēm un trešais lielākais pakalpojumiem. Latvijas eksports uz Lielbritāniju 2018. gadā sasniedza gandrīz 700 miljonu eiro vērtību. Dominējošā Latvijas prece eksportā uz Lielbritāniju joprojām ir koksne un tās izstrādājumi. Tā veido vairāk nekā 60% no kopējā Latvijas preču eksporta uz Apvienoto Karalisti. Savukārt pakalpojumu eksportā uz Lielbritāniju dominē transports – auto loģistikas un gaisa satiksmes pakalpojumi. Ja breksita dēļ būs apgrūtinātas preču piegādes, kā arī Lielbritānijas ekonomika augs lēnāk, tas atstās neizbēgamu ietekmi uz pieprasījumu pēc Latvijas precēm.

Nacionālo bruņoto spēku galvenie izaicinājumi būs saistīti ar valsts demogrāfisko situāciju un resursu pieejamību - galvenokārt karavīru atalgojumu, kas palicis nekonkurētspējīgs, intervijā Latvijas Radio atzina NBS komandieris ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš. Komentējot NBS izaugsmi aizvadītajos 15 gados, kopš Latvija ir pievienojusies NATO, Kalniņš stāstīja, ka attīstība gājusi uz augšu. Arī turpmākajos gados NBS turpinās spēju attīstību, tajā skaitā jaunus iepirkumus mehanizācijas projektā. Tiks pievērsta uzmanība arī Gaisa spēkiem un pretgaisa aizsardzībai. 

Vidējais Latvijas ceļu seguma vecums ir 20 gadi, bet ceļu tīkla sakārtošanai trūkst finansējuma, kas mūsu valstī ir aptuveni uz pusi mazāks nekā Lietuvā, intervijā Latvijas Televīzijai atzina Latvijas Valsts ceļu valdes priekšsēdētājs Jānis Lange. Viņš stāstīja, ka vidējais Latvijas ceļu seguma vecums ir 20 gadi, bet ir arī posmi, kas asfaltēti pirms 40 gadiem, un tādēļ ir saprotams, kāpēc uz tiem veidojas dažādas bedres. Ceļu remontam trūkst finansējuma, kas Latvijā ir mazāks nekā kaimiņvalstīs. Tā, piemēram, Lietuvā, kur ir līdzīgs ceļu tīkls, šai nozarei tiek atvēlēti 557 miljoni eiro gadā, bet Latvijā finansējums nedaudz pārsniedz 260 miljonus eiro.  Problēmu saasināt varētu arī tas, ka tuvāko gadu laikā samazināsies Eiropas Savienības finansējums. 

Turpinām ziņas

Jēkabpilī jau desmit gadus darbojas videonovērošanas sistēma. Pašvaldība, atjaunojot un uzlabojot šo sitēmu, ik pa laikam testē kādu jaunās paaudzes videokameru. Nesen veikts interesants eksperiments ar videokamerām, kas nolasa automašīnu numurzīmes. Videokameras tika izvietotas uz tilta pār Daugavu un fiksēja katru transporta līdzekli, kas to šķersoja. Guntars Gogulis piebilda, ka šādas videokameras, kas nolasa autonumurzīmes ir aktuālas policijai, ja notiek kāds negadījums var noskaidrot, kādi transporta līdzekļi noteiktā laika periodā šķērsojuši tiltu un, iespējams, atrast vainīgos.  Šajā eksperimentā noskaidrojās arī transporta plūsmas intensitāte pilsētā. Secināts, ka samērā intensīva satiksmes plūsma pilsētā sākas no pulksten septiņiem rītā un ilgst līdz pulksten sešiem vakarā. “Pīķa” stundas veidojas trīs reizes dienā ap pulksten astoņiem no rīta, no pulksten divpadsmitiem līdz vieniem dienā un no pulksten četriem līdz pieciem pēcpusdienā. Tāpat arī secināts, ka vidēji diennaktī  transporta līdzekļi tiltu pār Daugavu šķērso 18 tūkstoši reizes. Plašāk par videonovērošanas sistēmu Jēkabpilī lasiet portālā radio1.lv.

Četru projektu īstenošanai Viesītes novada pašvaldība Valsts kasē aizņemsies 176 tūkstoši 170 eiro. Līdzekļi pašvaldībai nepieciešami būvniecības darbiem. Tā 78 tūkstoši 460 eiro aizņēmums plānots dienas centra izveidošanai, bet 44 tūkstoši 100 eiro dienesta viesnīcas fasādes atjaunošanai. Dienas centrs atradīsies tieši dienesta viesnīcas ēkā. Radošās rezidences izveidei Viesītē pašvaldība lēmusi aizņemties 28 tūklstoši 790 eiro, bet Mazā bānīša vēstures stacijas izveidei - 24 tūkstoši 820 eiro.

Un vēl

Piektdien, 29. martā  Jēkabpils Tautas namā notiks mazo vokālistu konkurss „Cālis 2019”. Šī jaukā sacensība starp mazajiem drosmīgajiem solistiem Jēkabpilī notiks jau 28. reizi. Piedalīties konkursā aicināti bērni līdz piecu gadu vecumam no Jēkabpils pilsētas un apriņķa. Tradicionāli konkursu atklās Ligindras Veides vadītais bērnu vokālais ansamblis “Dziesmiņa”, un konkursa dalībniekus vērtēs organizatoru izvēlēta žūrija. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiroparlamenta vēlēšanās ar pirmo numuru startēs Latvijas Krievu savienība, ar pēdējo - ''Jaunā Vienotība''; Policija Jēkabpilī reida laikā pārbauda 678 transporta līdzekļus, un Eiropa atteiksies no vasaras un ziemas laika mijas.

Eiropas Parlamenta vēlēšanās ar pirmo numuru startēs Latvijas Krievu savienība, savukārt ar pēdējo, 16.numuru, vēlēšanās piedalīsies partiju apvienība "Jaunā Vienotība", tas noskaidrots šodien notikušajā izlozē. Partija "Latviešu nacionālisti" kandidēs ar 2.numuru, Latvijas Reģionu apvienība ar 3.numuru un Zaļo un zemnieku savienība piedalīsies ar 4.numuru. Ar 5.numuru kandidēs partija "KPV LV", ar 6.numuru vēlēšanās piedalīsies partija "Progresīvie", ar 7.numuru partiju apvienība "Jaunā Saskaņa" un ar 8.numuru Jaunā konservatīvā partija. Partiju apvienība "Attīstībai/Par!" startēs ar 9.numuru, partija "Saskaņa" ar 10.numuru, nacionālā apvienība piedalīsies vēlēšanās ar numuru 11 un Rīcības partija kandidēs ar 12.numuru. Tikmēr artiju apvienība "Atmoda" startēs ar 13.numuru, "Centra partija" ar 14.numuru un ar 15.numuru vēlēšanās piedalīsies Latvijas Sociāldemokrātiskā strādnieku partija.

Obligātā iepirkuma komponente  jeb OIK netiks atcelta no 31. marta, šodien pēc valdības sēdes žurnālistiem pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš. Viņš gan neprognozēja, kad OIK varētu tikt likvidēta, jo ekonomikas ministram Ralfam Nemiro ir doti divi mēneši laika, lai sagatavotu konkrētus priekšlikumus OIK likvidēšanai.

Turpmāk radošo profesiju pārstāvjiem un izdevējiem būs vienkāršāk risināt sarunas ar lielajiem interneta uzņēmumiem par autortiesību atlīdzības saņemšanu, paredz Eiropas Parlamenta apstiprinātie autortiesību noteikumi. Interneta platformas būs atbildīgas par lietotāju augšuplādēto saturu. Jaunie noteikumi tieši ietekmēs tādus interneta milžus kā “YouTube”, “Facebook” un “Google News”. Pašlaik interneta uzņēmumi nav pietiekami motivēti sniegt taisnīgu atlīdzību autortiesību turētājiem, jo tie nav atbildīgi par platformu lietotāju augšuplādēto saturu. Padarot interneta uzņēmumus atbildīgus par saturu, uzlabosies tiesību turētāju - īpaši mūziķu, izpildītāju un tekstu autoru, ziņu izdevēju un žurnālistu - iespējas panākt sev labvēlīgākas vienošanās ar interneta platformām.

Turpinām ziņas

Pagājušās nedēļas nogalē Zemgales policisti rīkoja kārtējo reidu ceļu satiksmes uzraudzības jomā. Mērķis bija pārbaudīt, vai transportlīdzekļu vadītāji nebrauc alkohola reibumā un citu apreibinošu vielu ietekmē, ievēro atļauto braukšanas ātrumu, vadot transportlīdzekli, ir vadītāja apliecība, izieta tehniskā apskate, lietotas drošības jostas, kā arī uzmanība tika pievērsta mazāk aizsargātiem ceļu satiksmes dalībniekiem. Reida laikā tika pārbaudīti vairāk nekā 4 tūkstoši transportlīdzekļu vadītāji, tajā skaitā Jēkabpilī – 678.  Kopumā, reida laikā noformēti 123 administratīvā pārkāpuma protokoli, tajā skaitā Jēkabpilī – 37.  Plašāk par reidu lasiet portālā radio1.lv.

Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas speciālisti pērn veikuši 141 bērnu tiesību ievērošanas pārbaudi, teikts inspekcijas pārskatā par darbību 2018. gadā. Pārbaužu rezultātā uzsāktas 35 administratīvā pārkāpuma lietvedības par dažādiem bērnu tiesību pārkāpumiem, bet astoņām personām tika piemērots naudas sods no 50 līdz 200 eiro. Tāpat bērnu tiesību aizsardzības inspektori snieguši vairāk nekā 2 tūkstoši 500 telefona un klātienes konsultācijas iedzīvotājiem un speciālistiem par bērnu tiesību jautājumiem. Secināts, ka visbiežāk jeb 95% gadījumu, emocionālās un fiziskās vardarbības gadījumi notiek tieši vispārējās izglītības iestādēs - skolās un bērnudārzos. Apmēram trešajā daļā pārbaudēs fiksēto emocionālās un fiziskās vardarbības gadījumu pret nepilngadīgajiem pāridarītājs bijis iestādes darbinieks. Valsts policijai tālākai lietas virzībai nodota informācija, kas fiksēta 11 pārbaudēs.

Un vēl

Eiropas Parlamenta deputāti šodien atbalstījuši priekšlikumu 2021.gadā atteikties no ziemas un vasaras laika mijas. Tās Eiropas Savienības valstis, kuras izlems palikt vasaras laikā, maiņu pēdējo reizi veiktu 2021.gada marta pēdējā svētdienā, bet tās, kuras saglabātu ziemas laiku – 2021.gada oktobra pēdējā svētdienā. Eiropas Parlaments vēlas, lai Eiropas Savienības valstis saskaņotu savu izvēli. Tas nepieciešams, lai netiktu traucēta vienotā tirgus darbība. Jau ziņots, ka šogad pāreja uz vasaras laiku notiks šīs nedēļas nogalē, naktī no sestdienas uz svētdienu.

Atstājiet komentāru