2024.gada 26. aprīlis

Alīna, Rūsiņš, Sandris

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 21.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties:Eiroparlamenta vēlēšanās sola asu cīņu; Kādas ir zāļu cenas Latvijā salīdzinot ar Lietuvu? un Kādu laiku brīvdienās prognozē sinoptiķi?

Šodien noslēdzas kandidātu sarakstu iesniegšana Eiropas Parlamenta vēlēšanās. Sarunā ar laikrakstu Diena Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS valdes loceklis Arnis Kaktiņš  norāda, ka pētot līdz šim iesniegtos partiju vai apvienību kandidātu sarakstus, redzams, ka cīņa par vēlētāju vietām būs sīvāka nekā iepriekš un daudz kas būs atkarīgs no kandidātu individuālajām aktivitātēm vēlēšanu mērķu sasniegšanā. Ļoti pamanāma ir daudzu pazīstamu cilvēku kandidēšana, kas varētu vairāk uzrunāt un piesaistīt vēlētājus. Kaktiņš piebilst, ka vēlēšanās gaidāmas vairākas intrigas un viena no lielākajām būs, kā veiksies KPV LV, kas pēdējā laikā piedzīvojusi ļoti strauju popularitātes kritumu. 

Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Andris Ozols kategoriski noraida ekonomikas ministra Ralfa Nemiro teikto par aģentūras darbinieku iesaisti Eiropas Savienības fondu izkrāpšanas lietā. Ozols norāda, ka aģentūras darbinieki šajā lietā ir iesaistīta tikai tādā mērā, ka atklājuši iespējamo Eiropas Savienības fondu līdzekļu krāpšanu un aģentūra par to ziņojusi Valsts policijai. Tikmēr Nemiro no Latvijas Televīzijas raidījumā “Viens pret vienu” paustā  neatkāpjas, skaidrojot, ka iesaistīšanās varēja būt, piemēram, arī kā lieciniekiem.

Jau ziņots, ka Valsts policija aizturējusi piecas personas, kuras tur aizdomās par 4 miljonu eiro izkrāpšanu no Eiropas Savienības Reģionālās attīstības fonda. Latvijas Televīzijas rīcībā esošā informācija liecina, ka tas saistīts ar pievadķēžu ražošanas rūpnīcu “Ditton Chain”.  Latvijas telrevīzijai izdevies sazināties ar “Ditton” pievadķēžu rūpnīcu, kurā, nesniedzot plašākus komentārus, apstiprināja, ka uzņēmumā veikta kratīšana.

Turpinām ziņas

Lielbritānijai būs jāpiedalās Eiropas Parlamenta vēlēšanās, ja Brexit tiks atlikts pēc 23.maija, atzinusi Eiropas Komisija, brīdinot, ka pretējā gadījumā Eiropas Savienība tiks pakļauta «nopietniem tiesiskiem un politiskiem riskiem». Tas attiecas arī uz Brexit atlikšanu līdz 30.jūnijam, ko lūgusi Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja, liecina iekšējais Eiropas Komisijas dokuments, kas nonācis aģentūra DPA rīcībā. Kā ziņots, Meja vakar pavēstīja parlamentā, ka vēstulē Eiropadomes prezidentam Donaldam Tuskam informējusi viņu, ka Londona vēlas atlikt 29.martā paredzēto izstāšanos no ES līdz 30.jūnijam.

Salīdzinot ar Lietuvu, Latvija 75% zāļu ir vienādas vai zemākas cenas, bet 25% - augstākas,norāda bijusī veselības ministre, tagad saeimas deputāte Anda čakša. Bieži izskan arguments, ka Latvijā ir lielākas zāļu cenas nekā kaimiņvalstīs, tomēr bijusī veselības ministre norāda, ka tas nav precīzi, jo Igaunijā medikamentu cenas ir augstākas, bet, salīdzinot ar Lietuvu, Latvijā 75% zāļu cenas ir tādas pašas vai pat zemākas. 

Un vēl


Brīvdienās laiks Latvijā kļūs krietni pavasarīgāks, bet nākamās nedēļas sākumā atkal kļūs aukstāks un snigs, liecina jaunākās sinoptiķu prognozes. Gaisa temperatūra naktīs lielākoties būs 0..+5 grādu robežās, vietām austrumos sestdienas rītā kādu grādu zem nulles, savukārt dienās temperatūra sasniegs +5..+10 grādus, vietām valsts dienvidu un centrālajā daļā, piektdien un sestdien gaiss var iesilt līdz +11..+13 grādiem.  Svētdien sāks pūst stiprs ziemeļrietumu vējš, piekrastē tuvu 20 metriem sekundē. Pie mums atkal ieplūdīs aukstāks gaiss, temperatūra dienā jau vairs nesasniegs +10 grādu atzīmi, bet nākamās nedēļas sākumā naktīs atgriezīsies sals, snigs, turklāt daudzviet no jauna var izveidoties neliela sniega kārtiņa.

Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Aprīlī notiks ikgadējās Jēkabpils novada pašvaldības darbinieku tikšanās ar pagastu iedzīvotājiem.
Sanāksmju sākumā novada lauku attīstības konsultante sniegs aktuālo informāciju lauksaimniekiem un uzņēmējiem. Ar novada aktualitātēm, plānotajiem darbiem pagastos un šī gada budžetu iepazīstinās novada domes priekšsēdētājs un pašvaldības izpilddirektors. Sanāksmēs piedalīsies arī pagastu pārvaldnieki, deputāti un, iespēju robežās, citi speciālisti. Tiks sniegtas atbildes uz iedzīvotāju jautājumiem. Par sanāksmju vietām un laikiem var uzzināt pašvaldības mājaslapā. 

Arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība rīko biznesa ideju konkursu uzņēmējdarbības atbalstam “Atbalsts uzņēmējdarbībai Jēkabpils novadā 2019”. Konkursa mērķis ir veicināt uzņēmējdarbības vides, kas nav saistīta ar tradicionālo lauksaimniecību un mežsaimniecību, attīstību novadā, sekmēt darbavietu radīšanu, jaunu preču un pakalpojumu veidošanu, sekmēt jaunu uzņēmumu veidošanos Jēkabpils novadā. Konkursa pirmo trīs vietu ieguvēji savu biznesa ideju realizācijai saņems līdzfinansējumu: 1.vieta – līdz 3000 euro, 2.vieta – līdz 2000 euro, 3.vieta – līdz 1000 euro. Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir līdz  29. martam.

Latvijas Ģeotelpiskās informācijas aģentūras darbinieki no marta līdz decembrim veic topogrāfisko karšu mērogā 1:10000 un mērogā 1:50000 sagatavošanu Jēkabpils novada teritorijai, tas nozīmē – veic teritorijas apsekošanu dabā. Saskaņā ar Ģeotelpiskās informācijas likuma 9. panta pirmo daļu, nekustamā īpašuma īpašnieks, tiesiskais valdītājs vai lietotājs neierobežo ģeodēzisko un kartogrāfisko darbu veikšanu savā īpašumā esošajā vai pārvaldāmajā teritorijā. Aģentūras darbiniekiem ir darba apliecības, kuras nepieciešamības gadījumā var uzrādīt. Pārvietošanās notiek tikai ar Nacionālo bruņoto spēku automašīnām, kuras var atpazīt pēc valsts reģistrācijas numura zīmēm, kas sākas ar burtiem LA. Lauka apsekošanas darbi var skart jebkuru vietu novada teritorijā.

Turpinām ziņas

Arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība atkārtoti vērsās pie „Latvijas Valsts ceļiem” un Satiksmes ministrijas, lai panāktu ceļu stāvokļa uzlabošanu uz Jēkabpils novada valsts autoceļiem. Ir saņemta  atbildes vēstule, kurā teikts, ka „Latvijas Valsts ceļi” ir izskatījusi Jēkabpils novada pašvaldības iesniegumu par valsts autoceļiem Ilūkste-Bebrene-Birži posmā kno 32otrā līdz 51majam kilometram  un Jēkabpils‑Dignāja‑Ilūkste posmā no 20tā līdz 40tajam kilometram. Latvijas valsts ceļi informē, ka  vietējā autoceļā Jēkabpils‑Dignāja‑Ilūkste posma divkārtu virsmas apstrādes ieklāšanas darbi ir iekļauti valsts autoceļu tīklā veicamo darbu programmās 2019.-2021. gadam.  Šī autoceļa posma sakārtošanas darbu veikšanas laiks būs atkarīgs no autoceļu nozarei pieejamā ikgadējā finansējuma apjoma. 


Jēkabpils novada vēlēšanu komisija no 20. marta līdz 5. aprīlim noteikusi vēlēšanu iecirkņu komisiju locekļu kandidātu pieteikšanos darbam Eiropas Parlamenta vēlēšanās 2019, kas notiks 25. maijā. Jēkabpils novadā ir septiņi vēlēšanu iecirkņi, kas atrodas katrā pagastā. Katrā no tiem vēlēšanu komisija strādās septiņu locekļu sastāvā. Tiesības izvirzīt un pieteikt savus pārstāvjus iecirkņa komisijā ir reģistrētajām politiskajām partijām vai reģistrētu politisko partiju apvienībām; ne mazāk kā desmit vēlētājiem, kā arī Jēkabpils novada vēlēšanu komisijas locekļiem.
Katra politiskā partija vai politisko partiju apvienība, vēlētāju grupa vai novada vēlēšanu komisijas loceklis katrā iecirknī drīkst izvirzīt un pieteikt ne vairāk kā septiņus kandidātus. 

Jēkabpils novada pašvaldība līdz 5. aprīļa plkst. 12.00 izsludina iepirkumu uz vides objekta izveidošanu Zasas muižas parkā. Objektam jāveicina Zasas muižas parka vizuālā identitāte, atpazīstamība un pieejamība, tam jārespektē parka vēsture, jābūt laikmetīgam, vizuāli izteiksmīgam, oriģinālam un inovatīvam. Vides objekta izveidošana un uzstādīšana jāveic līdz 20. jūnijam.  Paredzamā līgumcena: līdz 8 tūkstoši eiro. 

Un vēl par pasākumiem

22. martā pulksten 13.00 Kalna bibliotēkā notiks informatīvs pasākums „Jaunumi mūsu dārziem”. Dārzkopji un visi interesenti varēs tikties ar SIA „Sedumi” pārstāvi Agnesi Vilcāni, kura pastāstīs par jaunumiem dārzeņu un puķu sēklu klāstā, arī par stādiem, tajā skaitā par jaunajām peoniju šķirnēm un jaunumiem kartupeļu šķirnēs. Pasākuma dalībnieki saņems informāciju par augu piebarošanu, to kopšanas knifiņiem, minerālmēsliem un citiem dārzkopjus interesējošiem jautājumiem.

22. martā pulksten 13.00 Kalna bibliotēkā notiks informatīvs pasākums „Jaunumi mūsu dārziem”. Dārzkopji un visi interesenti varēs tikties ar SIA „Sedumi” pārstāvi Agnesi Vilcāni, kura pastāstīs par jaunumiem dārzeņu un puķu sēklu klāstā, arī par stādiem, tajā skaitā par jaunajām peoniju šķirnēm un jaunumiem kartupeļu šķirnēs. Pasākuma dalībnieki saņems informāciju par augu piebarošanu, to kopšanas knifiņiem, minerālmēsliem un citiem dārzkopjus interesējošiem jautājumiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
radio1 ziņās klausieties: Saeima CVK vadītājas amatā apstiprina Kristīni Bērziņu; Mazo algu saņēmēji nodokļu parādu drīkstēs samaksāt līdz 2020. gada 1. decembrim; un Interese par politiskajiem notikumiem Latvijā sasniegusi vēsturiski zemāko līmeni; 

Saeima Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājas amatā apstiprināja Kristīni Bērziņu, kura līdz šim pildījusi CVK Informācijas nodaļas vadītājas pienākumus. Bērziņas kandidatūru atbalstīja 53 deputāti, bet pret balsoja 32 parlamentārieši. Līdzšinējā CVK vadītāja Arņa Cimdara kandidatūru atbalstīja 29 deputāti, bet pret balsoja 56 parlamentārieši. Septiņas vēlēšanu zīmes bija nederīgas. Bērziņu CVK vadītāja amatam izvirzīja koalīcijas partijas, bet Cimdaru - opozīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti. Bērziņa CVK vadītājas pienākums sāks pildīt piektdien, 22.martā.

Latvija pretnabadzības politikas jomā uz Eiropas fona ir trešā nabadzīgākā un atstumtākā valsts, jo pēdējos gados krasi palielinājusies plaisa starp nabadzīgajiem un bagātajiem Latvijas iedzīvotājiem, norāda Eiropas Pretnabadzības tīkla "EAPN-Latvia" valdes priekšsēdētāja Laila Balga. Šodien Rīgā norisinās Eiropas Pretnabadzības tīkla Eiropas Savienības Sociālās iekļaušanas stratēģiju grupas starptautiskā konference, kuras laikā tiek pārrunāti visi aktuālie jautājumi par pretnabadzības politikas īstenošanu Latvijā. Uz jautājumu, kādi ir secinājumi pašai organizācijai, Balga atbild, ka pretnabadzības politika Latvijā nav īstenota un kopš 2012.gada, kad Eiropas Komisija ar rekomendācijām aicināja pievērts uzmanību šiem jautājumiem, neviena Latvijas valdība šiem jautājumiem nav veltījusi īpašu uzmanību.

Saeima ceturtdien, 21. martā, galīgajā lasījumā kā steidzamus pieņēma grozījumus iedzīvotāju ienākumu nodokļa likumā, kas noteic, ka 2018. un 2019. gada ienākumu deklarācijā aprēķināto nodokļa piemaksu varēs samaksāt līdz 2020. gada 1. decembrim. Nodokļa nomaksas termiņa pagarinājums attieksies uz tiem maksātājiem, kuriem nodokļa piemaksa veidojas no diferencētā neapliekamā minimuma izmaiņām, tajā skaitā mazo algu un arī autoratlīdzību saņēmējiem, ja šīs personas negūst cita veida ienākumus, piemēram, no saimnieciskās darbības.

Turpinām ziņas

Vērtējot uzņēmumu maksāto nodokļu apjomu, 55,6% uzņēmēju un uzņēmumu vadītāju ir norādījuši, ka tas ir krietni par augstu, 36,5% – mazliet par augstu, savukārt 7,2% atbildējuši, ka nodokļu apjoms ir tik, cik vajag, liecina Turības Biznesa indekss. Salīdzinot atbildes ar uzņēmēju pausto 2018.gadā, redzams, ka nedaudz, taču neapmierinātība pieaug. Ja pērn nodokļu apjomu uzņēmēji vērtēja ar kopējo indeksu -48,4, tad šogad indekss ir -50,3.

No rītdienas – 22. marta - skolēni var apmeklēt Imanta Ziedoņa fonda “Viegli” radīto “Ziedoņa klasi”, tā piedāvā alternatīvas mācību stundas skolēniem par Ziedoņa pasakām. “Ziedoņa klases” formāts ir izlaušanās istabas. Klase sadalīta trīs atsevišķās pasakās, iznākot no istabām, jāizpilda viens uzdevums visiem kopā. Apmeklējot izlaušanās istabu, jāliek lietā ne tikai loģika, jālasa arī Imanta ziedoņa pasakas. Imanta Ziedoņa pasakas Suns, Funs un vējš, Pasaka par Pogu un  Kroko un dīls ir izlaušanās spēles galvenās varones.

Un vēl

Interese par politiskajiem notikumiem Latvijas iedzīvotāju vidū sasniegusi rekordzemu līmeni, liecina pētījumu aģentūras SKDS veiktās aptaujas dati. Šogad februārī iedzīvotājiem ticis lūgts izteikt savu attieksmi par apgalvojumu: "Regulāri sekoju līdzi politiskajiem notikumiem valstī". Minētajam apgalvojumam kopumā piekrita 44% respondentu - 16% aptaujāto tam piekrita pilnībā, savukārt vēl 28% tam drīzāk piekrita. Taču vairāk nekā puse respondentu atzina, ka politiskajiem notikumiem valstī viņi regulāri neseko līdzi. Šogad fiksētais rezultāts ir augstākais novērojumu vēsturē, 2017.gada rādītāju pārsniedzot par 4 procentpunktiem.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī notiks piemiņas pasākums komunistiskā genocīda upuriem; Mūsdienu mākslas galerija atklāj jauno sezonu; un 31.martā notiks pāreja uz vasaras laiku.

Jēkabpilī, 25. martā  plkst. 12.00 pie pieminekļa represiju upuriem notiks komunistiskā genocīda upuru piemiņas brīdis.  Jēkabpilieši aicināti nolikt ziedus un svecītes pie pieminekļa. Jau ziņots, ka komunistiskā genocīda upurus Latvijā piemin divas reizes gadā – 25. martā un 14. jūnijā, kad no mājām un dzimtenes svešumā tika aizvesti daudzi tūkstoši latviešu. 1949. gada 25. martā notika visplašākā Latvijas iedzīvotāju izsūtīšana uz Sibīriju un citiem attāliem Padomju Savienības reģioniem, uz Sibīriju deportēja aptuveni 44 tūkstoši cilvēku – ģimenes ar bērniem un sirmgalvjiem.

29.martā Rēzeknes novada pašvaldības telpās norisināsies reģionālā profesionālās un augstākās izglītības iestāžu izstāde "Izglītība un karjera". Izstāde piedāvā 8.-12.klašu skolēniem un citiem interesentiem kopā ar skolu pārstāvjiem iepazīties un uzzināt vairāk par profesionālās un augstākās izglītības iespējām, satikties ar uzņēmējiem, kā arī izvēlēties iespējamo nākotnes profesiju un mācību vietu. Izstādē jauniešus gaidīs profesionālās un augstākās izglītības iestādes no visas Latvijas, tajā skaitā arī Jēkabpils Agrobiznesa koledžas Barkavas struktūrvienība. Izstādē paredzēta arī apvienības "Latgaļīšu reps" uzstāšanās. Izglītības iespēju izstādi Rēzeknē rīko Uzņēmēju biedrība.

No 25. līdz 29.martam visā Latvijā norisināsies desmitā Latvijas informācijas un komunikācijas tehnoloģijas asociācijas rīkotā "Digitālā nedēļa", kuras mērķis ir aicināt sabiedrību izmantot tehnoloģijas un e-pakalpojumus, vienlaikus uzlabojot savas prasmes, lai  pielāgotos jaunajām situācijām darba tirgū. Tādēļ katru gadu īpaša uzmanība pievērsta norisēm reģionos, mudinot cilvēkus izmantot dažādas bezmaksas iespējas savu e-prasmju uzlabošanai. Pašlaik interneta vietnē "eprasmes.lv" pieejami testi, konkursi un aptaujas e-prasmju novērtēšanai un pārbaudei. Arī par reģionu aktivitātēm "Digitālajā nedēļā" var uzzināt interneta vietnē "eprasmes.lv" un interaktīvajā pasākumu portālā "kurp.es".


Turpinām ziņas


Līvānos 23.martā ar fotogrāfu Gata Vanaga un Harija Dainas Liepiņa izstādi “DEFORMA” 2019.gada sezonu atklās Mūsdienu mākslas galerija. Izstādes atklāšana un tikšanās ar māksliniekiem notiks 23.martā pl.17:00 galerijas izstāžu zālē.  “DEFORMA” ir divu fotogrāfu Gata Vanaga un Harija Dainas Liepiņa kopizstāde, Vanaga un Liepiņa darbos ir ainaviskas abstrakcijas un vispārinājumus. Tradicionālos žanra rāmjus autori paplašinājuši, eksperimentējot – Gatis Vanags ar multiekspozīcijas paņēmieniem, bet Harijs Daina Liepiņš ar kustīgu kameru. Savos meklējums ārpus reālistiska ainavu tēlojuma, autori saglabā dabas realitātes atveidus, tādejādi reālais un deformētais veido jaunas, pārsteidzošas vīzijas par Latvijas ainavā ieraudzīto. Izstāde Mūsdienu mākslas galerijā būs apskatāma līdz 27.aprīlim. 

Krustpils novada pašvaldība izsludina konkursu “Lēciens biznesā”. Projektu konkurss “Lēciens biznesā” ir atbalsts komercdarbības uzsākšanai vai attīstībai 2019. gadā novadā. Konkursa projektu pieteikumi jāiesniedz personīgi vai nosūtot pa pastu Krustpils novada pašvaldībā uz e-pastu novads@krustpils.lv līdz 30.aprīlim.  Ar konkursa nolikumu un iesniedzamo dokumentu veidlapām var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 


Un vēl

Eiropas Parlamenta Transporta un tūrisma komiteja nolēmusi, ka sezonālā laika maiņas Eiropas Savienībā tiks atceltas 2021.gadā un dalībvalstis var pašas izvēlēties starp ziemas un vasaras laiku. Atzīts, ka laika maiņas ieviešana nenesa gaidītos rezultātus, piemēram, elektroenerģijas ietaupīšanu. Tā vietā saņemti nopietni brīdinājumi no ārstiem par riskiem veselībai, ko izraisījusi laika maiņa divreiz gadā. Pēc Eiropas Komisijas pasūtījuma veiktajā interneta aptaujā pagājušajā gadā 80% respondentu norādīja, ka atbalsta atteikšanos no laika maiņas. Eiropas parlamenta Transporta un tūrisma komiteja norāda, ka Eiropas Savienības dalībvalstīm līdz 2020.gada aprīlim jāinformē Eiropas komisiju par savu izvēli. 

Jau ziņots, ka 31. martā pulksten trijos naktī no sestdienas uz svētdienu notiks pāreja uz vasaras laiku, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu uz priekšu. Savukārt pāreja atpakaļ no vasaras laika notiks 27. oktobrī  pulksten četros naktī no sestdienas uz svētdienu, pulksteņa rādītājus pagriežot vienu stundu atpakaļ.

Atstājiet komentāru