2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 22.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropadome Lielbritānijai piedāvā divus izstāšanās termiņus; Aicina pieteikties uzņēmēju dienām Zemgalē; un Šodien visā pasaulē atzīmē ūdens dienu.

Eiropadome pēc vairāku stundu ilgas sēdes izlēmusi piedāvāt Lielbritānijai divus izstāšanās termiņus. Viens no termiņiem ir 22.maijs - šajā datumā Lielbritānija no Eiropas Savienības varēs izstāties gadījumā, ja nākamajā nedēļā tās Parlaments nobalsos par izstāšanās vienošanos. Savukārt gadījumā, ja Lielbritānijas Parlaments tomēr nenobalsos par vienošanos, tad tai tiek piedāvāts daudz īsāks termiņš -  12.aprīlis. 

Jau ziņots, ka Terēze Meja bija lūgusi izstāšanās termiņu pagarināt līdz 30.jūnijam, taču tas netika atbalstīts, lai jautājums par Brexit neietekmētu Eiroparlamenta vēlēšanu kampaņu. 

Kandidātu sarakstus Eiropas Parlamenta vēlēšanām iesniegušas 16 partijas, uz astoņām Latvijai paredzētajām vietām kopumā izvizot 246 kandidātus, liecina Centrālās vēlēšanu komisijas apkopotā informācija. Salīdzinājumam iepriekšējās - 2014.gada Eiroparlamenta vēlēšanās tika pieteikti 14 saraksti un 170 deputātu kandidāti. No visiem kandidātiem 69,5% ir vīrieši, bet 30,5% ir sievietes. Jaunākajam saraksta kandidātam ir 22 gadi, bet vecākajam – 80. Lielākajai daļai jeb 88,6% kandidātu ir augstākā izglītība, bet 11,4% - vidējā. Nedaudz vairāk nekā puse kandidātu jeb 52,8% dzīvo Rīgā, bet 7,3% - Jūrmalā, pārējie citās Latvijas pilsētās.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija konstatējusi virkni iespējamu likumu pārkāpumu, par kuriem Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam Ušakovam jāsniedz paskaidrojumi nedēļas laikā. Ministrija konstatējusi, ka Ušakovs kā Rīgas Satiksmes kapitāla daļu turētāja pārstāvis nav nodrošinājis uzņēmuma pamatkapitāla palielināšanu tā, kā to sākotnēji lēmusi Rīgas dome un pieļāvis virkni citus pārkāpumus. Ministrija arī konstatējusi iespējamus pārkāpumus citos ar "Rīgas satiksmi" nesaistītos lēmumos: domes priekšsēdētājs, visticamāk, nav ievērojis labas pārvaldības principu un vairākas likuma "Par pašvaldībām" normas domes darba organizācijā un vadīšanā.

Turpinām ziņas

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera sadarbībā ar Jelgavas pilsētas domi un Jelgavas Ražotāju un tirgotāju asociāciju aicina pieteikties dalībai “Uzņēmēju dienas Zemgalē 2019”, kas notiks Zemgales Olimpiskajā centrā 26. – 27. aprīlī. Pasākums šogad tiks veidots kā Biznesa un karjeras iespēju festivāls. Pieteikšanās un papildu informācija par dalības nosacījumiem zvanot pa tālruni - 29 141 693.

Tiesībsarga birojs vērsies Labklājības ministrijā ar lūgumu veikt padziļinātu pārbaudi par bērniem pieejamajiem pakalpojumiem Salas novada Ģimenes atbalsta centrā "Saulstari". Marta vidū Tiesībsarga biroja pārstāvji centrā veica pārbaudi. Tās laikā konstatēts, ka centrā ilgstoši trūkst speciālistu, tai skaitā psihologs un sociālais darbinieks, kā rezultātā bērniem netiek nodrošināti nepieciešamie pakalpojumi. Tāpat joprojām vairums bērnu darba dienās uzturas internātskolās un centrā pavada tikai brīvdienas un svētku dienas. Vienlaikus konstatēts, ka neesošo speciālistu dēļ centrā ir augsti savstarpējās vardarbības riski, ko apliecina ieraksti bērnu lietās.

Un vēl

Šodien, 22.martā, visā pasaulē un arī Latvijā atzīmē Pasaules ūdens dienu, tās mērķis ir veicināt iedzīvotāju izpratni par dzeramā ūdens nozīmi un ūdens nozīmi kopumā. Pēc Apvienoto Nāciju Organizācijas iniciatīvas tā pirmo reizi visā pasaulē tika atzīmēta 1993. gadā. Šī diena ir starptautiskas svinības un iespēja aicināt ikvienu pievērst uzmanību ūdens resursu nozīmei un ilgtspējīgai apsaimniekošanai, mudinot sabiedrību domāt ne vien par savas, bet arī nākamo paaudžu veselību un izdzīvošanas iespējām. Latvijā šo dienu atzīmē kopš 1996. gada.

Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Līvānu novada domes sēdē vakar vienbalsīgi apstiprināts šī gada pašvaldības budžets. Tā ieņēmumi ir vairāk nekā 12 miljoni 802 tūkstoši eiro, savukārt izdevumi – vairāk nekā 15 miljoni 151 tūkstotis eiro. Līvānu novada pašvaldības prioritāšu vidū šogad ir iesākto projektu pabeigšana. Infrastruktūras projektiem un citiem darbiem Līvānu novada dome šogad Valsts kasē ņems aizņēmumus vairāk nekā 2,5 miljonu eiro apmērā.

Būvniecības valsts kontroles birojs ekspluatācijā ir pieņēmis objektu “Fabrikas, Celtniecības un Stirnu ielas infrastruktūras jaunbūve un rekonstrukcija uzņēmējdarbības attīstībai Līvānu industriālajā zonā”. Būvdarbus veica SIA “Ošukalns”. Pēc veiktajiem infrastruktūras pārbūves darbiem Līvānu industriālā zona ir piedzīvojusi būtiskas pārmaiņas. Projekta rezultātā veikta Celtniecības ielas pārbūve tūkstoš 444 m garumā un Mazās Stirnu ielas pārbūve 505 m garumā; uzņēmumos radītas 76 darba vietas. Uzņēmēju piesaistītās investīcijas ir vismaz 4 miljoni 347 tūkstoši 626 eiro apmērā. Par 11,48 ha samazināta degradētā teritorija. Projekta kopējās izmaksas – 3 miljoni 343 tūkstoši 758 eiro. 

Projektā “Līvānu 1. vidusskolas mācību vides uzlabošana” Līvānu 1. vidusskolā ir iegādātas jaunas mēbeles: drēbju skapji, skolotāju galdi, skolnieku soli un krēsli, rakstāmgaldi, fizikas galdi, demonstrējumu galdi, datorgaldi, dažādi plaukti. Šajā projektā bija izveidojusies l;idzekļu ekonomija un šo naudu izlietos  Līvānu 1. vidusskolas bibliotēkas atjaunošanai. Projektu paredzēts realizēt līdz 30.novembrim.

Turpinām ziņas

Līvānos 23.martā ar fotogrāfu Gata Vanaga un Harija Dainas Liepiņa izstādi “DEFORMA” 2019.gada sezonu atklās Mūsdienu mākslas galerija. Izstādes atklāšana un tikšanās ar māksliniekiem notiks 23.martā pl.17:00 galerijas izstāžu zālē.  “DEFORMA” ir divu fotogrāfu Gata Vanaga un Harija Dainas Liepiņa kopizstāde, Vanaga un Liepiņa darbos ir ainaviskas abstrakcijas un vispārinājumus. Tradicionālos žanra rāmjus autori paplašinājuši, eksperimentējot – Gatis Vanags ar multiekspozīcijas paņēmieniem, bet Harijs Daina Liepiņš ar kustīgu kameru. Savos meklējums ārpus reālistiska ainavu tēlojuma, autori saglabā dabas realitātes atveidus, tādejādi reālais un deformētais veido jaunas, pārsteidzošas vīzijas par Latvijas ainavā ieraudzīto. Izstāde Mūsdienu mākslas galerijā būs apskatāma līdz 27.aprīlim. 

Līvānos aicina apmeklēt arī Valda un Olgas Pauliņu keramikas izstādi “Treis pudi muola”, kura būs apskatāma Latgales Mākslas un amatniecības centra izstāžu zālē no 10.aprīļa līdz 11.maijam. Izstādē būs apskatāmi vairāki desmiti stilistiski atšķirīgu darbu, kuri ir dažādi ne tikai pēc formas, bet arī pēc glazūru krāsām un veidiem. Atšķirīgas ir arī apdedzināšanas metodes un trauku dekoratīvās apdares. Izstādes atklāšana paredzēta  10.aprīlī plkst. 15.

Un vēl

28. aprīlī pulksten 12.30 Līvānu Sv. Erceņģeļa Miķeļa Romas katoļu baznīcā notiks labdarības koncerts “Es topu samīļots mazliet”. Kopā ar vokālo grupu “Anima Solla”. Ieeja koncertā par ziedojumiem, kuri tiks novirzīti Līvānu slimnīcas ilgstošās sociālās aprūpes nodaļas slimnieku pretizgulējumu matraču iegādei.


Radio1 ziņas puylksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Cimdars gatavs startēt politikā; Pieaugs sociālo aprūpes centru darbinieku algas; un Ano informē, ka pasaulē vairāk nekā diviem miljardiem cilvēku nav pieejams tīrs ūdens.

50 gadus vecais Lietuvas pilsonis Ēvalds Rimašausks ASV tiesā atzinis savu vainu tajā, ka palīdzējis organizēt shēmu, lai no ASV tehnoloģiju milžiem "Facebook" un Google" izkrāptu vairāk nekā 100 miljonus eiro, vēsta sabiedrisko mediju portāls krievu valodā. Naudas krāpšanai izmantota arī Rimašauska Daugavpilī izveidota "mazkapitāla" SIA. Rimašausks arī piekritis samaksāt apmēram 49,7 miljonus dolāru, ko viņš saskaņā ar lietas materiāliem "nopelnīja" shēmā. Tāpat viņam draud 30 gadu cietumsods.

Veselības ministre Ilzes Viņķeles piedāvātos grozījumus veselības aprūpes finansēšanas likumā plāno izstrādāt un pieņemt Saeimā līdz 1.jūlijam, lai tās varētu stāties spēkā no 2020.gada 1.janvāra. Izmaiņas paredz vienota veselības aprūpes pakalpojumu groza izveidi. Lai to panāktu, plānots par vienu procentpunktu palielināt valsts sociālās apdrošināšanas iemaksas alternatīvajiem nodokļu režīmiem, tajā skaitā mikrouzņēmumiem, pašnodarbinātajiem, autoratlīdzību maksātājiem un patentu maksātājiem. Pēc ministrijas aprēķiniem, iemaksu palielināšana par vienu procentpunktu veselības aprūpes budžetam sniegtu pienesumu aptuveni sešu miljonu eiro apmērā.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amatā Arni Cimdaru nomainījusi ilggadējā palīdze informēšanas jautājumos Kristīne Bērziņa. Aizejot no komisijas, Cimdars gatavs pāršķirt lapu un startēt politikā. Intervijā laikrakstam Diena viņš atzinis, ka patlaban nekādas aktivitātes neplāno, bet pēc diviem vai trim gadiem viņš varētu izmēģināt spēkus politikā. Jautāts vai viņš plāno startēt pašvaldību vai Saeimas vēlēšanās, Cimdars norādīja, ka esot politikā viņam būs aktīva nostāja vairākos jautājumos, taču pagaidām neesot izlēmis, kurās no vēlēšanām startēt.

Turpinām ziņas

Patlaban spēkā esošā samazinātā pievienotās vērtības nodokļa likme Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem nav izrādījusies efektīva, tomēr tādu varētu piemērot restorānu nozarei, secinājis finanšu ministrs Jānis Reirs. Patlaban PVN samazinātā likme 5% apmērā tiek piemērota Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem, tomēr izskanējis priekšlikums piemērot samazināto PVN likmi arī pārtikas pamatproduktiem. Finanšu ministrs ir skeptisks par samazinātās PVN likmes piemērošanas paplašināšanu. Viņš solīja, ka līdz šim dotais solījums tiks pildīts, proti, PVN samazinātā likme 5% apmērā Latvijā raksturīgiem augļiem un dārzeņiem tiks piemērota līdz 2020.gada 31.decembrim, tomēr tās efektivitāte vēl tiks vērtēta.

No 1.aprīļa valsts sociālās aprūpes centru darbinieku atalgojumam tiks piešķirti papildu 4,8 miljoni eiro, kas ļaus palielināt darba algas par vidēji 145 eiro mēnesī. Atalgojuma pieaugums paredzēts 2019. gada valsts budžetā, kas pirmajā lasījumā jau pieņemts Saeimā. Algu pielikumi no 1.aprīļa paredzēti ikvienam sociālo aprūpes centru darbiniekam, izņemot veselības aprūpes darbiniekus, kuriem darba samaksa tika paaugstināta jau no 2018.gada.

Un vēl

Pasaulē joprojām vairāk nekā diviem miljardiem cilvēku tīrs ūdens nav pieejams ikdienā, turklāt ik gadu palielinās konfliktu skaits tīra ūdens ierobežotās pieejamības dēļ. Tā norādīts Apvienoto Nāciju Organizācijas jaunākajā Pasaules ūdens attīstības ziņojumā, kas publiskots, sagaidot Pasaules ūdens dienu 22.martā. Ziņojumā norādīts, ka apmēram puse to cilvēku, kuriem nav pieejams vai pieejams nekvalitatīvs ūdens dzīvo Āfrikā. Tāpat ar ūdens apgādes šķēršļiem aizvien biežāk sastopas bēgļi, sasniedzot visu laiku augstākos rādītājus. Tāpat arī norādīts, ja dabiskās vides degradācija un neilgtspējīga ricība ar pasaules ūdens resursiem turpināsies pašreizējos tempos, līdz 2050. gadam būs apdraudēti līdz pat 45% pasaules iekšzemes kopprodukta un 40% no pasaules graudu ražošanas apjoma. 

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Gripa šogad prasījusi jau 66 cilvēku dzīvības; Latvijā samazinājies mājlopu skaits; un Pirmdien Jēkabpilī pieminēs Komunistiskā genocīda upurus.

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija 2019.gada valsts budžeta projekta un to pavadošo likumprojektu otrajam lasījumam kopumā saņēmusi gandrīz 150 priekšlikumus. Valsts budžeta likumprojektam iesniegti gandrīz 60 priekšlikumi. Savukārt 14 likumprojektiem, kas saistīti ar valsts budžetu, iesniegti tuvu 90 priekšlikumi. Par valsts budžeta virzību Saeimā atbildīgā Budžeta komisija darbu pie iesniegto priekšlikumu izvērtēšanas sāks 26.martā - pēc valdības atzinuma saņemšanas.

Rīgas domes Finanšu un administrācijas lietu komiteja šodien atbalstīja grozījumus pašvaldības nolikumā, kas paredz, ka Rīgas domē tiks izveidots vēl viens vicemēra amats. Opozīcija gan pauda neizpratni par šādām izmaiņām, taujājot, vai šādā veidā Rīgas mērs cenšas nodrošināties, ka viņam būs pietiekami liels aizstājēju loks, no kā izvēlēties, gadījumā, ja viņš nākamnedēļ tiks atlaists. Uz opozīcijas jautājumiem atbildes pēc būtības gan sniegtas netika. Vienlaikus domes Juridiskās pārvaldes pārstāvji atgādināja, ka vēsturiski Rīgas domē bijušas situācijas, kad mēram bijuši arī trīs un četri vietnieki. Vēl viena vicemēra amats Rīgas domes budžetam izmaksās 33 tūkstoši eiro gadā.

Kopš sezonas sākuma gripa prasījusi 66 cilvēku dzīvības, no tiem 64 pacientiem laboratoriski apstiprināta A tipa gripa un diviem pacientiem gripa bija noteikta klīniski. Mirušajiem pacientiem, izņemot dažus, bija viena vai vairākas hroniskas saslimšanas. Neviens no mirušajiem nebija vakcinēts pret gripu šajā sezonā. Latvijā joprojām reģistrēta plaša gripas izplatība. Visaugstākā saslimstība ar gripu un pneimoniju reģistrēta bērniem 5-14 gadu vecuma grupā. Epidemiologi atgādina, ka vislabākā aizsardzība pret gripu un gripas izraisītām komplikācijām ir ikgadējā vakcinācija.

Turpinām ziņas

Liellopu skaits Latvijā pērn, salīdzinot ar 2017.gadu, samazinājies par 10,5 tūkstošiem jeb 2,6%, tai skaitā slaucamo govju skaits saruka par 5,9 tūkstošiem jeb 3,9%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie provizoriskie dati. Āfrikas cūku mēra ietekmē cūku skaits samazinājās par 15,7 tūkstošiem jeb 4,9%. Samazinājās arī aitu skaits par 4,9 tūkstošiem jeb 4,4%, kazu skaits – par 0,5 tūkstošiem jeb 4,1%, zirgu – par 0,5 tūkstošiem jeb 5,3%. Pieaugums vērojams tikai mājputnu skaitam par 459,3 tūkstošiem jeb 9,3%.

Satiksmei bīstamo bedru remontu uz asfalta seguma autoceļiem Latvijas autoceļu uzturētājs  šogad veicis 9 tūkstoši 764 kvadrātmetru apjomā. Grants ceļu caurbraucamības uzlabošanai, greiderēšana veikta vairāk nekā 5 tūkstoši kilometru garumā, kā arī iesēdumu un bedru remontdarbi veikti vairāk nekā 4 tūkstoši 241 kubikmetru apjomā. 

Un vēl

Pirmdien, 25. martā, pieminot 1949. gada marta Latvijas iedzīvotāju deportāciju un komunistiskā genocīda upurus, visā Latvijā noritēs svinīgi pasākumi, tajā skaitā piemiņas brīži, gājieni, koncerti, ziedu nolikšana. Šajā dienā pie ēkām jāizkar valsts karogs sēru noformējumā. Jēkabpilī, pirmdien, 25. martā plkst. 12.00 Rīgas ielā pie pieminekļa represiju upuriem līdzās Krustpils luterāņu dievnamam notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis.  Jēkabpilieši aicināti nolikt ziedus un svecītes pie pieminekļa.

Atstājiet komentāru