2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 25.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Šodien visā Latvijā piemin komunistiskā genocīda upurus; Lielbritānijas konservatīvo rindās izskan aicinājumi Mejai atkāpties; un Jaunākās sinoptiķu prognozes liecina, ka šī nedēļa būs gan sniegota, gan silta.

Šodien, pieminot 1949. gada marta Latvijas iedzīvotāju deportāciju un komunistiskā genocīda upurus, visā Latvijā noritēs svinīgi pasākumi - piemiņas brīži, gājieni, koncerti, ziedu nolikšana. Šodien pie ēkām jāizkar valsts karogs sēru noformējumā. Jēkabpilī, šodien pulksten 12 Rīgas ielā pie pieminekļa represiju upuriem līdzās Krustpils luterāņu dievnamam notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis.  Jēkabpilieši aicināti nolikt ziedus un svecītes pie pieminekļa.

Šodien piemiņas pasākumi notiks arī apkārtējos novados, tajā skaitā Preiļos, Līvānos, Riebiņos un Pļaviņās.  Par pasākumu norises vietām un laikiem plašāka informācija pieejama pašvaldību mājaslapās.

Jau ziņots, ka 1949. gada 25. martā no Latvijas tika deportēti 42 tūkstoši 125 cilvēki. Tās bija 13 tūkstoši 248 ģimenes, 11 tūkstoši 316 vīrieši, 19 tūkstoši  822 sievietes un 10 tūkstoši 987 bērni līdz 16 gadu vecumam. Ceļā un izsūtījumā dzimušie bērni – 211. Kopumā tika deportēti 2,2 procenti Latvijas iedzīvotāju. Vēlāk no nometinājuma atbrīvoti 38 tūkstoši 902 cilvēki, izsūtījumā miris 5 tūkstoši 231 cilvēks, par 138 ziņu nav.

Turpinām ziņas

Simtiem tūkstošiem cilvēku no visas Lielbritānijas, kas iestājas pret aiziešanu no Eiropas Savienības, sestdien izgāja Londonas ielās, lai pieprasītu sarīkot atkārtotu "Breksita" referendumu. Šī bija lielākā demonstrācija, kāda Londonā notikusi pēdējo desmitgažu laikā. Demonstrācijas organizatori nolīga simtiem autobusu un pat noīrēja vilcienu, lai galvaspilsētā nogādātu "Breksita" pretiniekus no visas valsts. Secināts, ka gājienā devās vairāk nekā viens miljons cilvēku. Jau ziņots, ka premjerministre Terēza Meja vairākkārt noraidījusi atkārtota referenduma rīkošanu un neatbalsta šo ideju arī patlaban.

Tikmēr vairāki Lielbritānijas Konservatīvās partijas locekļi britu medijiem norādījuši, ka premjerministre Terēza Meja varētu iegūt atbalstu "Brexit" līgumam, ja viņa apsolīs atkāpties no amata. Lielbritānijas mediji vēsta, ka augsta ranga Konservatīvo partijas locekļi aicinājuši Meju atzīt sakāvi un atkāpties. Mejas birojs savukārt noraidījis mediju ziņoto, ka premjerministre varētu tikt pārliecināta atkāpties.

Starptautiskā reitingu aģentūra Standard&Poor's jeb saīsinājumā S&P saglabājusi Latvijas ilgtermiņa reitingu "A" līmenī. Kredītreitings īstermiņa saistībām saglabāts "A mīnus 1" līmenī. Abiem reitingiem saglabāts stabils nākotnes vērtējums. S&P norāda, ka par spīti politiskajai fragmentācijai un nestabilajai partiju sistēmai, tā uzskata politisko lēmumu pieņemšanas procesu par kopumā efektīvu un prognozē, ka ir gaidāma līdzšinējās politikas turpināšana. S&P lēš, ka Latvijas iekšzemes kopprodukta  pieaugums nākamos gados būs vidēji 3%. 

Un vēl

Nedēļas pirmajā pusē laiks Latvijā būs vēss, gaidāms arī sniegs, bet nedēļas otrajā pusē gaidāms saulains un krietni siltāks laiks, vietām tempertatūra pirmo reizi šajā gadā sasniegs +15 grādus, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Aukstākais laiks gaidāms otrdien, kad pat pēcpusdienā temperatūra būs tikai dažus grādus virs nulles, turklāt daudzviet snigs. Trešdienas naktī debesis noskaidrosies, nokrišņi nav gaidāmi un pastiprināsies sals līdz -1..-6 grādiem, bet no trešdienas pakāpeniski kļūs siltāks. Dienā saule gaisu iesildīs līdz +3..+7 grādiem. Nedēļas otrajā pusē laiks būs pārsvarā saulains un augstākā gaisa temperatūra gaidāma piektdien un sestdien, kad lielākajā valsts daļā tā būs ap +10..+15 grādiem. Svētdien kļūs mazliet vēsāks un iespējams lietus.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Nodarbinātības valsts aģentūrā aicina darba devējus pieteikties dalībai vakanču gadatirgū, kas šī gada 10.aprīlī norisināsies Preiļu novada Kultūras centrā. Vakanču gadatirgus ir iespēja darba devējiem atrast vajadzīgos darbiniekus, klātienē un vienuviet informējot darba meklētājus par brīvajām darba vietām, darba nosacījumiem un izaugsmes iespējām savos uzņēmumos, kā arī veicot pirmās darba intervijas ar piemērotākajiem kandidātiem.

Līvānu novada saldējumu ražotājs "Saltums 2" ražošanas iekārtās plāno ieguldīt 340 tūkstoši eiro, liecina informācija Iepirkumu uzraudzības biroja mājaslapā. Kompānija par 250 tūkstoši eiro plāno iegādāties saldējuma vārīšanas līniju, bet par 90 tūkstoši eiro - nepārtrauktas darbības frīzeri saldējuma ražošanai. Iekārtas plānots iegādāties un uzstādīt, piesaistot finansējumu no Eiropas Savienības Eiropas lauksaimniecības fonda lauku attīstībai.

Neretas novadā reģistrētais meliorācijas sistēmu būvnieks SIA "C.I.K.A." pērn par 62% palielinājis savu apgrozījumu, liecina "Firmas.lv" informācija. Komersanta apgrozījums pērn bijis 333 tūkstoši 874 eiro, kas, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir par 62% vairāk. Uzņēmuma vadība gada pārskatā norāda, ka klientu skaits pagājušajā gadā palicis nemainīgs. Savukārt šogad uzņēmums plāno dažādot sniegtos pakalpojumus, uzlabot remontzonu, nodrošināt darbiniekiem labākus darba apstākļus. Pērn būvnieks nodarbinājis piecus cilvēkus.

Turpinām ziņas

Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācija un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija šonedēļ organizē “Eiropas Digitālo nedēļu” Latvijā. Digitālās nedēļas laikā Viesītes novada Rites pagasta bibliotēkā notiks vairākas aktivitātes: Internetbanku jauno autorizācijas ierīču izmantošana, Viesītes novada pašvaldības rīkotas mācības – Valsts ieņēmumu dienesta EDS sistēmu lietošana, Latvija.lv izmantošanas, trešā tēva dēla Bibliotēka un tās lietošana. Nedēļa noslēgsies ar letonika.lv lietošanas iepazīšanu. 

Aknīstes vidusskola aktīvi iesaistās programmā “Eiropas Parlamenta Vēstnieku skolas”. Šo statusu Latvijā ieguvusi jau 41 skola dažādās Latvijas pilsētās. Programma tiek īstenota mācību gada garumā un šoruden programmā iesaistījušās 30 jaunas skolas. Programmas mērķis ir jauniešos veicināt apziņu par sevi kā nozīmīgu Eiropas savienības daļu, rosināt izpratni par sabiedrībā notiekošo un motivēt līdzdarboties. Programma paredzēta 9.-12. klašu audzēkņiem un sniedz metodisko atbalstu skolotājiem. Programmā aktīvi iesaistās arī Aknīstes vidusskolas skolēni un skolotāji.

Pļaviņu novada kultūras centrā atklāta Linarda Skudras gleznu parāde. Mākslinieks savulaik nodēvēts par Daugavas dziesminieku, pirmkārt jau tāpēc, ka lielākā daļa darbu saistītas ar likteņupi Daugavu un otrkārt tāpēc, ka mākslinieks nācis no Oliņkalna puses un  joprojām dzīvo Daugavas krastā Pļaviņās. Izstāde būs aplūkojama līdz 12. aprīlim apskatīt gleznu izstādi.

Un vēl

Salas novada Jauniešu domes jaunieši aicina ikvienu 30. martā piedalīties Zemes stundā Salā. Programmā: plkst. 17:30 komandu reģistrācija orientēšanās sacensībām; plkst. 18:00 Pasākuma atklāšana un komandu starts; plkst. 19:00 radošās darbnīcas, kopīgs pikniks un komandu apbalvošana. Orientēšanās sacensībām aicinām pieteikties komandas līdz 5 cilvēkiem katrā, bez vecuma ierobežojuma. Pieteikties var pa tālruni 25712909 vai pasākuma dienā no plkst. 17:30. Pasākums notiks pie Salas Kultūras nama.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Zemgalē brīvdienās dzēsts 41 kūlas ugunsgrēks, visvairāk darba bijis Jēkabpils ugunsdzēsējiem; Valdība neatbalsta papildu līdzekļu piešķiršanu 2019.gada budžetā; un Šīs nedēļas nogalē notiks pāreja uz vasaras laiku.

Brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 70 izsaukumus – 54 uz ugunsgrēku dzēšanu, septiņus uz glābšanas darbiem, bet vēl deviņi izsaukumi bija maldinājumi. Pagājušajās trijās diennaktīs Zemgalē reģistrēts 41 kūlas ugunsgrēks. Visvairāk kūlas ugunsgrēku dzēsa Jēkabpils daļas ugunsdzēsēji glābēji, kuri devās uz 15 sausās zāles ugunsgrēkiem. No tiem platības ziņā lielākie ugunsgrēki ir sešu un viena hektāru platībā – Krustpils novada Variešu pagastā; hektāra platībā Jēkabpilī Pils rajonā, trīs tūkstoši kvadrātmetru platībā – Jēkabpilī Dzelzceļmalas ielā un arī Ķieģeļu ielā,  divi tūkstoši kvadrātmetru platībā – Jēkabpilī Raiņa ielā; un tūkstoš kvadrātmetru platībā Jēkabpilī Pļaviņu ielā un Krustpils novada Vīpes pagastā. Ugunsdzēsēji atgādina, ka kūlas dedzināšana ir aizliegta un bīstama. Tā apdraud īpašumus, cilvēku veselību un dzīvību, kā arī iznīcina dzīvo dabu!

Pēc obligātā iepirkuma komponentes atcelšanas elektrības rēķini 2020.gadā varētu samazināties par 20 procentiem.Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro norāda, ka Ekonomikas ministrijai līdz 31.martam ir jāsagatavo dokumenti OIK atcelšanai un tas tiks izdarīts. Plānots, ka dokumenti tiks iesniegti izskatīšanai nākamnedēļ gaidāmajā valdības sēdē.

Latvijā nav radīti priekšnosacījumi kases aparātu reformas veiksmīgai pabeigšanai, secināts Valsts kontroles revīzijā. Secināts, ka piecus gadus ilgstošajai kases aparātu nomaiņai nav ne izsvērta rīcības plāna, ne skaidrības par nomaiņas galīgo termiņu. Likumības un lietderības revīzijā par kases aparātu reformu Valsts kontrole konstatējusi virkni trūkumu, kas bremzējuši veiksmīgu reformas īstenošanu. Valsts kontroliere Elita Krūmiņa norāda, ka reforma skar vairāk nekā 30 tūkstošus nodokļu maksātāju, kas ik dienas izmanto kases aparātus un kases sistēmas. Pirms tik lielu pārmaiņu īstenošanas valstij bija rūpīgi jāplāno, kādas izmaksas radīsies uzņēmējiem, kādos termiņos izmaiņas varēs veikt un kādi būs valsts ieguvumi. Kases aparātu reforma bija nepieciešama, taču revīzija apliecina, ka netika radīts stabils pamats un priekšnosacījumi reformas veiksmīgai pabeigšanai.

Turpinām ziņas

Ministru kabinets šodien ārkārtas sēdē neatbalstīja papildu līdzekļu piešķiršanu 2019.gada budžetā, lai gan atbalstu guva atsevišķi tehniski precizējumi. Piemēram, valdība atbalstīja priekšlikumu par iespēju ļaut Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja darbiniekiem piešķirt prēmijas par noziegumu atklāšanu, kā arī finansējuma pārdale no atsevišķām ministriju programmām.

Veselības inspekcija un Zāļu valsts aģentūra pērn rudenī nolēma pārbaudīt pretvēža preparātu "Rigvir" un rezultāti par vienu no zāļu sērijām izrādījušies graujoši, ziņo Latvijas televīzija.Zāļu aģentūra "Rigvir" šķidruma paraugu nosūtīja uz neatkarīgu laboratoriju Lielbritānijā. Tās atbilde – "Rigvir" vīruss, kam būtu jācīnās ar vēža šūnām, šķidrumā ir daudz mazākā apjomā nekā apsolījis ražotājsPatlaban uz britu laboratoriju nosūtīti paraugi vēl no trīs dažādām citām"Rigvir" partijām. Atbilde par papildu paraugu testiem būs zināma marta beigās. Ja tiem rezultāti būs tikpat slikti kā pirmajā posmā, medikamentam draud aizliegums.

Un vēl

Šīs nedēļas nogalē – 31.martā pulksten trijos naktī uz svētdienu notiks pāreja uz vasaras laiku, kad pulksteņa rādītāji būs jāpagriež par vienu stundu uz priekšu. Lai gan Latvija atbalsta atteikšanos no ziemas un vasaras laika, līdz Eiropas Komisijas gala lēmumam visās Eiropas Savienības dalībvalstīs šopavasar vēl notiks pāreja uz vasaras laiku. Līdz šim notikušās diskusijas liecina, ka priekšlikumā noteiktais 2019. gads sezonālās laika maiņas atcelšanas termiņš nav īstenojams un piemērotākais laiks sezonālās laika maiņas atcelšanai būtu 2021. gads.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Valsts prezidents norāda, ka jauniešu nepilnīgas zināšanas var apdraudēt deportāciju piemiņu; Zināmi Latvijas literatūras gada balvas ieguvēji; un Kādus panākumus eksperts prognozē partijām Eiroparlamenta vēlēšanās? 

Jauniešu nepilnīgas zināšanas tuvākajā laikā var apdraudēt deportāciju piemiņu, šodien Komunistiskā genocīda upuru piemiņas pasākumā pie Brīvības pieminekļa sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Valsts galva atzīmēja, ka šodien aprit 70 gadi, kopš Latvijā pastrādāti noziegumi pret cilvēci. Prezidents uzsvēra, ka šī gadadiena varētu kļūt par simbolisku atskaites punktu godīgai sarunai par pagātni un piemiņu. Viņš atgādināja, ka savus līdzcilvēkus represijām brīvprātīgi vai pret savu gribu, aiz bailēm vai pārliecības nodeva arī kaimiņi, radi un novadnieki. Vienlaikus prezidents aicināja izcelt tos retos cilvēkus, kas spēja un paspēja kādu izglābt, brīdināt par izsūtīšanām.

Eiropas Savienība šodien paziņoja, ka pabeigusi gatavošanās darbus Lielbritānijas aiziešanai no bloka bez vienošanās. Paziņojumā norādīts, ka šāda gatavošanās veikta, jo arvien vairāk iespējams, ka Apvienotā Karaliste pametīs Eiropas Savienību bez vienošanās. Lielbritānijas parlaments ir divreiz noraidījis premjerministres Terēzas Mejas panākto vienošanos ar Briseli par breksitu. Meja likusi noprast, ka varētu sarīkot trešo balsojumu, ja viņai izdosies gūt pietiekamu likumdevēju atbalstu.

Rīt pusdienlaikā, Rīgā, Eiropas Savienības mājā notiks Eiropas Parlamenta vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuru izloze. Izlozi rīkos Centrālā vēlēšanu komisija. Jau ierasti piedalīties izlozē ir aicināti EP vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu pārstāvji. Ja kādu sarakstu pārstāvji uz izlozi nebūs ieradušies, šī saraksta vietā lozi vilks Centrālās vēlēšanu komisijas sekretārs. Pēc izlozes CVK sāks vēlēšanu zīmju maketēšanu, saraksta izlozēto numuru nodrukājot uz attiecīgās partijas vai partiju apvienības vēlēšanu zīmes. 

Turpinām ziņas

Nevar izslēgt iespēju, ka būs jāizstrādā jauna kases aparātu reforma – gadījumā, ja tiks konstatēts, ka pašreizējās prasības jau ir novecojušas un vairs nav atbilstošas reālajai tirgus situācijai, norādījusi Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektore Ieva Jaunzeme. VID vadītāja uzskata, ka Valsts kontroles slēdziens par kases aparātu reformu, tās plusiem, mīnusiem un līdzšinējo īstenošanas gaitu VID kopā ar Finanšu ministriju ir jāizvērtē un iespējami īsā laika periodā ir jātiek skaidrībā ar šīs reformas reālajiem ieguvumiem, kā arī turpmākajiem risinājumiem.

Latvijas Literatūras gada balvas jeb LALIGABAS ekspertu komisija nosaukusi labākos 2018. gadā izdotos literāros darbus dzejā, prozā, bērnu literatūrā, kā arī tulkojumu un debijas kategorijā. LALIGABAS Mūža balvu šogad saņems dzejniece Velta Sniķere.  Mūža balvu ekspertu komisija nolēma piešķirt 1920.gadā dzimušajai, Londonā dzīvojošajai dzejniecei un atdzejotājai Veltai Sniķerei par izcilu un spilgtu ieguldījumu Latvijas dzejā un atdzejā, dzeju lasījumos atklājot vārdu sinerģijā ar roku kustību veidotām zīmēm, ko jogas praksē dēvē par mudrām.  Latvijas Literatūras gada balvas tiks pasniegtas 25. aprīlī Sūkņu stacijā, Rīgā, Maskavas ielā 196.

Un vēl

Visvairāk deputātu vietas - divas, Eiropas Parlamentā gaidāmajās vēlēšanās varētu iegūt partiju apvienība "Jaunā Vienotība", sarunā ar aģentūru LETA pieļāva Latvijas Universitātes profesors Ojārs Skudra. Nacionālā apvienība un "Saskaņa", visticamāk, iegūtu vienu vietu. Tāpat arī viena vieta Eiroparlamentā, visticamāk, būtu arī partiju apvienībai "Attīstībai/Par!". Arī Jaunā konservatīvā partija varētu cerētu uz panākumiem, ja spēs atņemt konservatīvi domājošo Jaunās vienotības un nacionālās apvienības vēlētāju balsis. Viņš vērsa uzmanību - ja uz vēlēšanām neaizietu "latviešu vēlētājs" un aizietu "krievvalodīgais vēlētājs", tad varētu tikt ievēlēts gan Nils Ušakovs, gan arī Latvijas Krievu savienības saraksta otrais numurs Andrejs Mamikins, tādējādi cīņa par pēdējo jeb astoto vietu būtu starp Zaļo un zemnieku savienību un Latvijas Reģionu apvienību. Pēc eksperta domām vismazāk izredžu no valdības partijām iegūt kādu no vietām Eiroparlamentā ir KPV LV.  Jau ziņots, ka Eiroparlamenta vēlēšanas notiks maija otrajā pusē.

Atstājiet komentāru