2024.gada 19. aprīlis

Fanija, Vēsma

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 18.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā februārī bijusi augstāka gada inflācija nekā Eiropas savienībā; Tiesa “Dogo” lietā lemj par labu veterinārārstiem; un Šodnedēļ sāksies astronomiskais pavasaris.

Latvijā šogad februārī bijusi augstāka gada inflācija jeb vispārējais cenu kāpums nekā Eiropas Savienībā un eirozonā vidēji, liecina publiskotie "Eurostat" dati. Gada inflācija Latvijā februārī bijusi 2,8%. Vēl lielāks cenu kāpums nekā Latvijā februārī bijis vien Rumānijā (4%) un Ungārijā (3,2%). Latvijā februārī salīdzinājumā ar janvāri patēriņa cenas pieauga par 0,1%, bet kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā tās palielinājās par 0,2%.

Pēc dažām nedēļām Rīgā durvis apmeklētājiem vērs tirdzniecības centrs „Akropole” – viens no lielākajiem pēdējo gadu būvobjektiem Latvijā. Kopējās investīcijas bijušās Kuzņecova porcelāna un fajansa rūpnīcas teritorijas pārveidē sasniedz teju 180 miljonus eiro. Durvis apmeklētājiem tirdzniecības centrs vērs aprīļa sākumā. Bez jau ierastajiem veikaliem un restorāniem tajā atradīsies arī daudzzāļu kinoteātris. Tāpat tirdzniecības centrā augu gadu darbosies slidotava, šeit atradīsies izklaides centri, bērnu laukumi un paplašinātas ēdināšanas zonas. „Akropoles” teritorijā atradīsies arī deviņus stāvus liela biroju ēka.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja vakar brīdinājusi parlamentu, ka gadījumā, ja tas neatbalstīs viņas "Breksita" vienošanos līdz ceturtdien gaidāmajam Eiropas Savienības samitam, pastāv iespēja, ka Apvienotā Karaliste neizstāsies no Eiropas savienības "vēl daudzus mēnešus vai pat vispār nekad". Ja "Breksita" atlikšanas dēļ Lielbritānijai gandrīz trīs gadus pēc referenduma par izstāšanos no Eiropas Savienības nāktos vēl piedalīties Eiropas Parlamenta vēlēšanās", tas būtu vērtējams kā "acīmredzams parlamenta politiskās neveiksmes simbols", uzsvērusi Meja.

Turpinām ziņas

Informējot sabiedrību par "Dogo" saistību ar pēkšņo suņu saslimšanu, kurā dzīvniekiem paplašinājās barības vads, vetārsti ir rīkojušies profesionāli. Tā, noraidot suņu barības ražotāja “Tukuma straume” prasību par pusmiljona eiro kompensācijas piedzīšanu no veterinārārstiem. Tiesa secināja, ka vetārsti rīkojušies atbildīgi un atbilstoši likumam, informējot par "Dogo" saistību ar suņu pēkšņo slimību. Veterinārārsti cer, ka ar šo spriedumu lieta beigsies. Tikmēr “Tukuma straume" vēl nav izlēmusi, vai spriedumu pārsūdzēs. Uzņēmums uzskata, ka tiesa piemērojusi pārāk šauru konkrētā ģeogrāfiskā tirgus definēšanu.

Zemgales rajona tiesa Jēkabpilī piespriedusi vienu mēnesi ilgu ieslodzījumu kādam vīrietim, kurš "Narvesen" veikalā nozaga sešus žurnālus, no kuriem vairāki bija pornogrāfiska rakstura, norādīts publiski pieejamajā anonimizētajā spriedumā. Tajā rakstīts, ka vīrietis pērn martā iegājis "Narvesen" veikalā, kurā no plauktiem paņēmis sešus žurnālus par kopējo vērtību vairāk nekā 23 eiro un pametis veikala telpas. Starp vīrieša nozagtajiem žurnāliem bijuši arī tādi žurnāli kā "Žirafe" un "Erotic Film". Savukārt pērn oktobrī Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šim vīrietim kādā citā kriminālprocesā bija piemērojusi brīvība atņemšanu uz diviem gadiem un vienu mēnesi. Tādēļ mēnesi ilgā brīvības atņemšana tiks pieskaitīta šim soda termiņam.

Un vēl

Šonedēļ sāksies astronomiskais pavasaris, kad diena kļūs garāka par nakti. Saskaņā ar astronomu sniegto informāciju jau šodien diena un nakts būs vienāda garuma. Katru nākamo dienu saules spīdēšanas ilgums pieaugs par nepilnām piecām minūtēm. Līdz 21.jūnijā dienas garums sasniegs maksimumu - 17 stundas, 52 minūtes un 20 sekundes. Tad būs saulgrieži un sāksies astronomiskā vasara, kas turpināsies līdz 23.septembrim, kad iestāsies astronomiskais rudens. Pavasara ekvinokcija ir laika moments, kad Saules diska centrs šķērso debess ekvatoru un nonāk debess ziemeļu puslodē. Šogad tas būs trešdien, 20.martā plkst.23.58. Saskaņā ar tautas tradīcijām pavasara ekvinokciju atzīmē kā Lielo dienu, jo diena kļūst lielāka par nakti.

Jau ziņots, ka saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra apkopoto informāciju meteoroloģiskais pavasaris šogad Latvijā iestājās neparasti agri - jau februāra pirmajā pusē. Latvijā tas ir laika periods starp ziemu un vasaru, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra vidēji ir augstāka par nulli un zemāka par +15 grādiem. Solārais pavasaris, kas atkarīgs no saules spīdēšanas ilguma jeb dienas garuma, sākās februāra sākumā, bet kalendārais pavasaris - 1.martā.

Radio1 Novadu ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā iesniegts SIA “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi” jaunais ūdenssaimniecības pakalpojumu tarifa projekts. Nepieciešamību to pārskatīt rosinājusi komisija. Paredzēts, ka tarifs ūdenssaimniecības pakalpojumiem varētu pieaugt par 5,43 procentiem, bet kanalizācijas pakalpojumiem — par 20,14 procentiem. Pļaviņa novada iedzīvotāji ar piedāvātajām tarifa izmaiņas var uzzināt uzņēmumā “Pļaviņu Komunālie pakalpojumi”, kā arī iesniegt savus priekšlikumus rakstveidā vai elektroniski. Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija rīkos arī sapulci iedzīvotājiem par šo jautājumu. Jaunais tarifs varētu stāties spēkā no 1. jūlija.

SIA "Madonas siltums" turpmāk siltumenerģijas pakalpojumus nodrošinās arī Aronas, Barkavas un Sarkaņu pagastu teritorijās, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas publicētā informācija. Darbības zonas paplašināšana ir saistīta ar "Madonas siltums" lūgumu veikt grozījumus esošajā licencē. Uzņēmuma rīcībā ir tehniskais nodrošinājums, lai sniegtu sabiedrisko pakalpojumu siltumenerģijas pārvadē un sadalē Sarkaņu pagasta Biksēres ciemā, Aronas pagasta Kusas ciemā un Barkavas pagasta Barkavas ciemā. Siltumenerģija tiks piegādāta iedzīvotājiem, pašvaldības iestādēm un juridiskām personām.

Kokneses dome nolēmusi slēgt bērnudārzus vasarā. Šāds lēmums pieņemts sskaņā ar Kokneses novada domes pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāju iesniegumiem un tajos paustajiem priekšlikumiem par darba organizēšanu vasaras mēnešos un finanšu līdzekļu lietderīgu izmantošanu. Pirmsskolas izglītības iestāde “Gundega” Koknesē būs slēgta no 17. jūnija līdz 19. jūlijam. Šajā laikā bērnus varēs vest uz bērnudārzā “Bitīte” Bebru pagastā. Savukārt “Bitīte” būs slēgta no 22. jūlija līdz 25. augustam, un “Bitītes” audzēkņus šajā laikā var pieteikt bērnudārzā “Gundegā”.

Turpinām ziņas

Iepriekšējo gadu nelabvēlīgo laika apstākļu ietekmes dēļ šogad varētu pieaugt cenas augļkoku stādiem, kā arī tūjām un kadiķiem. tā,prognozē stādu audzētāji. Viņi norāda, ka 2017.gadā slapjuma dēļ daudziem Latvijas stādu audzētājiem izslīka vai cieta jaunie stādījumi, un sausums 2018.gadā daudz spēcīgāk negatīvi ietekmēja cietušo augu dzīvotspēju nekā ierastos apstākļos, it īpaši augļu kokus. Arī salīdzinoši liels īpatsvars jauno dekoratīvo stādu cieta no saules un sausuma. Tādēļ to cenas varētu celties - jo dārgāks izejmateriāls jeb tas, no kā tālāk audzē stādus, jo vairāk paaugstinās stādu audzētāju izmaksas.


Pirmo reizi Krustpils novads 11. maijā organizē lielo tirdziņu, kas norisināsies Kūku pagasta brīvdabas estrādē “M”ardadzis” Zīlānos. Piedalīties tirdziņā aicināti tirgotāji no visas Latvijas. Pasākuma organizatori norāda, ka tirdzniecības vieta atrodas līdzās Jēkabpils - Rēzekne šosejai, ērti atrodama un sasniedzama, tāpēc cer gan uz tirgotāju, gan pircēju atsaucību. Plašāka informācija par pasākumu atrodama Krustpils novada mājaslapā.

Un vēl

Latvijā turpina atgriezties gājputni. Pagājušās nedēļas nogalē Ķekavas novadā manīta peļkājīte, liecina informācija portālā "Latvijasputni.lv". Savukārt Salaspils novadā, Dārziņu attekā, novērota viena mērkaziņa, bet Rīgā pie Zemkopības ministrijas ēkas, manīta viena baltā cielava. Tie ir pirmie pavasara migrantu novērojumi abām putnu sugām. Pagājušās nedēļas vidū Engures novada Lapmežciemā, pie Starpiņupītes, manīti 50 līdz 60 lielie baltie gārņi, kas ir liels to skaits vienkopus pavasarī. Tāpat arī Ķekavas novadā novēroti 40 sila cīruļi. Savukārt Sēlijā, tajā skaitā Jēkabpilī un apkārtējos novados manīti vairāki zosu un arī dzērvju kāši lidojam virzienā uz Teiču purvu.

Radio1 ziņas pulksten 12.00-13.00-14.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdības vadītājs atzīst, ka bez reformām var nākties domāt par nodokļu celšanu; Tiešraides kamerās var vērot pirmos putnu pārus; un Nokrišņu daudzums jau pārsniedzis marta normu, taču mitrs laiks turpināsies.

Virknē jomu ir jāveic reformas, lai ieņēmumu palielināšanai nebūtu jāceļ nodokļi, šodien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēdē atzina Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV). Saeimas komisija šodien sāka darbu pie 2019.gada budžeta. Atklājot diskusijas, premjers atgādināja, ka šis būs tā dēvētais tehniskais budžets jeb iepriekšējās valdības sagatavots budžets.

Pirmajā Medijpratības nedēļā, kas Latvijā un visā Eiropā šogad norit no šodienas līdz svētdienai, 24.martam, sabiedrības un jo īpaši bērnu, jauniešu medijpratības prasmju uzlabošanai tiek organizēti deviņi dažādi pasākumi. Šodien Rīgā Eiropas savienības mājā norisinās radošā nodarbība skolēniem – «Zeme ir plakana!» Nodarbības mērķis ir pilnveidot skolēnu izpratni par informāciju: kā tā rodas, kā un kāpēc tiek izplatīta, kas ir ticama, faktos balstīta informācija, kā informācija ietekmē tās saņēmējus. Nodarbībā skolēni veidos paši savas Ziņas! Tiks izmantotas populārākās manipulācijas tehnikas un apgūta to saskatīšana mediju ziņās.

Spēcīgu lietusgāžu izraisītos plūdos un dubļu lavīnās Indonēzijas Papua provinces kalnu ciematos bojāgājušo cilvēku skaits pieaudzis līdz 77, šodien paziņojušas amatpersonas. Iepriekš tika ziņots par 58 bojāgājušajiem.Kopumā 43 cilvēki pazuduši bez vēsts. Slimnīcās ar dažādiem savainojumiem, tajā skaitā lūzumiem un galvas traumām, nogādāti 74 cilvēki, ko glābējiem izdevies atrast zem dubļu masas un māju gruvešiem. Plūdos un zemes nogruvumos bojāti ceļi un tilti, traucēta elektroenerģijas piegāde, un tas nopietni apgrūtina glābšanas darbus. Glābšanas dienestu darbinieki, policisti un karavīri evakuējuši uz drošākām vietām vairāk nekā 4000 cilvēkus.

Turpinām ziņas

Brīvdienās Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta Zemgales reģiona brigāde saņēma 18 izsaukumus – astoņus uz ugunsgrēku dzēšanu, astoņus uz glābšanas darbiem, bet vēl divi izsaukumi bija maldinājumi. Sestdienas vakarā gklābšanas dienests saņēma informāciju, ka uz autoceļa Rīga – Daugavpils Pļaviņu novadā ir noticis ceļu satiksmes negadījums. Ierodoties notikuma vietā, ugunsdzēsēji glābēji konstatēja, ka smagā automašīna ar puspiekabi ir apgāzusies uz sāniem. Tās vadītājs no automašīnas bija izkļuvis pirms ugunsdzēsēju glābēju ierašanās. No degvielas bākas noplūda apmēram 202 litri degvielas, kas tika savākta, izmantojot absorbentu.

Latvijas mežos atgriežas putni, un tiešraides kamerās var vērot jau pirmos veiksmīgos putnu pārus. Piemēram, jūras ērgļu pāra ligzdā jau redzamas trīs izdētas olas. Ornitologi aicina piedalīties putnu vērošanā, iesūtot gājputnu fotogrāfijas. Iecerēts, ka jau aprīļa sākumā būs uzstādītas visas paredzētās video kameras. Interneta portāla “dabasdati.lv” uzturētāji aicina cilvēkus ne tikai vērot tiešraižu kameras, bet brīvajā laikā arī pašiem kļūt par pētniekiem. Ikviens var reģistrēties portālā un ziņot par sugām, kuras nepazīst. Pagājušajā gadā skatītāji tiešraidēm pieslēdzās vairāk nekā trīs ar pusi miljons reižu.

Un vēl

Šonedēļ laiku mūsu reģionā turpinās noteikt aktīvi cikloni, tādēļ nokrišņiem bagāts, bieži vējains laiks turpināsies, liecina prognozes. Līdz trešdienai bieži gaidāms gan lietus, gan slapjš sniegs. Daudzviet zeme īslaicaigi atkal var nosnigt balta. Gaisa temperatūra nedēļas pirmajā pusē dienās būs +2..+7 grādu robežās, bet naktis kļūs aukstākas, trešdienas rītā lielākajā valsts daļā būs neliels sals. Ceturtdien laika apstākļi uzlabosies un tā, visticamāk, būs vienīgā šīs nedēļas diena, kas visā Latvijā paies bez nokrišņiem, gaisa temperatūra paaugstināsies līdz +5..+10 grādiem. Arī piektdiena būs pavasarīga, taču vietām līs, savukārt brīvdienās mūsu reģionu skars kārtējais ciklons, kura ietekmē gaidāms brāzmains ziemeļrietumu vējš, atkal kļūs vēsāks un gaidāmi nokrišņi.

Marts līdz šim bijis nokrišņiem bagāts - līdz 18. martam nokrišņu daudzums visā Latvijā jau sasniedzis visa mēneša normu, bet visvairāk lijis un snidzis Vidzemes rietumos - Siguldas apkaimē nokrišņu daudzums pārsniedzis 70 litrus uz kvadrātmetru, kas ir gandrīz divkārtīga mēneša norma.


Radio1 ziņas puksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijas pašvaldību savienība apšauba, ka teritoriālo reformu izdosies pabeigt līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām; Pasaules dzejas dienā pasažieru vilciena vagonos lasīs dzeju; un Filipīnās izskalota vaļa vēderā atrasti 40 kilogrami plastmasas.

Pašvaldību teritoriālo reformu var neizdoties īstenot līdz nākamajām pašvaldību vēlēšanām, jo valdību veidojošajai koalīcijai nav skaidrības par vairākiem jautājumiem, kam var būt izšķiroša ietekme uz reformas veiksmi vai izgāšanos, šādu viedokli aģentūrai LETA pauda Latvijas Pašvaldību savienības pārstāve Gunta Klismeta. Skaidrības neesot jautājumā par to, vai tiks veidoti administratīvie reģioni ar pašvaldībām, jo līdz šim neizdodoties līdzsvarot Rīgas un pārējo reģionu attīstību. Neatbildēts esot jautājums, vai novadu veidošanas kritērijiem nebūtu jāņem vērā atšķirīgi sociāli ekonomiskās attīstības modeļi dažāda rakstura teritorijām. Tāpat neesot skaidrs, kā tiks nodrošināti ieguldījumi ceļu infrastruktūrā un sabiedriskajā transportā, kas izpalika iepriekšējās reformas īstenošanas gaitā.

Ņemot vērā problēmas finanšu sektorā, tuvāko gadu laikā būs jāstrādā pie radikālas valsts tēla maiņas, uzsver ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs. Viņš skaidro, ka pēdējo gadu laikā gan finanšu sektora problēmu dēļ, gan citu jautājumu dēļ būs daudz vairāk jāinvestē, lai parādītu citiem, ka Latvija savas problēmas novērtē, atrisina un spēj darīt vairāk.

Turpinām ziņas

Krustpils novada Kūku pagastā reģistrētais mežizstrādes un kokapstrādes uzņēmums SIA "DLLA" pagājušajā gadā būtiski palielinājis apgrozījumu un peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Meža izstrādes un palešu ražošanas uzņēmuma apgrozījums 2018.gadā sasniedzis 6,998 miljonus eiro, kas ir par 28% vairāk nekā 5,508 miljoni eiro vēl pirms gada. "DLLA" vadība norāda, ka šāds apgrozījuma pieaugums ir lielākais jebkad sasniegtais. Savukārt komersanta peļņa ir vairāk nekā dubultojusies - 2017.gadā tā bijusi 213 tūkstoši 386 eiro, bet pagājušajā gadā sasniegusi 578 tūkstoši 585 eiro. Uzņēmuma galvenais ieņēmumu avots ir palešu realizācija. Viens no būtiskākajiem ieguldījumiem, ko "DLLA" plāno veikt šogad, ir jauna kokvedēja iegāde. Paredzēta arī apkures sistēmas nomaiņa, kā arī citu iekārtu iegāde.


Pasaules dzejas dienā 24. martā notiks īpaša radošās grupas “Dzejas Rupors” dalībnieku performance “Dzejas Rupors.LIVE /// Saiet Sliedēs” “Pasažieru vilciens” lasītavas vagonā. Imanta Ziedoņa muzeja iniciētā vilciena lasītava “Ceļā ar grāmatu” aties no Rīgas centrālās stacijas plkst. 12.30 uz Siguldu un plkst. 14.02 atpakaļ uz Rīgu. Programmā paredzēta ne tikai “Dzejas Rupora” autoru dzejas lasījumi, bet arī autoru sirdīm tuvākie dižgaru darbi. Lokomotīves vadītāja lomā iejutīsies dzejnieks Dainis Deigelis.

Jau ziņots, lai mudinātu cilvēkus lasīt vilcienā un laiku ceļā pavadīt saturīgi, Imanta Ziedoņa muzeja bibliotēka projektā “Ceļā ar grāmatu” sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku un “Pasažieru vilciens” dīzeļvilciena sastāvā atklājusi pirmo lasītavu. Ar trīs grāmatu plauktiem un vairākiem desmitiem grāmatu aprīkotais vilciena sastāvs no 15. janvāra kursē visos dīzeļvilcienu maršrutos, dodot iespēju cilvēkiem visos Latvijas reģionos lasīt vilcienā.

Un vēl

Kāda Filipīnās izskalota beigta vaļa vēderā atrasti 40 kilogrami plastmasas, raidsabiedrībai BBC pastāstījuši pētnieki. Dzīvnieku skeletu muzeja "D'Bone Collector" darbinieki Kivjē knābjvali marta sākumā atrada kādā pilsētā Filipīnu dienvidos. Valis bija norijis 16 rīsu paciņas un vairākus iepirkuma maisiņus - darbinieki sola, ka pilns saraksts ar vaļa vēderā atrastajām plastmasas lietām tiks publicēts turpmāko dienu laikā. Jau ziņots, ka plastmasas piesārņojums vairākās Dienvidaustrumāzijas valstīs, tajā skaitā Filipīnās, ir ļoti izplatīta problēma. Pētījumos atklāts, ka Ķīna, Indonēzija, Filipīnas, Vjetnama un Taizeme saražo līdz 60% no plastmasas atkritumiem, kas nonāk okeānos.