2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 8.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Valdībai iesniegts likumprojekts par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu; Lauksaimniecībā saasinās ar darbaspēku saistītās problēmas; un Daži interesanti fakti par Latvijas sievietēm, svinot starptautisko sieviešu dienu.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs trešdien aizturētajam uzņēmuma "Rīgas karte" valdes loceklim, no amata atstādinātajam pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" darbiniekam Aleksandram Brandavam kā drošības līdzekli piemērojis 200 tūkstoši eiro lielu drošības naudu. Jau vēstīts, ka trešdienas vakarā KNAB paziņoja, ka ir sācis kriminālprocesu par valsts un privāto akcionāru kopuzņēmuma SIA "Rīgas karte" amatpersonas izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā.


Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izvērtēšanai valdībai iesniegusi likumprojektu par administratīvi teritoriālās reformas turpināšanu. Likumprojekta anotācijā teikts, ka tā mērķis ir turpināt 1998.gadā iesākto teritoriālo reformu, un līdz 2021.gadam izveidot ekonomiski attīstīties spējīgas administratīvās teritorijas ar vietējām pašvaldībām, kas spēj nodrošināt likumos tām noteikto autonomo funkciju izpildi salīdzināmā kvalitātē un pieejamībā, sniedzot kvalitatīvus pakalpojumus iedzīvotājiem par samērīgām izmaksām.


Tikai dažas dienas atlikušas līdz balsojumiem britu parlamentā, kas izšķirs “Brexit” nākotni. Brisele aicina Londonu šodien nākt klajā ar „pieņemamām” idejām, lai rastu izeju no strupceļa sarunās par problēmjautājumiem izstāšanās līgumā. Nākamotrdien britu parlaments atkal balsos par iepriekš noraidīto Mejas “Brexit” plānu. Ja to noraidīs vēlreiz, varēs balsot par “Brexit” bez vienošanās vai izstāšanās datuma atlikšanu.  Lielākā problēma ir Īrijas un Ziemeļīrijas robežas pagaidu risinājums. Tāpēc ir bažas, ka pagaidu risinājums būs mūžīgs, un tas nozīmētu, ka Lielbritānija var uz ilgu laiku palikt Eiropas Muitas savienībā. Patlaban Brisele atsakās jebko mainīt ilgajās sarunās panāktajā izstāšanās vienošanās tekstā. 


Turpinām ziņas


Tuvojoties sezonai, lauksaimniecībā saasinās ar darbaspēku saistītās problēmas, norāda Zemnieku Saeimas valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš. Viņš informē, ka šodien notiks "Zemnieku saeimas" kongress-konference, kurā piedalīsies arī zemkopības ministrs Kaspars Gerhards, lai kopā ar lauksaimniekiem diskutētu arī par darbaspēka nodrošinājumu reģionos. Diskusijā plānots vērtēt, ko lauksaimniekiem un valstij darīt, lai nodarbinātību reģionos stabilizētu.


Šonedēļ Latvijā turpina atgriezties gājputni, liecina informācija portālā "Latvijasputni.lv". 6.martā Krievlaukos manīti trīs dzeltenie tārtiņi kopā ar ķīvītēm un mājas strazdiem, bet Užavas lejteces laukos seši dzeltenie tārtiņi kopā ar ķīvītēm. Ventspils novadā 6.martā ir konstatētas apmēram 300 sniedzes vienā barā, kas ir samērā liels skaits šo putnu vienkopus pavasarī. Savukārt pirmdien, 4.martā novērota viena sarkanā klija migrācijā uz rietumiem Kalnišķos, Nīcas novadā. Savukārt Ķibju apkārtnē, Aizputes novadā uz vadiem konstatēta viena pļavu čipste, kas ir trešais agrākais pavasara migranta novērojums. Bet Viesītes novadā šonedēļ novērotas dzērves.


Un vēl

Šodien ir 8. marts – Starptautiskā sieviešu diena, kas tiek atzīmēta arī kā Sieviešu solidaritātes diena. Vēsturiski šī diena ir tikusi dažādi ideoloģiski interpretēta. Starptautisko Sieviešu dienu pirmoreiz svinēja 1911. gadā, bet Apvienoto Nāciju Organizācija (ANO) to atzina 1975. gadā. 
Mūsdienās šī ir diena, kad mēs svinam sieviešu sasniegumus izglītībā, karjerā, savas lomas un personības apzināšanā, vienlīdz saprotot, cik daudz darba vēl jāiegulda dzimumu līdztiesības un vienlīdzības jomā.

Daži fakti salīdzinājumā par sievietēm un vīriešiem Latvijā. 2018. gada sākumā Latvijā dzīvoja miljons 44 tūkstoši 738 sievietes un 889 tūkstoši 641 vīrietis. Sieviešu vidējais dzīves ilgums ir 79.6 gadi; vīriešiem – 69.8gadi. Sieviešu un vīriešu nodarbinātības rādītāji liecina, ka 2018. gadā bija nodarbināts 61,7 % sieviešu un 67, 7 % vīriešu vecumā no 15 līdz 74 gadiem. Latvijā augstākā izglītība ir 35,6% sieviešu un 22% vīriešu. Sieviešu īpatsvars Latvijas augstskolu absolventu vidū 2018. gadā bija 63,5%. Trešā daļa no visiem Latvijā esošajiem uzņēmumiem pieder sievietēm. 29% Latvijas sieviešu ieņem vadošus amatus.  



Līvānu novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00


Līvānu novada Vēlēšanu komisija noteikusi iecirkņa komisijas locekļu kandidātu pieteikšanās termiņu  25. maija Eiropas Parlamenta vēlēšanām no 11. marta līdz  5. aprīlim. Pieteikuma veidlapa atrodama Centrālās vēlēšanu komisijas mājaslapā: www.cvk.lv. Izvirzot kandidātus, jāievēro Republikas pilsētu un novadu vēlēšanu komisiju un Vēlēšanu iecirkņu komisiju likums un Centrālās vēlēšanu komisijas instrukcijas. Aizpildītos pieteikumus aicina iesniegt personīgi Līvānu novada Vēlēšanu komisijā.


Lauksaimniecības atbalsta dienesta Dienvidlatgales reģionālās lauksaimniecības pārvalde arī šogad rīkos vairākus sizglītojošus eminārus par 2019. gada Eiropas Savienības Tiešajiem maksājumiem, lauku atbalsta dienesta aktualitātēm. Tie notiks visos Līvānu novada pagastos.  Ar semināru darba kārtību un grafiku var iepazīties Līvānu novada pašvaldības mājaslapā.


Lai piedalītos ceļu satiksmē, arī pirms pavasara darbu uzsākšanas, traktortehnika un tās piekabes jāsagatavo un jāuzrāda ikgadējai tehniskajai apskatei.Tās laikā vadītājam jābūt līdzi derīgai atbilstošas kategorijas traktortehnikas vadītāja apliecībai, tehnikas reģistrācijas apliecībai un jābūt derīgai OCTA polisei, savukārt par saņemto pakalpojumu varēs norēķināties tikai ar maksājumu karti. Līvānu novada pašvaldības mājas lapā publicēti laiki un vietas, kur novadā notiks ikgadējās valsts tehniskās apskates skates.


Turpinām ziņas


Šonedēļ Jēkaba Graubiņa Līvānu Mūzikas un mākslas skolā notika Latgales mūzikas un mākslas skolu izglītības programmas Stīgu instrumentu spēle audzēkņu – solistu un ansambļu festivāls Pavasara stīgas 2019. Festivālu organizēja Staņislava Broka Daugavpils Mūzikas vidusskola ar mērķi popularizēt stīgu instrumentu spēli kā solo, tā arī ansambļos un orķestros, veicināt bērnu interesi par stīgu instrumentu spēli, kā arī nodrošināt reģiona mūzikas skolu pedagogu un audzēkņu sadarbību un pieredzes apmaiņu. Festivālā piedalījās audzēkņi no astoņām mūzikas skolām. Tālāko ceļu bija mērojuši festivāla dalībnieki no Ludzas, Balvu un Viļānu mūzikas skolām. Festivāla viesi noklausījās interesantos solistu un stīgu ansambļu priekšnesumus. Pasākums noslēdzās ar skaistu festivāla dalībnieku apvienotā kamerorķestra priekšnesumu.


Nākamnedēļ, 13.martā, pulksten trijos dienā tikšanos ciklā “MŪSĒJIE” Lasītāju klubiņā viesosies bijušais mediķis,  Līvānu novada domes deputāts,  tautfrontietis   un vienkārši aktīvs cilvēks – Valdis Anspaks. Saruna ar viņu būs par dzīvi,  kā to padarīt pilnvērtīgāku, kā izejot pelnītā atpūtā atrast sevi šai steidzīgajā pasaulē, par hobiju nozīmi personības attīstībā mūža otrajā pusē, par viņa dzīves skatījumu.  Viņa hobijs ir mūzika - Valdis pašmācības ceļā apguvis sintezatora spēli un iepriecinās pasākuma apmeklētājus ar muzikāliem priekšnesumiem.


Un vēl par kultūras un sporta pasākumiem 


Sestdien, 9. martā, 12.00 Līvānu 1.vsk. sporta zālē norisināsies Līvānu novada čempionāts spiešanā guļus bez ekipējuma, Latvijas kausa IV posms.  Ar nolikumu var iepazīties pašvaldības mājaslapā. 


Sestdien, 9. martā, 14.00 Līvānu novada Kultūras centrā Slāvu kultūras ansambļa “Uzori” rīkots koncerts “Pavasara melodija”. Ieeja bez maksas.

Sestdien, 9. martā, 22.00 Rožupes kultūras namā notiks Sieviešu dienai veltīta groziņballe kopā ar Aldi Kisi. Ieeja 5,00 EUR.


Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Eiropas Centrālā banka pazemina eirozonas izaugsmes prognozes; Jēkabpils mākslas skolā šodien būs tikšanās ar mākslinieci Gitu Palmu; un Kā 8.marta svētki ietekmē ziedu tirdzniecību.


Eiropas Centrālā banka pazeminājusi eirozonas valstu ekonomikas izaugsmes prognozes šim un nākamajam gadam. Finanšu institūcija arī turpinās ekonomikas stimulēšanas pasākumus.  Eksperti iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi šim gadam pazemināja no 1,7% līdz 1,1%. Savukārt nākamajā gadā pieaugums būs 1,6% jeb par procenta desmitdaļu mazāk, nekā prognozēts iepriekš. Eiropas Centrālās bankas padomes sēdē arī nolemts saglabāt galveno bāzes procentu likmi aizdevumiem nulles procentu līmenī un to nemainīt vismaz līdz šā gada beigām. Lai bankas varētu iegūt lētus aizdevumus un atdzīvināt gauso kreditēšanas tirgu eirozonā, no šā gada septembra līdz 2021. gada martam banka arī īstenos jaunu aizdevumu izsniegšanas kārtu. Pēc šiem paziņojumiem pasaulē strauji samazinājās biržu indeksi.  Samazinājās arī eiro vērtība pret ASV dolāru.

Plānots paplašināt to adoptētāju loku, kuri pēc bērna adopcijas var doties desmit dienu atvaļinājumā un par šo periodu no valsts saņemt paternitātes pabalstu. Tas būtu pieejams vienam no adoptētājiem, kura ģimene adoptējusi bērnu vecumā līdz 18 gadiem. Šādu iniciatīvu pirmajā lasījumā atbalstīja Saeima.

Latvijai stiprākās jomas digitālajā transformācija ir savienojamība, uzņēmējdarbības kultūra un IKT jaunuzņēmumi – šo jomu rezultāti ir virs vidējā Eiropas Savienības līmeņa, secināts Eiropas Komisijas 2019.gada ziņojumā. Digitālā transformācija Latvijā novērtēta sekmīgi, īpaši attīstās ar IT saistītie pakalpojumi, kas 2018.gadā ir ievērojami uzlabojušies. Eiropas Savienības valstu vidū Latvija ierindojas devītajā vietā digitālo publisko pakalpojumu jomā, savukārt uzņēmumu digitālo publisko pakalpojumu jomā – sestajā vietā. Ministrija norāda, ka progresu digitālo sabiedrisko pakalpojumu sfērā ir veicinājusi strauja e–pārvaldes pakalpojumu lietošana, kā arī atvērto datu pieejamība, kas nodrošina piekļuvi valsts pārvaldes datu kopām un metadatiem. Novērtējumā arī secināts, ka Latvija ierindojas augstā pozīcijā attiecībā uz piekļuvi valdības informācijai.

Turpinām ziņas

Jēkabpils Mākslas skolas zālē skatāma skolas absolventes Gitas Palmas gleznu izstāde „Līdzās”. Šodien pulksten piecos pēcpusdienā notiks tikšanās ar mākslinieci. Izstāde sniedz ieskatu mākslinieces Gitas Palmas iemīļotajās glezniecības tēmās – ainavu un transportlīdzekļu atspoguļošanu gleznās. Gleznotais transports tiek iekļauts gan ainaviskās kompozīcijās, gan tiek portretēts kā atsevišķs veselums. Izstādē redzamās gleznas ir gleznotas eļļas tehnikā uz kartoniem un audekliem. Māksliniece Gita Palma ir absolvējusi Jēkabpils Mākslas skolu, vēlāk Jaņa Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolu. Tālākajās studiju gaitās ir ieguvusi Bakalaura grādu „Mākslās”, un šobrīd iegūst Maģistra grādu Vizuālās mākslas pedagoģijā. 

Šodien pulksten sešos vakarā Jēkabpils tautas namā būs skatāms Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas un Norviļa Madonas mūzikas skolas kamerorķestru sadraudzības koncerts. Gatavojoties Kārļa Ferdinanda Amendas mūzikas svētkiem Talsos un kamerorķestru festivālam Rojā, Jēkabpils un Madonas kamerorķestri, to mākslinieciskais vadītājs un diriģents Mārtiņš Bergs aicina mūzikas mīļotājus, vecākus, draugus uz sadraudzības koncertu. Paredzēts, ka uz vienas skatuves satiksies teju 110 jaunie mūziķi. Koncertā šovakar piedalīsies arī solisti un kori.


Un vēl


Šogad pirms Starptautiskās sieviešu dienas ziedu pasūtījumu skaits ir līdzīgs kā citus gadus. Ziedu vairumtirgotāja "Zaļā bāze" valdes locekle Guna Pakalna informē, ka šogad klienti visvairāk iegādājas tradicionālos ziedus - tulpes un rozes. Vienlaikus Pakalna piebilda, ka apkopojums par ziedu daudzveidību un pieprasījumu būs redzams pēc 8.marta, jo līdz tam tirgotājs turpina pieņemt klientu pasūtījumus. Tikmēr ziedu veikala "Bloom" īpašnieks Āris Meilands informē, ka šogad tradicionālo ziedu klāstu papildina arī hiacintes un narcises, kā arī pieprasīti ir ne tikai grieztie ziedi, bet arī pušķi. Šogad sieviešu dienai klienti tērē no padsmitiem eiro līdz apmēram 200 eiro, kas ir līdzvērtīgi iepriekšējā gada tēriņiem. 



Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Saeimā sola nevilcināties ar 2019.gada budžeta izskatīšanu; deputātu kvotu šogad nebūs; Jēkabpilieši rīt svinēs masļeņicu un Tuvākajās dienās pazemināsies gaisa temperatūra, līs un snigs.


Saeima nevilcināsies ar 2019.gada budžeta izskatīšanu, tāpat tajā netiks paredzētas tā dēvētās deputātu kvotas, šodien, pēc 2019.gada budžeta portfeļa pieņemšanas, preses konferencē paziņoja Saeimas spīkere Ināra Mūrniece. Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītājs Mārtiņš Bondars (AP) uzsvēra, ka viņa vadītā komisija pie 2019.gada budžeta izskatīšanas ķersies klāt 18.martā un 19.martā, šim darbam veltot pilnu darba dienu. Komisijas vadītājs pauda cerību, ka tūlīt pēc 2019.gada budžeta pieņemšanas tiks sākts darbs pie 2020.gada budžeta izstrādes, kurā šī valdība varēs paredzēt savus prioritāros pasākumus.


Valsts policija aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju šonedēļ aizturējusi sešas personas. Divām personām tiesa piemērojusi drošības līdzekli – apcietinājumu.  Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbinieki 5. un 6. martā sadarbībā ar Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas un apkarošanas dienestu un Valsts ieņēmumu dienestu veica kriminālprocesuālās darbības vairākās Rīgas pilsētas adresēs, tajā skaitā kādā preču vairumtirdzniecības uzņēmumā, aizturot sešas personas. Likumsargi veica 18 kratīšanas, kā rezultātā izņemtas 11 automašīnas, to vidū arī luksus klases transportlīdzekļi, kā arī skaidra nauda, kuras apmērs pašlaik tiek skaidrots.


Atzīmējot Latvijas dalības NATO 15.gadadienu un Alianses 70.gadadienu, Ārlietu ministrija aicina jauniešus vecumā no 18 līdz 25 gadiem līdz 29.martam ministrijā pieteikties dalībai NATO samita simulācijas spēlē. Tā norisināsies 15.maijā, pamatā Ārlietu kinistrijas telpās, kā arī daļēji spēles scenāriju paredzēts izspēlēt Latvijas Nacionālo bruņoto spēku militārajā bāzē Ādažos. Spēlē katra komanda pārstāvēs vienu no NATO dalībvalstīm, un tām būs jāpanāk vienošanās par kopīga paziņojuma sagatavošanu, vienlaikus turpinot aizstāvēt savas valsts pozīciju konkrētajos politiskajos, militārajos, ekonomiskajos un sociālajos jautājumos.


Turpinām ziņas


Rīt, 9. martā plkst. 12.00 Jēkabpilī, Kena parkā estrādē jēkabpilieši un pilsētas viesi aicināti uz  slāvu tautas tradicionālajiem svētkiem “Masļeņica”, kuri simbolizē ziemas aizvadīšanu. Pasākuma laikā varēs baudīt pankūkas, kas ir šo svētku tradicionālais ēdiens. Ticējums vēsta, ka pankūkas, kas izceptas apaļas, simbolizē sauli un pavasara atnākšanu. Pasākumā varēs arī klausīties un skatīties krievu biedrības “Rodņik” priekšnesumus.


Arvien vairāk cilvēku svin Starptautisko sieviešu dienu, liecina pētījumu kompānijas "Kantar TNS" veiktās aptaujas dati. Aptuveni divas trešdaļas jeb 68% Latvijas iedzīvotāju vecumā no 18 līdz 60 gadiem šogad svin 8.martu jeb Starptautisko sieviešu dienu. Teju visas aptaujātās sievietes jeb 94% Latvijas sieviešu vecumā no 18 līdz 60 gadiem 8.martā priecātos par saņemtiem apsveikumiem, ziediem vai kādām citām dāvanām. Arī vairākums vīriešu jeb trīs no četriem Latvijas vīriešiem vecumā no 18 līdz 60 gadiem šogad 8.martā sveic sev kādu īpašu sievieti vai sievietes, dāvina ziedus vai kādas citas dāvanas.

Un vēl


Tuvākajās dienās Latvijā pazemināsies gaisa temperatūra, nākamās nedēļas pirmajā pusē gaidāms sals, prognozē "Global Forecast System". Sestdien pēc vētrainas nakts vējš nedaudz pierims. Naktī un no rīta daudzviet - it īpaši Ziemeļkurzemē un Vidzemē - snigs un puteņos, savukārt dienas otrajā pusē no valsts rietumiem virzīsies jauna nokrišņu zona, pārsvarā līs. Uzspīdot saulei, gaiss iesils līdz +2..+6 grādiem. Arī svētdien un pirmdien gaidāms lietus, sniegs un vēja brāzmas. Nākamās nedēļas pirmajā pusē gaisa temperatūra pārsvarā būs zem nulles, naktīs vietām noslīdot līdz -10 grādiem vai nedaudz zemāk. Mākoņu un nokrišņu kļūs mazāk, gaidāms tikai sniegs. Atbilstoši pašreizējai "Global Forecast System" prognozei nākamās nedēļas nogalē ieradīsies nākamais ciklons, ar brāzmainu dienvidu vēju ieplūdīs siltāks gaiss, gaidāms lietus un slapjš sniegs.

Atstājiet komentāru