2024.gada 24. aprīlis

Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 15.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00

Radio1 ziņās klausieties: Lielbritānijas parlaments atbalsta Mejas priekšlikumu par "Breksita" atlikšanu; Šogad Latvijā varētu būt vidēja vai pat laba graudu raža; un Zinātnieki aicina pagrabos fotogrāfēt odus.

Lielbritānijas parlaments vakar vakarā ar 210 balsu vairākumu atbalstījis Terēzas Mejas priekšlikumu par "Breksita" atlikšanu. Mejas priekšlikums, kas paredz līdz 20.martam sarīkot vēl vienu balsojumu par viņas panākto "Breksita" vienošanos, tika pieņemts ar 412 pret 210 balsīm. Vienlaikus britu parlamentārieši noraidīja ierosinājumu sarīkot atkārtotu referendumu. Atkārtota referenduma sarīkošanu atbalstīja tikai 85 deputāti.

Ārlietu ministrija norādījusi, ka Latvija būs gatava atbalstīt "Breksita" datuma pagarinājumu, ja būs skaidrs Lielbritānijas pamatojums, kāpēc un uz cik ilgu laiku tas tiek prasīts, kā arī, tiks ievērotas Eiropas Savienības līgumu saistības. Vienlaikus Ārlietu ministrija skaidroja, ka Latvijas lielākā prioritāte ir Latvijas pilsoņu tiesību nodrošināšana un aizsardzība, kā arī izvairīšanās no nesakārtotas Lielbritānijas izstāšanās no Eiropas Savienības.

Kraistčērčas pilsētā, Jaunzēlandē, šodien notikušas apšaudes divās mošejās, pavēstīja policijas komisārs Maiks Bušs, norādot, ka aizturēti četri cilvēki - trīs vīrieši un viena sieviete. Viņš nevarēja apstiprināt iepriekš medijos izskanējušās ziņas par nogalināto skaitu, vien atzina, ka tas ir liels. Komisārs piebilda, ka aizturot aizdomās turamos, policija izrādījusi lielu drosmi, jo pie transporta līdzekļiem, kas tika apturēti, bija piestiprināti vairāki pašdarināti spridzekļi. Pirtmās izskanējušās ziņas vietējos jaunzēlandes medijos liecina, ka nogalināti vismaz seši cilvēki.

Turpinām ziņas

Šonedēļ sākta Preiļu novada Bērnu un jauniešu sporta skolas stadiona pārbūve, kas izmaksās 783 tūkstoši 654 eiro. Nozīmīgākās pārmaiņas, kas skars stadionu būvdarbu pirmajā kārtā, ir lietus kanalizācijas un elektrotīklu sistēmu izbūve, esošā žoga fragmentāra un stadiona nožogojuma pārbūve, nedzīvojamās ēkas Sporta ielā 1a demontāža, mūsdienīga un standartiem atbilstoša gumijas seguma ieklāšana un skrejceļa nožogojuma-barjeras izbūve. Plānots, ka modernizētais stadions apmeklētājiem tiks atvērts jūnija izskaņā.

Latvijas graudkopji šogad varētu ievākt vidēju vai pat labu graudu kopraža, ja vien neuznāks nozarei nelabvēlīgi laika apstākļi, vakar pasākumā "Saimnieku brokastis" sacīja lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības "VAKS" valdes priekšsēdētājs Indulis Jansons. Viņš norādīja, ka pērn laika apstākļu ziņā Latvijā pārspēti karstuma un sausuma rekordi, līdz ar to nozarei neizdevās ievākt plānoto ražas apmēru. Taču Latvijā pagājušā gada rudenī iesēts daudz ziemāju un šī brīža prognozes liecina, ka šis gads nozarei būs labs.

Un vēl

Kā zināms šogad par gada kukaini nominēts malārijas ods. Lai to tuvāk pētītu zinātnieki aicina iedzīvotājus savos pagrabos fotografēt odus un sūtīt attēlus uz vietni dabasdati.lv. Līdzšinējie novērojumi liecina, ka 78 procentos mūsu pagrabos pārziemo malārijas odi, protams, sastopams arī parastais ods un dzēlējods. Zinātnieki norāda, ka iedzīvotājiem par to, ka vairumā ir tieši malārijas odi, nevajadzētu satraukties, jo šie kukaiņi infekciju pārnēsā tikai tādā gadījumā, ja ir bijuši kontaktā infekcijas avotu, bet kā zināms jau ilgu laiku Latvijā nav konstatēta šī slimība. Tātad, ja dodaties uz pagrabu pēc ievārījuma, marinētiem gurķiem vai dārzeņiem, neaizmirstat paķert līdzi fotoaparātu un fotografēt pagraba iemītniekus.

Radio1 Riebiņu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

19. februārī Riebiņu novada domes sēdē tika apstiprināts 2019. gada budžets. Riebiņu novada pamatbudžeta ieņēmumu kopējais apjoms 2019. gadā plānots 7 miljoni 495 tūkstoši eiro, tajā skaitā pamatbudžeta ieņēmumi – 6 miljoni 945 tūkstoši 470 eiro, atlikums uz šī gada 1.janvāri – 549 tūkstoši 530 eiro; speciālā budžeta ieņēmumi – 309 tūkstoši 188, atlikums uz gada sākumu – 123 tūkstoši 193 eiro. Pamatbudžeta izdevumi 2019. gadā plānoti 7 miljoni 495 tūkstoši eiro apjomā, speciālā budžeta izdevumi – 432 tūkstoši 381 eiro.

Vislielāko īpatsvaru 2019. gada izdevumos veido ekonomiskā darbība – 3 miljoni 40 tūkstoši 475 jeb 40,6%, otro lielāko izdevumu pozīciju veido “Izglītība” – 1 miljons 448 tūkstoši 373 eiro jeb 19,3% no izdevumiem. Šogad turpinās darbu visas novada izglītības iestādes. EUR 996 671 jeb 13,3% no kopējiem pamatbudžeta izdevumiem ir paredzēti pašvaldības darbības nodrošināšanai, finanšu vadībai, klientu apkalpošanai un savstarpējie norēķini ar citām pašvaldībām par izglītības un kultūras pakalpojumiem.

Teritoriju un mājokļu apsaimniekošanai plānoti 549 tūkstoši 154 eiro jeb 7,3% no pamatbudžeta izdevumiem. Atpūtai, kultūrai un sportam 2019. gada budžetā ir paredzēti 518 tūkstoši 382 jeb 6,9%. Sociālajai aizsardzībai 2019. gadā tiks tērēti 7,2% no domes pamatbudžeta jeb 536 tūkstoši 945 eiro, no kuriem sociālajiem pabalstiem ir atvēlēti 70 tūkstoši eiro. Šogad Riebiņu novada domes līdzekļi tiks ieguldīti vairāku nozīmīgu projektu īstenošanā. Būtisks budžeta finansējums 2019. gadā ir novirzīts ceļu infrastruktūras sakārtošanai.

Plašāka informācija par šī gada Riebiņu novada budžetu būs atspoguļota pašvaldības informatīvā izdevuma „Riebiņu novada ziņas” aprīļa numurā.

Turpinām ziņas

Līdz ar pavasara šķīdoņa laika iestāšanos, pakāpeniski tiks ieviesti smagsvara autotransporta satiksmes ierobežojumi, uzstādot ceļa zīmes Nr. 312 „Masas ierobežojums 10 t” uz Riebiņu novada pašvaldības autoceļiem, provizoriski – no 2019. gada 11. marta. Sīkāka informācija par satiksmes ierobežojumiem pieejama pa tālr. 65324378.

Riebiņu novada domes sēdē tika pieņemts lēmums apstiprināt no šī gada Riebiņu novada pašvaldības izglītības iestāžu izmaksas uz vienu izglītojamo mēnesī pašvaldības izglītības iestādēs. Riebiņu bērnudārzā “Sprīdītis” savstarpējiem norēķiniem piemērojamās izmaksas uz vienu audzēkni mēnesī – 266 eiro; Dravnieku pamatskolā – 177 eiro; Galēnu pamatskolā – 151eiro; Sīļukalna pamatskolā – 282 eiro; Rušonas pamatskolā – 133 eiro un Riebiņu vidusskolā – 76 eiro.

Strauji tuvojas lielākā pavasara sakoptības akcija – Lielā Talka, kas visā valsts teritorijā šogad norisināsies 27. aprīlī, tāpēc pašvaldība aicina iedzīvotājus aktīvi sniegt savus priekšlikumus par talkošanas vietām Riebiņu novadā. Informāciju lūdz iesniegt līdz 1. aprīlim Lielās Talkas koordinatoram Riebiņu novadā Rolandam Naglim, sniedzot priekšlikumus iesniegumu formā pagastu teritoriālajās pārvaldēs vai novada domē. Pieteikumus var sūtīt arī uz epastu rolands.naglis@riebini.lv.

Un vēl par kultūras pasākumiem

Riebiņu centrālajā bibliotēkā visu martu skatāmas izstādes: “Pavasara ziedos” – Leontīnas Paldiņas radošie darbi, Ilzes Grigules atklātņu kolekcija “Kumeliņi, kumeliņi…”, novadpētniecības izstāde “Pavasaris Riebiņos” un “Latviešu teātra un kino aktrises”.

Galēnu kultūras namā 16. martā plkst. 19.00 filmas “Klases salidojums” demonstrēšana. Ieejas maksa – 3 eiro.

Rušonas kultūras namā 25. martā plkst. 14.00 atceres pasākums pie Aglonas stacijas piemiņas akmens represētajiem.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00

Radio1 ziņās klausieties: Valsts vides dienesta vadītāja amatam uz otro kārtu virza 12 pretendentus; Administratīvi teritoriālajā reformā viens no kritērijiem pašvaldību izmēra noteikšanai varētu būt bērnu skaits; un Latviju starptautiskajā konkursā "Eirovīzijas koris" pārstāvēs koris "Maska".

Valsts vides dienesta ģenerāldirektora atlases komisija nolēma uz konkursa otro kārtu virzīt piecus no 12 pretendentiem. Pirmajā kārtā komisija vērtēja pretendentu atbilstību izvirzītajām izglītības un profesionālās pieredzes prasībām. Valsts vides dienesta ģenerāldirektora amata konkursa otrajā kārtā pretendenti skaidros savu motivāciju ieņemt šo amatu un prezentēs savu vīziju par iestādes un valsts pārvaldes nākotni. Pretendenti, kas tiks izvirzīti uz konkursa trešo kārtu, demonstrēs savas vadības prasmes kompetenču intervijās.

Nākamajā Eiropas Savienības finanšu plānošanas periodā no 2021. līdz 2027.gadam prioritāri jāturpina atbalstīt ieguldījumus bioloģisko saimniecību un pārstrādes attīstībā, kā arī jāstiprina bioloģisko lauksaimnieku zināšanas, tā tiekoties ar šīs nozares lauksaimniekiem uzsvēris zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. Pēc ministra teiktā, neraugoties uz bioloģisko lauksaimnieku skaita un to apsaimniekotās platības pieaugumu Latvijā, tālākā bioloģisko produktu pārstrādē nonāk tikai daļa no visas saražotās bioloģiskās produkcijas un šī situācija jāmaina. Statikas dati liecina, ka pērn Latvijā bija 4 tūkstoši 170 uzņēmumu, kas nodarbojās ar bioloģisko lauksaimniecību.

Bankas pagājušajā gadā nopelnījušas 289,267 miljonus eiro, liecina Finanšu un kapitāla tirgus komisijas publicētā informācija par Latvijas banku darbības rezultātiem. Banku peļņa pērn augusi par 22,5%, jo 2017.gadā bankas nopelnīja 236,101 miljonu eiro. Banku sektora kopējais aktīvu apmērs pagājušā gada beigās sasniedza 22,59 miljardus eiro. Savukārt kopējais banku kredītportfelis pagājušā gada beigās bija 19,7 miljardi eiro. Kredītportfelis, salīdzinot ar 2017.gadu, palielinājies par 36,4%.

Kļuvis zināms, ka Kraistčērčas pilsētā, Jaunzēlandē, šodien apšaudēs divās mošejās lūgšanu laikā nogalināti 40 cilvēki. Jaunzēlandes premjerministre Džasinda Ārderna paziņojusi, ka notikušo var raksturot tikai kā teroraktu, kurš ticis labi izplānots. Ārderna notikušo raksturoja kā "vienu no Jaunzēlandes drūmākajām dienām". Austrālijas premjerministrs Skots Morisons paziņoja, ka šāvējs vienā no mošejām bijis labējā spārna ekstrēmists ar Austrālijas pilsonību. Jau ziņots, ka policija aizturējusi četrus aizdomās turamos - trīs vīriešus un vienu sievieti. Sakarā ar notikušo Jaunzēlandē drošības draudu līmenis paaugstināts līdz "augstam".

Turpinām ziņas

Administratīvi teritoriālajā reformā viens no kritērijiem pašvaldību izmēra noteikšanai varētu būt bērnu skaits – vai tas ir pietiekams, lai izveidotu pilnvērtīgu vidusskolu, intervijā Latvijas Radio atklāja vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce . Viņš skaidroja, ka pašlaik ministrija strādā pie kritērijiem optimālai pašvaldību struktūras izveidei. Iepriekš Pūce atklāja, ka, lai izveidotu vidusskolu ar vismaz divām paralēlklasēm, pietiekams skolēnu skaits šobrīd ir vien 38 pašvaldību vidusskolās. Ministrs arī atzina, ka būs pašvaldības, kuras būs jāapvieno, jo pašlaik daļa vietvaru nespēj izpildīt savas funkcijas. Viņš arī norādīja, ka, efektīvāk izmantojot pašvaldības līdzekļus administratīviem izdevumiem, varēs vairāk naudas atvēlēt citām funkcijām, piemēram, ceļiem.

Latvijas Riepu apsaimniekošanas asociācijas iniciatīvā "Riepa ar rītdienu" piedalās 111 tirdzniecības vietas, kurās bez maksas var nodot transportlīdzekļu vecās riepas, iegādājoties jaunas. Gada sākumā iniciatīvai ir pievienojies arī uzņēmums "Inter Cars Latvija", Latvijas reģionos izvietojot piecus riepu nodošanas konteinerus. Tādējādi arī mazākām tirdzniecības vietām, kas sadarbojas ar šo uzņēmumu, ir radīta iespēja atbildīgi apsaimniekot nolietotās riepas. Konteineri pieejami arī Jēkabpilī.

Un vēl

Februārī Latvijas Televīzijas starptautiskajā konkursā "Eirovīzijas koris" Latviju pārstāvēs Babītes novada jauktais koris "Maska". Starptautiskā konkursa žūrijas pārstāvis, diriģents Kaspars Ādamsons atzīmēja, ka kora "Maska" izpildījumā kustības un to sinhronais izpildījums piešķir priekšnesumam rituālisku noslēpumainību, savukārt tautiskā dziedāšanas maniere ļauj klausītajam novērtēt latvisko tradīciju spēku mūzikā.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00

Radio1 ziņās klausieties: Jēkabpilī pārdevēja nepilngadīgajam pārdod cigaretes; Krustpils pilī skatāma ceļojošā izstāde “Sarkanbaltsarkanā Latvijas karoga stāsti”; un Ko liecinu sinoptiķu jaunākās prognozes par laiku brīvdienās un nākamajā nedēļā.

Visi valdību veidojošo partiju pārstāvji atbalsta virzību uz vienu veselības aprūpes pakalpojumu grozu, šodien pēc koalīcijas Attīstības komitejas sanāksmes sacīja veselības ministre Ilze Viņķele. Pēc viņas paustā, būtībā konceptuāli atbalstīta arī ideja par viena veida pievienošanos valsts veselības apdrošināšanai. Viņa uzskata, ka šāda pieeja ir taisnīgāka, jo tā ir progresīvāka, proti, fiksēts maksājums kā patlaban 250 eiro apmērā šogad cilvēkiem ar zemiem ienākumiem ir daudz smagāka nasta, nekā procentpunkts no pašnodarbinātā veiktajām iemaksām. Turklāt Viņķele pārliecināta, ka šāda pieeja ir daudz vieglāk administrējama, kā arī tiek nodrošināta vienāda pieeja visiem.

Paaugstinoties gaisa temperatūrai, kūstoša sniega un lietus ietekmē, daudzviet uz grants autoceļiem braukšanas apstākļi pasliktinās, tie pārmitrinās un zaudē nestspēju, kā rezultātā veidojas bedres un iesēdumi, tāpēc ir sākti remontdarbi uz šiem ceļiem. Lai uzlabotu grants ceļu caurbraucamību, Latvijas autoceļu uzturētājs ir veicis seguma iesēdumu un bedru remontdarbus vairāk kā 3 tūkstoši kubikmetru apjomā, kā arī greiderēšanu vairāk nekā 2 tūkstoši 600 km apjomā. Autoceļu uzturētājs aicina autovadītājus informēt par ceļu stāvokli valsts autoceļu posmos, zvanot uz diennakts bezmaksas informatīvo tālruni 8000 5555.

Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes Jēkabpils iecirkņa policijas darbinieki, rīkoja kārtējo reidu vairākos veikalos, ar mērķi, vai nepilngadīgām personām netiek pārdots alkohols, cigaretes un enerģijas dzērieni. Veicot kontrolpirkumus, tikai vienāno Jēkabpils veikaliem konstatēja pārkāpumu. Reida laikā, 14.martā, Jēkabpils iecirkņa Kārtības policijas nodaļas policisti pārbaudīja sešas tirdzniecības vietas Jēkabpilī. Vienā no tirdzniecības vietām, kontrolpirkuma laikā, pārdevēja nepilngadīgai personai pārdeva cigaretes. Par minēto pārkāpumu, policisti uzsāka administratīvo lietvedību. Policija atgādina, ka par alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu pārdošanu nepilngadīgām personām, tiek piemērots naudas sods – pārdevējam no 280 līdz 350 eiro, bet juridiskām personām no 700 līdz 1400 eiro. Policija aicina arī iedzīvotājus būt vērīgiem un nekavējoties ziņot par pamanītiem likumpārkāpumiem, zvanot pa tālruni 110.

Turpinām ziņas

Rīt, 16.martā – Leģionāru atceres dienā, jau 14 reizi braucienu uz Rīgu un pēc tam piemiņas pasākumu Krustpils novadā organizē Gundars Kalve. Sarunā ar Radio1 viņš sacīja, ka izbraukšana uz Rīgu ir rīt pulksten 7 no rīta no Vecpilsētas laukuma Jēkabpilī, braukt gribētājus ap pulksten 7.10 uzņems arī pieturā pie Krustpils pils. Aicināti piedalīties visi interesenti. Paredzēts, ka brauciena dalībnieki Rīgā Svētā Jāņa baznīcā piedalīsies šai dienai veltītajā dievkalpojumā, pēc tam dosies gājienā līdz Brīvības piemineklim, kur noliks ziedus.Vēlāk dosies uz Lesteni. Pēc tam atgriezīsies Krustpils novadā, kur pulksten septiņos vakarā Kūku pagasta estrādē “Mārdadzis” tiks iekurts ugunskurs leģionāru piemiņai, bet pulksten pusastoņos vakarā notiks leģionāru piemiņas pasākums Zīlānu kultūras namā.

Līdz 31. martam Krustpils pils Marmora zālē apskatāma Cēsu vēstures un mākslas muzeja ceļojošā izstāde “Sarkanbaltsarkanā Latvijas karoga stāsti”. Par Latvijas karoga dzimteni uzskatām Cēsis, jo 13. gadsimtā Atskaņu hronikā parādās ziņa par cēsnieku sarkanbaltsarkano karogu. Cēsu vēstures un mākslas muzejs sagatavojis izstādi, kurā detalizēti aplūkots, kā no 13. gs. Atskaņu hronikā minētā cēsnieku sarkanbaltsarkanā karoga idejiskā prototipa tika izveidots latviešu tautas un Latvijas Valsts karogs. Izstādes autors ir vēstures zinātnieks Tālis Pumpuriņš.

Un vēl

Nākamnedēļ Latvijā paaugstināsies atmosfēras spiediens, tādēļ debesis biežāk skaidrosies un nokrišņu kļūs mazāk, vēsta pašreizējā "Global Forecast System" prognoze. Sestdien laikapstākļus noteiks jauns ciklons, tā ietekmē gaidāms apmācies laiks un lietus, vietām arī slapjš sniegs. Vējš pārsvarā būs lēns, gaisa temperatūra saglabāsies esošajā līmenī. Svētdien no rietumiem tuvosies kārtējais ciklons, tā ietekme visvairāk būs jūtama nākamās nedēļas sākumā, kad gaidāmi ne tikai nokrišņi, bet arī spēcīgs vējš. Nākamnedēļ Eiropas lielākajā daļā pastiprināsies anticiklons. Arī Latvija nonāks tā ietekmē. Gaisa temperatūra vēsākajās naktīs noslīdēs dažus grādus zem nulles, bet siltākajās dienās nedēļas otrajā pusē tā var pakāpties virs +10 grādiem.