2024.gada 29. marts

Agija, Aldonis

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.martā

Jēkabpils Radio1 ziņas 2019.gada 7.martā

Radio1 ziņas pulksten 9.00-10.00-12.00
Radio1 ziņās klausieties: Pašvaldību budžetiem no nodokļiem iepriekš plānoto 19,6% vietā novirzīs 19,4%; Atbalstīta Daugavas stadiona apbūves koncepcija; un Jēkabpils pilsētas pašvaldība uzsākusi velotrases izbūvi.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs aizdomās par kukuļošanu aizturējis partijas "Gods kalpot Rīgai" biedru, uzņēmuma "Rīgas karte" valdes locekli un pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" amatpersonu Aleksandru Brandavu. Birojs šonedēļ sācis kriminālprocesu par valsts un privāto akcionāru kopuzņēmuma SIA "Rīgas karte" amatpersonas izdarītiem, iespējams, noziedzīgiem nodarījumiem, proti, kukuļdošanu un starpniecību kukuļošanā. Krimināllietas materiāli satur ziņas par kukuļa nodošanu starpniekam tālākai nodošanai amatpersonām, lai tās, izmantojot savu dienesta stāvokli, izdarītu darbības kukuļa devēja interesēs. Krimināllietas izmeklēšana šobrīd ir sākuma stadijā. Detalizētāku informāciju par konkrēto kriminālprocesu KNAB pagaidām nesniedz.

Pašvaldību budžetiem no nodokļiem iepriekš plānoto 19,6% vietā novirzīs 19,4%. Vakar tika parakstīts Latvijas pašvaldību savienības un Ministru kabineta 2019.gada vienošanās un domstarpību protokols. Latvijas pašvaldību savienība atzina, ka šajā protokolā palikuši vairāki pašvaldībām būtiski jautājumi, par kuriem nav panākta vienošanās, tomēr par svarīgākajiem - nodokļu ieņēmumiem un aizdevumiem - vienošanās tomēr rasta. Kopumā mērķdotācijas pašvaldībām 2019.gadā veidos 364,64 miljonus eiro.

Veselības ministre Ilze Viņķele vakar tiekoties ar Latvijas lielo slimnīcu vadītājiem aicinājusi tos uz iespēju strauji piesaistīt lielu skaitu jaunu mediķu raudzīties objektīvi, jo šī problēma nav ātri atrisināma. Viens no Latvijas Slimnīcu biedrības priekšlikumiem bijis rezidentūras plānošanā augstāku prioritāti piešķirt ārstu specializācijām, kas sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību, piemēram, ķirurgs, anesteziologs, reanimatologs, internists un citām. Viņķele atzina, ka šis ir atbalstāms ierosinājums un šajā jautājumā būtu jāstrādā kopīgi ar universitātēm un Latvijas Ārstu biedrību. Kā pozitīvs piemērs ticis minēts ministrijas sagatavotais konceptuālais ziņojums "Par māsas profesijas turpmāko attīstību", kas vērsts uz māsas kompetences pilnveidošanu, nesadrumstalojot to pa vairākām pamatspecialitātēm, bet izveidojot pamatspecialitāti - vispārējās aprūpes māsa. 

Turpinām ziņas

Vārkavas novada Rožkalnu pagastā reģistrētā zemnieku saimniecība "Šņepstu Jaunāres" 2018.gadā teju trīskāršojusi savu peļņu, liecina "Firmas.lv" informācija. Pēdējos divus gadus saimniecība strādājusi ar peļņu, un pērn tā sasniegusi 304 tūkstoši 730 eiro. Peļņu nolemts atstāt nesadalītu. Zemnieku saimniecības apgrozījums palielinājies par 8%, sasniedzot 1,1 miljonu eiro. Šogad uzņēmuma vadība plāno veltīt darbu jaunu klientu piesaistīšanai, sniegto pakalpojumu apjoma palielināšanai. Plānota arī izmaksu un kredīta riska samazināšana. "Šņepstu Jaunāres" nodarbina 27 cilvēkus. Saimniecības galvenais darbības veids ir meža izstrāde, koksnes apstrāde, pārstrāde un lauksaimniecība.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde ir iepazinusies ar piedāvāto Daugavas stadiona apbūves attīstības priekšlikumu un virzījusi to izskatīšanai Rīgas vēsturiskā centra saglabāšanas un attīstības padomē, kura ir izlēmusi konceptuāli atbalstīt telpiskā zonējuma un attīstības vīzijas tālāko virzību. Daugavas stadiona apbūves attīstības koncepcijā ietverts visas kopējās teritorijas perspektīvais telpiskais apbūves risinājums, plānotā sportistu, publikas un transporta plūsma ikdienas, nelielu sporta pasākumu laikā, kā arī masu pasākumu norises laikā. Vienlaikus kopējā teritorijas attīstības koncepcijā ir risināts jautājums par teritorijas revitalizāciju un tās atvēršanu iespējami plašam apmeklētāju lokam.  Projekta kopējais finansējums ir 61,966 miljoni eiro.

Un vēl

Jēkabpils pilsētas pašvaldība uzsākusi velotrases  jeb tā dēvētā pump track izbūvi Filozofu ielā. Par darbu veikšanu Jēkabpils pilsētas pašvaldībā noslēgts līgums ar SIA “Jēkabpils pakalpojumi”, projekta plānotā realizācija paredzēta līdz 30.augustam. Tā būs speciāli konstruēta asfalta trase, kas sastāv no dažāda izmēra kalniņiem, virāžām un nelieliem tramplīniem. Izmantojot kalniņu sniegto paātrinājumu, braucēji spēj braukt neminot pedāļus. Trases plānojums veidots tā, lai visa teritorija būtu pārskatāma no jebkuras vietas un izslēgtu sadursmes riskus. Trase būs paredzēta – kalnu divriteņiem, bmx, skeitbordiem, skrejriteņiem, skrituļslidās, longbordiem. Trases kopējā platība paredzēta aptuveni 2 tūkstoši 450 m2. Tās izmaksas - 175 tūkstoši 400eiro ar PVN. 


Radio1 Jēkabpils novada ziņas pulksten 11.00 un 16.00

Arī šogad Jēkabpils novada pašvaldība rīko biznesa ideju konkursu uzņēmējdarbības atbalstam. Konkursa mērķis ir veicināt uzņēmējdarbības vides, kas nav saistīta ar tradicionālo lauksaimniecību un mežsaimniecību, attīstību novadā, sekmēt darbavietu radīšanu, jaunu preču un pakalpojumu veidošanu, sekmēt jaunu uzņēmumu veidošanos Jēkabpils novadā. Pašvaldības finansējums  šajā konkursā tiek piešķirts Jēkabpils novada uzņēmumiem, kas reģistrēti Uzņēmuma reģistrā, un fiziskām personām, kuras ir gatavas uzsākt uzņēmējdarbību, kā saimnieciskās darbības veicēji. Konkursa pirmo trīs vietu ieguvēji savu biznesa ideju realizācijai saņems līdzfinansējumu: 1.vieta – līdz 3000 eiro, 2.vieta – līdz 2000 eiro, 3.vieta – līdz 1000 eiro. Pieteikumu iesniegšanas termiņš līdz 29. martam, plkst. 14:30. Ar konkursa nolikumu var iepazīties pašvaldības mājaslapā.

Iestājoties grants autoceļiem nelabvēlīgiem laika apstākļiem – lietum un atkusnim, daudzviet novados uz grants autoceļiem ir iestājies šķīdonis. Pārmitrināts ceļa segums zaudēs nestspēju un braukšanas apstākļi pasliktināsies. Lai ierobežotu smagā transporta pārvietošanos un nepasliktinātu pašvaldības ceļu stāvokli, uz tiem daudzviet tiek izvietotas zīmes ar transporta masas ierobežojumiem. Par ierobežotajiem ceļa posmiem sīkāk var uzzināt Jēkabpils novada pagastu pārvaldēs. Mainoties laika apstākļiem, ceļa izmantošanu kravu pārvadājumiem jāsaskaņo ar attiecīgā pagasta pārvaldi. 

Savukārt transporta masas ierobežojumi uz valsts ceļiem, kas šķērso Jēkabpils novada teritoreiju,  tiek ieviesti un atcelti pēc katra konkrētā ceļa faktiskā stāvokļa un iespējamo bojājumu izvērtēšanas. Aktuālā informācija par ieviestajiem ierobežojumiem ir ievietota Latvijas valsts ceļi mājaslapā. Grants autoceļu uzturēšanas darbus šķīdoņa laikā nav iespējams veikt – uzbraucot ar smago tehniku uz pārmitrināta, nestspēju zaudējuša ceļa, tas tiks sabojāts vēl vairāk. Uzlabot grants ceļa stāvokli var tikai tad, kad tas ir apžuvis un atguvis nestspēju. Diennakts bezmaksas uzziņas par visu, kas attiecas tieši uz valsts autoceļu tīklu, ir pieejamas pa tālruni 8000 5555.

Turpinām ziņas

Latvijas simtgades gadā Jēkabpils Galvenajā bibliotēka sagatavoja grāmatu skati “Latvijas Simtgades grāmata Jēkabpils Galvenajā bibliotēkā”. Katru Latvijas valsts vēstures gadu pārstāvēja viena grāmata, kuru no bibliotēkas krājuma izvēlējās bibliotēkas darbinieces. Balsošanas rezultātā par grāmatu skates uzvarētāju kļuva 1932. gadā izdotais Latvju tautas dainu izdevums, aiz sevis atstājot “Latvju rakstus” (1935), Annas Sakses “Pasakas par ziediem” (1966), Raiņa “Ave, Sol!” (1918) un “Latviešu konversācijas vārdnīcu” (1927). Šomēnes grāmatu skates grāmatas skatāmas Jēkabpils novada Leimaņu bibliotēkā.

Zasas bērnudārzs  aicina vecākus pieteikt bērnus pirmsskolas un skolas gaitām 2019./2020.gadā. Zasas pirmsskolā gaida bērnus no no 1,5 gada vecuma un visus tos, kuriem jāuzsāk obligātā apmācība pirmsskolā no 5 gadu vecuma. Visi interesenti tiek gaidīti bērnudārzā jebkurā no darba dienām darba laikā pirmsskolas telpās Zasas pagasta pārvaldes ēkā, lai iepazītos un aprunātos un tad iesniegtu dokumentus Zasas vidusskolā kancelejā 2.stāvā no plkst. 9.00 – 16.00.

23. martā plkst. 10. Zasas vidusskolas sporta zālē norisināsies Jēkabpils novada 2019. gada atklātais volejbola turnīrs vīriešu komandām 6:6.  Maksimālais cilvēku skaits komandā - 8. Pieteikšanās līdz 22. martam pa tel. 28677242, vai rakstot uz epastu - baiba.cakure@jekabpilsnovads.lv

Un vēl par kultūras pasākumiem

8. martā plkst. 19.00 Dunavas kultūras namā norisināsies  tradicionālais pasākums “Ak sievietes, sievietes, sievietes… “. Koncertā piedalās Dunavas kultūras nama pašdarbības kolektīvi un viesmākslinieks Ainārs Bumbieris. Pēc koncerta – balle, spēlē Gundars.

8.martā plkst. 10.00 Zasas kultūras namā bērni aicināti uz Leļļu teātra “Tims” koncertprogramma “Šreks un Ēzelītis dejā lec…”.

 No 8.-28.martam  Zasas kultūras namā būs skatāma foto izstāde “Jēkabpils novada 100 sakoptākās vietas”.

Radio1 ziņas pulksten 13.00-14.00-15.00
Radio1 ziņās klausieties: Francijā ieviesīs jaunu nodokli lielajām interneta kompānijām; 4.maijā Jēkabpilī notiks nacionālo bruņoto spēku militārā parāde; un Rīt jēkabpiliešiem koncertēs Jēkabpils un Madonas kamerorķestri.

Iniciatīvu par automātisku pilsonības piešķiršanu Latvijā dzimušiem nepilsoņu bērniem Saeimā plānots iesniegt martā, pēc tikšanās ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis. Viņš norādīja, ka tiks sagatavots līdzīgs priekšlikums, kāds tika iesniegts iepriekšējai Saeimai, kā arī tiks precizēti pamatojumi, savukārt tad tā būs Saeimā pārstāvēto politisko partiju izšķiršanās, vai šo iniciatīvu atbalstīt. Kā vēstīts, Vējonis iepriekš skaidroja, ka iniciatīvu iesniegs atkārtoti, ar cerību, ka jaunais parlaments domās citādāk, uzsverot, ka ir jāpieliek punkts šim jautājumam.

Valsts ieņēmumu dienesta Nodokļu un muitas policijas pārvalde šī gada martā lūgusi uzsākt kriminālvajāšanu par aplokšņu algu izmaksu sabiedrībā pazīstamos ēdināšanas uzņēmumos. VID pagaidām neatklāj konkrēto uzņēmumu nosaukumus. Pirmstiesas izmeklēšanas laikā noskaidrots, ka ēdināšanas uzņēmumi saimnieciskās darbības laikā no 2017.gada aprīļa līdz 2017.gada decembrim grāmatvedības reģistros nav uzskaitījuši darba algas un ir neoficiāli izmaksājuši neuzskaitīto un neaprēķināto darba algu skaidrā naudā 26 uzņēmumos reģistrētajiem darbiniekiem. Tāpat noskaidrots, ka šie uzņēmumi nodokļu administrācijai sniedza nepatiesu informāciju saturošus dokumentus par darba algām. Tādējādi, nenomaksājot iedzīvotāju ienākuma nodokli un neveicot valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, valsts budžetam tika nodarīts kaitējums vairāk nekā 20 tūkstoši eiro apmērā.

Francijas varas iestādes gatavojas ieviest 3% nodokli ārvalstīs reģistrētajām interneta kompānijām, kas darbojas valstī. Amatpersonas norāda, ka tās gūst milzīgu peļņu no personu datiem, bet nedod labumu valsts iedzīvotājiem. Likumprojektu parlamentā varētu apstiprināt tuvāko mēnešu laikā, un jau šogad valsts varētu iegūt papildu 500 miljonus eiro. 

Turpinām ziņas

4.maijā, valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, Jēkabpilī notiks Nacionālo bruņoto spēku militārā parāde. Lai iepazīstinātu ar Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem arī tos iedzīvotājus, kuriem nav iespēju apmeklēt tradicionālo valsts svētku parādi 18.novembrī Rīgā, pirms vairākiem gadiem aizsardzības nozare aizsāka jaunu tradīciju – valsts Neatkarības atjaunošanas dienā, 4.maijā, kādā no Latvijas pilsētām vai novadiem organizēt Nacionālo bruņoto spēku dienu. Šogad šī parāde notiks Jēkabpilī. Papildus pievienoto vērtību parādes norisei Jēkabpilī piešķirs fakts, ka šajā dienā Latvijas armija atzīmēs savu 100.gadadienu.

Plānojot lielu apmeklētāju skaitu šajā pasākumā, Jēkabpils pilsētas pašvaldība aicina Jēkabpils uzņēmējus piedāvāt parādes dalībniekiem un apmeklētājiem iespēju prezentēt savus ražojumus vai pakalpojumus. Plānots, ka uzņēmumu prezentāciju vietas varētu būt Kena parkā un Vecpilsētas laukumā. Lai saskaņotu uzņēmējiem interesējošās aktivitātes, pašvaldība aicina sazināties ar sabiedrisko attiecību nodaļu. 

Un vēl

Rīt, 8.martā pulksten sešos vakarā Jēkabpils tautas namā būs klausāms Žilinska Jēkabpils mūzikas skolas un Norviļa Madonas mūzikas skolas kamerorķestru sadraudzības koncerts. Rīkotāji sola, ka pasākums būs pavasara krāšņo noskaņu piepildīts, spēcīgs un skanīgs. Paredzēts, ka uz vienas skatuves satiksies teju 110 jaunie mūziķi. Pasākumā piedalīsies arī solisti un kori.

Radio1 ziņas pulksten 17.00-18.00
Radio1 ziņās klausieties: Latvijā ceturtajā ceturksnī bijusi straujākā iekšzemeskopprodukta izaugsme Eiropas Savienībā; CVK priekšsēdētāja amatam varētu virzīt par vēlēšanu komunikāciju atbildīgo Kristīni Bērziņu; un Latvijā apzinātas 30 nacionālās nozīmes plūdu vietas.

Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo periodu pirms gada bijis straujākais iekšzemes kopprodukta pieaugums Eiropas Savienībā, liecina šodien publiskotie Eiropas Savienības statistikas pārvaldes "Eurostat" pārskatītie dati, kas apkopoti par 25 bloka zemēm. Pēc sezonāli izlīdzinātajiem datiem, Latvijas iekszemes kopprodukts 2018.gada ceturtajā ceturksnī salīdzinājumā ar attiecīgo laika periodu pirms gada palielinājies par 5,6%. Pēc Latvijas seko Ungārija (+4,9%), Polija (+4,6%), Igaunija (+4,3%), Rumānija un Slovākija (abās valstīs +4%), Kipra (+3,9%), kā arī Lietuva un Slovēnija (abās valstīs +3,6%).

Prokuratūra šodien tiesas debatēs lūdza tiesu smagos noziegumos apsūdzētajam Ventspils mēram Aivaram Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 tūkstoši 500 eiro apmērā. Tikmēr Lemberga dēlam Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot sodu brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Ansim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un arī mantas konfiskāciju. Šodienas tiesas sēde patlaban ir noslēgusies. Lembergs tiesas sēdē fiziski neatradās, bet faktiski tajā piedalījās video tiešraidē. Tālāk šajā tiesas procesā sekos aizstāvības debašu runa, replikas un pēdējais vārds. Uz žurnālista jautājumu par to, vai šogad varētu tikt nolasīts arī spriedums, prokurors atbildēja, ka ir grūti prognozēt, cik daudz laika būs nepieciešams aizstāvjiem un apsūdzētājiem, tāpēc pagaidām esot grūti prognozēt, kad tiesas process noslēgsies.

Saeima šodien nodeva izskatīšanai komisijās Finanšu ministrijas rosinātos grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli, paredzot iedzīvotājiem maksimāli atvieglot gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu. Ar grozījumiem likumā paredzēts pagarināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa samaksas termiņu par 2018. un 2019.taksācijas gadu vismazāk aizsargātām nodokļa maksātāju grupām, kas, iespējams, pirmo reizi iesniedz gada ienākumu deklarāciju un veic Iedzīvotāju ienākuma nodokļa piemaksu, tādējādi maksimāli atvieglojot pierašanu pie jaunās kārtības.

Turpinām ziņas

No Latvijas politiskajām partijām biedru skaita ziņā viskuplākā ir "Vienotība", bet tai seko attiecīgi Latvijas zemnieku savienība un Jaunā konservatīvā partija, liecina Uzņēmumu reģistrā iesniegtie partiju dati. No 61 Latvijā reģistrētās politiskās partijas reģistrus Uzņēmumu reģistrā iesniegušas vien 30. Visām partijām biedru reģistri uzņēmumu reģistrā bija jāiesniedz līdz 1.martam. Kopumā partiju reģistrā minēta 81 politiskais spēks, tomēr 20 partijām sākts likvidācijas process, līdz ar to par aktīvām uzskatāma 61 partija. Iesniegtie dati liecina, ka visvairāk biedru ir partijai "Vienotība" – 2 tūkstoši 165, kam ar 1489 biedriem seko LZS un JKP - ar 1074 biedriem. Pārējo partiju biedru skaits ir zem 1000. 

Koalīcija uz Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja amatu varētu virzīt CVK Informācijas nodaļas vadītājas Kristīnes Bērziņas kandidatūru, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā neoficiālā informācija. Bērziņa aģentūrai LETA apliecināja, ka pēc koalīcijas pārstāvju aicinājuma ir piekritusi kandidēt uz CVK priekšsēdētāja amatu. Kā ziņots, līdz šodienai deputātiem bija jāpiesaka kandidatūras arī CVK priekšsēdētāja amatam.

Un vēl

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Iekšzemes ūdeņu speciālisti apzinājuši 30 nacionālas nozīmes plūdu riska teritorijas, no kurām piecas ir jaunas. Speciālisti izstrādājuši nacionāla mēroga pētījumu par plūdu riska novērtējumu 2019.-2024.gadam, kuru ministrija apstiprinājusi. Kopumā Latvijā uzskaitītas applūstošās platības vairāk nekā 2000 kvadrātkilometru platībā, kas veido 3,4% no valsts teritorijas. Apkopojot informāciju par vēsturiskajiem un pēdējos gados notikušajiem plūdiem un to izplatību, kā arī, ņemot vērā klimata pārmaiņu ietekmi, identificētas piecas jaunas nacionālās nozīmes plūdu riska teritorijas - Mazās Juglas upes paliene, Daugavas upe no Daugavpils līdz Līvāniem, Valmiera, Skrunda un Lielupes augšteces paliene. Pamatojoties uz sabiedriskās apspriešanas rezultātiem, noteiktas arī divas potenciālas plūdu riska teritorijas - Līvānu pilsēta un Daugavas Sakas sala, kurām tiks veikts papildu novērtējums pēc plūdu postījumu un riska karšu izstrādes, lai precizētu, vai nepieciešams tās iekļaut nacionālās nozīmes plūdu riska teritoriju sarakstā.

Atstājiet komentāru